logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Brăila: Concert susţinut de Nicu Alifantis chiar în tramvaiul botezat după numele său

Image

Cunoscutul cantautor Nicu Alifantis, brăilean la origine, va susţine joi, 15 august, în cadrul Zilelor Brăilei, un concert chiar în tramvaiul botezat după numele său, care va fi inaugurat cu această ocazie, se arată într-un comunicat de presă remis, miercuri, de Primăria Brăila.

Tramvaiul face parte dintr-o serie de zece achiziţionate cu fonduri europene şi construite la Astra Arad, care vor purta, potrivit deciziei municipalităţii brăilene, numele unor personalităţi din Brăila. Două dintre aceste tramvaie sunt deja în circulaţie în municipiul Brăila din noiembrie 2023.

"Tramvaiele produse la 'Astra' Arad au fost denumite după numele unor personalităţi care au făcut ca numele 'Oraşului cu salcâmi' să se audă peste tot în lume. Primul este BR 01 'Ana Aslan', iar cel de-al doilea BR 02 'Maria Filotti'. Cel de-al treilea tramvai va ajunge la Brăila joi, 15 august, şi va purta numele maestrului Nicu Alifantis, simbol cultural al Brăilei de peste 50 de ani, Cetăţean de Onoare al Municipiului Brăila. Tramvaiul cu numărul BR 03 'Nicu Alifantis' va pleca din staţia Bariera Călăraşilor la ora 19,00, iar inegalabilul artist cu rădăcini brăilene, Nicu Alifantis, va susţine un concert mai puţin obişnuit, chiar în tramvaiul care-i poartă numele, pentru a arăta oamenilor că se poate face cultură şi în spaţii neconvenţionale, deoarece muzica este un limbaj universal, aduce oamenii împreună şi poate construi un spirit comunitar", declară primarul Brăilei, Marian Dragomir, conform unui comunicat de presă.

Tramvaiul "Nicu Alifantis" va circula la fel ca şi celelalte două tramvaie - "Ana Aslan" şi "Maria Filotti" - pe traseul Bariera Călăraşilor - Pod Brăiliţa.

"După finalizarea lucrărilor la sistemul de management al traficului, va circula şi pe Calea Călăraşilor, Bulevardul Independenţei şi Calea Galaţi. Celelalte tramvaie care vor fi aduse la Brăila vor purta următoarele nume: 'Hariclea Darclee', 'Panait Istrati', 'Mihail Sebastian', 'Fănuş Neagu', 'Nicăpetre' şi 'Johnny Răducanu', iar numele celui de-al zecelea tramvai adus de la Arad va fi stabilit ulterior, împreună cu brăilenii. Vă invit la acest eveniment organizat de Zilele Municipiului Brăila, pentru a călători pe ritmul muzicii şi pentru a acorda respectul cuvenit membrilor comunităţii care sunt ambasadori ai Municipiului Brăila', a precizat primarului Brăilei.

*** Nicu Alifantis, născut la 31 mai 1954, la Brăila, este unul dintre cei mai apreciaţi cantautori din zona muzicii folk, dar şi compozitor şi poet. Încă de pe băncile şcolii a început să compună, astfel că în 1965 a scris melodia "Decembre", care avea să devină şlagăr la mijlocul anilor '80. A efectuat studii muzicale particulare cu prof. Mircea Florian, Johny Răducanu, Adrian Enescu şi este absolvent al UNATC- Teatrologie (2012), potrivit volumului "Meridianele cântecului" (Ed. Muzicală, 1989) şi https://alifantis.ro/.

În 1972 a început să colaboreze cu Teatrul "Maria Filoti" din Brăila. A compus muzică de scenă pentru numeroase piese. În anul 1975, a intrat în Cenaclul Flacăra, alături de care a rămas vreme de şapte ani. În 1984 a realizat un nou L.P. la Electrecord, unde a fost înregistrat apoi şi musical-ul "Mitică Popescu" - prima piesă de teatru pentru care Nicu Alifantis a compus integral coloana sonoră, dramatizare după Camil Petrescu. 

Nicu Alifantis a înfiinţat propria casă de producţie, Toji Productions (1990), unde a editat single-ul ''Decembre'' (1992), dar şi albumul ''Ia Toji Baladist'' (1993). De asemenea, a fondat grupul Alifantis&ZAN (1995), alături de care a înregistrat albumele "Voiaj" (1995) şi ''Nichita'' (1996); a înfiinţat Fundaţia Nicu Alifantis (1999), dar şi: "Corifeii" (2003), "Alifantis&SimphoNicu" (2004), "Alifantis&ŞemineuBand" (2010), "Alifantis&MozaicBand" şi "Alifantis&FragileBand" (2013), potrivit paginii oficiale de facebook a artistului, www.facebook.com/pg/AlifantisOficial.

A susţinut circa 5.000 de concerte, singur sau alături de ZAN, memorabile fiind: ''Tandreţuri pentru femei cu cei 4 corifei'', susţinut alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Alexandru Andrieş la Circul Globus din Bucureşti (2003); cel din deschiderea concertului Bob Dylan de la Bucureşti (2010); trei concerte la Teatrul Excelsior din Bucureşti pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu (2013); "Chante la Roumanie" (2013); "Madame mon amour" (2016);"Alifantis&Zan - Ţara de unde vin..." (2018).

Este şi autorul unor volume de poezii şi nu numai, între care: ''Scrisori nedesfăcute" (1997), "5 săptămâni în balon" (2006), "Cartea albumului Mozaic" (2013), "Dicţionarul lui Alifantis" (2014), "45 de poeme la întâmplare" (2018), "între ieri şi mâine" (2020).

