Mureş: Expoziţia ''Războiul Monumentelor'' - efortul de restaurare şi reconstrucţie a simbolurilor istoriei româneşti din Basarabia (GALERIE FOTO)

Asociaţia Dacii Liberi, în colaborare cu Asociaţia Obştească ''Monumentum'' din Republica Moldova şi Biblioteca Judeţeană Mureş au deschis, luni, la Târgu Mureş, expoziţia "Războiul Monumentelor", ca preambul la lansarea celui de-al treilea volum din seria cu acelaşi nume, aparţinând avocatului Iulian Rusanovschi.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
"Avocatul Iulian Rusanovschi este un promotor al cunoaşterii istoriei Basarabiei prin intermediul monumentelor publice. Prin Asociaţia Obştească 'Monumentum', acesta se implică în indexarea, restaurarea şi, uneori, reconstrucţia acestor simboluri ale istoriei româneşti. Expoziţia 'Războiul Monumentelor' de la Biblioteca Judeţeană Mureş cuprinde o serie de fotografii şi informaţii cu monumentele româneşti din Republica Moldova, regiunea istorică Basarabia, monumente remontate, identificate şi reconstruite în foarte multe cazuri de către Asociaţia Obştească 'Monumentum', condusă de avocatul Iulian Rusanovski de la Chişinău. Avem deosebită plăcere de a colabora cu acesta prin asociaţia noastră culturală Dacii Liberi, întrucât dorim să prezentăm publicului târgumureşan eforturile şi realizările românilor din Basarabia când vine vorba de cultură şi istorie naţională", a declarat preşedintele Asociaţiei Dacii Liberi, Dragoş Burghelia.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Expoziţia va rămâne în holul Bibliotecii Judeţene până în momentul lansării celui de-al treilea volum "Războiul Monumentelor;, la Sala Mică a Palatului Culturii, în data de 24 martie, la ora 13,00.
Dragoş Burghelia a precizat că seria de volume "Războiul monumentelor" reprezintă un studiu istoriografic original, util şi necesar publicului interesat de istoria Basarabiei, iar volumul al treilea continuă această explorare a trecutului, aducând în prim-plan monumentele care dovedesc istoria şi tradiţia.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
"Războiul Monumentelor" cuprinde istoria şi descrierile a zeci de monumente, unele restaurate sau reconstruite şi a încă peste 50 de monumente în curs de documentare sau de strângere a fondurilor necesare reconstrucţiei.
"Trebuie subliniat faptul că Asociaţia Monumentum de la Chişinău, pe de o parte, se bazează foarte mult pe donaţiile şi sponsorizările persoanelor private, dar totodată, are şi proiecte foarte bune realizate în parteneriat cu Guvernul României, cu Mitropolia Basarabiei. Până acum, regiunea istorică Basarabia a fost dominată de războaie fizice, că vorbim şi de primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial şi iată-ne astăzi într-un război surd, am putea spune, al identităţii, al culturii, al istoriei. Odată cu venirea sovieticilor în Moldova majoritatea monumentelor româneşti au fost distruse, aruncate sau, să spunem, duse într-o zonă de derizoriu, acum noi încercăm să reabilităm şi să readucem adevărul istoric. Nu încercăm să improvizăm, nu încercăm să inventăm, doar să readucem ceea ce a fost cândva. Vorbim despre statui, monumente, cimitire de război cu soldaţi români, care au fost, din păcate, distruse de cotropitorii bolşevici", a spus Burghelia.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
El a precizat că efortul cel mai recent al Asociaţiei Momumentum este instalarea în Chişinău a statuii Reginei Maria, care va fi amplasată în scuarul Liceului Româno-Francez "Gheorghe Asachi".
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
"Este demn de menţionat acest efort, fiindcă a trecut prin furcile caudine a multor comisii de artă, de cultură, în cele din urmă ajungând în forma actuală, când mai sunt necesare doar câteva fonduri şi luni de muncă pentru a fi finalizată statuia. A existat la Chişinău o statuie şi a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. Pe lângă acestea, foarte multe monumente dedicate ostaşilor români din Basarabia, în multe cazuri asociaţia deja le-a restaurat. Vorbim, spre exemplu, despre Fântâna Ostaşilor Români din centrul Chişinăului, din Parcul Central, o foarte frumoasă realizare. Astfel că ei continuă acest şir al monumentelor reconstruite în Chişinău cu statuia Reginei Maria", a mai spus Dragoş Burghelia.
Directorul Bibliotecii Judeţene Mureş, Monica Avram, susţine că expoziţia este inedită prin faptul că prezintă un război al luptei pentru restaurarea monumentelor.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
"O expoziţie inedită axată pe genericul 'Războiul Monumentelor'. De fapt, nu este un război al monumentelor, ci este un război al luptei pentru restaurarea monumentelor istorice, care fac apel sau ne trimit cu gândul la momentele importante din istoria românilor. Cred că o astfel de iniţiativă, mai ales că vine de la nivel privat, este mai mult decât lăudabilă, pentru că vorbim de momente cheie ale istoriei noastre. Momentul nu este deloc întâmplător ales pentru că luna martie, ştim cu toţii, înseamnă momentul Unirii Basarabiei cu România. La Biblioteca Judeţeană Mureş în ultimii ani, de mulţi ani încoace, în jurul datei de 27 martie, s-a desfăşurat evenimentul 'Basarabie Română'. Fac referire la momentul 1996 când s-a înfiinţat Biblioteca Târgu Mureş la Chişinău sub patronajul Bibliotecii Judeţene Mureş, o bibliotecă reper şi astăzi pentru Chişinău. Este practic un parteneriat asumat de noi, care va merge cu siguranţă mai departe", a subliniat Monica Avram.
Cât despre lansarea volumului III din "Războiul Monumentelor", Monica Avram a arătat că cititorii sunt îndemnaţi să reflecteze asupra a ceea ce înseamnă impactul istoriei, impactul monumentelor şi simbolistica lor în viaţa de zi cu zi.
"Se spune că istoria se repetă. Da, e adevărat, istoria se repetă şi dacă noi cunoaştem detaliile putem să alegem firul roşu bun din trecutul istoric şi să evităm greşelile care au dus la momente mai puţin plăcute. Aşadar, consider această expoziţie o reflecţie asupra trecutului istoric şi o reflexie care poate duce la o mai bună percepere a viitorului", a subliniat directorul Bibliotecii Judeţene Mureş. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CNA condamnă ferm orice formă de presiune exercitată asupra presei
Consiliul Național al Audiovizualului își exprimă profunda îngrijorare față de recentele derapaje din discursul public și 'condamnă ferm' orice formă de presiune exercitată asupra presei. 'Consiliul Național al Audiovizualului își exprimă profunda îngrijorare față de recentele derapaje din discursul public,
Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea
Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi
Ministerul Culturii a semnat noul Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector
Ministerul Culturii anunță semnarea, luni, a noului Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector de activitate, documentul urmând să producă efecte juridice pentru toți salariații din domeniu, pe o durată de doi ani, odată cu înregistrarea acestuia la Ministerul Muncii. 'După o perioadă intensă de negocieri și un efort
Tulcea: Dublu vernisaj, la Casa Avramide
Casa Avramide din orașul Tulcea găzduiește, începând de luni, două expoziții care-i invită pe vizitatori să exploreze lumea prin intermediul costumelor și al fotografiilor - 'Ocolul pământului în 80 de zile' și 'HumaNature'. Expoziția 'Ocolul pământului în 80 de zile' include piese ve
Mureș: Expoziție cu cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, la Noaptea Muzeelor
Cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, prima tipăritură din Transilvania, din 1525, Biblia de la București și prima traducere a Bibliei în limba maghiară vor putea fi admirate în miez de noapte la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, cu ocazia Nopții Muzeelor, care va derula numeroase activități sub acest generic, atât vin
Iași: 20 de lei biletul de vizitare a sălilor reprezentative ale Palatului Culturii, de Noaptea Muzeelor
Sălile reprezentative din Palatul Culturii vor fi deschise pentru vizitare cu prilejul celei de-a 21-a ediții a Nopții Europene a Muzeelor, în baza biletului ce poate fi achiziționat exclusiv online, la prețul de 20 lei/ persoană. Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național 'Moldova' Iași,
Iași: 500 de evenimente și peste 1.000 de artiști la Romanian Creative Week, între 14 și 25 mai
Peste 500 de evenimente sunt organizate în cadrul ediției din acest an a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, care se desfășoară în perioada 14-25 mai, în mai multe locații din Iași. Irina Schrotter, președintele Federația Patronatelor din Industriile Creati
Noaptea Muzeelor la Muzeul Hărților: Vizitarea expunerii permanente și a expoziției temporare; tururi ghidate, concerte
Vizitarea expunerii permanente și a unei expoziții temporare de artă textilă, organizarea unor tururi ghidate în grădină și un concert de jazz se numără printre activitățile care vor fi organizate, sâmbătă, între orele 12:00 și 22:00, în cadrul Nopții Muzeelor, la Muzeul Hărților din București. 'Vă invităm așadar să
Peste 70 de muzee, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor; în premieră, Ministerul Culturii susține oficial evenimentul
Peste 70 de muzee din întreaga țară vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, Ministerul Culturii susținând oficial, în premieră, evenimentul. 'Evenimentul Noaptea Muzeelor își reconfirmă rolul esențial în peisajul cultural național și european, fiind un proiect de anvergură lan
Suceava: Expoziție de fotografie contemporană din China și România, la Muzeul de Istorie
Muzeul Național al Bucovinei, în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze în România și Asociatia Arts and Culture Promotion, va vernisa, pe 14 mai, la Muzeul de Istorie din Suceava, o expoziție de fotografie contemporană realizată de artiști fotografi din România și China, au anunțat, luni, reprezentanții Muzeului Național al Bucov
Noaptea Muzeelor la Antipa: Expoziții, proiecții de film, momente artistice, activități de colectare a insectelor nocturne
Expoziții temporare, activități de colectare a insectelor nocturne și detectare a liliecilor, proiecții de film, momente artistice se numără printre propunerile Muzeului Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' pentru evenimentul Noaptea Muzeelor, programat sâmbătă. Ediția specială a Nopții Europene a Muzeelor 2025 va avea l
Timiș: O nouă expoziție la MNB, cu ultimele descoperiri arheologice de la Mănăstirea Cisterciană din Igriș
Muzeul Național al Banatului (MNB) vernisează pentru public joi, 15 mai, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care reprezintă reluarea, într-o formă semnificativ îmbogățită, a unei inițiative expoziționale inaugurate în anul 2022. Actuala prezentare reun
Bihor: Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, la Oradea, în perioada 14 - 18 mai
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România își va deschide porțile, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, miercuri, 14 mai, pentru cinci zile, până pe 18 mai, cu o ofertă bogată de carte, dar și evenimente conexe, a informat, într-un comunicat, Radio România, Serviciul Gaudeamus. Evenimentul este organizat
România - la Salonul Internațional de Carte de la Torino; standul țării noastre, organizat de ICR
România participă la cea de-a XXXVII-a ediție a Salonului Internațional de Carte de la Torino, în perioada 15 - 19 mai, standul românesc, cu o ofertă editorială variată și un program de evenimente atrăgător, cu personalități din țară și Republica Moldova, fiind organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, și Institu
Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai
Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I