logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, la 30 ani de la înfiinţarea Eparhiei: Episcopia este instituţia făcătoare de pace

Image

Episcopul Andrei Moldovan a oficiat, marţi, o liturghie arhierească la catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc, la care au participat toţi preoţii activi şi pensionari din cuprinsul Eparhiei Covasnei şi Harghitei, acesta fiind primul eveniment, dintr-o serie mai largă, care marchează împlinirea a 30 ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

La slujbă au participat 130 din cei 145 de preoţi din Eparhie, 15 dintre ei având probleme de sănătate, iar cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele profesor Ioan I. Ică Jr., de la Facultatea de Teologie "Sfântul Andrei Şaguna" din Sibiu.

 



Episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, a afirmat, la finalul slujbei, că această zi este una "sfântă" pentru românii din cele două judeţe, întrucât, în urmă cu 30 ani, a fost instalat în funcţie primul episcop al zonei, Ioan Selejan, actualul mitropolit al Banatului.

În afară de sentimentele de mare bucurie care i-au încercat atunci pe clerici, dar şi pe românii din cele două judeţe, episcopul a amintit şi de faptul că începutul a fost foarte greu şi că Episcopia era una dintre cele mai sărace din ţară.

"Doar atât trebuie să ştim, orice început este foarte greu. A fost foarte greu în 1994, în prag de iarnă, instalarea unui episcop într-un Centru Eparhial în care nu era nici lumină electrică. Lucrurile s-au aşezat şi mulţumim din cer până în pământ, în primul rând, clerului, cinului monahal şi bunilor credincioşi care au fost aproape de Centrul Eparhial, pentru că au reuşit într-un timp record să înfrumuseţeze această Episcopie. Şi dacă a fost printre cele mai sărace episcopii din ţară, în Patriarhia Română, astăzi, fără să mă mândresc, dăm slavă lui Dumnezeu, este o eparhie ca toate eparhiile româneşti, cu o vechime de sute de ani", le-a spus episcopul Andrei celor prezenţi.

 



Ierarhul a declarat, ulterior, presei că, pentru această zonă, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei este o instituţie făcătoare de pace.

"Pentru zona noastră, Episcopia este instituţia făcătoare de pace. 'Fericiţi sunt făcătorii de pace, că aceia fii lui Dumnezeu se vor chema', ne îndeamnă Mântuitorul. Or, Episcopia întotdeauna a fost făcătoare de pace, s-a rugat pentru tot neamul creştinesc cel întristat şi necăjit. Nu numai pentru românii ortodocşi, ci pentru toţi credincioşii care calcă pragurile bisericilor noastre ortodoxe, care se roagă lui Dumnezeu în duh şi în adevăr. De aceea, Episcopia are un mare rol în societatea românească din zonă, pentru că ea este instituţia divină umană care iartă păcatele pe pământ, dar în acelaşi timp îndeamnă toate instituţiile din zonă la pace, la colaborare duhovnicească, frăţească şi la pacea socială", a declarat episcopul Andrei.

La finalul slujbei, părintele Eugen Teodor Bijec, consilier administrativ bisericesc la Centrul Eparhial al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, i-a oferit episcopului Andrei o cruce din partea preoţilor din Eparhie şi a vorbit despre evoluţia Episcopiei şi eforturile depuse de preoţi şi credincioşi în cei 30 ani de la înfiinţare.

"Dacă la înfiinţarea Eparhiei erau 99 de parohii, constituite în două protopopiate, la Sfântu Gheorghe şi la Miercurea-Ciuc, cu doar 66 de preoţi deservenţi ai acestor parohii, aveam pentru viaţa monahală doar trei mănăstiri şi un schit, cu 24 de vieţuitori, iată, acum, la 30 de ani, putem să privim cu bucurie, pentru ceea ce Dumnezeu, prin truda ierarhilor, în primul rând, şi apoi, a tuturor celorlalţi implicaţi, clerici şi monahali şi popor drept măritor al lui Dumnezeu, avem la acest moment zece sfinte mănăstiri, înfiinţându-se, în cei 30 de ani, încă şapte mănăstiri şi două schituri, respectiv cinci mănăstiri şi un schit în timpul Înaltului Ioan (Ioan Selejan, primul episcop al Eparhiei), şi două mănăstiri şi un schit în cei nouă ani şi jumătate, de până acum, sub arhipăstoria Preasfinţitului Părinte Andrei, ierarhul nostru. Au fost înfiinţate, de asemenea, 25 de noi parohii pentru dinamizarea activităţii pastoral-misionare în Eparhie. La momentul acesta, preoţii noştri activi sunt 112, dar în cei 30 de ani, din preoţii care au fost hirotoniţi şi au rămas la noi în eparhie, sunt 102 preoţi. (...) Dacă aveam 24 călugări acum 30 de ani, iată, avem 150 de vieţuitori în sfintele mănăstiri, care mănăstiri au devenit vetre de spiritualitate, cum au fost dintotdeauna. (...) Este un moment solemn pe care astăzi îl dedicăm lui Dumnezeu ca mulţumire şi recunoştinţă", a spus părintele Teodor Bijec.

Liturghia aniversară a fost urmată de o conferinţă cultural-ştiinţifică.

Manifestările dedicate sărbătoririi a 30 ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei vor continua şi zilele următoare.

În data de 26 septembrie, la Catedrala Ortodoxă - Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, se va desfăşura simpozionul cu tema "Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei - 30 de ani în slujba culturii româneşti şi credinţei strămoşeşti".

În zilele de 27 şi 28 septembrie, la Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" şi Hotel Park din Sfântu Gheorghe va avea loc Sesiunea Naţională de comunicări ştiinţifice "Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie", care a ajuns a ediţia a XXX-a.

În data de 28 septembrie, în Curtea Catedralei Ortodoxe - Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, va avea loc ceremonia de sfinţire a bustului Protopopului Aurel Nistor (1882-1974), monument realizat, cu binecuvântarea episcopului Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, de către Asociaţia Naţională Cultul Eroilor "Regina Maria" - Centrul de Cercetări Istorice "Pr. Dumitru Bălaşa", din Râmnicu-Vâlcea.

Manifestările dedicate acestui eveniment vor continua în data de 1 octombrie, la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc, unde, cu ocazia hramului lăcaşului de cult "Acoperământul Maicii Domnului", Liturghia arhierească va fi oficiată de mai mulţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu mitropolitul Ardealului şi arhiepiscopul Sibiului, Laurenţiu Streza, şi un sobor de ierarhi şi preoţi.

În 25 septembrie se împlinesc 30 de ani de la instalarea în scaunul noii Episcopii a Covasnei şi Harghitei a episcopului Ioan Selejan, care s-a aflat în fruntea Eparhiei până în anul 2014, în prezent acesta fiind Mitropolit al Banatului.

Din anul 2015, episcop al Covasnei şi Harghitei este Andrei Moldovan. AGERPRES/ (AS, autor: Gina Ştefan, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 03-01-2025 14:59

Iaşi: La Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au început pregătirile pentru Bobotează

Catedrala Mitropolitană din Iaşi a pregătit 20 de vase cu apă pentru ziua de 6 ianuarie, când ortodocşii prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza, cum se spune în mod tradiţional acestei sărbători. Directorul de Comunicare al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Lucian Apopei, a declarat, vineri, că în cursul acestei z

Culte 03-01-2025 11:51

Bobotează - Patriarhul Daniel va săvârşi Sfinţirea Mare a Apei; vor fi distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, lunea viitoare, Botezul Domnului, la Catedrala Patriarhală urmând să fie distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare îmbuteliaţi în sticle de 0,5 litri şi 5.000 de pachete cu anafură. Potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală

Culte 03-01-2025 10:46

Constanţa: Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte 200.000 de PET-uri cu Aghiasmă Mare pentru a fi oferite credincioşilor de Bobotează

Arhiepiscopia Tomisului a anunţat, vineri, că în Ajunul Bobotezei, după oficierea Slujbei de Sfinţire Mare a Apei de către arhiepiscopul Teodosie, Aghiasma Mare va fi îmbuteliată în 200.000 de PET-uri, care le vor fi oferite credincioşilor de Bobotează, pe 6 ianuarie. Tot pe 5 ianuarie, ÎPS Teodosie le va oferi Apă Sfin

Culte 01-01-2025 08:54

Patriarhul Daniel: Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi cu responsabilitate fiecare clipă a vieţii

Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi speranţă, dar şi cu responsabilitate şi gravitate fiecare clipă a vieţii, a transmis, miercuri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, îndemnând să ne rugăm pentru pacea între popoare. Cuvântul Patriarhului a fost citit de Episcopul vicar al Arhiepi

Culte 25-12-2024 11:46

Patriarhul Daniel: Iisus Hristos, Fiul cel veşnic, s-a smerit pe sine, ca să-i înalţe pe oameni

Iisus Hristos, Fiul cel veşnic al Tatălui din ceruri, s-a smerit pe sine, ca să-i înalţe pe oameni, atunci când s-a născut din Fecioara Maria, în mod voit, într-o peşteră care servea de grajd pentru vite, a spus, miercuri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. "Fiul veşnic al Tatălui în mod libe

Culte 24-12-2024 10:15

Episcopul Iosif Păuleţ, în scrisoarea pastorală: Să fim misionari ai speranţei în casele noastre, în lumea noastră

Episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi, Iosif Păuleţ, a transmis, cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului o scrisoare pastorală, în care aminteşte că "odată cu acest Crăciun, intrăm, aşadar, într-un an al speranţei". "La Naşterea Domnului, îngerii au adus un mesaj plin de speranţă, şi anume acela că Dumnezeu a venit la noi, Dum

Culte 24-12-2024 09:45

Mitropolitul Andrei Andreicuţ: Iisus Hristos a fost trimis de Dumnezeu ca să ne scape de nevoi şi boli

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, spune că Iisus Hristos a fost trimis de către Dumnezeu în lume ca să-i mântuiască pe oameni şi să-i scape de nevoi şi boli. "Din iubire faţă de noi, Domnul Iisus Hristos se întrupează ca să ne mântuiască şi să ne scape de toate nevoile şi bolile. Cam acesta este s

Culte 24-12-2024 09:30

IPS Percă în Pastorala de Crăciun: Copilul născut în Betleem revine pentru a-şi vesti mesajul de speranţă

Copilul născut în Betleem, acum două mii de ani, revine pentru a-şi vesti mesajul de speranţă pentru umanitate, afirmă, în Pastorala de Crăciun, Arhiepiscopul Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, îndemnând la a face bine altora, în special copiilor, soţilor, rudelor, dar şi săracilor, bolnavilor, bătrânilor şi celor singuri

Culte 23-12-2024 19:26

Pastorala mitropolitului Irineu al Olteniei: Mântuitorul Hristos este pacea noastră, a celor de departe şi a celor de aproape

Mitropolitul Irineu al Olteniei, arhiepiscop al Craiovei, spune în Pastorala de Crăciun că Naşterea Domnului ne reaminteşte că Mântuitorul Hristos este pacea noastră, a celor de departe şi a celor de aproape, şi "ne-a adus de la Tatăl bunătate şi iubire, ca să putem să ne iubim, să ne rugăm şi să ne înnoim viaţa". &

Culte 23-12-2024 16:50

Parteneriat între Primăria Municipiului Braşov şi Mitropolia Sibiu pentru refacerea Centrului de recuperare medicală

Consiliul Local Braşov a aprobat, luni, reluarea parteneriatului dintre municipalitate şi Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu şi care vizează funcţionarea Centrului de recuperare medicală amenajat în clădirea Căminului pentru persoane vârstnice - suspendat în 2020, din cauza pandemiei. "Din punct de vedere material

Culte 23-12-2024 13:33

Episcopul Iosif Păuleţ, în scrisoarea pastorală: Să fim misionari ai speranţei în casele noastre, în lumea noastră

Episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi, Iosif Păuleţ, a transmis, cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului o scrisoare pastorală, în care aminteşte că "odată cu acest Crăciun, intrăm, aşadar, într-un an al speranţei". "La Naşterea Domnului, îngerii au adus un mesaj plin de speranţă, şi anume acela că Dumnezeu a venit la noi, Dum

Culte 20-12-2024 21:34

VIDEO PF Daniel, mesaj de Sărbători: Să ne rugăm şi să lucrăm pentru pace pe pământ şi bunăvoire între oameni

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, vineri, un mesaj video cu prilejul Sărbătorilor Naşterii Domnului, Anului Nou şi Botezului Domnului, în care îndeamnă "să ne rugăm şi să lucrăm pentru pace pe pământ şi bunăvoire între oameni". "În noaptea când s-a născut Pruncul

Culte 20-12-2024 14:56

Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea: Să devenim cu toţii 'pelerini ai speranţei', recuperând fraternitatea universală

Anul Sfânt al Jubileului 2025 ne invită pe toţi să devenim "pelerini ai speranţei", recuperând simţul fraternităţii universale, a transmis, în mesajul său pastoral, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea. "Vom celebra, deci, 2025 de ani de la Naşterea Domnului şi cu toţii vom deveni pelerini ai speranţei. În ace

Culte 20-12-2024 14:21

Timiş/'Preoţi ortodocşi bănăţeni, cu Sfânta Cruce, sub tricolor, în Decembrie 1989' - lansare de carte la 35 de ani de la Revoluţie

Mitropolia Banatului a lansat volumul "Preoţi ortodocşi bănăţeni cu Sfânta Cruce, sub tricolor - Decembrie '89", semnată de preotul vicar Ionel Popescu, dedicată împlinirii a 35 de ani de la Revoluţia care a început în Timişoara, în care vorbeşte despre situaţia Bisericii în perioada comunistă şi prigoana la care au f

Culte 20-12-2024 14:01

Mitropolitul Andrei Andreicuţ: Iisus Hristos a fost trimis de Dumnezeu ca să ne scape de nevoi şi boli

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Iisus Hristos a fost trimis de către Dumnezeu în lume ca să-i mântuiască pe oameni şi să-i scape de nevoi şi boli.