Pentru activitatea sa muzicală, a fost recompensat cu: International Youth in Achievements International Biographical Center, Cambridge, England (1986); Premiul UNITER pentru muzică de teatru (1991, 2006); Premiul pentru întreaga activitate, Festivalul ''Om bun'' (1994); Premiul ''Compozitorul anului 1994'', Radio Contact (1995); Premiu pentru muzică de teatru, Festivalul Naţional al Teatrelor de Revistă, Constanţa (1995); Premiul I Secţiunea Şlagăre cu piesa ''Ploaie în luna lui marte'', Festivalul Mamaia '99 (1999); Premiul pentru muzica spectacolului ''Cadavrul viu'', în cadrul Premiilor Naţionale de Teatru (2002); Premiul Foreverfolk, pentru artistul folk al anului (2009, 2010, 2016, 2018); Premiile Muzicale Radio România, pentru "Omul cu Chitara", pentru cel mai bun proiect al anului ("Mozaic"), dar şi Premiul de Excelenţă din partea Revistei VIP (2014); Premiul pentru bun român, din parte Revistei VIP (2015); Premiul de Excelenţă la categoria Muzică pentru copii în cadrul galei premiilor Radio Itsy Bitsy (2016); Discul de Aur din partea Casei de Producţie E-Media pentru albumul "Madame Mon Amour"(2017).

De asemenea, a fost distins cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler (2004), a devenit Societar de Onoare al Teatrului Excelsior (2015) şi este Cetăţean de Onoare al municipiului Brăila din anul 2017. AGERPRES/(AS - autor: Ecaterina Ignat, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 36

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Cultura - Media 08-05-2025 21:49

VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European

Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Cultura - Media 08-05-2025 16:00

VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc

Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și

Cultura - Media 08-05-2025 14:59

Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele

O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B

Cultura - Media 08-05-2025 14:32

Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași

Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est

Cultura - Media 08-05-2025 12:55

Prezidențiale2025/ FJSC face un apel la întreaga societate să trateze cu deplin respect reprezentanții mass-media și comunicatorii publici

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București le transmite sprijinul său și le mulțumește tuturor jurnaliștilor, lucrătorilor media și comunicatorilor publici care și în această perioadă de campanie electorală marcată de tensiuni sociale majore, cu prețul unor eforturi, de multe ori, nu doar profesionale, ci și personale, informea

Cultura - Media 08-05-2025 12:40

Bihor: Festivalul Sounds of Oradea (13 - 15 iunie), cu zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan

Cele trei zile ale Festivalul 'Sounds of Oradea' (13 - 15 iunie) vor aduce în oraș nume sonore ale scenei internaționale, în trei stiluri muzicale complet diferite: zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan, concerte ce vor avea loc în trei locații emblematice ale orașului: Piața Unirii, Teatrul Regina Maria și Bazilica Romano-Ca

Cultura - Media 08-05-2025 12:02

Ministerul Culturii - la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic

Ministerul Culturii participă, de joi și până luni, la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic, invitații ministerului fiind poeta Ruxandra Novac, traducătorul Victor Ivanovici și istoricul Florin Marineskou. Standul României este amplasat în Pavilionul 13, poziția 119, în imediata ve

Cultura - Media 08-05-2025 11:35

Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată' - din 16 mai, la Palatul Suțu

Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată', care propune descoperirea poveștii unei clădiri emblematice de pe Strada Șelari nr. 4, dispărută din peisajul urban, dar readusă la viață prin intermediul unei cercetări arheologice minuțioase, se va deschide, pe 16 mai, la Palatul Suțu. Proiectul își propune să prezinte

Cultura - Media 08-05-2025 10:15

Vâlcea: Bătălia de la Benești, reconstituită după 200 de ani la Conacul Otetelișanu

Conacul Otetelișanu din Bălcești, locul unde a copilărit Petrache Poenaru, inventatorul stiloului, își va deschide larg porțile în acest weekend pentru turiștii interesați de istorie, care sunt invitați să participe la reeditarea celebrei Bătălii de la Benești din martie 1821. Organizatorii evenimentului sunt cei de la Asociația Historia Renascita

Cultura - Media 07-05-2025 18:11

Sibiu: Vizitatorii vor avea acces gratuit la Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor

Vizitatorii au ocazia să vadă gratuit Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor, în data de 17 mai, a anunțat managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, Raluca Teodorescu. 'Din cauza faptului că în 12 mai se împlinesc 130 de ani de la fondarea Muzeului de Științele Naturii, noi am luat decizia să part

Cultura - Media 07-05-2025 18:07

Hunedoara: Prima femeie globe-trotter din România își va prezenta amintirile la evenimentul 'Întâlnirile Altfel'

Prima femeie din România care a făcut turul țării pe jos, în anul 1988, și apoi a străbătut 120 de state din lumea întreagă, parcurgând peste 300.000 de kilometri, este invitata ediției inaugurale a evenimentului 'Întâlnirile Altfel', care va avea loc vineri, 9 mai, la Exploatarea Culturală Petrila, în sala de pompe a

Cultura - Media 07-05-2025 16:14

Bihor: 'Visuri pe aripi de vioară'... Stradivarius, cu Răzvan Stoica și dirijorul Alvin Arumugam, la Filarmonica orădeană

Concertul simfonic săptămânal de joi, 8 mai, al Filarmonicii de stat orădene se numește 'Visuri pe aripi de vioară', la a cărui reușită își vor da concursul violonistul invitat Răzvan Stoica și o vioară Stradivarius, orchestra simfonică și concert-maestrul Nagy Kalman, sub bagheta dirijorului Alvin Arumugam, directorul muzical al Musicians' Initiative