Alys L. Spensley: Expoziţia 'Noi, Poporul/We the People', văzută de peste 13 milioane de oameni

Consilierul pentru presă şi cultură al Ambasadei SUA la Bucureşti, Alys L. Spensley, a declarat marţi seara, după inaugurarea expoziţiei fotografice itinerante "Noi, Poporul/We the People" la Braşov, că aceasta a fost văzută de peste 13 milioane de oameni, în ultimii doi ani.
"Suntem foarte mândri de această expoziţie, mulţumită, din nou, partenerilor noştri, a fost văzută de peste 13 milioane de oameni din România în ultimii doi ani. Sunt şi astăzi, aici, pentru a recunoaşte poziţia puternică a României în favoarea democraţiei şi a valorilor noastre comune. Expoziţia spune povestea parteneriatului nostru de securitate, a prosperităţii noastre economice, precum şi a acestor valori democratice. Parteneriatul vostru este din nou cel care ne aduce împreună astăzi. Această expoziţie este, de asemenea, dedicată lui Madeleine Albright, există un panou dedicat ei. A fost recunoaşterea sprijinului ei direct şi a impactului ei în relaţiile diplomatice, stabilirea parteneriatului strategic şi inclusiv aderarea României la NATO, în 2004, pe care a onorat-o. Din nou, Statele Unite apreciază profund rolul crucial al României în promovarea securităţii euro-atlantice (...) şi pe flancul estic al alianţei", a declarat Alys L. Spensley.
Reprezentanta Ambasadei SUA a arătat că prosperitatea economică din Braşov, din România şi din Statele Unite arată cum cele două economii devin mai puternice împreună.
"Şi în sfârşit, despre legăturile interpersonale, vreau să subliniez din nou că aceasta este o poveste care continuă", a susţinut Alys L. Spensley.
Consilierul pentru presă şi cultură al Ambasadei SUA a arătat că expoziţia "Noi, Poporul/We the People" este un proiect comun de diplomaţie publică şi un efort comun al Ambasadei SUA în România în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe - Unitatea Arhive Diplomatice şi cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, în colaborare cu Universitatea din Craiova.
Secretarul de Stat din Ministerul Culturii, Diana Ştefana Baciuna, a arătat că oraşul Braşov, un important reper cultural al Românie, găzduieşte în acest an expoziţia "We the People", un simbol al diversităţii culturale şi al legăturii interstatale.
"Arta fotografică conservă clipa şi asta o face una dintre minunile de care ne bucurăm zilnic, fără a-i conştientiza însă, întotdeauna, impactul asupra vieţilor noastre. Dar iată cum o expoziţie de fotografie însumează şi redă emoţiile a generaţii întregi, din locuri şi timpuri diferite. Fotografiile cuprinse în această expoziţie ne conduc într-un univers al prieteniei şi colaborării dintre cele două popoare din România şi Statele Unite ale Americii. Fiecare fotografie este o fereastră deschisă către momente unice şi semnificative din istoria acestui parteneriat strategic de succes", a subliniat Diana Ştefana Baciuna.
Reprezentanta Ministerului Culturii a mai spus că, indiferent de limbă, de cultură sau de tradiţii, "suntem uniţi în acest vis comun de a trăi într-o lume mai bună" şi că, de aproape 26 de ani, acest parteneriat strategic a asigurat României atât sprijin economic solid, cât şi garanţii de securitate de necontestat.
Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a mulţumit Ambasadei Statele Unite ale Americii în România pentru ocazia de a rememora istoria unui sfert de secol de parteneriat strategic.
"Un sfert de secol care şi-a pus amprenta atât asupra noastră, la nivel individual, cât şi asupra noastră, ca societate şi ca naţiune. Îmi amintesc, în 1997, avem 18 ani şi pot spune că generaţia mea, alături de generaţia părinţilor mei şi generaţia bunicilor noştri, am trăit deopotrivă bucuria acestui acestui început, acestui parteneriat strategic, dar în moduri atât de diferite. Judeţul Braşov şi oraşul Braşov au un trecut de luptă în numele libertăţii şi toate aceste lucruri pentru noi capătă o dimensiune foarte specială", a afirmat Allen Coliban.
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică-Constantin Şerban, a subliniat importanţa parteneriatului strategic SUA-România, arătând că este "un far al securităţii şi stabilităţii noastre naţionale".
