Episcopul Ignatie al Huşilor, către tinerii participanţi la ITOV: Să nu uitaţi că prieteniile virtuale nu ţin

Episcopul Ignatie al Huşilor a transmis, în deschiderea evenimentului "Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Vaslui (ITOV)", că este important ca tinerii să cultive relaţii de prietenie directe şi nu doar în spaţiul virtual.
În cadrul evenimentului cu tema "Mă simt totuşi singur, deşi am mii de prieteni virtuali. Biserica - spaţiul prieteniilor sănătoase şi durabile", ierarhul a atras atenţia cu privire la faptul că prieteniile virtuale nu sunt durabile, iar multitudinea de prieteni din mediul online este o iluzie, pentru că, în realitate, pe măsură ce creşte numărul de prieteni virtuali, creşte şi numărul celor de care noi ne despărţim de fapt.
"Noi nu putem trăi unul fără celălalt. Şi nu la nivelul vorbelor, al întâlnirilor, ci pur şi simplu avem nevoie de prezenţa fizică al celui pe care noi îl iubim.
Ca să devin puţin mai concret: chiar dacă întâlneşti, pe Tiktok, pe Facebook sau Instagram, o persoană care îţi devine dintr-odată, dragă, îi vezi o fotografie prin care se livrează ca fiind perfectă, şi reuşeşti să faci un video-call, să auzi vocea acelei persoane, al cărei timbru vocal cântăreşte foarte mult, deja se stârneşte ceva în sufletul tău şi-ţi place de acea persoană şi vei dori natural, firesc, să o întâlneşti la modul fizic, concret. Ce se întâmplă dacă persoana respectivă, pe care o îndrăgeşti şi care-ţi este aproape de inimă şi cu care simţi că ai putea încropi o mică relaţie de prietenie, îţi va spune tranşant că nu vrea să se întâlnească cu tine, şi că-i este suficient acest mod de comunicare, de pe reţelele de socializare, din virtual? Veţi fi mulţumiţi sau dezamăgiţi? Eu cred că foarte dezamăgiţi. Să nu uitaţi că prieteniile virtuale nu ţin. Cele care au mai multă durabilitate sunt cele fizice. Să ştiţi că pe măsură ce creşte numărul de prieteni virtuali, undeva, direct proporţional, creşte şi numărul celor de care noi ne despărţim", a explicat episcopul Huşilor.
Invitat la Conferinţa "Mă simt totuşi singur, deşi am mii de prieteni virtuali. Biserica - spaţiul prieteniilor sănătoase şi durabile", Mircea Bravo, cunoscut în mediul online, le-a transmis, la rândul său, tinerilor vasluieni, că nu trebuie să se lase acaparaţi de mediul virtual ci să folosească din acest spaţiu doar ceea ce le este util.
"În mediul virtual ni se prezintă numai o parte din realitate.(...) Trebuie înţeles că ceea ce în mediul virtual nu se prezintă e că viaţa are părţi bune şi părţi rele. (...) În mediul virtual nu se vede chestia asta, se văd numai oameni plini de bucurie, plini de fericire, cărora tot timpul le este bine, care niciodată nu muncesc, au numai relaţii fericite. E o diferenţă între relaţiile virtuale şi cele reale. Dacă stai cu un prieten mult timp, nu ai cum să nu te cerţi, oricât de "de treabă" este prietenul acela. În mediul virtual, când nu-ţi mai place "îi dai seen", nu mai vorbeşti cu el. Ne e atâta de greu să ne simţim inconfortabil, încât abandonăm relaţii. Sunt multe conversaţii la care nu mai mai răspundem că ne este greu să le continuăm. De asta există pericolul să stăm numai în online, că acolo ne simţim bine, dar cu cât ne simţim mai mult bine, avem mai puţini prieteni. Cu prietenii e frumos să ai şi certuri, să te şi bucuri cu ei, să ai planuri. Online-ul prezintă numai partea frumoasă, partea "fake". (...) Eu cred în online, are parte bună. Online-ul e ca focul, poate provoca incendii, dar te şi ajută să-ţi faci mâncarea. Aşa e şi internet-ul. Să ne învăţăm să-l folosim cum trebuie, să-l folosim la munca noastră, să-l folosim să fim aproape de familie, dar nu trebuie să-l lăsăm să ne facă un incendiu, să ne dea foc la toată viaţa", a spus Mircea Bravo.
El le-a vorbit tinerilor despre colaborarea cu Tanti Lenuţa din Chinteni, de la care susţine că a avut şi are în continuare foarte multe lucruri de învăţat şi pe care o vede o persoană sinceră, autentică şi foarte deschisă.
Bunica din clipurile lui Mircea Bravo a mărturisit că simte cum întinereşte în prezenţa tinerilor şi le-a transmis celor prezenţi cât de importantă este credinţa în viaţa oamenilor: "Fără Dumnezeu, înainte nu poţi merge niciun pas. Am fost la Bucureşti la un interviu şi a zis cel la care am fost: "Ce ai spune dacă l-ai vedea pe Dumnezeu aici?" Şi am zis: Doamne, dar Dumnezeu este aici, de n-ar fi el, noi nu am fi aici. Eu am crescut de mică în biserică, pe urmă m-am căsătorit, Sandu (soţul - n.r.) a fost 40 de ani cântăreţ la biserică, am frecventat biserica, am trăit, am ştiut ce-i bine şi ce-i rău şi fară Dumnezeu şi fără biserică nu poţi merge înainte. (...) Să nu vă abateţi de la credinţă, că nu-i bine!".
Tineri din cele trei protopopiate ale judeţului au participat, vineri şi sâmbătă, la o serie de activităţi cultural-educative în cadrul ITOV.
Manifestările sunt organizate de Episcopia Huşilor şi Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Vaslui, prin Protopopiatul Vaslui, fiind cofinanţate de Consiliul Judeţean Vaslui. AGERPRES /(A, AS - autor: Loredana Ciobanu, editor: Cătălina Matei, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car
Funeralii Papa Francisc/Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban: Sfântul Părinte - simbol al demnității; vizita în România - catalizator al reconcilierii
Papa Francisc se înscrie în rândul marilor lideri spirituali ai contemporaneității, Sfântul Părinte rămânând un simbol al demnității umane, al milostivirii și al curajului profetic de a vorbi despre periferii, marginali și responsabilitate morală, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pr.
Funeralii Papa Francisc/ Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Suveranul Pontif - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, va avea loc, sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică. Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, la ora locală 10:00 (8:00 GMT), în Piața Sf. Petru de la Vatican.
Funeralii Papa Francisc/ Norme de comemorare în Arhidieceza Romano-Catolică de București
Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, le-a transmis preoților parohi din arhidieceză o serie de norme, după ce Vaticanul îndoliat se pregătește să anunțe, marți, data funeraliilor Papei Francisc, d