Episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, la 30 ani de la înfiinţarea Eparhiei: Episcopia este instituţia făcătoare de pace

Episcopul Andrei Moldovan a oficiat, marţi, o liturghie arhierească la catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc, la care au participat toţi preoţii activi şi pensionari din cuprinsul Eparhiei Covasnei şi Harghitei, acesta fiind primul eveniment, dintr-o serie mai largă, care marchează împlinirea a 30 ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.
La slujbă au participat 130 din cei 145 de preoţi din Eparhie, 15 dintre ei având probleme de sănătate, iar cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele profesor Ioan I. Ică Jr., de la Facultatea de Teologie "Sfântul Andrei Şaguna" din Sibiu.
Episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, a afirmat, la finalul slujbei, că această zi este una "sfântă" pentru românii din cele două judeţe, întrucât, în urmă cu 30 ani, a fost instalat în funcţie primul episcop al zonei, Ioan Selejan, actualul mitropolit al Banatului.
În afară de sentimentele de mare bucurie care i-au încercat atunci pe clerici, dar şi pe românii din cele două judeţe, episcopul a amintit şi de faptul că începutul a fost foarte greu şi că Episcopia era una dintre cele mai sărace din ţară.
"Doar atât trebuie să ştim, orice început este foarte greu. A fost foarte greu în 1994, în prag de iarnă, instalarea unui episcop într-un Centru Eparhial în care nu era nici lumină electrică. Lucrurile s-au aşezat şi mulţumim din cer până în pământ, în primul rând, clerului, cinului monahal şi bunilor credincioşi care au fost aproape de Centrul Eparhial, pentru că au reuşit într-un timp record să înfrumuseţeze această Episcopie. Şi dacă a fost printre cele mai sărace episcopii din ţară, în Patriarhia Română, astăzi, fără să mă mândresc, dăm slavă lui Dumnezeu, este o eparhie ca toate eparhiile româneşti, cu o vechime de sute de ani", le-a spus episcopul Andrei celor prezenţi.
Ierarhul a declarat, ulterior, presei că, pentru această zonă, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei este o instituţie făcătoare de pace.
"Pentru zona noastră, Episcopia este instituţia făcătoare de pace. 'Fericiţi sunt făcătorii de pace, că aceia fii lui Dumnezeu se vor chema', ne îndeamnă Mântuitorul. Or, Episcopia întotdeauna a fost făcătoare de pace, s-a rugat pentru tot neamul creştinesc cel întristat şi necăjit. Nu numai pentru românii ortodocşi, ci pentru toţi credincioşii care calcă pragurile bisericilor noastre ortodoxe, care se roagă lui Dumnezeu în duh şi în adevăr. De aceea, Episcopia are un mare rol în societatea românească din zonă, pentru că ea este instituţia divină umană care iartă păcatele pe pământ, dar în acelaşi timp îndeamnă toate instituţiile din zonă la pace, la colaborare duhovnicească, frăţească şi la pacea socială", a declarat episcopul Andrei.
La finalul slujbei, părintele Eugen Teodor Bijec, consilier administrativ bisericesc la Centrul Eparhial al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, i-a oferit episcopului Andrei o cruce din partea preoţilor din Eparhie şi a vorbit despre evoluţia Episcopiei şi eforturile depuse de preoţi şi credincioşi în cei 30 ani de la înfiinţare.
"Dacă la înfiinţarea Eparhiei erau 99 de parohii, constituite în două protopopiate, la Sfântu Gheorghe şi la Miercurea-Ciuc, cu doar 66 de preoţi deservenţi ai acestor parohii, aveam pentru viaţa monahală doar trei mănăstiri şi un schit, cu 24 de vieţuitori, iată, acum, la 30 de ani, putem să privim cu bucurie, pentru ceea ce Dumnezeu, prin truda ierarhilor, în primul rând, şi apoi, a tuturor celorlalţi implicaţi, clerici şi monahali şi popor drept măritor al lui Dumnezeu, avem la acest moment zece sfinte mănăstiri, înfiinţându-se, în cei 30 de ani, încă şapte mănăstiri şi două schituri, respectiv cinci mănăstiri şi un schit în timpul Înaltului Ioan (Ioan Selejan, primul episcop al Eparhiei), şi două mănăstiri şi un schit în cei nouă ani şi jumătate, de până acum, sub arhipăstoria Preasfinţitului Părinte Andrei, ierarhul nostru. Au fost înfiinţate, de asemenea, 25 de noi parohii pentru dinamizarea activităţii pastoral-misionare în Eparhie. La momentul acesta, preoţii noştri activi sunt 112, dar în cei 30 de ani, din preoţii care au fost hirotoniţi şi au rămas la noi în eparhie, sunt 102 preoţi. (...) Dacă aveam 24 călugări acum 30 de ani, iată, avem 150 de vieţuitori în sfintele mănăstiri, care mănăstiri au devenit vetre de spiritualitate, cum au fost dintotdeauna. (...) Este un moment solemn pe care astăzi îl dedicăm lui Dumnezeu ca mulţumire şi recunoştinţă", a spus părintele Teodor Bijec.
Liturghia aniversară a fost urmată de o conferinţă cultural-ştiinţifică.
Manifestările dedicate sărbătoririi a 30 ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei vor continua şi zilele următoare.
În data de 26 septembrie, la Catedrala Ortodoxă - Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, se va desfăşura simpozionul cu tema "Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei - 30 de ani în slujba culturii româneşti şi credinţei strămoşeşti".
În zilele de 27 şi 28 septembrie, la Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" şi Hotel Park din Sfântu Gheorghe va avea loc Sesiunea Naţională de comunicări ştiinţifice "Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie", care a ajuns a ediţia a XXX-a.
În data de 28 septembrie, în Curtea Catedralei Ortodoxe - Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, va avea loc ceremonia de sfinţire a bustului Protopopului Aurel Nistor (1882-1974), monument realizat, cu binecuvântarea episcopului Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, de către Asociaţia Naţională Cultul Eroilor "Regina Maria" - Centrul de Cercetări Istorice "Pr. Dumitru Bălaşa", din Râmnicu-Vâlcea.
Manifestările dedicate acestui eveniment vor continua în data de 1 octombrie, la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc, unde, cu ocazia hramului lăcaşului de cult "Acoperământul Maicii Domnului", Liturghia arhierească va fi oficiată de mai mulţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu mitropolitul Ardealului şi arhiepiscopul Sibiului, Laurenţiu Streza, şi un sobor de ierarhi şi preoţi.
În 25 septembrie se împlinesc 30 de ani de la instalarea în scaunul noii Episcopii a Covasnei şi Harghitei a episcopului Ioan Selejan, care s-a aflat în fruntea Eparhiei până în anul 2014, în prezent acesta fiind Mitropolit al Banatului.
Din anul 2015, episcop al Covasnei şi Harghitei este Andrei Moldovan. AGERPRES/ (AS, autor: Gina Ştefan, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Preotul profesor Eugen Pentiuc - numit protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice
Preotul Eugen Pentiuc, decanul Institutului Teologic Ortodox 'Sfânta Cruce' din Brookline, Massachusetts, a fost numit recent protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice. Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, Elpidofor, i-a acordat părintelui Pentiuc 'Crucea Bisericii Sfintei Sofia', transmițând salutul și felicităril
Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului
Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.
Intotero: Cazinoul - spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale; nu doar o amintire din fotografii vechi
Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Co
Patriarhul Daniel: Sfântul Constantin cel Mare - protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat de ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale, că acest sfânt a fost un protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului. 'Sfântul Constantin cel Mare este chemat să ajute Biserica lui Hristos,
Încep evenimentele liturgice dedicate hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Constantin și Elena'
Celebrarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' va debuta, marți, cu Slujba Privegherii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, urmând să oficieze miercuri Sfânta Liturghie. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Rom&a
Alba: Episcopul Cristian Crișan a reprezentat Biserica Unită cu Roma la slujba de la Vatican de inaugurare a noului papă
Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentată, duminică, la slujba inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, de către Episcopul auxiliar Cristian Crișan al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Potrivit Arhieparhiei, la celebrarea de la Vatican a fost prezent duminică și Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de
Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea
Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals
Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid
Alba: Grădiniță construită de Arhiepiscopia Ortodoxă
O nouă grădiniță, cu o capacitate de 65 de locuri, va funcționa din toamna acestui an la Alba Iulia, întreaga investiție fiind suportată de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. 'Începând cu toamna anului 2025, Grădini
Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală
Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l
Prezidențiale2025/Episcopii catolici din România: Alegerile prezidențiale privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației
Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România transmit un îndemn pentru participarea la votul pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare, subliniind că acestea 'privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației'. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot
Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea
Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi
Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai
Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I
Prezidențiale2025/ Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea în alegeri
Patriarhia Română a transmis, duminică, un comunicat de presă în care arată că Biserica Ortodoxă Română își 'reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale'. 'Biserica Ortodoxă Română își reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, prin delimitarea de o
Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom