logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Festivalul Animest: 89 de animaţii din întreaga lume, la cea de-a XIX-a ediţie

Image

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest aduce la cea de-a XIX-a ediţie 89 de animaţii din întreaga lume în secţiunile de lungmetraj, scurtmetraj, film studenţesc şi VR, informează un comunicat al organizatorilor remis miercuri AGERPRES.

Animest este un proiect al Asociaţiei Animest, cofinanţat de Programul MEDIA al Uniunii Europene şi de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

În perioada 4 - 13 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaţilor eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din Capitală o selecţie de pelicule care depăşeşte graniţele fanteziei şi cochetează cu cele mai inovative tehnici narative şi de estetică, transmit organizatorii.

Pentru Trofeul Animest vor intra în concurs 44 de scurtmetraje animate, iar alte 32 de filme realizate de studenţii unora dintre cele mai prestigioase şcoli din lume intră în competiţia pentru premiul secţiunii dedicate.

Competiţia internaţională de lungmetraj va aduce în premieră în Bucureşti cinci producţii autentice, pline de sensibilitate şi umor deopotrivă. Pe lângă acestea, opt filme VR vor concura şi ele pentru un premiu în cadrul secţiunii dedicate.

"Competiţia Animest 2024 reuneşte o colecţie de poveşti variate ca tematică, tehnici, abordare şi realizare, care trasează harta animaţiei din ultimul an, la nivel profesionist şi al şcolilor de animaţie de pe patru continente. Cele cinci lungmetraje din competiţie sunt tot atâtea perspective asupra relaţiilor dintre oameni, asupra timpului, a istoriei, a visurilor utopice şi cred că fiecare îşi poate găsi locul printre preferinţele spectatorilor Animest", a declarat Mihai Mitrică, selecţionerul principal al festivalului.

Descris de criticii de la Screen Daily ca remarcându-se uşor "prin tonul său înşelător de abraziv şi prin virajele neaşteptate ale poveştii", "Ghost Cat Anzu"/"Anzu, pisica-fantomă" (regia Yoko Kuno, Nobuhiro Yamashita) va concura anul acesta la Animest în competiţia de lungmetraj.

Celebra carte pentru copii a lui Michael Morpurgo "Kensuke's Kingdom"/"Regatul lui Kensuke" prinde viaţă în animaţia cu acelaşi nume regizată de Neil Boyle şi Kirk Hendry.

De la Festivalul de la Veneţia, unde a primit premiul pentru cel mai bun film în secţiunea Venice Horizons, ajunge la Animest coproducţia Italia-Elveţia "Nowhere"/"Nicăieri" (regia Simone Massi).

Tot de la Annecy, dar cu nominalizări şi la Zagreb World Festival of Animated Films (unde a primit marele premiu), Tallinn Black Nights Film Festival, Docs Barcelona şi Torino Film Festival, vine şi animaţia ungurească "Pelikan Blue", regizată de Laszlo Csaki.

În competiţia de lungmetraj se regăseşte şi animaţia multipremiată (Annecy, San Sebastian IFF, Hamburg IFF, Zagreb World Festival of Animated Films - marele trofeu) "Sultana's Dream"/"Visul sultanei", coproducţie Spania - Germania, regizată de Isabel Herguera.

Unul dintre cele 76 de scurtmetraje selecţionate în competiţia internaţională va pleca acasă cu Trofeul Animest 2024, care îi va asigura automat un loc pe lista candidaţilor eligibili pentru o nominalizare la Premiile Oscar acordate de Academia Americană de Film.

Printre acestea se numără şi animaţii venite direct de pe Croazetă, precum "Supersilly" (regia Veronica Martiradonna) şi "Scars We Love" (regia Raphael Jouzea), dar şi unele laureate la Annecy, cel mai prestigios eveniment de animaţie din lume - "Percebes" (regia Alexandra Ramires, Laura Goncalves/ Marele Premiu) şi "Hurikan" (regia Jan Saska/ Premiul Publicului).

Cei curioşi să exploreze noi viziuni din lumea filmului de animaţie vor aprecia scurtmetrajele din competiţia de film studenţesc, care vin de la cele mai prestigioase şcoli de animaţie din lume. Selecţia de anul acesta include nu mai puţin de 32 de filme scurte studenţeşti, de la 15 şcoli, printre care Gobelins, La Poudriere, Royal College of Art, NFTS (Naţional Film and Television School), CalArts, FAMU sau MOME. Două dintre ele au fost deja remarcate pentru originalitatea lor la Festivalul de la Cannes - "Bunnyhood" (regia Mansi Maheshwari/ Un certain regard) şi Annecy - "Carrotica" (regia Daniel Sterlin-Altman/ Crystal for student film).

Printre cele opt titluri selectate în competiţia oficială se numără şi câteva prezente şi în selecţiile altor mari festivaluri internaţionale, precum Veneţia, recunoscut pentru selecţie competiţională de filme VR, considerată una din cele mai puternice şi valoroase din întreaga lume.

Direct de la Veneţia, în premieră naţională, la Animest, iubitorii de animaţie şi nou se vor putea imersa în universul prezentat în "Oto's Planet" (regia Gwenael Francois).

Tot de la Veneţia, unde a primit la ediţia anterioară Premiul Special al Juriului în secţiunea dedicată, vine şi "Flow" (regia Adriaan Lokman). O altă producţie VR care va impresiona prin interactivitatea sa, dar şi prin empatie este "Emperor" (regia Marion Burger, Ilan J. Cohen).

Detalii despre filmele incluse în competiţia internaţională Animest.19 sunt disponibile pe www.animest.ro.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Sursa foto: Animest / Facebook.com 

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 08-05-2025 21:49

VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European

Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Cultura - Media 08-05-2025 16:00

VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc

Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și

Cultura - Media 08-05-2025 14:59

Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele

O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B

Cultura - Media 08-05-2025 14:32

Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași

Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est

Cultura - Media 08-05-2025 12:55

Prezidențiale2025/ FJSC face un apel la întreaga societate să trateze cu deplin respect reprezentanții mass-media și comunicatorii publici

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București le transmite sprijinul său și le mulțumește tuturor jurnaliștilor, lucrătorilor media și comunicatorilor publici care și în această perioadă de campanie electorală marcată de tensiuni sociale majore, cu prețul unor eforturi, de multe ori, nu doar profesionale, ci și personale, informea

Cultura - Media 08-05-2025 12:40

Bihor: Festivalul Sounds of Oradea (13 - 15 iunie), cu zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan

Cele trei zile ale Festivalul 'Sounds of Oradea' (13 - 15 iunie) vor aduce în oraș nume sonore ale scenei internaționale, în trei stiluri muzicale complet diferite: zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan, concerte ce vor avea loc în trei locații emblematice ale orașului: Piața Unirii, Teatrul Regina Maria și Bazilica Romano-Ca

Cultura - Media 08-05-2025 12:02

Ministerul Culturii - la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic

Ministerul Culturii participă, de joi și până luni, la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic, invitații ministerului fiind poeta Ruxandra Novac, traducătorul Victor Ivanovici și istoricul Florin Marineskou. Standul României este amplasat în Pavilionul 13, poziția 119, în imediata ve

Cultura - Media 08-05-2025 11:35

Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată' - din 16 mai, la Palatul Suțu

Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată', care propune descoperirea poveștii unei clădiri emblematice de pe Strada Șelari nr. 4, dispărută din peisajul urban, dar readusă la viață prin intermediul unei cercetări arheologice minuțioase, se va deschide, pe 16 mai, la Palatul Suțu. Proiectul își propune să prezinte

Cultura - Media 08-05-2025 10:15

Vâlcea: Bătălia de la Benești, reconstituită după 200 de ani la Conacul Otetelișanu

Conacul Otetelișanu din Bălcești, locul unde a copilărit Petrache Poenaru, inventatorul stiloului, își va deschide larg porțile în acest weekend pentru turiștii interesați de istorie, care sunt invitați să participe la reeditarea celebrei Bătălii de la Benești din martie 1821. Organizatorii evenimentului sunt cei de la Asociația Historia Renascita

Cultura - Media 07-05-2025 18:11

Sibiu: Vizitatorii vor avea acces gratuit la Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor

Vizitatorii au ocazia să vadă gratuit Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor, în data de 17 mai, a anunțat managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, Raluca Teodorescu. 'Din cauza faptului că în 12 mai se împlinesc 130 de ani de la fondarea Muzeului de Științele Naturii, noi am luat decizia să part

Cultura - Media 07-05-2025 18:07

Hunedoara: Prima femeie globe-trotter din România își va prezenta amintirile la evenimentul 'Întâlnirile Altfel'

Prima femeie din România care a făcut turul țării pe jos, în anul 1988, și apoi a străbătut 120 de state din lumea întreagă, parcurgând peste 300.000 de kilometri, este invitata ediției inaugurale a evenimentului 'Întâlnirile Altfel', care va avea loc vineri, 9 mai, la Exploatarea Culturală Petrila, în sala de pompe a

Cultura - Media 07-05-2025 16:14

Bihor: 'Visuri pe aripi de vioară'... Stradivarius, cu Răzvan Stoica și dirijorul Alvin Arumugam, la Filarmonica orădeană

Concertul simfonic săptămânal de joi, 8 mai, al Filarmonicii de stat orădene se numește 'Visuri pe aripi de vioară', la a cărui reușită își vor da concursul violonistul invitat Răzvan Stoica și o vioară Stradivarius, orchestra simfonică și concert-maestrul Nagy Kalman, sub bagheta dirijorului Alvin Arumugam, directorul muzical al Musicians' Initiative

Culte 07-05-2025 14:41

Bihor: Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români', la Oradea

Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români' va fi vernisată joi, 8 mai, ora 12, în Muzeul Orașului Oradea, din Cetate, pentru a putea fi vizitată până în 21 mai a.c. Cu acest prilej va fi lansat și albumul bilingv român-englez 'Fericitul Valeriu Traian Frenț