logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Harghita: Episcopia Ortodoxă, amendată pentru amenajarea unui cimitir mănăstiresc fără autorizaţie

Image

Primăria Miercurea-Ciuc va amenda Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei pentru că a început amenajarea, pe un teren propriu, a unui cimitir pentru măicuţe şi preoţi, fără să deţină autorizaţie de construcţie, însă reprezentanţii Episcopiei dau asigurări că se fac demersuri pentru intrarea în legalitate.

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela, a declarat presei, joi, că Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei deţine un teren la marginea oraşului, iar anul trecut a depus o cerere pentru eliberarea unui certificat de urbanism, prin care se solicită construirea unui cimitir, cu o capelă, pentru măicuţe şi preoţi.

Întrucât terenul se află în extravilan, pe certificatul de urbanism s-a specificat faptul că este nevoie de întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal, pentru a introduce parcela respectivă în intravilan, astfel încât să fie emisă autorizaţia de construcţie.

Episcopia Ortodoxă a început, între timp, amenajarea cimitirului, iar subiectul a fost adus în atenţia publică de presa locală de limba maghiară şi a stârnit numeroase reacţii negative pe reţelele sociale.

Viceprimarul Bors Bela a precizat că, în urma semnalelor primite, s-a verificat situaţia la faţa locului şi s-a constatat că pe o fundaţie de beton s-au amplasat mai multe cruci de marmură, iar întrucât lucrarea nu a fost autorizată, s-a întocmit un proces verbal prin care Episcopia Ortodoxă va fi amendată şi se vor stabili paşii care trebuie urmaţi.

Bors Bela a remarcat buna colaborare cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei şi şi-a exprimat convingerea că se vor găsi soluţii pentru rezolvarea situaţiei.

"Municipiul Miercurea-Ciuc a constatat că pe un teren aparţinând Episcopiei Ortodoxe a Covasei şi Harghitei este în curs o construcţie de cimitir monahal, la care Episcopia Ortodoxă nu deţine autorizaţie de construcţie. Constatând acest fapt, am luat măsurile legale, pentru a întocmi un proces verbal Episcopiei (...) bineînţeles, acest proces verbal va conţine şi o amendă, pentru că aşa prevede legea. Vreau să subliniez că municipiul Miercurea-Ciuc are o relaţie de parteneriat cu toate instituţiile oraşului, şi cu Episcopia Ortodoxă, şi sunt sigur că vom găsi modalităţile pentru a rezolva această situaţie neplăcută", a spus Bors Bela.

La rândul său, părintele Bijec Eugen Teodor, consilier administrativ bisericesc la Centrul Eparhial al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, a declarat presei că instituţia face toate demersurile pentru intrarea în legalitate, în fapt fiind vorba despre un proiect de cimitir, întrucât nu este nimeni înmormântat acolo şi a dat asigurări că acest cimitir nu trebuie să îngrijoreze.

"Este un proiect, de fapt, pentru că nu este nimeni înmormântat în acest moment acolo. Obştea de monahii (de măicuţe - n.red.) de la Centrul Eparhial numără 22 de monahii şi, cu preoţii care sunt luaţi în calcul pentru slujire, s-au ridicat, undeva, la 28 de cruci acolo. Repet şi insist pe ideea că nu este înmormântat nimeni acolo şi pentru faptul acesta vorbim despre un proiect de cimitir. Pentru că vorbim de un proiect, suntem în faza de pregătire a documentaţiei la Primăria Miercurea-Ciuc. De aceea, documentaţia nu o avem, deocamdată, dar suntem într-un demers de soluţionare şi ţinem neapărat să intrăm în legalitate. Biserica merge pe ideea aceasta a unei colaborări cu primăria şi salutăm pe această cale buna colaborare pe care o avem cu Primăria Miercurea-Ciuc. Biserica este un factor de pace şi cred că acest proiect de cimitir nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni, pentru că avem o datorie morală pentru vieţuitorii sfintelor mănăstiri, ca acolo unde ei au trăit şi şi-au desfăşurat activitatea să aibă dreptul să fie şi înmormântaţi când vor pleca din lumea aceasta", a declarat părintele Bijec.

Acesta a explicat că la Miercurea-Ciuc nu există un cimitir mănăstiresc, unde să fie înmormântate călugăriţele de la mănăstirea "Sf Ierarh Nicolae", care funcţionează în cadrul Centrului Eparhial şi preoţii slujitori la catedrala episcopală.

"S-a dorit înfiinţarea acestui cimitir, în ideea în care preoţii şi călugării, respectiv maicile de la Centrul Eparhial au un statut diferit faţă de mireni sau laici, cum li se mai spune. Pentru partea de mireni (...) este în folosinţă cimitirul municipal, acolo îi ducem pe toţi cei adormiţi, pentru îngropare, dar pentru partea monahală şi pentru clerici nu aveam un astfel de cimitir", a spus consilierul administrativ bisericesc la Centrul Eparhial al Episcopiei Covasnei şi Harghitei.

Acesta a mai arătat că s-a dorit înfiinţarea acestui cimitir în baza statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, recunoscut de către stat, şi a regulamentului cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română. AGERPRES / (A, AS, autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car