logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Raluca Turcan: Concursul Enescu - o uşă deschisă tinerilor performanţi pentru a face carieră

Imagine din galeria Agerpres

Concursul Internaţional George Enescu reprezintă o uşă deschisă tinerilor performanţi pentru a face carieră, a afirmat, luni, ministrul Culturii, Raluca Turcan.

"Festivalul Enescu, unul dintre cele mai apreciate evenimente pe plan internaţional, reprezintă o şansă pentru tineri. În schimb, Concursul Enescu, o completare a Festivalului, este o uşă deschisă tinerilor performanţi pentru a face carieră. Mă bucur foarte mult că România este deţinătoarea unui adevărat brand de ţară prin Festivalul şi Concursul Enescu, prin care performanţa artistică atinge sublimul, an de an, cu fiecare ediţie", a spus Turcan, la finalul conferinţei de presă dedicată ediţiei 2024 a evenimentului.

Raluca Turcan consideră că tinerii care bat la poarta afirmării în muzică apreciază evenimentul.

"Tinerii îl văd bine, de vreme ce la această ediţie avem o participare record a tinerilor înscrişi în acest concurs. Avem peste 600 de tineri care au păşit în competiţie muzicală, care nu se rezumă dor la un concurs, ci şi la cursuri pe care tinerii le pot avea în parteneriat cu artişti consacraţi şi de asemenea la posibilităţi de a performa pe scenele naţionale alături de instituţii culturale de prestigiu cum sunt Filarmonica Enescu sau filarmonici din ţară", a arătat ministrul.

Turcan a susţinut că organizarea, în premieră, a masterclass-ului de interpretare dirijorală, instrumentală şi aprofundare în studiul muzicii susţinut de directorul artistic al Concursului şi Festivalului Enescu, maestrul Cristian Măcelaru, se înscrie în linia pe care a încercat să o imprime tuturor instituţiilor culturale aflate în subordinea Ministerului Culturii, încă de la preluarea mandatului.

"Integrarea tinerilor în activitatea culturală a instituţiilor de cultură, a evenimentelor culturale, nu doar performanţa în anumite momente pe scenă, practic conduce la o fidelizare şi la o creştere a ataşamentului acestor tineri faţă de instituţii sau evenimente. Acesta este un instrument de educaţie prin cultură şi o şansă pentru tineri să urce pe una dintre scenele Festivalului Enescu. Educaţia prin cultură, de asemenea, este o prioritate a acestui mandat. Prin faptul că Administraţia Fondului Cultural Naţional, de exemplu, beneficiază de o majorare a bugetului, printr-o mai bună colectare a fondurilor, am reuşit să obţinem în funcţionarea acelei instituţii pe bază de proiecte culturale o direcţie de educaţie prin cultură, astfel încât toate organizaţiile nonguvernamentale sau potenţial beneficiari care vor să deruleze proiecte de educaţie prin cultură să poată să obţină finanţare", a punctat ministrul.

În cadrul evenimentului, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a înmânat managerului Artexim, Cristina Uruc, diploma de Înalt Patronaj al Concursului Enescu, acordată de preşedintelui României.

***

Cea de a XIX-a ediţie a Concursului Internaţional George Enescu a debutat sâmbătă, concertul de deschidere având loc la Ateneul Român.

Ediţia din acest an a atras 667 de tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 13-35 de ani, din 57 de ţări, o creştere de peste şase ori faţă de ediţia din 2022 a concursului şi o creştere de 59% faţă de ediţia din 2018, cea care a înregistrat, până la ediţia din acest an, cel mai mare număr de candidaţi înscrişi.

Dintre cei înscrişi, juriile de preselecţie au selectat 160 de tineri pentru a concura la Bucureşti în cele patru secţiuni: vioară, violoncel, pian şi compoziţie sau vor participa la masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală şi aprofundare în studiul muzicii susţinut de directorul artistic al Concursului şi Festivalului Enescu, maestrul Cristian Măcelaru, o noutate absolută a festivalului.

Primele două etape de concurs ale celor trei secţiuni instrumentale se vor desfăşura la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi vor beneficia de intrare liberă, iar semifinalele vor avea loc la Ateneul Român şi vor putea fi urmărite, de asemenea, gratuit.

Cele trei concerte simfonice ce vor reprezenta finalele secţiunilor violoncel, vioară şi pian vor fi conduse de către dirijorul Jonathan Bloxham, care va urca la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio pentru finala concursului secţiunii violoncel, Alan Buribayev va dirija Orchestra Filarmonicii "George Enescu" pentru finala secţiunii de vioară, iar Christian Reif va conduce Orchestra Filarmonicii "George Enescu" în finala concursului de pian.

Programul evenimentului include, potrivit tradiţiei, şi o serie de recitaluri instrumentale de excepţie susţinute de către reputatul violoncelist David Geringas, celebra pianistă Lylia Zilberstein, marele violonist Shlomo Mintz, pianistul Simon Trpceski şi renumitul violonist Dmitry Sitkovetsky.

Un alt eveniment de prim rang al concursului din acest an va fi recitalul susţinut de violonistul Liviu Prunaru, alături de tânărul violonist Valentin Şerban, şi el câştigător al Concursului Enescu.

Desfăşurat sub înaltul patronaj al preşedintelui României, concursul, un proiect cultural finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii şi organizat de către ARTEXIM, va avea loc până pe 27 septembrie.

Iniţiat în 1958, Concursul Internaţional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platformă de afirmare la nivel internaţional. De-a lungul anilor, competiţia a consolidat poziţia României pe scena culturală globală, fiind singurul concurs din România afiliat Federaţiei Mondiale a Concursurilor Internaţionale de Muzică Clasică. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 07-05-2025 16:14

Bihor: 'Visuri pe aripi de vioară'... Stradivarius, cu Răzvan Stoica și dirijorul Alvin Arumugam, la Filarmonica orădeană

Concertul simfonic săptămânal de joi, 8 mai, al Filarmonicii de stat orădene se numește 'Visuri pe aripi de vioară', la a cărui reușită își vor da concursul violonistul invitat Răzvan Stoica și o vioară Stradivarius, orchestra simfonică și concert-maestrul Nagy Kalman, sub bagheta dirijorului Alvin Arumugam, directorul muzical al Musicians' Initiative

Culte 07-05-2025 14:41

Bihor: Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români', la Oradea

Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români' va fi vernisată joi, 8 mai, ora 12, în Muzeul Orașului Oradea, din Cetate, pentru a putea fi vizitată până în 21 mai a.c. Cu acest prilej va fi lansat și albumul bilingv român-englez 'Fericitul Valeriu Traian Frenț

Cultura - Media 07-05-2025 13:25

Bihor: Conferința 'Regina Maria - o româncă adevărată', susținută la Oradea de acad. Georgeta Filitti

Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, va susține joi, la Muzeul Țării Crișurilor (MTC) din Oradea, conferința intitulată 'Regina Maria - o româncă adevărată', urmată de lansarea volumului 'Regina Maria a României. Însemnări zilnice 1932', publicat la Editura Omnium. Potrivit u

Cultura - Media 07-05-2025 13:08

Expoziția 'George Enescu în vremea Marelui Război (1914-1918)' a revenit la Tulcea

Expoziția 'George Enescu în vremea Marelui Război (1914-1918)' a revenit, începând de miercuri, în Tulcea, după ce luna trecută a fost prezentată pentru prima dată publicului din județ, în cadrul unui eveniment cultural amplu care a marcat împlinirea a 70 de ani de la dispariția unuia dintre cei mai importanți muzicieni de

Cultura - Media 07-05-2025 12:29

Brăila: Concurenți din șase țări, la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu'

Concurenți din șase țări participă anul acesta la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu' de la Brăila, ajuns la cea de-a XX-a ediție, care se va desfășura în perioada 9-11 mai. În urma preselecției, care s-a desfășurat în luna martie, au fost admiși 20 de concurenți din șase țări: România, B

Cultura - Media 07-05-2025 11:52

Muzeul Satului: Evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani, de sâmbătă, până pe 18 mai

O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de către Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă, până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului, transmis miercuri AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Mu

Cultura - Media 07-05-2025 09:42

Premiera 'D'ale carnavalului' deschide Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, pe 18 mai, la Opera Națională București

Festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi se va deschide în data de 18 mai, la Opera Națională București, cu premiera 'D'ale carnavalului' de Dan Dediu, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Potrivit unui comunicat al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), transmis miercuri AGERPRES,

Cultura - Media 07-05-2025 09:28

Buzău: Manifestări culturale la 100 de ani de la moartea lui Alexandru Marghiloman

Primăria Municipiului Buzău, prin intermediul Centrului Cultural și Educațional organizează timp de două zile 'In Memoriam. Alexandru Marghiloman -100 de ani de la trecerea în eternitate', a marelui om politic, președinte al Consiliului de Miniștri, cel care a susținut înfăptuirea actului de Unire al Basarabiei cu România.

Cultura - Media 07-05-2025 08:59

Timiș: Festivalul 'Ceau, Cinema!' aduce filme ale cineastului german Wim Wenders

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului de film 'Ceau, Cinema!', dedicat producțiilor europene de film, va avea loc în perioada 16-20 iulie, la Timișoara, și va aduce trei producții clasice din anii '70, care l-au impus pe Wim Wenders pe plan internațional ca un reprezentant de seamă al mișcării 'Noul Cinema German'. Reu

Cultura - Media 07-05-2025 08:44

Buzău: Festivalul 'Buzău Iubește Teatrul' aniversează a XX-a ediție cu Maia Morgenstern și Marcel Iureș

Festivalul 'Buzău Iubește Teatrul', ediția aniversară XX, se va desfășura în perioada 24-31 mai la Teatrul 'George Ciprian' Buzău și va aduce în fața publicului spectacole și actori de excepție, precum Maia Morgenstern în piesa 'Neguțătorul din Veneția' sau Marcel Iureș în 'Don Quijote'.

Cultura - Media 07-05-2025 08:37

Sălaj: Muzeul Memorial al Holocaustului marchează 20 de ani de activitate

'Glasul Libertății' este evenimentul cultural prin care Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord din Șimleu Silvaniei (2005 - 2025) marchează, pe 11 mai, de la ora 18:00, aniversarea a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste, alături de împlinirea a 20 de ani de activitate a acestui muzeu. 

Culte 07-05-2025 06:04

Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București

O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f

Cultura - Media 07-05-2025 06:00

O incursiune fotografică în frumusețea sălbatică a Albaniei, într-o expoziție la Muzeul 'Antipa'

Expoziția '#2Albania - File din natură' va fi vernisată, miercuri, la Muzeul 'Grigore Antipa'. Evenimentul, care se desfășoară de la ora 18:00, este organizat de Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' și Ambasada Republicii Albania la București. Acesta are loc în contextul Zilei Națion

Cultura - Media 06-05-2025 21:29

Prezidențiale2025/TVR organizează pe 15 mai, la Palatul Cotroceni, dezbaterea decisivă între George Simion și Nicușor Dan

Televiziunea Română organizează joi, 15 mai, la Palatul Cotroceni, dezbaterea decisivă între cei doi candidați calificați în cursa prezidențială - George Simion și Nicușor Dan. Potrivit unui comunicat transmis marți AGERPRES, Televiziunea Română a trimis invitații oficiale ambilor candidați calificați în turul al doilea al alegeri

Cultura - Media 06-05-2025 19:32

Olt: Mircea Vintilă și Emeric Imre vor concerta în weekend la Slatina, la festivalul 'Alutus '22'

Mircea Vintilă și Emeric Imre Trio vor concerta în weekend în Slatina, la Festivalul 'Alutus '22', eveniment ce va aduce în fața publicului, în parcul din strada Mănăstirii din centrul municipiului, ateliere de pictură, arte și meșteșuguri tradiționale, spectacole de muzică și poezie. Festivalul, ajuns la ediția a patra, va