"Faptul că România este parte integrantă a acestui parteneriat şi a Alianţei Nord-Atlantice (NATO) aduce nu doar o garanţie a păcii, dar şi o linişte interioară, un sentiment profund de siguranţă care reverberează în fiecare colţ al societăţii noastre. Este acea certitudine tăcută, dar prezentă, care ne permite să ne dedicăm cu încredere creării unui viitor mai luminos pentru copiii noştri. Astăzi, am avut bucuria de a păşi prin galeria vie a istoriei şi prieteniei noastre, reprezentată de expoziţia 'We the People'. Privind aceste imagini, am fost martorul unor poveşti nescrise, dar trăite intens, care reflectă esenţa profundă a relaţiilor dintre naţiunile noastre. În fiecare fotografie se desluşeşte un fir narativ care leagă trecutul de prezent şi de viitor, o poveste despre colaborare, înţelegere şi respect reciproc", a spus preşedintele CJ Braşov.
Prefectul judeţului Braşov, Mihai-Cătălin Văsii, a subliniat că, pentru România, Statele Unite reprezintă un partener vital, care a sprijinit decisiv integrarea ţării în NATO, cu toate beneficiile aduse de această umbrelă de securitate.
"Gândiţi-vă doar ce ar însemna ca în actualul context internaţional deosebit de fierbinte, un război aproape de graniţele noastre, ca România să nu fi fost membru al NATO, să nu fi avut parteneriat cu strategic cu Statele Unite şi să nu fi beneficiat de garanţiile de securitate conferite de aceste poziţii. La rândul său, România a dovedit că este un prieten de încredere, un partener loial al Statelor Unite", a afirmat Văsii.
Directorul Direcţiei de Diplomaţie Culturală, Educaţie şi Ştiinţă în MAE, Andrei Luca, a subliniat că Braşovul este a zecea etapă a acestei expoziţii şi ea este una naturală, pentru că vine într-un oraş "care ne-a învăţat atâtea despre libertate, mai ales într-o perioadă în care lumea era împărţită, două blocuri".
"Iar acest parteneriat este tocmai despre libertate, despre libertatea de a ne alege prietenii şi libertatea de a construi cu ei lucru durabil. Acest parteneriat este deja unul a cărui durabilitate nu poate fi pusă la îndoială. Vorbim de la de-al 27-lea an de când documentul a fost semnat de cele două părţi şi el are multiple componente, cea economică, cea politică, cea de Securitate. Dar, evident, poate cea mai importantă este componenta umană. Este vorba de oameni care au făcut toate aceste lucruri posibile. Este de fapt meritul acestei expoziţii că a dat chip unui instrument de politica externă, până la urmă, care este sec, care este tehnic, dar care exprimă o viziune comună şi o comuniune de valori între România şi Statele Unite", a afirmat Luca.
Directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a precizat că expoziţia cuprinde trei tipuri de fotografii: fotografie documentară care reflectă un oarecare studiu al unui element, fotografia artistică cu emoţii, feţe, zâmbete, lacrimi, poate suferinţă şi fotografia jurnalistică.
"Fotografia jurnalistică este acea fotografie care lasă istoriei obiectivitatea şi realitatea. De ce? Pentru că pe fotografia jurnalistică nu se intervine, poate umblăm sau reglăm foarte puţin luminozitatea. (...) Deci este o compoziţie de imagine în această expoziţie şi asta m-a bucurat în toate cele nouă prezenţe alături de partenerii noştri de la Ambasada Statelor Unite. Pentru că AGERPRES este agenţia naţională de presă care de 135 de ani stochează, înmagazinează, pot să spun, acumulează istoria acestei ţări. Am auzit aici, în toate discursurile, câteva cuvinte cheie care m-au impresionat: amintiri, moştenire, emoţie. Sunt cuvintele care, până la urmă, reflectă sufletul unui jurnalist. Pentru că atunci când un jurnalist, fie că arată imaginea, fie că îşi concepe textul, jurnalistul are în primul rând acolo creierul şi inima", a conchis Claudia Nicolae.
Expoziţia fotografică itinerantă "Noi, Poporul/We the People", inaugurată, marţi, pe Strada Republicii din Braşov, unde poate fi vizitată până în data de 3 septembrie, a fost prezentată invitaţilor de către curatorul acesteia, Irina Hasnas Hubbard.
Ambasada SUA la Bucureşti a precizat că expoziţia "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic" este un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român şi cel american.
Pentru realizarea acestei expoziţii, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a contribuit cu 20 de fotografii din fluxul de fotografie şi din Arhiva Fotografică Agerpres, iar Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a contribuit cu 13 fotografii.
Expoziţia fotografică a putut fi vizitată în mai multe oraşe, în ultimii doi ani: Craiova (17 august 2022 - 19 septembrie 2022), Timişoara (27 septembrie 2022 - 24 octombrie 2022), Bucureşti (26 octombrie 2022 - 30 noiembrie 2022), Sibiu (8 decembrie 2022 - 10 ianuarie 2023), Iaşi (24 aprilie 2023 - 22 mai 2023), Cluj-Napoca (23 mai 2023 - 20 iunie 2023), Constanţa (12 iulie 2023 - 25 iulie 2023), Oradea (25 septembrie - 22 octombrie 2023), Suceava (13 martie - 10 aprilie 2024). În perioada 13 august - 3 septembrie 2024, expoziţia poate fi vizitată la Braşov. AGERPRES/(AS - autor: Dorina Matiş, editor: George Onea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
Citiţi şi:
Expoziţia fotografică "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic", inaugurată marţi la Braşov
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European
Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc
Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și
Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele
O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B
Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași
Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est
Prezidențiale2025/ FJSC face un apel la întreaga societate să trateze cu deplin respect reprezentanții mass-media și comunicatorii publici
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București le transmite sprijinul său și le mulțumește tuturor jurnaliștilor, lucrătorilor media și comunicatorilor publici care și în această perioadă de campanie electorală marcată de tensiuni sociale majore, cu prețul unor eforturi, de multe ori, nu doar profesionale, ci și personale, informea
Bihor: Festivalul Sounds of Oradea (13 - 15 iunie), cu zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan
Cele trei zile ale Festivalul 'Sounds of Oradea' (13 - 15 iunie) vor aduce în oraș nume sonore ale scenei internaționale, în trei stiluri muzicale complet diferite: zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan, concerte ce vor avea loc în trei locații emblematice ale orașului: Piața Unirii, Teatrul Regina Maria și Bazilica Romano-Ca
Ministerul Culturii - la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic
Ministerul Culturii participă, de joi și până luni, la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic, invitații ministerului fiind poeta Ruxandra Novac, traducătorul Victor Ivanovici și istoricul Florin Marineskou. Standul României este amplasat în Pavilionul 13, poziția 119, în imediata ve
Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată' - din 16 mai, la Palatul Suțu
Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată', care propune descoperirea poveștii unei clădiri emblematice de pe Strada Șelari nr. 4, dispărută din peisajul urban, dar readusă la viață prin intermediul unei cercetări arheologice minuțioase, se va deschide, pe 16 mai, la Palatul Suțu. Proiectul își propune să prezinte
Vâlcea: Bătălia de la Benești, reconstituită după 200 de ani la Conacul Otetelișanu
Conacul Otetelișanu din Bălcești, locul unde a copilărit Petrache Poenaru, inventatorul stiloului, își va deschide larg porțile în acest weekend pentru turiștii interesați de istorie, care sunt invitați să participe la reeditarea celebrei Bătălii de la Benești din martie 1821. Organizatorii evenimentului sunt cei de la Asociația Historia Renascita
Sibiu: Vizitatorii vor avea acces gratuit la Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor
Vizitatorii au ocazia să vadă gratuit Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor, în data de 17 mai, a anunțat managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, Raluca Teodorescu. 'Din cauza faptului că în 12 mai se împlinesc 130 de ani de la fondarea Muzeului de Științele Naturii, noi am luat decizia să part
Hunedoara: Prima femeie globe-trotter din România își va prezenta amintirile la evenimentul 'Întâlnirile Altfel'
Prima femeie din România care a făcut turul țării pe jos, în anul 1988, și apoi a străbătut 120 de state din lumea întreagă, parcurgând peste 300.000 de kilometri, este invitata ediției inaugurale a evenimentului 'Întâlnirile Altfel', care va avea loc vineri, 9 mai, la Exploatarea Culturală Petrila, în sala de pompe a
Bihor: 'Visuri pe aripi de vioară'... Stradivarius, cu Răzvan Stoica și dirijorul Alvin Arumugam, la Filarmonica orădeană
Concertul simfonic săptămânal de joi, 8 mai, al Filarmonicii de stat orădene se numește 'Visuri pe aripi de vioară', la a cărui reușită își vor da concursul violonistul invitat Răzvan Stoica și o vioară Stradivarius, orchestra simfonică și concert-maestrul Nagy Kalman, sub bagheta dirijorului Alvin Arumugam, directorul muzical al Musicians' Initiative