ÎPS Irineu la Hramul Mănăstirii Maglavit: Noi le transmitem copiilor noştri felul în care trăim

Ca în fiecare an, câteva sute de credincioşi au fost prezenţi, joi, la hramul Mănăstirii Maglavit, de Naşterea Maicii Domnului şi la slujba Sfintei Liturghii săvârşită în altarul de vară din curtea mănăstirii de un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei şi arhiepiscop al Craiovei.
În cuvântul rostit la încheierea slujbei, mitropolitul Olteniei a afirmat că sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este prima sărbătoare şi primul praznic împărătesc din anul bisericesc care se încheie cu Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august.
"Sărbătoarea de astăzi, Naşterea Maicii Domnului, este prima sărbătoare şi primul praznic împărătesc din anul bisericesc. Anul bisericesc începe la 1 septembrie, anul civil - la 1 ianuarie. În calendarul nostru începem sărbătorile sfinţilor şi comemorarea evenimentelor importante din viaţa Mântuitorului cu sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului şi încheiem anul bisericesc cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august. Deci anul nostru de cinstire a Lui Dumnezeu, cu sărbătorile sfinţilor şi sărbătorile în cinstea Mântuitorului Iisus Hristos şi ale Maicii Domnului încep şi sfârşesc cu Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu. Cu adevărat, între aceste sărbători Maica Domnului este exact cum ea a spus atunci când s-a întâlnit cu Sfânta Elisabeta: de acum mă vor ferici toate neamurile. Deci Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu este cinstită de toate neamurile pentru că prin fiul său, Mântuitorul Iisus Hristos, ni s-a împărtăşit nouă mântuirea şi binecuvântarea Lui Dumnezeu, roadele crucii şi ale Învierii", a spus mitropolitul Olteniei.
ÎPS Irineu i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi să se spovedească şi să se împărtăşească cu sfintele taine, dacă vor să fie cu adevărat lăcaş al lui Dumnezeu precum PreaSfânta Stăpână, "pentru că atunci luăm trupul şi sângele Mântuitorului Iisus Hristos spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci".
"Aşadar, medicamentul nemuririi este în posibilitatea şi în voinţa noastră. Cu Maica Domnului model de curăţenie şi viaţă sfântă, să alergăm şi noi cu tot sufletul la izvorul ei cel pururea curgător. Prea Sfânta Fecioară a fost aleasă de Dumnezeu să fie mamă a Fiului Său, Mântuitorul Iisus Hristos. Deci Mântuitorul Iisus Hristos este Fiul Tatălui ceresc în primul rând, El este născut din veşnicie din Tatăl, iară pentru noi oamenii se naşte din Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, atunci când Dumnezeu a rânduit acest lucru. Aşadar, Mântuitorul Hristos are un tată ceresc, fără de mamă, şi are o mamă pământească, fără de tată, pentru că El s-a născut fără de prihană, fără păcatul strămoşesc, căci tot ceea ce se naşte aşa cum suntem noi, pe cale naturală, cum se spune profetul David, "întru fărădelegi ne-a zămislit şi în păcate ne-a născut maica noastră. Dar la Dumnezeu toate sunt cu putinţă", a spus ÎPS Irineu.
Mitropolitul Olteniei le-a sfătuit şi pe femeile care urmează să devină mame să se spovedească, să postească şi să se împărtăşească pe perioada sarcinii. "Noi le transmitem copiilor noştri felul în care trăim. Ca atare, mama, când are în pântecele ei copilul, trebuie să fie foarte atentă: să se roage, să postească, să vină la biserică, să se împărtăşească, pentru ca să transmită copilului ei sfinţenia, curăţenia, sănătatea. Numai cu Dumnezeu în sufletul şi trupul nostru suntem purtători de Dumnezeu şi diavolul nu ne mai face niciun rău, aşa putem scoate păcatul afară", a afirmat ÎPS Irineu.
Tot joi, la Maglavit a fost sărbătorită şi Ziua Comunei, prilej cu care profesorului Marius Nicoli, de la Colegiul Naţional "Fraţii Buzeşti" din Craiova, antrenor al Lotului naţional de informatică, i-a fost decernat titlul de cetăţean de onoare al comunei, pentru "performanţele deosebite obţinute pe plan naţional şi internaţional şi pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii României şi a judeţului Dolj, precum şi la creşterea prestigiului acestora în lume".
"Sunt născut şi crescut la Maglavit, aici sunt cei din care mă trag şi le dedic acest moment lor, în primul rând celor care nu mai sunt. Nu pot să îi uit nici pe profesorii mei, unii dintre ei nu mai sunt printre noi. Şi dumnealor le dedic acest moment. Sunt emoţionat să primesc acest titlu odată cu alte două personalităţi ale comunei noastre: domnul doctor Stelian Voinea a cărei simplă prezenţă era o speranţă în plus pentru oamenii din Maglavit, şi cu domnul profesor Cioană, care, din păcate nu mai este printre noi, dar a slujit şcoala şi cercetarea arheologică locală timp de 33 de ani", a spus profesorul Marius Nicoli, care a obţinut numeroase premii internaţionale cu lotul naţional de informatică al României pe care l-a antrenat, ultimul fiind la Olimpiada Internaţională de Informatică 2022, organizată în Indonezia, unde elevii au obţinut o medalie de aur, două de argint şi una de bronz. Echipa noastră s-a situat pe locul al doilea în clasamentul numărului de medalii obţinut de ţările participante.
Titlul de cetăţean de onoare al comunei Maglavit i-a fost acordat şi medicului Stelian Voinea, nume marcant al chirurgiei doljene, "în slujba căreia şi-a pus întreaga energie şi inegalabilul talent, realizând de-a lungul întregii cariere medicale peste 20.000 de operaţii, salvând mii de vieţi, dar şi pentru rezultatele deosebite obţinute ca manager al Spitalului Municipal Calafat şi pentru formarea unor cadre medicale dedicate meseriei pe care o practică".
De asemenea, titlul de cetăţean de onoare a fost acordat post-mortem profesorului de istorie Vasile Cioană, personalitate reprezentativă a învăţământului maglavitean, "pentru munca depusă de-a lungul întregii vieţi la şlefuirea şi formarea numeroaselor generaţii de elevi în spiritul cultivării sentimentului naţional, al dragostei pentru cercetarea şi scoaterea la lumină a trecutului istoric local şi naţional".
Totodată a fost lansată şi cartea "Maglavit - arheologie şi repere istorice" realizată în timpul vieţii de profesorul Vasile Cioană, dar pe care nu a apucat să o publice. Pasionat de istoria antică a României, profesorul Vasile Cioană a participat la numeroase cercetări organizate în Maglavit şi în împrejurimi, bucurându-se şi de prietenia lui Petrache Lupu, a înfiinţat în Şcoala generală din Maglavit "Muzeul Şcolar"- cunoscut şi sub numele de "Colecţia Profesor Vasile Cioană", în care a expus rodul muncii şi pasiunii de cercetător al trecutului, un bogat material arheologic contând într-un lot de 14 monede antice, monede romane imperiale, cărămizi şi materiale din ceramică romană, arme, obiecte de ornament, podoabe etc., toate acestea dovedind vechimea localităţii Maglavit.
Primarul comunei Maglavit, Marius Mureşan, a afirmat că localitatea are în spate mai mult de 400 de ani de atestare documentară, ceea ce încurajează şi obligă administraţia locală să pună toate proiectele sub semnul excelenţei. "Ultimii ani au fost pentru comuna noastră atât o perioadă de provocări, cât şi de schimbări importante care au pus Maglavitul pe un drum cu o singură direcţie pe care toţi ne-o dorim, pe cel al dezvoltării. Ziua comunei, care coincide cu Sărbătoarea Naşterii Domnului, este cel mai bun moment pentru a vorbi despre unitatea noastră, a tuturor maglavicenilor. Poate mai mult ca niciodată acum este nevoie să fim alături unii de ceilalţi. Prin acordarea acestor titluri de cetăţean de onoare, confirmăm preţuirea activităţii profesionale a unor fii ai satului care confirmă că Maglavitul continuă să dea societăţii oameni valoroşi, cu rezultatele remarcabile în domeniile lor, inclusiv pe plan internaţional", a spus primarul Marius Mureşan. AGERPRES/(A - autor: Maria Mitrică, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car
Funeralii Papa Francisc/Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban: Sfântul Părinte - simbol al demnității; vizita în România - catalizator al reconcilierii
Papa Francisc se înscrie în rândul marilor lideri spirituali ai contemporaneității, Sfântul Părinte rămânând un simbol al demnității umane, al milostivirii și al curajului profetic de a vorbi despre periferii, marginali și responsabilitate morală, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pr.