logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mureş: Primul meloterapeut din România, Gheorghe Iovu, lansează la toamnă al 18-lea album - ''Mama Pământ''

Image

Primul meloterapeut din România, compozitorul Gheorghe Iovu, va lansa în luna noiembrie cel de-al 18-lea album, intitulat "Mama Pământ", la doar câteva luni după ce a scos pe piaţă seria de melodii terapeutice reunite sub titlul "Sufletul Pământului".

"Piesele de pe albumul 'Sufletul Pământului' au ceva mai deosebit, au mai mult suflet şi se adresează mamei pământ. Acesta este al 17-lea album şi în total cred că am peste 100 de compoziţii. Acum lucrez la următorul album, 'Mama Pământ', fiindcă simt că pământul are mai mare nevoie de noi acum decât a avut înainte. Acest nou album, Mama Pământ, porneşte de la faptul că noi trăim pe această planetă, este ca un imn închinat Terrei şi sper ca albumul acestea să ne aducă mai multă conştiinţă, să ne trezească, să fim mai conştienţi că de fapt trăim pe mama pământ şi că trebuie să avem grijă de ea", a declarat, pentru AGERPRES, Gheorghe Iovu.

Compozitorul Gheorghe Iovu este considerat părintele muzicii terapeutice din România încă din anul 1976, fiind singurul român care compunea o astfel de muzică, compoziţiile sale fiind considerate de specialişti drept "terapie fizică şi sufletească".

"M-am apucat spontan să compun, nici prin gând nu mi-ar fi trecut că voi va ajunge vreodată să compun muzică, mai ales că am lucrat peste 30 de ani ca scafandru în tancuri petroliere. Mi-a plăcut muzica, de mic mergeam multe filme, eram atent la coloana sonoră, dar nu m-am gândit că eu voi compune muzică. Mi-am luat o chitară, m-am jucat cu ea şi am văzut că pot să fac ceva bun. După aceea mi-am cumpărat o orgă, când am avut posibilitatea, iar la un moment dat am început să compun. Am cântat unor prieteni care aveau cultură muzicală, iar ei îmi tot spuneau că muzica mea e mai frumoasă decât a lui Vanghelis. Nici nu ştiam cine e Vanghelis pe atunci. Apoi am participat la întâlnirile Colegiului Medicilor la Timişoara şi de aici a pornit ideea că această muzică este o adevărată terapie. Mi s-a spus 'primul meloterapeut din România', mie nici nu îmi să cred, fiindcă pentru mine a compune şi a cânta astfel de melodii este un lucru normal", a afirmat compozitorul.

După ce muzica sa a fost testată pe anumiţi pacienţi la Timişoara, a spus Gheorghe Iovu, vestea s-a răspândit în lumea medicală, iar muzica sa a fost testată ca terapie de o serie de clinici şi centre terapeutice din ţară şi din SUA, Germania, Austria, Elveţia, acestea comunicându-i că au obţinut "rezultate extraordinare".

Compozitorul a arătat că muzica sa a fost recomandată persoanelor care sufereau de stres, insomnie, nevroze, stări depresive, stări de anxietate, atacuri de panică, decepţii în dragoste sau de dureri de cap de centrele medicale şi terapeutice în care a fost testată.

"O muzică terapeutică înseamnă o muzică pentru suflet. Orice muzică poate să fie terapie dacă se atinge sufletul celui care ascultă. Când eram scafandru se întâmpla ceva foarte interesant. Mă scufundam în întuneric, în acele rezervoare imense de carburant, şi după aceea, când urcam, mă înălţam în lumină. Au fost zile când am stat la instrument chiar şi 20 de ore, la creaţie, şi nu mă lăsam până nu terminam. Cum am spus, 100% din muzica aceasta este o creaţie divină, eu sunt doar un executant. Am făcut o glumă, la un moment dat: ce frumos ar fi dacă toată lumea l-ar plagia pe Dumnezeu! Contează cum atingi clapa, fiindcă de acolo pleacă sunetul spre auditoriu. Dacă pui suflet şi atingi clapele, înseamnă că oamenii primesc suflet. Trebuie să fii 100% prezent, conectat. Sunt momente în care creez, pur şi simplu se întâmplă acea secundă, parcă cineva te anunţă să te apuci de treabă. Cânt fără partitură tocmai fiindcă dacă sunt un executant înseamnă că cineva are grijă să ne trimită spre public exact ceea ce are nevoie", a afirmat Gheorghe Iovu.

Între albumele lui Gheorghe Iovu lansate până acum se numără "Revelaţie", "Trecerea timpului", "Best of meditation", "Simfonia sufletului", "Flori de duduiană", "Trepte spre Lumină", "Raza de Soare", "Cerul", "Ora speranţei", "Infoenergetica", "Noua Românie", "No more tears", "Sufletul Pământului" şi multe altele, majoritatea creaţiilor sale fiind realizate după 1990.

"Când am început să compun nu n-aveam orchestrator. Abia după Revoluţie am putut să ieşim din ţară să ne aducem cam aveam nevoie, atunci mi-am cumpărat o orgă cu orchestraţie şi am început să creez, adică să fac orchestraţie la anumite teme muzicale. N-aveam multe compoziţii atunci şi de aici a pornit, de la faptul că am putut să am o orgă cu care puteam să lucrez. Primul album a fost 'Revelaţie', pe care l-am legat şi de Asociaţia Naţională de Terapii Complementare", ne-a dezvăluit Iovu.

În privinţa modului de alegere a genurilor muzicale, Gheorghe Iovu a precizat că fiecare e liber să aleagă ceea ce doreşte şi cum simte.

Cât despre faptul că el susţine majoritatea concertelor gratuit şi în locuri mai aparte, inclusiv în biserici, cabinete medicale şi în case pentru îngrijirea seniorilor, Gheorghe Iovu susţine că "fiecare face cum simte".

