REPORTAJ Mureş: Tommy Emmanuel şi Alexandr Misko, prezenţe de excepţie la Festivalul Harmonia Cordis (GALERIE FOTO)
.jpeg)
Cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Chitară Harmonia Cordis de la Târgu Mureş, cel mai mare festival de chitară din Europa, a fost încununat, duminică seara, de două prezenţe de excepţie, Tommy Emmanuel, certificat de legendarul Chet Atkins drept unul dintre cei mai mari chitarişti de tip fingerstyle din lume, şi de Alexandr Misko, considerat o adevărată revelaţie.
Australianul Tommy Emmanuel şi rusul Alexandr Misko au încheiat, astfel, un adevărat maraton de chitară, derulat pe parcursul a şase zile, în cadrul Festivalului Internaţional de Chitară Harmonia Cordis, la care au participat artişti din 15 ţări, între care s-au regăsit nume importante ale scenei internaţionale.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
"Fanii săi sunt îndrăgostiţi de talentul său nelegat de chitarist, de capacitatea sa de a cânta trei linii melodice deodată, întotdeauna cu inimă curată şi suflet real. Este un adevărat virtuoz. Dar pare la fel de încântat mereu de magia muzicii ca şi publicul, dacă nu mai mult, iar bucuria lui luminează totul", este prezentat Tommy Emmanuel pe site-ul Harmonia Cordis.
Din istoricul acestui artist aflăm că, împreună cu fraţii săi, a fondat The Emmanuel Quartet, însă în momentul în care au constatat că oamenii îî confundă cu un cvartet de coarde clasic, au decis să îşi schimbe numele în The Midget Surfaries. După câştigarea unui concurs, care a dus la apariţia la televiziunea naţională, tatăl lor a decis să vândă casa şi să plece într-un turneu, iar astfel Tommy şi-a început cariera muzicală la vârsta de 6 ani.
"La vârsta de 20 de ani a fost cel mai căutat interpret şi muzician din Sydney. Până la vârsta de 30 de ani, cânta la chitară electrică cu mai multe trupe rock pe stadioane din toată Europa. Ar fi putut continua să trăiască viaţa de rock star. Cu toate acestea, tânjea după ceva mai pur şi mai aproape de inima lui. Renunţând la trupa rock, Tommy a trecut la acustic îndepărtând totul, în afară de elementele esenţiale: o chitară acustică în acordaj standard şi un chitarist ambiţios, iubitor de cântec. Întotdeauna este vorba de melodie, de exprimarea melodiei nu cu un val de note, ci cu cele care ating inima. Deşi mulţi nu au crezut că este posibil, Tommy a făcut o serie de albume de succes ca chitarist solo şi a devenit o vedetă majoră mai întâi în Australia şi în curând peste tot", se arată pe site-ul Harmonia Cordis.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Tommy Emmanuel a înregistrat o serie de albume de succes ca şi chitarist solo şi a devenit foarte cunoscut, nu doar în Australia.
Când Tommy Emmanuel avea 11 ani, i-a scris o scrisoare idolului său, legendarul Chet Atkins (1924-2001), Chester Burton Atkins, cunoscut şi sub numele de "Mister Guitar" şi "The Country Gentleman". Surpriza sa a fost faptul că Chet Atkins i-a răspus, iar câţiva ani mai târziu s-au întâlnit. După mai multe întâlniri şi înregistrări comune, în 1999, Atkins l-a numit pe Emmanuel chitarist certificat, susţinând că "Emmanuel e unul dintre cei mai mari chitarişti de tip fingerstyle din lume".
Această recunoaştere este una extrem de importantă, mai ales că doar patru muzicieni au primit o astfel de certificare din partea lui Chet Atkins.
"Inspiraţia pentru transformarea lui Tommy a fost eroul său, Chet Atkins, care a reprezentat puritatea unui bărbat, a unei chitare şi a pasiunii nelimitate de a servi cântecul. De îndată ce a putut, s-a dus să-l întâlnească în Nashville. Legătura lor a fost imediată şi, la fel ca muzica lor, a existat dincolo de cuvinte. Chet şi-a luat chitara, iar cei doi au cântat bucuroşi ore întregi. Pentru că, aşa cum Chet a recunoscut instantaneu şi a spus lumii, muzicieni ca acesta nu vin atât de des; fiţi atenţi la acest om. Şi oamenii au acordat atenţie de la spectacole sold out din întreaga lume până la mai multe nominalizări la premiile Grammy, premii ARIA, premii IBMA şi nenumărate victorii în sondaje de genul 'Cel mai bun chitarist acustic' ale revistelor muzicale. Desigur, Chet ştia ce vorbea. Triumful lui Tommy pe calea sa individuală a fost extraordinar. De la Midget Surfaries, el a devenit iubit şi venerat în întreaga planetă", precizează site-ul Harmonia Cordis.
Alexandr Misko, în vârstă de 26 de ani, un chitarist modern de tip fingerstyle, a fost cel care a cântat, duminică seara, în deschiderea concertului lui Tommy Emmanuel.
Foto: Alexandr Misko / Facebook.com
"Alexandr Misko este un interpret pasionat şi energic care a continuat să lanseze patru albume solo, în timp ce abordarea sa organică a editării muzicii i-a adus un număr de fani susţinători din întreaga lume. În 2015, videoclipul său cu o melodie originală 'Guitar & Pen Tapping Song' a obţinut rapid peste un milion de vizualizări, motiv pentru care a fost invitat să apară în cadrul binecunoscutului analog rusesc al unui talk-show american 'Jimmy Kimmel Live!'. În ianuarie 2017, videoclipul lui Alexandr Misko cu coverul piesei lui Michael Jackson 'Billie Jean' a câştigat peste 30 de milioane de vizualizări pe Facebook, ceea ce a fost primul pas mare pentru a intra pe scena mondială a chitarei", precizează Harmonia Cordis.
Această popularitate i-a permis lui Alexandr Misko să cânte pe aceeaşi scenă la showcase-ul Guitar Summit din Germania cu muzicieni remarcabili precum Jon Gomm, Guthrie Govan, Tobias Rauscher şi Maneli Jamal.
În decembrie 2017, Misko a lansat cel de-al doilea album al său "Beyond The Box", iar primul single extras de pe înregistrare - "Careless Whisper" de George Michael - a obţinut peste 80.000.000 de vizualizări în decurs de o lună pe Facebook şi YouTube acumulate.
"Numărul abonaţilor lui Alexandr pe canalul său de YouTube creşte exponenţial, iar acum are peste 600.000 de urmăritori. Toate acestea au pus lucrurile în mişcare pentru ca Alex să îşi ducă show-ul solo în întreaga lume. În noiembrie 2019 a lansat cel de-al treilea album al său, 'Roundtrip', iar pe 21 ianuarie 2020 a împărţit scena cu un remarcabil harpist rus Alexander Boldachev la renumita sală Carnegie Hall din New York City", mai relatează site-ul Harmonia Cordis.
Foto: Alexandr Misko / Facebook.com
Alexandr Misko a început să cânte la chitară la vârsta de 12 ani, făcând chitară clasică cu un profesor particular timp de 3 ani în oraşul său natal, Krasnodar.
"După ce a făcut cunoştinţă pe internet cu stilul modern de a cânta la chitară numit 'Fingerstyle', a început să înveţe pe cont propriu. Din 2016, a lansat 4 albume şi a susţinut în mod activ concerte în întreaga lume cu spectacole solo, predând, înregistrând muzică, iar în octombrie 2018 a primit titlul de 'Chitaristul anului', conform revistei britanice de renume 'MusicRadar'. Un stil unic, o prezentare foarte muzicală şi tehnică, cuplate cu lucrări originale, fac ca muzica lui Alexandr să fie accesibilă oricărui ascultător. Limbajul muzicii sale este universal şi pe înţelesul publicului de oriunde din lume", mai precizează Harmonia Cordis.
Alături de Tommy Emmanuel şi Alexandr Misko, pe scena Harmonia Cordis au concertat artişti renumiţi din domeniul muzicii flamenco şi jazz, precum Los Tres Mangificos: Jeronimo Maya, Rycardo Moreno, Pepe Fernandez (Spania/Franţa), Cenk Erdogan Trio (Turcia), Lydie Fuerte & Juan-Manuel Cortes (Franţa), Antal Pusztai Jazz Band (Austria/România), dar şi reprezentanţi de top ai muzicii clasice cum ar fi Marcin Dylla (Polonia), Rovshan Mamedkuleiv (Rusia), Duo Bandini-Chiacchiaretta (Italia/Argentina), Duo Andras Csaki & Janos Balint (Ungaria), Tritonus Guitar Trio (Ungaria), Duo Mateusz Kowalski & Tomasz Radziszewski (Polonia) şi mulţi alţii. AGERPRES/(A, AS - autor: Dorina Matiş, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European
Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc
Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și
Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele
O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B
Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași
Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est
Prezidențiale2025/ FJSC face un apel la întreaga societate să trateze cu deplin respect reprezentanții mass-media și comunicatorii publici
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București le transmite sprijinul său și le mulțumește tuturor jurnaliștilor, lucrătorilor media și comunicatorilor publici care și în această perioadă de campanie electorală marcată de tensiuni sociale majore, cu prețul unor eforturi, de multe ori, nu doar profesionale, ci și personale, informea
Bihor: Festivalul Sounds of Oradea (13 - 15 iunie), cu zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan
Cele trei zile ale Festivalul 'Sounds of Oradea' (13 - 15 iunie) vor aduce în oraș nume sonore ale scenei internaționale, în trei stiluri muzicale complet diferite: zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan, concerte ce vor avea loc în trei locații emblematice ale orașului: Piața Unirii, Teatrul Regina Maria și Bazilica Romano-Ca
Ministerul Culturii - la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic
Ministerul Culturii participă, de joi și până luni, la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic, invitații ministerului fiind poeta Ruxandra Novac, traducătorul Victor Ivanovici și istoricul Florin Marineskou. Standul României este amplasat în Pavilionul 13, poziția 119, în imediata ve
Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată' - din 16 mai, la Palatul Suțu
Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată', care propune descoperirea poveștii unei clădiri emblematice de pe Strada Șelari nr. 4, dispărută din peisajul urban, dar readusă la viață prin intermediul unei cercetări arheologice minuțioase, se va deschide, pe 16 mai, la Palatul Suțu. Proiectul își propune să prezinte
Vâlcea: Bătălia de la Benești, reconstituită după 200 de ani la Conacul Otetelișanu
Conacul Otetelișanu din Bălcești, locul unde a copilărit Petrache Poenaru, inventatorul stiloului, își va deschide larg porțile în acest weekend pentru turiștii interesați de istorie, care sunt invitați să participe la reeditarea celebrei Bătălii de la Benești din martie 1821. Organizatorii evenimentului sunt cei de la Asociația Historia Renascita
Sibiu: Vizitatorii vor avea acces gratuit la Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor
Vizitatorii au ocazia să vadă gratuit Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor, în data de 17 mai, a anunțat managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, Raluca Teodorescu. 'Din cauza faptului că în 12 mai se împlinesc 130 de ani de la fondarea Muzeului de Științele Naturii, noi am luat decizia să part
Hunedoara: Prima femeie globe-trotter din România își va prezenta amintirile la evenimentul 'Întâlnirile Altfel'
Prima femeie din România care a făcut turul țării pe jos, în anul 1988, și apoi a străbătut 120 de state din lumea întreagă, parcurgând peste 300.000 de kilometri, este invitata ediției inaugurale a evenimentului 'Întâlnirile Altfel', care va avea loc vineri, 9 mai, la Exploatarea Culturală Petrila, în sala de pompe a
Bihor: 'Visuri pe aripi de vioară'... Stradivarius, cu Răzvan Stoica și dirijorul Alvin Arumugam, la Filarmonica orădeană
Concertul simfonic săptămânal de joi, 8 mai, al Filarmonicii de stat orădene se numește 'Visuri pe aripi de vioară', la a cărui reușită își vor da concursul violonistul invitat Răzvan Stoica și o vioară Stradivarius, orchestra simfonică și concert-maestrul Nagy Kalman, sub bagheta dirijorului Alvin Arumugam, directorul muzical al Musicians' Initiative