logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mureş: Saşii din Senereuş au revenit în sat la 150 de ani de la construirea bisericii comunităţii

Image

Peste 150 de saşi din satul Senereuş, comuna Bălăuşeri, au revenit, vineri, în această localitate, pentru a sărbători împlinirea a 150 de ani de la construirea de către comunitate a bisericii evanghelice, a doua ca mărime din mediul rural şi care a înlocuit-o pe cea medievală.

"Comunitatea a decis, în anul 1870, ca vechea biserică să fie demolată, iar până în anul 1873 a fost ridicată actuala biserică, de dimensiuni foarte mari, construită în stil neogotic, cu o sală încăpătoare cu bolţi masive, care se sprijină pe arce dublouri. Din vechea biserică s-a păstrat turnul care adăposteşte clopotniţa, pe care este menţionat anul 1568, două turnuri ale incintei fortificate, cel din partea de nord şi cel din sud, şi o parte a zidului de incintă. Prima atestare documentară a satului Senereuş este anul 1430", a precizat vicepreşedintele Asociaţiei Saşilor Senereuşeni, Alfred Gross.

 

Foto: (c) Dorina Matis/AGERPRES



Preşedintele Asociaţiei Saşilor Senereuşeni din Germania, Dietlinde Lutsch, a spus că sărbătoarea de la Senereuş este un prilej de a sărbători legătura saşilor cu patria, de a omagia moştenirea lor culturală şi de a întări sentimentul de comunitate.

"Dorim, să ne aducem aminte aici, în acest loc, de rădăcinile noastre comune şi de copilăria noastră. Suntem legaţi nu numai de Senereuş şi de viaţa pe care am trăit-o aici, ci şi de toţi cei prezenţi aici (...). Dragi prieteni, aţi venit din diferite părţi ale ţării, ale lumii. Mulţi dintre noi ne-am născut aici, am fost botezaţi, confirmaţi şi am mers la şcoală. De aceea ne bucurăm, în mod deosebit, de revederea cu prietenii vechi şi cunoştinţele care ne-au rămas în amintire, precum şi de faptul că putem comemora împreună la mormintele părinţilor bunicilor strămoşilor noştri, care au trăit şi şi-au găsit aici odihna veşnică. Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la construcţia noii biserici (...). Să putem participa la slujba religioasă aici, în biserica noastră de acasă, reprezintă pentru noi un moment emoţionant şi o mare bucurie", a declarat Dietlinde Lutsch.

Vicepreşedintele Asociaţiei Saşilor Senereuşeni din Germania, Alfred Gross, a precizat că această reuniune a saşilor la Senereuş, se doreşte să fie şi una comemorativă, întrucât se împlinesc 80 de ani de la exodul şi evacuarea saşilor din acest sat, în 9 septembrie 1944, ocazie cu care 12 şi-au pierdut viaţa.

"Au trecut 80 de ani de la exodul şi evacuarea saşilor din Senereuş, care a avut loc în 9 septembrie 1944. Câţiva martori au supravieţuit acestui eveniment - în care 12 senereuşeni şi-au pierdut viaţa în timpul unui atac lângă Sângeorgiu de Mureş - dar sunt astăzi mai în vârstă şi nu pot călători, însă sunt în gândurile noastre şi vă transmit tuturor salutări. Ei ne-au povestit despre victimele unui atac aerian, executat în data de 9 septembrie 1944 asupra unui convoi de refugiaţi civili, la Târgu Mureş, la limita cu Sângeorgiu de Mureş. Aducem, astăzi, un omagiu celor peste 40 de morţi şi peste 100 de răniţi, rezultaţi în urma acestui atac aerian prin mitraliere. Între cei 40 de morţi se regăseau şi 12 persoane din satul Senereuş, adulţi şi copii", a afirmat Alfred Gross.

Primarul comunei Bălăuşeri, Varga András Adorján, a afirmat că apreciază efortul comunităţii, care nu şi-a abandonat cimitirul şi biserica şi că, deşi este la peste 1000 de kilometri depărtare, nu şi-au uitat rădăcinile.

"Aceasta este ziua în care ne amintim de istoria acestei localităţi, de comunitatea care de secole a construit, a dezvoltat şi a întreţinut acest frumos sat (...). Această zi este una importantă atât pentru comunitatea din Senereuş, cât şi pentru comună. Este ziua în care ne amintim de istoria acestei localităţi, de comunitatea care de secole a construit, a dezvoltat şi a întreţinut acest frumos sat. Bine aţi venit acasă! Mă bucură faptul că chiar dacă istoria nu a fost blândă cu voi, nu v-aţi uitat rădăcinile, vă amintiţi cu mândrie despre moşii voştri şi nu aţi abandonat monumentele construite de ei. Şi chiar dacă trăiţi la mii de kilometri de Senereuş, îngrijiţi cu silinţă biserica şi cimitirul", a spus primarul.

Varga András Adorján a mai spus că a auzit de la părinţi şi bunici despre modelul de comunitate săsească, despre modul de organizare şi despre arhitectura săsească, care este un model de urmat şi pentru generaţiile următoare.

Preotul ortodox din sat, Octavian Gabriel Ştirbu, a apreciat unitatea comunităţii săseşti, arătând că Sfânta Evanghelie spune: "Cât de frumos este să fie fraţii împreună!".

 

Foto: (c) Dorina Matis/AGERPRES



"De aceea frăţia şi bucuria dintre noi nu trebuie să se rezume la lucruri formale şi vreau să menţionez că reprezentaţi şi pentru Biserica Ortodoxă un exemplu extraordinar de bun de urmat. Sunteţi uniţi, sunt sigur că veţi rămâne uniţi. Şi istoria, şi edificiile pe care le aveţi lăsate în sat şi le-aţi construit cu suflet, vor fi un exemplu pentru toţi cei care vom veni din urmă, atât pentru români şi maghiari, cât şi pentru saşii care văd că au început să revină în locurile natale", a subliniat preotul.

În perioada 1850-1880, comunitatea săsească din Senereuş a reuşit să cumpere terenul de la foştii moşieri, iar în 1868 sectorul estic al zidului circular a fortificaţiei vechiului lăcaş a fost demolat pentru a face loc corului noii biserici.

În anul 1941, în Senereuş erau 1491 de locuitori, dintre care 1321 saşi. În septembrie 1944, saşii au fost evacuaţi şi doar o treime s-a întors la Senereuş în 1945, după Al Doilea Război Mondial. În anii '80 au emigrat majoritatea saşilor în Germania, iar la începutul anilor '90 a plecat şi ultimul sas din sat. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 36

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car

Culte 22-04-2025 19:34

Funeralii Papa Francisc/Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban: Sfântul Părinte - simbol al demnității; vizita în România - catalizator al reconcilierii

Papa Francisc se înscrie în rândul marilor lideri spirituali ai contemporaneității, Sfântul Părinte rămânând un simbol al demnității umane, al milostivirii și al curajului profetic de a vorbi despre periferii, marginali și responsabilitate morală, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pr.

Culte 22-04-2025 14:20

Funeralii Papa Francisc/ Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Suveranul Pontif - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, va avea loc, sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică. Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, la ora locală 10:00 (8:00 GMT), în Piața Sf. Petru de la Vatican.

Culte 22-04-2025 09:16

Funeralii Papa Francisc/ Norme de comemorare în Arhidieceza Romano-Catolică de București

Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, le-a transmis preoților parohi din arhidieceză o serie de norme, după ce Vaticanul îndoliat se pregătește să anunțe, marți, data funeraliilor Papei Francisc, d