Brăila: Concert susţinut de Nicu Alifantis chiar în tramvaiul botezat după numele său
Cunoscutul cantautor Nicu Alifantis, brăilean la origine, va susţine joi, 15 august, în cadrul Zilelor Brăilei, un concert chiar în tramvaiul botezat după numele său, care va fi inaugurat cu această ocazie, se arată într-un comunicat de presă remis, miercuri, de Primăria Brăila.
Tramvaiul face parte dintr-o serie de zece achiziţionate cu fonduri europene şi construite la Astra Arad, care vor purta, potrivit deciziei municipalităţii brăilene, numele unor personalităţi din Brăila. Două dintre aceste tramvaie sunt deja în circulaţie în municipiul Brăila din noiembrie 2023.
"Tramvaiele produse la 'Astra' Arad au fost denumite după numele unor personalităţi care au făcut ca numele 'Oraşului cu salcâmi' să se audă peste tot în lume. Primul este BR 01 'Ana Aslan', iar cel de-al doilea BR 02 'Maria Filotti'. Cel de-al treilea tramvai va ajunge la Brăila joi, 15 august, şi va purta numele maestrului Nicu Alifantis, simbol cultural al Brăilei de peste 50 de ani, Cetăţean de Onoare al Municipiului Brăila. Tramvaiul cu numărul BR 03 'Nicu Alifantis' va pleca din staţia Bariera Călăraşilor la ora 19,00, iar inegalabilul artist cu rădăcini brăilene, Nicu Alifantis, va susţine un concert mai puţin obişnuit, chiar în tramvaiul care-i poartă numele, pentru a arăta oamenilor că se poate face cultură şi în spaţii neconvenţionale, deoarece muzica este un limbaj universal, aduce oamenii împreună şi poate construi un spirit comunitar", declară primarul Brăilei, Marian Dragomir, conform unui comunicat de presă.
Tramvaiul "Nicu Alifantis" va circula la fel ca şi celelalte două tramvaie - "Ana Aslan" şi "Maria Filotti" - pe traseul Bariera Călăraşilor - Pod Brăiliţa.
"După finalizarea lucrărilor la sistemul de management al traficului, va circula şi pe Calea Călăraşilor, Bulevardul Independenţei şi Calea Galaţi. Celelalte tramvaie care vor fi aduse la Brăila vor purta următoarele nume: 'Hariclea Darclee', 'Panait Istrati', 'Mihail Sebastian', 'Fănuş Neagu', 'Nicăpetre' şi 'Johnny Răducanu', iar numele celui de-al zecelea tramvai adus de la Arad va fi stabilit ulterior, împreună cu brăilenii. Vă invit la acest eveniment organizat de Zilele Municipiului Brăila, pentru a călători pe ritmul muzicii şi pentru a acorda respectul cuvenit membrilor comunităţii care sunt ambasadori ai Municipiului Brăila', a precizat primarului Brăilei.
*** Nicu Alifantis, născut la 31 mai 1954, la Brăila, este unul dintre cei mai apreciaţi cantautori din zona muzicii folk, dar şi compozitor şi poet. Încă de pe băncile şcolii a început să compună, astfel că în 1965 a scris melodia "Decembre", care avea să devină şlagăr la mijlocul anilor '80. A efectuat studii muzicale particulare cu prof. Mircea Florian, Johny Răducanu, Adrian Enescu şi este absolvent al UNATC- Teatrologie (2012), potrivit volumului "Meridianele cântecului" (Ed. Muzicală, 1989) şi https://alifantis.ro/.
În 1972 a început să colaboreze cu Teatrul "Maria Filoti" din Brăila. A compus muzică de scenă pentru numeroase piese. În anul 1975, a intrat în Cenaclul Flacăra, alături de care a rămas vreme de şapte ani. În 1984 a realizat un nou L.P. la Electrecord, unde a fost înregistrat apoi şi musical-ul "Mitică Popescu" - prima piesă de teatru pentru care Nicu Alifantis a compus integral coloana sonoră, dramatizare după Camil Petrescu.
Nicu Alifantis a înfiinţat propria casă de producţie, Toji Productions (1990), unde a editat single-ul ''Decembre'' (1992), dar şi albumul ''Ia Toji Baladist'' (1993). De asemenea, a fondat grupul Alifantis&ZAN (1995), alături de care a înregistrat albumele "Voiaj" (1995) şi ''Nichita'' (1996); a înfiinţat Fundaţia Nicu Alifantis (1999), dar şi: "Corifeii" (2003), "Alifantis&SimphoNicu" (2004), "Alifantis&ŞemineuBand" (2010), "Alifantis&MozaicBand" şi "Alifantis&FragileBand" (2013), potrivit paginii oficiale de facebook a artistului, www.facebook.com/pg/AlifantisOficial.
A susţinut circa 5.000 de concerte, singur sau alături de ZAN, memorabile fiind: ''Tandreţuri pentru femei cu cei 4 corifei'', susţinut alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Alexandru Andrieş la Circul Globus din Bucureşti (2003); cel din deschiderea concertului Bob Dylan de la Bucureşti (2010); trei concerte la Teatrul Excelsior din Bucureşti pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu (2013); "Chante la Roumanie" (2013); "Madame mon amour" (2016);"Alifantis&Zan - Ţara de unde vin..." (2018).
Este şi autorul unor volume de poezii şi nu numai, între care: ''Scrisori nedesfăcute" (1997), "5 săptămâni în balon" (2006), "Cartea albumului Mozaic" (2013), "Dicţionarul lui Alifantis" (2014), "45 de poeme la întâmplare" (2018), "între ieri şi mâine" (2020).
Pentru activitatea sa muzicală, a fost recompensat cu: International Youth in Achievements International Biographical Center, Cambridge, England (1986); Premiul UNITER pentru muzică de teatru (1991, 2006); Premiul pentru întreaga activitate, Festivalul ''Om bun'' (1994); Premiul ''Compozitorul anului 1994'', Radio Contact (1995); Premiu pentru muzică de teatru, Festivalul Naţional al Teatrelor de Revistă, Constanţa (1995); Premiul I Secţiunea Şlagăre cu piesa ''Ploaie în luna lui marte'', Festivalul Mamaia '99 (1999); Premiul pentru muzica spectacolului ''Cadavrul viu'', în cadrul Premiilor Naţionale de Teatru (2002); Premiul Foreverfolk, pentru artistul folk al anului (2009, 2010, 2016, 2018); Premiile Muzicale Radio România, pentru "Omul cu Chitara", pentru cel mai bun proiect al anului ("Mozaic"), dar şi Premiul de Excelenţă din partea Revistei VIP (2014); Premiul pentru bun român, din parte Revistei VIP (2015); Premiul de Excelenţă la categoria Muzică pentru copii în cadrul galei premiilor Radio Itsy Bitsy (2016); Discul de Aur din partea Casei de Producţie E-Media pentru albumul "Madame Mon Amour"(2017).
De asemenea, a fost distins cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler (2004), a devenit Societar de Onoare al Teatrului Excelsior (2015) şi este Cetăţean de Onoare al municipiului Brăila din anul 2017. AGERPRES/(AS - autor: Ecaterina Ignat, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ziua Culturii Naționale/Buzău: Bosonul ''Eminescu'', premoniția poetului național înaintea bosonului Higgs, ''particula lui Dumnezeu''
Există o legătură simbolică între interpretările poetice ale lui Mihai Eminescu și conceptul bosonului Higgs, o particulă fundamentală, denumită 'particula lui Dumnezeu' pentru a evidenția semnificația sa în structura universului, poetul național având o 'premoniție' literară înainte de descoperirea din domeniul fizicii, î
Ziua Culturii Naționale/Spectacole, concerte, expoziții, proiecții de film, tururi ghidate și proiecte educaționale, în Capitală
Numeroase activități, de la spectacole, concerte, expoziții, proiecții de film, la tururi ghidate și proiecte educaționale, desfășurate atât fizic, cât și online, vor fi organizate în Capitală de Ziua Culturii Naționale, la Academia Română, în instituțiile din subordinea Ministerului Culturii, sau în cele ale Primăriei Generale.
Ziua Culturii Naționale/ Manifestare dedicată lui Eminescu, organizată de AOSR
Sesiunea omagială 'Eminescu - Omul deplin al culturii românești. Cultură prin Cunoaștere, Cunoaștere prin Cultură' a fost organizată marți de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), invitatul special al evenimentului fiind Radu Gabriel Safta, ambasadorul României în Australia. ''Ziua de 15 ianu
Cristian Radu Nema: Fiecare român ar trebui să aibă propria viziune față de Ziua Culturii Naționale
Fiecare român ar trebui să aibă propria viziune, propria simțire și propriul sentiment față de Ziua Culturii Naționale, a transmis regizorul Cristian Radu Nema, care va fi prezent, miercuri, la proiecția de gală a filmului său documentar 'Cufărul lui Eminescu' ce va avea loc la Academia de Științe a Moldovei. Evenimentul este pro
Vrancea: Trei muzee din Focșani au fost redeschise publicului, în 2024, după ce au fost renovate și modernizate
Trei muzee au fost redeschise publicului la finele anului 2024, după ce clădirile care le adăpostesc au trecut prin ample procese de reabilitare și modernizare, potrivit reprezentanților Muzeului Vrancei. Dintre acestea, Muzeul de Arheologie și Istorie Medievală și Muzeul de Științele Naturii au fost redeschise în locațiile care
George Ivașcu: Ziua Culturii Naționale atrage atenția că există repere și valori în cultura română
Actorul George Ivașcu a afirmat că Ziua Culturii Naționale reprezintă pentru români 'măcar o reamintire a propriilor valori naționale'. 'Din fericire, foarte multe instituții de cultură își deschid porțile cu ocazia Zilei Culturii. Iată că Ziua Culturii Române este, din fericire, sărbătorită și apreciată ca atare.
Hunedoara: Acces gratuit la Muzeul din Deva și expoziție la Castelul Corvinilor, de Ziua Culturii Naționale
Persoanele care vor vizita miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, vor avea acces gratuit la toate expozițiile acestuia, iar cei interesați de Castelul Corvinilor din Hunedoara vor putea urmări o conferință online despre restaurările prin care a trecut monumentul istoric medieval. La
Adrian Cioroianu: Ziua Culturii Naționale trebuie sărbătorită în toate zilele anului
Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României, este de părere că Ziua Culturii Naționale trebuie sărbătorită în toate zilele anului, nu doar pe 15 ianuarie. 'În opinia mea, este o idee foarte bună instituirea unei Zile a Culturii Naționale, în contextul în care cultura rămâne, cred, piesa
Directorul Muzeului Național de Artă, Călin Stegerean: De Ziua Culturii Naționale 'clopotul' sună pentru Cultură
Ziua Culturii Naționale omagiază, pe de o parte, nașterea unuia dintre cei mai importanți fondatori ai Culturii române, Mihai Eminescu, iar, pe de altă parte, este un memento pentru rolul fundamental al Culturii în cadrul societății noastre, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Național de Artă, criticul de artă Călin Stegerean.
Dan Mircea Cipariu: Cultura noastră poate fi celebrată acordând tinerilor șansa la o reală recunoaștere
Singurul fel în care cultura poate fi cu adevărat celebrată este acela de a acorda tinerilor talentați șansa la o reală recunoaștere și la mai multă vizibilitate, a declarat, marți, pentru AGERPRES, scriitorul Dan Mircea Cipariu. Urmaș al 'Cipăreștilor', cum îi place să spună, avându-l ca strămoș pe pașoptistul Timote
Ziua Culturii Naționale/ Primăria Capitalei organizează expoziții, lansări de carte, ateliere de creație și spectacole
Ziua Culturii Naționale va fi celebrată în Capitală prin expoziții, lansări de carte, de fotografie, ateliere de creație, dezbateri și spectacole, informează Primăria Municipiului București. Evenimentele vor fi găzduite de instituțiile de cultură în perioada 14 - 23 ianuarie, conform unui comunicat al PMB. * Muzeul N
Timiș: Acces liber miercuri la toate manifestările din instituțiile culturale și de artă
Instituțiile culturale din Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, vin cu o paletă diversificată de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, accesul publicului fiind liber la toate manifestările de pe parcursul zilei de miercuri. Astfel, Biblioteca Județeană Ti
Vosganian: Ziua Culturii Naționale trebuie să fie un prilej de sărbătoare, dar România nu are o strategie culturală
Președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian, consideră că Ziua Culturii Naționale trebuie să fie un prilej de sărbătoare, dar atrage atenția asupra lipsei unei strategii în domeniu, anunțând că a trimis, marți, o scrisoare deschisă autorităților în care reclamă subfinanțarea culturii. Într-o d
Baconschi: Ziua Culturii Naționale dobândește azi un aer de festivitate sterilă, dacă nu chiar unul de parastas
Fostul ministru de externe Teodor Baconschi afirmă că ziua lui Mihai Eminescu, devenită 'Zi a culturii naționale', marchează reverența comunitară față de clasicii formatori ai literaturii române moderne, dar ar trebui să includă și 'reflecția lucidă' despre starea intelectualității românești, având în vedere că aceasta creează
Bihor: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, în perioada 17-26 ianuarie, la Oradea
O nouă ediție a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor va avea loc, în perioada 17 - 26 ianuarie, la Oradea, a anunțat, într-un comunicat, Episcopia greco-catolică de Oradea. Sursa menționează că tema din acest an a fost preluată din Evanghelia după Ioan, 'Crezi tu aceasta?', fiind amintit Papa Francisc,