logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Voluntari implicaţi în amenajarea primului parc arheologic din judeţ

Image

Grupuri de circa 30 de liceeni din municipiul Tulcea participă anual, din 2015 până în prezent, la cercetările arheologice desfăşurate la cetatea Aegyssus în cadrul unui proiect ce are drept obiectiv amenajarea primului parc arheologic din judeţ, pentru care s-au obţinut avizele de mediu.

Monumentul Independenţei, Muzeul de Istorie şi Arheologie sau Parcul ori Dealul Monumentului numesc de fapt acelaşi loc, cetatea Aegyssus. În general, aici vin turiştii care vor să cunoască istoria oraşului Tulcea, autorităţile locale şi judeţene atunci când se depun coroane de flori în cadrul unor ceremonii ocazionate de sărbători naţionale, sportivi care vor să-şi testeze limitele pe cele câteva sute de scări sau tineri care se implică în cercetări arheologice.

 

Sursa foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES

 

"Am venit aici pentru că îmi place istoria în general şi mi-a plăcut că am descoperit ceramică, iar ieri (marţi, n.red.) am găsit şi coarne de cerb. Mi-ar plăcea să revin anul viitor în şantier", a declarat miercuri pentru AGERPRES Elena Fulga, de 16 ani, elevă a Colegiului economic "Delta Dunării" din Tulcea, voluntară în campania de cercetare arheologică.

Printre tinerii voluntari se numără şi Nicu Bute, în vârstă de 21 de ani, student al Facultăţii de istorie a Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, prezent pentru prima dată la Tulcea, după ce timp de doi ani a participat la campaniile din siturile din judeţul Galaţi.

"Pentru mine, a fost o oportunitate să ajung aici. Din punctul meu de vedere, lucrurile frumoase sunt în detaliile mici, aşa că notabile sunt descoperirile monetare, dar şi o fibulă din bronz. Fibula este echivalentul din ziua de azi a unui ac de siguranţă decorativ sau a unei broşe. Era deteriorată şi am recuperat doar 70% din ea, aşa că nu va putea fi datată", a afirmat Nicu Bute, prezent la Aegyssus de la mijlocul lunii trecute.

Un alt voluntar, tulceanul Ionuţ Timofte, îi ajută pe cercetători de trei ani şi se declară fascinat de descoperiri.

"Monezile arată la început ca o bucată de pământ, dar apoi încep să apară însemne pe ele, Crucea lui Iisus, numele Lui. Am găsit bucăţi de ceramică cu lăbuţe de animale, dar şi ştampile ale cetăţii. Cel mai mult mi-a plăcut un sigiliu făcut din plumb pe care l-am descoperit la începutul săptămânii şi pe care se văd o sabie şi un scut. Este probabil sigiliul unui atelier privat din cetate", a afirmat Ionuţ Timofte, în vârstă de 20 de ani.

Este al patrulea an în care tinerii se implică voluntar în cercetările arheologice de la cetatea Aegyssus în cadrul unui proiect finanţat anual de Consiliul Local Municipal (CLM) Tulcea cu sume cuprinse între 20.000 de lei şi 40.000 de lei. Anul acesta finanţarea autorităţii locale, de 25.000 de lei, a fost dublată prin prima alocare acordată de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

În acest context, potrivit arheologului Marian Mocanu din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" (ICEM), anual grupuri de până la 30 de tineri, majoritatea liceeni, se implică în cercetările de la Monumentul Independenţei.

 

Sursa foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES

 

"Din experienţele anterioare, lucrând pe alte şantiere cu studenţi şi ajungând aici în anul 2016, am avut o mică reticenţă, pentru că nu ştiam de ce sunt în stare voluntarii şi cum vor reacţiona. Spre plăcerea mea, am reuşit să colaborăm foarte bine şi avem tineri care vin aici de trei ani. Deja schimbăm o generaţie, pentru că unii voluntari au plecat în ţară, la facultate, iar în locul lor au venit noi serii de adolescenţi dornici să participe la cercetări", a afirmat Mocanu.

Atestată documentar pentru prima dată într-o operă literară antică de poetul Ovidiu în anul 12, fortificaţia din Dealul Monumentului păstrează urme ale aşezării getice din secolul al II-lea p.Hr., urme ale locuirii romane din secolele II-VII, precum şi cele ale trupelor Imperiului Bizantin din secolul al X-lea.

"Cetatea este menţionată de poetul Ovidiu în anul 12 p.Hr. şi ar mai exista câteva date corelate de anumite tulburări politice privind intervenţii ale unor guvernatori romani ai provinciei Macedonia înainte de a intra în componenţa Imperiului Roman. Se spune că această cetate a făcut obiectul conflictului dintre populaţia locală şi romani, în contextul războaielor din jurul Mării Negre", a amintit arheologul Marian Mocanu.

Primele descoperiri arheologice din situl Aegyssus au fost făcute cunoscute, potrivit sursei citate, la începutul secolului trecut şi sunt atribuite lui Constantin Moisil, care a şi publicat o serie de monede antice descoperite în această zonă.

În anii 1950, atunci când s-a înfiinţat prima instituţie muzeală din judeţ, Muzeul Delta Dunării, fostul director Gavrilă Simion a încercat să promoveze fortificaţia şi astfel au fost realizate noi cercetări sporadice cu rezultate mai puţin cunoscute.

"Cercetările sistematice din anii 1970, conduse de Andrei Opaiţ şi specialişti din muzeul tulcean s-au soldat cu descoperiri majore. În partea de est, a fost dezvelită o clădire cu dimensiuni mari, băile publice ale romanilor. Tot atunci s-au făcut cercetări pe latura de sud-est, lucru acum imposibil, din cauză că zona este proprietate privată. Atunci, s-a descoperit un depozit de amfore romane din secolele I a. Hr.-I p. Hr., o descoperire unicat în Dobrogea care atestă relaţiile comerciale puternice dintre zona de vest a Mării Negre şi bazinul Mării Egee", a mai spus arheologul.

O altă etapă de cercetări sistematice la Aegyssus a avut loc la mijlocul anilor 1990, a fost condusă de fostul director al Muzeului de Istorie şi Arheologie, Victor Baumann, şi a avut ca rezultat descoperirea şi cercetarea unei magazii de provizii.

În cadrul proiectelor susţinute financiar de CLM Tulcea, până acum, specialiştii ICEM şi voluntarii au reuşit să mărească aria de cercetare a termelor romane şi a depozitului de provizii în încercarea de a reface tabloul cronologic în care au funcţionat obiectivele, au pus în valoare în diferite întruniri de specialitate artefacte şi obiecte din ceramică descoperite în cercetările anterioare şi au ajuns la nivelul arheologic cel mai vechi din zona băilor romane.

"Aici am reuşit să ajungem în sfârşit pe nivelurile arheologice cele mai vechi, să documentăm prin descoperiri monetare şi nu numai existenţa unui nivel roman din prima parte a secolului al II-lea probabil care reprezintă baza de plecare a aşezării romane ulterioare dezvoltate pe parcursul următoarelor secole şi, de asemenea, am reuşit să descoperim un complex arheologic mai vechi atribuit populaţiei locale. Este vorba doar de nişte gropi, probabil cu rol menajer, în umplutura cărora am găsit ceramică specifică populaţiei getice şi fragmente de amfore greceşti, bănuim că se foloseau uleiul de măsline şi vinul din zona mediteraneeană", a afirmat Marian Mocanu.

În partea de vest a Parcului Monumentului, specialiştii Institutului de Arheologie din Iaşi, care s-au implicat în cercetările de la Aegyssus începând din 2017, au descoperit anul acesta un vas de provizii şi camera unei locuinţe.

Cercetările sistematice din ultimii ani au drept obiectiv amenajarea unui parc arheologic, iar cu acest scop ICEM a obţinut avize din partea autorităţilor de mediu. Amenajarea parcului arheologic, primul din judeţul Tulcea, este însă un demers care va dura ani de zile, ca urmare a rigorilor ştiinţifice care se respectă în şantierele de acest tip. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Nona Jalbă, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 25-04-2025 19:16

Sibiu: Ministrul Natalia Intotero a discutat cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a discutat vineri, la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR). Natalia Intotero a precizat, într-o postare pe Facebook, că a avut 'o întâlnire aplicată'. Discuțiile au vizat 'direcții clare pentru viitorul muz

Cultura - Media 25-04-2025 15:21

România - la cea de-a XIX-a ediție a jazzahead! de la Bremen

România este prezentă cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, pentru a treia oară consecutiv, la cea de-a XIX-a ediție jazzahead!, care și-a deschis porțile în Germania, la Bremen. Potrivit unui comunicat al ICR transmis vineri AGERPRES, în standul de la Bremen sunt promovați artiști profesioniști și organiz

Cultura - Media 25-04-2025 14:46

Bucharest Opera Festival - în perioada 15 - 24 iunie

Cea de-a IV-a ediție a Bucharest Opera Festival, care va alterna producții de operă, balet, operetă, musical-operă rock și operă în concert prezentate de mai multe companii, printre care două din afara țării - Teatrul Național de Operă și Balet 'Maria Bieșu' din Chișinău și Opera din Ruse, se va desfășura în perioada 15 - 24 iunie.

Cultura - Media 25-04-2025 14:23

Festivalul Filmului European începe pe 8 mai în București și alte nouă orașe din țară

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe pe 8 mai la București și va fi urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, marcând un record în ceea ce privește numărul de orașe în care festivalul va fi prezent, informează un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. În Buc

Cultura - Media 25-04-2025 13:49

Reprezentațiile teatrelor bucureștene vor fi precedate, sâmbătă, de momente de reculegere în semn de omagiu față de Papa Francisc

Teatrele bucureștene și-au adaptat programul de spectacole pentru sâmbătă, zi declarată de Guvernul României, prin Hotărârea nr 403/24.04.2025, Zi de doliu național, în semn de omagiu față de sanctitatea sa Papa Francisc. * Teatrul Național 'I.L. Caragiale' a anunțat că sâmbătă va fi coborât în bernă drapelul R

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Cultura - Media 24-04-2025 19:39

Filmul lui Bogdan Mureșanu 'Anul Nou care n-a fost' - în cinematografele din Franța și Belgia

Lungmetrajul 'Anul Nou care n-a fost', scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va ajunge în cinematografele din Franța și Belgia, din 30 aprilie. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, avanpremiere speciale, cu participarea regizorului, au avut loc luna aceasta la Paris și Bruxelles. Din distribuția

Cultura - Media 24-04-2025 19:16

Muzeul Țăranului - redeschis oficial după reabilitare; Intotero: Un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice

Muzeul Național al Țăranului Român a fost redeschis oficial joi, după un amplu proces de consolidare și reabilitare, ministrul Culturii, Natalia Intotero, subliniind la ceremonie că instituția este 'un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice'. 'Muzeul Național al Țăranului Român nu este doar un muzeu, ci un lăcaș

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Cultura - Media 24-04-2025 17:43

Sibiu: Ansamblul Folcloric 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România la EuropaFest în Germania

Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România, între 17 și 20 mai, la EuropaFest, eveniment găzduit de orașul german Landshut, potrivit unei hotărâri adoptate joi în ședința Consiliului Județean, instituție care finanțează acest ansamblu. 'Artiștii vor prezenta dansuri populare reprezent

Cultura - Media 24-04-2025 17:29

Neversea Kapital - între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală

Prima ediție a festivalului Neversea Kapital va avea loc în perioada 4 - 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală, organizatorii evenimentului semnând în acest sens un protocol de colaborare cu Primăria Municipiului București. Prima ediție Neversea Kapital va aduce bucureștenilor show-uri speciale ale unor artiști internaționali apreciați și

Cultura - Media 24-04-2025 16:59

Mureș: Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, într-o expoziție la Muzeul Județean

Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, reconstituiri istorice și de obiecte de artă din timpul dinastiei Qin vor putea fi admirate în expoziția internațională 'Soldații de Teracotă - Armata nemuritoare a primului împărat chinez', care urmează să fie deschisă la Târgu Mureș de Muzeul Județean Mureș, în colaborare cu

Cultura - Media 24-04-2025 15:01

Mureș: Tezaurul dacic de argint descoperit la Ațintiș va fi expus în premieră la Noaptea Muzeelor

Un tezaur dacic din argint, cu nouă piese, descoperit în toamna anului trecut în comuna Ațintiș de către doi detectoriști, va fi expus, în premieră, de către Muzeul Județean Mureș, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor din acest an, programat în 17 mai. 'În toamna anului 2024, un tezaur dacic de argin

Cultura - Media 24-04-2025 14:07

Arad: 75 de spectacole de teatru sunt înscrise la ediția a XV-a a Festivalului Underground

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului Underground va avea loc în perioada 20 - 29 iunie și vor participa zeci de companii de teatru din țară și străinătate, care s-au înscris cu 75 de spectacole, au anunțat, joi, organizatorii evenimentului. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Hub Cultural 'mARTA' Arad (o structură subordonată munici