Patriarhul Daniel: Sfinţii - mijlocitori pentru pace între popoare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a subliniat, joi, la sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, că sfinţii, care aduc pace în suflet, sunt şi mijlocitori înaintea Sfintei Treimi pentru a aduce pace între popoare.
"Aceste sărbători în care sfinţii de neamuri diferite se întâlnesc prin moaştele lor, prin invitarea unor reprezentanţi slujitori ai Ortodoxiei din alte Biserici întăresc comuniunea ortodoxă, mai ales într-o vreme în care există mult individualism, multă dezbinare, multă tulburare. Şi, de aceea, noi considerăm că sfinţii care ne aduc pace în suflet sunt şi mijlocitori înaintea Preasfintei Treimi ca să aducă pace între popoare. Noi aici, la Catedrală, avem permanent, în fiecare zi, rugăciuni pentru pace, mai ales de când a izbucnit războiul în Ucraina", le-a spus PF Daniel miilor de pelerini care au participat la Sfânta Liturghie arhierească.
Înaltul ierarh a săvârşit slujba împreună cu Mitropolitul Veriei, Naousei şi Kampaniei, Pantelimon, alături de 39 de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi diaconi.
Patriarhul Daniel a amintit promisiunea făcută de Mitropolitul Pantelimon de a dărui Bucureştiului o părticică din moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, subliniind că aceasta reprezintă "o bucurie şi o încurajare, precum şi o intensificare a legăturii dintre popoarele noastre ortodoxe, grec şi român".
Întâistătătorul BOR a evocat viaţa Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, evidenţiind că acesta era smerit şi evlavios, "un călugăr rugător, isihast".
"Sfinţii lui Dumnezeu, mai ales isihaştii, au căutat pacificarea sufletului, au curăţit inima de gânduri rele şi au simţit binecuvântarea lui Dumnezeu, a Mântuitorului Iisus Hristos care a zis 'Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu!'", a punctat înaltul ierarh.
"Deci, rostul vieţii duhovniceşti nu este postul în sine, nici rugăciunea în sine, nici nevoinţele în sine, ci curăţirea inimii de gânduri rele şi după aceea curăţirea cuvintelor, în sensul că trebuie evitate cuvintele şi faptele rele", a accentuat Patriarhul.
Mitropolitul Pantelimon a elogiat prezenţa pe Colina Bucuriei, la Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, a zecilor de mii de credincioşi, care au venit pentru a cinsti Sfintele Moaşte, "izvoare nesecate de vindecări sufleteşti şi trupeşti pentru bolile noastre".
"Sunteţi aşadar privilegiaţi şi fericiţi, pentru că harul lui Dumnezeu v-a dăruit cinstea şi binecuvântarea de a avea aici, în Bucureşti, un ocrotitor atât de puternic, precum este şi sfântul dumneavoastră ocrotitor, Prea Cuviosul Părintele Nostru Dimitrie cel Nou din Basarabi, ca să ocrotească Cetatea Bucureştilor şi pe poporul ei cel evlavios, astfel încât noi toţi putem să alergăm la el şi la racla cu cinstitele sale moaşte, pentru a primi şi noi har, binecuvântare şi vindecare. Şi este cu adevărat o mare binecuvântare în vremurile noastre în care lumea este zguduită din temelii de conflicte şi războaie, de revolte şi neorânduială, să-l aveţi în mijlocul vostru ca pe o ancoră tare şi de neclintit pe sfântul vostru ocrotitor şi apărător", a transmis Mitropolitul grec.
La sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Dealul Mitropoliei au fost prezente numeroase oficialităţi - preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, miniştrii Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marius Budăi şi Marcel Boloş, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Alexe, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Cristina Florentina Stanca.
Evenimentele organizate cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au început sâmbăta trecută, urmând să se încheie vineri. Alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina sunt cinstite în acest an şi cele ale Sfântului Ierarh Grigorie Palama, aduse din Grecia de la Mitropolia de Veria.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, aproximativ 65.000 de pelerini s-au închinat până joi la Sfintele Moaşte, care vor fi reaşezate, vineri, în Catedrala Patriarhală.
Sfântul Cuvios Dimitrie s-a născut în perioada împăraţilor româno-bulgari Petru şi Ioniţă Asan (secolele XII - XIII), la câţiva kilometri de oraşul Rusciuc, într-un sat locuit de vlahi, Basarabov, pe valea râului Lomul, din părinţi ortodocşi. El s-a călugărit la o mănăstire de pe valea Lomului, nu departe de Basarabov.
În timpul războiului ruso-turc din Balcani (1769 - 1774), generalul rus Petru Salticov a ridicat sfintele moaşte să le ducă în Rusia. Dar, la stăruinţa unui bun creştin român, Hagi Dimitrie, moaştele Sfântului Dimitrie au fost dăruite Ţării Româneşti şi aşezate cu mare cinste în Catedrala mitropolitană din Bucureşti în iulie 1774, unde se află şi astăzi.
Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat oficial Ocrotitorul oraşului Bucureşti de către Mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793). AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, Documentare: Mariana Zbora-Ciurel, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car
Funeralii Papa Francisc/Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban: Sfântul Părinte - simbol al demnității; vizita în România - catalizator al reconcilierii
Papa Francisc se înscrie în rândul marilor lideri spirituali ai contemporaneității, Sfântul Părinte rămânând un simbol al demnității umane, al milostivirii și al curajului profetic de a vorbi despre periferii, marginali și responsabilitate morală, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pr.