Harghita: Mii de pelerini se îndreaptă pe jos spre Şumuleu Ciuc, la pelerinajul de Rusaliile Catolice

Mii de pelerini se îndreaptă pe jos spre Şumuleu Ciuc, unde sâmbătă va avea loc marele pelerinaj de Rusaliile Catolice, unii dintre ei parcurgând distanţe impresionante pentru a ajunge să se roage la statuia Fecioarei Maria.
Pelerinii poartă cu ei steaguri bisericeşti şi se roagă pe toată durata drumului.
O femeie din Ungaria a pornit la drum în data de 26 aprilie şi a parcurs pe jos aproape 800 de kilometri până la Şumuleu Ciuc.
Ea a fost însoţită, la început, de mai multe persoane, dar o parte dintre acestea au renunţat, iar altele au decis să îşi continue drumul cu trenul, motiv pentru care a rămas singură. Femeia a spus că a fost ajutată de oamenii din localităţile pe unde a trecut şi este recunoscătoare că va ajunge cu bine la destinaţie.
De asemenea, din Austria, au venit călare patru pelerini, aceştia pornind din Mariazell, un important loc de pelerinaj din această ţară, de unde începe Via Mariae, drumul spiritual care trasează o cruce pe harta Europei Centrale şi are ca finalitate marea procesiune de Rusaliile Catolice din Harghita.
Şi pelerinii din Joseni sau Lăzarea au pornit deja la drum către Şumuleu Ciuc, aceştia fiind găzduiţi în localităţile în care înnoptează de către cunoscuţi sau în spaţii puse la dispoziţie de autorităţi.
De asemenea, unele restaurante sau pensiuni aflate în drumul lor le pun la dispoziţie fructe, mici gustări şi apă, pentru a-şi reface puterile.
Şi aproximativ 200 de pelerini călare au pornit către Miercurea-Ciuc şi vor ajunge vineri seara în şaua dintre Şumuleul Mare şi Şumuleu Mic. Acestora li s-a alăturat şi secretarul de stat pentru politici naţionale din Guvernul Ungariei, Potápi Árpád János. Acesta aduce cu el, la Şumuleu Ciuc, aşa cum a făcut şi în 2021, panglici cu rugăciunile către Fecioara Maria ale celor care, din diferite motive, nu au putut veni la pelerinaj.
În acest an, un tren special, pus în circulaţie cu această ocazie de căile ferate maghiare, va aduce cu el pelerini din Ungaria, circulaţia garniturii fiind oprită în ultimii doi ani, din cauza pandemiei.
În cursul serii de vineri, circulaţia autovehiculelor pe mai multe străzi din municipiul Miercurea-Ciuc, aflate în apropierea locului de desfăşurare a procesiunii, va fi interzisă, fiind permis doar accesul autospecialelor de intervenţie.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a afirmat, la începutul săptămânii, că se aşteaptă ca la eveniment să participe sute de mii de persoane, preconizând că numărul va fi mult mai mare ca în anii 2018 şi 2019, ţinând cont de faptul că acum nu mai sunt restricţii legate de pandemie.
Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are în centru statuia Fecioarei Maria, aflată în Catedrala Franciscană din apropiere, care este considerată făcătoare de minuni, preoţii şi credincioşii fiind de părere că cel mai mare miracol al său este evenimentul care stă la originea acestui pelerinaj.
Potrivit rectorului Bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, părintele Guia Laurean Hugo, în 1567 principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Trei Scaune. Aceştia s-au împotrivit şi au reuşit să înfrunte armata mult mai numeroasă a principelui, în timp ce femeile şi copiii s-au rugat la statuia Fecioarei Maria, din catedrala de la Şumuleu Ciuc, să îi ajute pentru a-şi apăra credinţa.
Secuii s-au întors la Şumuleu împodobindu-şi steagurile cu crengi de mesteacăn şi, împreună cu cei aflaţi în biserică, s-au rugat Domnului şi Sfintei Fecioare în semn de mulţumire.
În memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc, purtând crenguţe verzi în mâini, şi se roagă la statuia făcătoare de minuni. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car