logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Sesiunea plenară de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România, sub semnul speranţei

Image

Sesiunea plenară de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România (CER), organizată la Oradea, în perioada 13 - 15 mai, s-a derulat sub semnul speranţei, aceasta fiind numitorul comun al discuţiilor de la întâlnirea episcopilor romano-catolici şi greco-catolici din România, a informat, într-un comunicat, secretarul general al CER, Francisc Ungureanu.

Întâlnirea a fost găzduită de Episcopia Romano-Catolică de Oradea şi a fost condusă de Înalt Preasfinţitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi Vicepreşedinte CER.

La inaugurarea lucrărilor a participat şi Arhiepiscopul Giampiero Gloder, Nunţiu Apostolic agreat, care a şi prezidat Sfânta Liturghie de deschidere din Catedrala romano-catolică, şi Monseniorul Tuomo Vimpari, însărcinat cu afaceri a.i. al Nunţiaturii Apostolice în România şi Republica Moldova. Sfânta Liturghie din 13 mai şi procesiunea în cinstea Sfintei Fecioare Maria de la Fatima au avut ca intenţie implorarea păcii în lume.

În ziua următoare, Arhiepiscopul Aurel Percă a prezidat Sfânta Liturghie concelebrată cu toţi episcopii şi a binecuvântat orga restaurată din biserica catolică din Cetatea Oradiei. La această celebrare au asistat şi Dl. Ciprian Olinici, Secretar de Stat pentru Culte, precum şi reprezentanţi ai comunităţii locale. În ultima zi a întâlnirii, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu Pop, a prezidat Sfânta Liturghie concelebrată cu toţi episcopii în biserica parohială din Haieu - Băile 1 Mai, în amintirea vizitei de acum 25 de ani a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Cu această ocazie, PS Virgil Bercea şi PS LaszlĂł Bocskei au sfinţit icoanele episcopilor greco-catolici martiri Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, precum şi a lui Vladimir Ghika, preot martir.

În centrul discuţiilor CER s-au aflat mai multe evenimente din viaţa Bisericii, toate sub semnul speranţei. Documentul de sinteză a drumului sinodal al Bisericii Catolice din România, care vine ca răspuns la documentul reuniunii Sinodului de la Roma, a fost redactat întocmai sub semnul speranţei. La toamnă va avea loc a doua sesiune a reuniunii sinodale la Roma, unde vor participa aceiaşi trei episcopi din România: ÎPS Gergely Kovacs, Arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, delegat CER; PS Cristian Dumitru Crişan, Episcop auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş, delegat al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, şi PS Iosif-Csaba Pal, Episcop romano-catolic de Timişoara, numit membru al Sinodului de către Papa Francisc.

Cei 18 episcopi catolici au fost informaţi despre stadiul pregătirilor pentru Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic (INTC) din România organizată de Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş la Cheile Grădiştei între 4-7 septembrie 2024. Episcopii îi încurajează din toată inima pe tineri să participe la acest eveniment aşteptat deja de mulţi ani. Speranţele tinerilor, manifestate la astfel de întâlniri, sunt motorul vieţii comunităţilor din care fac parte.

"Spes non confundit", "speranţa nu înşală" (Rom 5,5) este titlul Bulei de convocare a Jubileului Ordinar al Anului 2025. Episcopii au însoţit, în spiritul anului dedicat rugăciunii, pregătirea pentru Anul Sfânt care va începe la Roma pe 24 decembrie 2024, prin deschiderea Porţii Sfinte la Bazilica Sfântul Petru din Vatican, şi în fiecare dieceză şi eparhie pe 29 decembrie 2024. Anul de har care le este propus tuturor creştinilor va vedea multe evenimente la Roma până pe 6 ianuarie 2026, iar la Catedralele din lumea întreagă, până pe 28 decembrie 2025. Toate acestea au fost subiect de discuţie pentru ierarhii catolici din România.

Tot în spiritul speranţei unei eficienţe sporite în activităţile CER au fost reorganizate comisiile, urmând ca această reorganizare să aibă efect de la următoarea Sesiune Plenară, când va fi votată şi componenţa comisiilor. Activitatea celor 19 comisii actuale ale CER este redistribuită acum în 10 comisii, fiecare sub responsabilitatea unui episcop, reorganizare care corespunde noilor exigenţelor interne şi interpelărilor de la Vatican şi alte Conferinţe Episcopale sau instituţii ecleziale.