"Eu aşa simt şi aşa fac, ofer gratuit, fiindcă e un dar de la Dumnezeu şi trebuie să avem grijă să trăim într-un echilibru. Cei care primesc ceva gratuit fie mai conştienţi şi mai atenţi fiindcă s-ar putea ca acel gratis să aibă un efect mult, mult mai pozitiv decât ceea ce este pe bani. Adică vine din inimă şi e oferit din inimă. Eu cred că recunoştinţa cea mai importantă monedă de schimb", a mai afirmat Gheorghe Iovu. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 25-04-2025 19:16

Sibiu: Ministrul Natalia Intotero a discutat cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a discutat vineri, la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR). Natalia Intotero a precizat, într-o postare pe Facebook, că a avut 'o întâlnire aplicată'. Discuțiile au vizat 'direcții clare pentru viitorul muz

Cultura - Media 25-04-2025 15:21

România - la cea de-a XIX-a ediție a jazzahead! de la Bremen

România este prezentă cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, pentru a treia oară consecutiv, la cea de-a XIX-a ediție jazzahead!, care și-a deschis porțile în Germania, la Bremen. Potrivit unui comunicat al ICR transmis vineri AGERPRES, în standul de la Bremen sunt promovați artiști profesioniști și organiz

Cultura - Media 25-04-2025 14:46

Bucharest Opera Festival - în perioada 15 - 24 iunie

Cea de-a IV-a ediție a Bucharest Opera Festival, care va alterna producții de operă, balet, operetă, musical-operă rock și operă în concert prezentate de mai multe companii, printre care două din afara țării - Teatrul Național de Operă și Balet 'Maria Bieșu' din Chișinău și Opera din Ruse, se va desfășura în perioada 15 - 24 iunie.

Cultura - Media 25-04-2025 14:23

Festivalul Filmului European începe pe 8 mai în București și alte nouă orașe din țară

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe pe 8 mai la București și va fi urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, marcând un record în ceea ce privește numărul de orașe în care festivalul va fi prezent, informează un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. În Buc

Cultura - Media 25-04-2025 13:49

Reprezentațiile teatrelor bucureștene vor fi precedate, sâmbătă, de momente de reculegere în semn de omagiu față de Papa Francisc

Teatrele bucureștene și-au adaptat programul de spectacole pentru sâmbătă, zi declarată de Guvernul României, prin Hotărârea nr 403/24.04.2025, Zi de doliu național, în semn de omagiu față de sanctitatea sa Papa Francisc. * Teatrul Național 'I.L. Caragiale' a anunțat că sâmbătă va fi coborât în bernă drapelul R

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Cultura - Media 24-04-2025 19:39

Filmul lui Bogdan Mureșanu 'Anul Nou care n-a fost' - în cinematografele din Franța și Belgia

Lungmetrajul 'Anul Nou care n-a fost', scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va ajunge în cinematografele din Franța și Belgia, din 30 aprilie. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, avanpremiere speciale, cu participarea regizorului, au avut loc luna aceasta la Paris și Bruxelles. Din distribuția

Cultura - Media 24-04-2025 19:16

Muzeul Țăranului - redeschis oficial după reabilitare; Intotero: Un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice

Muzeul Național al Țăranului Român a fost redeschis oficial joi, după un amplu proces de consolidare și reabilitare, ministrul Culturii, Natalia Intotero, subliniind la ceremonie că instituția este 'un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice'. 'Muzeul Național al Țăranului Român nu este doar un muzeu, ci un lăcaș

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Cultura - Media 24-04-2025 17:43

Sibiu: Ansamblul Folcloric 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România la EuropaFest în Germania

Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România, între 17 și 20 mai, la EuropaFest, eveniment găzduit de orașul german Landshut, potrivit unei hotărâri adoptate joi în ședința Consiliului Județean, instituție care finanțează acest ansamblu. 'Artiștii vor prezenta dansuri populare reprezent

Cultura - Media 24-04-2025 17:29

Neversea Kapital - între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală

Prima ediție a festivalului Neversea Kapital va avea loc în perioada 4 - 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală, organizatorii evenimentului semnând în acest sens un protocol de colaborare cu Primăria Municipiului București. Prima ediție Neversea Kapital va aduce bucureștenilor show-uri speciale ale unor artiști internaționali apreciați și

Cultura - Media 24-04-2025 16:59

Mureș: Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, într-o expoziție la Muzeul Județean

Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, reconstituiri istorice și de obiecte de artă din timpul dinastiei Qin vor putea fi admirate în expoziția internațională 'Soldații de Teracotă - Armata nemuritoare a primului împărat chinez', care urmează să fie deschisă la Târgu Mureș de Muzeul Județean Mureș, în colaborare cu

Cultura - Media 24-04-2025 15:01

Mureș: Tezaurul dacic de argint descoperit la Ațintiș va fi expus în premieră la Noaptea Muzeelor

Un tezaur dacic din argint, cu nouă piese, descoperit în toamna anului trecut în comuna Ațintiș de către doi detectoriști, va fi expus, în premieră, de către Muzeul Județean Mureș, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor din acest an, programat în 17 mai. 'În toamna anului 2024, un tezaur dacic de argin

Cultura - Media 24-04-2025 14:07

Arad: 75 de spectacole de teatru sunt înscrise la ediția a XV-a a Festivalului Underground

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului Underground va avea loc în perioada 20 - 29 iunie și vor participa zeci de companii de teatru din țară și străinătate, care s-au înscris cu 75 de spectacole, au anunțat, joi, organizatorii evenimentului. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Hub Cultural 'mARTA' Arad (o structură subordonată munici