Săptămâna Haferland începe joi în zece sate din Ţara Ovăzului

Cea de-a XII-a ediţie a Săptămânii Haferland, festival cultural şi etnografic al comunităţii saşilor din România şi diaspora, începe joi în zece sate din regiunea cunoscută drept Ţara Ovăzului (Haferland) - Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri.
La ediţia din acest an vizitatorii se vor putea bucura un program bogat şi divers, de la vizitarea bisericilor, fortificate la concerte de orgă şi muzică tradiţională, tururi ghidate ale gospodăriilor săseşti şi ale împrejurimilor, demonstraţii de lupte şi dansuri medievale, paradă de costume tradiţionale, expoziţii şi prelegeri, informează organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES.
Un moment unic va fi ceremonia de aniversare a 700 de ani de la prima atestare a cetăţii Rupea, unul dintre cele mai importante monumente istorice ale civilizaţiei săseşti din Transilvania, eveniment ce va avea loc pe 11 august, la Rupea.
Alte evenimente care vor atrage atenţia vizitatorilor sunt prezentarea unei nunţi tradiţionale săseşti, care include un prânz cu meniu tradiţional (9 august, la Saschiz), balul tradiţional săsesc de la Criţ la care va cânta formaţia HighLife (10 august), un tur ghidat printr-un sat autentic din Haferland (10 august, la Roadeş) sau prezentarea unei gospodării tradiţionale săseşti (11 august, la Viscri).
Pentru copii, organizatorii au pregătit multe ateliere de meşteşuguri, tradiţionale sau educative. Cei mai mici oaspeţi ai festivalului vor avea ocazia de a participa la ateliere de cusut, de dantelărit, de pictură pe lemn, de ţesut la mini-război. Atelierele de bricolat modele - ale Turnului solar de la Rupea sau ale caruselului Haferland - se anunţă, de asemenea, foarte atractive pentru cei mici.
"În cursul ultimilor 12 ani, festivalul Săptămâna Haferland a reuşit să devină unul dintre cele mai mari, mai frumoase şi mai îndrăgite manifestări ale comunităţii saşilor din România. (...) Acest succes este confirmat de recunoaşterea pe care festivalul o primeşte an de an din partea publicului, dar şi din partea unor distinse personalităţi ale lumii contemporane. Acesta este al doilea an în care Săptămâna Haferland se desfăşoară sub înaltul patronaj al unui membru al Casei Princiare de Liechtenstein şi, totodată, primul care are loc sub auspiciile Familiei Regale a României. În numele comunităţii noastre, aş dori să exprim întreaga noastră gratitudine pentru această onoare. Graţie eforturilor comunităţii şi sprijinului prietenilor din toată lumea ai Haferlandului, această zonă, una dintre cele mai frumoase din întreaga Europă Centrală, renaşte astăzi sub ochii noştri. Vă invităm pe toţi acasă la noi, la saşi, să vă convingeţi", a declarat Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt, co-organizatoarea evenimentului.
Festivalul este în premieră partener al Duke of Edinburgh's International Award, un program global fondat în Regatul Unit care oferă recunoaştere internaţională şi un cadru structurat de activităţi de educaţie non-formală pentru tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani. Programul este patronat la nivel internaţional de ASR Ducele de Edinburgh, iar la nivel naţional de MS Margareta, Custode al Coroanei Române.
Astfel, cei 21 de tineri, alături de o echipă de instructori, vor participa la o tabără de patru zile de aventură în inima Haferlandului, cu drumeţii pe Via Transilvanica, vânătoare de comori, ateliere, experienţe culinare, foc de tabără.
"Proiectul desfăşurat cu fundaţia The Duke of Edinburgh's International Award Romania este complementar activităţilor noastre dedicate copiilor din programul after-school al Fundaţiei M&V Schmidt, motiv pentru care eu cred foarte mult în această iniţiativă", a spus Veronica Schmidt, co-fondator şi vicepreşedinte al Fundaţiei M&V Schmidt.
"Copiii învaţă nu doar din ceea ce studiază la şcoală, ci şi din experienţe de viaţă. Acest parteneriat îi ajută să descopere Ţinutul Haferland prin participarea la viaţa rurală autentică, prin contactul cu tradiţiile, obiceiurile şi istoria acestor locuri. (...) Pentru că am gândit acest proiect ca pe unul incluziv, tinerii participanţi în program vor efectua o serie de activităţi alături de copiii din programul nostru after-school. Suntem convinşi că fiecare dintre ei va găsi modele de inspiraţie în colegii lor din proiect, astfel încât cu toţii să îşi însuşească nişte lecţii de viaţă. Îmi doresc ca această nouă colaborare cu The Duke of Edinburgh's International Award să aibă un viitor îndelungat, în beneficiul tuturor copiilor", a mai spus Veronica Schmidt.
La ediţia din acest an organizatorii festivalului vor lansa, în perioada desfăşurării evenimentului, un concurs de imagini cu premii. Vizitatorii vor putea posta, în perioada 8-16 august 2024, pe paginile personale de Instagram o imagine sau un video de la Săptămâna Haferland 2024, cu tag către @saptamana_haferland. La concurs pot participa toţi vizitatorii cu vârsta de peste 18 ani, cu câte o singură postare. Extragerea câştigătorului va avea loc pe 19 august, premiul constând în două nopţi consecutive de cazare pentru două persoane la Casa Kraus din Criţ, cu mic dejun inclus, în perioada septembrie - octombrie 2024. Perioada de cazare este la alegerea câştigătorului, în limita disponibilităţii locurilor.
Ediţia din acest an a Săptămânii Haferland se desfăşoară sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Serenissime Prinţul Philipp von und zu Liechtenstein, membru al Casei Princiare de Liechtenstein şi, pentru prima oară în istoria festivalului, sub auspiciile Familiei Regale a României.
Co-organizatorii festivalului sunt Fundaţia M&V Schmidt şi Fundaţia Tabaluga / Peter Maffay Stiftung. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu
Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',
CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram
Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc
VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări
Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î
'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai
Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa
Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea
Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -
Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'
Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-
'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală
Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European
Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc
Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și
Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele
O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B
Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași
Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est
Prezidențiale2025/ FJSC face un apel la întreaga societate să trateze cu deplin respect reprezentanții mass-media și comunicatorii publici
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București le transmite sprijinul său și le mulțumește tuturor jurnaliștilor, lucrătorilor media și comunicatorilor publici care și în această perioadă de campanie electorală marcată de tensiuni sociale majore, cu prețul unor eforturi, de multe ori, nu doar profesionale, ci și personale, informea