Cu această ocazie, cu speranţa că activitatea Acţiunii Catolice din România va continua în comunităţile noastre, ierarhii catolici au numit noul Asistent spiritual general în persoana Pr. Cristian Vladimir Langa, din Eparhia de Cluj-Gherla, şi au confirmat alegerea preşedintelui în persoana drei Codruţa Fernea. De asemenea, la cererea PS Virgil Bercea, a fost numit Pr. Marian Blaj, din Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, pentru coordonarea Oficiului pentru Pastoraţia Tineretului din cadrul CER.

Speranţa animă gândul păstorilor diecezelor şi eparhiilor catolice din România şi cu privire la participarea credincioşilor şi a tuturor cetăţenilor, în mod responsabil, la alegerile care urmează să fie organizate şi la noi în ţară. Organizarea societăţii umane impune şi participarea la un vot informat, care să ţină cont de cât mai multe criterii esenţiale pentru o convieţuire paşnică şi o dezvoltare durabilă în societatea românească.

Episcopii au avut bucuria de a se întâlni cu Pr. Arturo Sosa s.j., Superiorul General al iezuiţilor, cu care au discutat despre prezenţa călugărilor din Societatea lui Isus în România şi despre viitorul instituţiilor de învăţământ de la Roma, unde se pregătesc mulţi dintre preoţii români.

Următoarea sesiune a CER va avea loc între 24-26 septembrie 2024, fiind găzduită de Episcopia Greco-Catolică de Lugoj.

Conferinţa Episcopilor din România se întruneşte de două ori pe an în sesiune ordinară şi îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România, exprimând unitatea Bisericii locale şi comuniunea cu Urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte Papa. AGERPRES/(AS - autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Episcopia Greco-Catolică de Oradea

Afisari: 45

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 23-05-2025 16:32

Preotul profesor Eugen Pentiuc - numit protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice

Preotul Eugen Pentiuc, decanul Institutului Teologic Ortodox 'Sfânta Cruce' din Brookline, Massachusetts, a fost numit recent protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice. Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, Elpidofor, i-a acordat părintelui Pentiuc 'Crucea Bisericii Sfintei Sofia', transmițând salutul și felicităril

Culte 22-05-2025 22:16

Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului

Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.

Culte 21-05-2025 18:00

Intotero: Cazinoul - spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale; nu doar o amintire din fotografii vechi

Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Co

Culte 21-05-2025 15:18

Patriarhul Daniel: Sfântul Constantin cel Mare - protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat de ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale, că acest sfânt a fost un protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului. 'Sfântul Constantin cel Mare este chemat să ajute Biserica lui Hristos,

Culte 20-05-2025 05:20

Încep evenimentele liturgice dedicate hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Constantin și Elena'

Celebrarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' va debuta, marți, cu Slujba Privegherii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, urmând să oficieze miercuri Sfânta Liturghie. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Rom&a

Culte 18-05-2025 17:09

Alba: Episcopul Cristian Crișan a reprezentat Biserica Unită cu Roma la slujba de la Vatican de inaugurare a noului papă

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentată, duminică, la slujba inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, de către Episcopul auxiliar Cristian Crișan al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Potrivit Arhieparhiei, la celebrarea de la Vatican a fost prezent duminică și Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de

Culte 16-05-2025 14:53

Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea

Culte 16-05-2025 14:22

Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals

Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid

Culte 16-05-2025 11:59

Alba: Grădiniță construită de Arhiepiscopia Ortodoxă

O nouă grădiniță, cu o capacitate de 65 de locuri, va funcționa din toamna acestui an la Alba Iulia, întreaga investiție fiind suportată de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. 'Începând cu toamna anului 2025, Grădini

Culte 14-05-2025 12:09

Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală

Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l

Culte 13-05-2025 16:46

Prezidențiale2025/Episcopii catolici din România: Alegerile prezidențiale privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România transmit un îndemn pentru participarea la votul pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare, subliniind că acestea 'privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației'. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot

Culte 12-05-2025 22:09

Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea

Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi

Culte 12-05-2025 10:15

Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai

Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I

Culte 11-05-2025 19:17

Prezidențiale2025/ Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea în alegeri

Patriarhia Română a transmis, duminică, un comunicat de presă în care arată că Biserica Ortodoxă Română își 'reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale'. 'Biserica Ortodoxă Română își reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, prin delimitarea de o

Culte 10-05-2025 13:06

Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom