Harghita: Mii de pelerini, aşteptaţi la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc pentru procesiunea de Rusaliile catolice

Mii de credincioşi sunt aşteptaţi sâmbătă, la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, pentru a participa la pelerinajul de Rusaliile Catolice, considerat a fi cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.
Mulţi dintre pelerini au pornit pe jos de la distanţe foarte mari, alţii au folosit bicicleta, trenul, autobuzele sau maşinile personale, pentru a ajunge la Şumuleu Ciuc, acolo unde va avea loc liturghia festivă din sâmbăta Rusaliilor.
Este pentru prima dată, în ultimii doi ani, când procesiunea se desfăşoară fără restricţiile impuse de pandemia de COVID-19, autorităţile preconizând că numărul pelerinilor va fi de câteva sute de mii, mai mare decât de obicei, întrucât oamenii îşi doresc să revină aici pentru a se ruga Fecioarei Maria.
În acest an, aproximativ două mii de pelerini din Ungaria au sosit la Miercurea Ciuc cu un tren special, pus la dispoziţie cu această ocazie de căile ferate maghiare şi a cărui circulaţie a fost oprită în ultimii doi ani, din cauza pandemiei.
De asemenea, peste 200 de persoane au venit la Şumuleu Ciuc călare, pelerinajul ecvestru ajungând la a cincea ediţie şi la el alăturându-se, la fel ca şi anul trecut, secretarul de stat pentru politici naţionale din Guvernul Ungariei, Potápi Árpád János.
Acesta a adus cu el, la Şumuleu Ciuc, aşa cum a făcut şi în 2021, panglici cu rugăciunile celor care, din diferite motive, nu au putut veni la pelerinaj.
Obiceiul a fost instituit în anul 2020, când evenimentul a fost anulat şi comunităţile de maghiari au trimis la locul pelerinajului, în acest fel, rugăciunile şi dorinţele lor către Fecioara Maria.
Toţi cei care merg pe jos către Şumuleu spun că nu simt greutatea drumului, pentru că Fecioara Maria îi întăreşte şi în călăuzeşte în cele mai dificile momente.
Pelerinii pot fi văzuţi pe străzile din Miercurea-Ciuc încă de la primele ore ale dimineţii, echipajele de poliţie dirijând maşinile şi autocarele cu care vin oamenii în locuri de parcare special amenajate în zonele periferice ale oraşului.
Totodată, la fel ca în fiecare an, circulaţia pe mai multe străzi din municipiu, aflate în apropierea locului de desfăşurare a procesiunii, a fost interzisă încă de vineri, pentru ca pelerinii să nu fie deranjaţi în drumul lor, fiind permis doar accesul autospecialelor de intervenţie.
Peste 700 de jandarmi, poliţişti şi pompieri fac parte din dispozitivul de ordine cu ocazia pelerinajului, în zonă fiind amplasate mai multe puncte de prim ajutor, pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoanelor cu probleme de sănătate.
De asemenea, pe muntele Şumuleu, unde se oficiază liturghia festivă, se află şi echipaje de salvamontişti, dar şi de Cruce Roşie, pregătite să-i ajute pe care au nevoie.
Mulţi dintre credincioşi se opresc mai întâi la Catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, respectând tradiţia de secole, alţii merg direct la altarul în aer liber, de la care va fi oficiată Liturghia de Rusalii.
Potrivit programului făcut public de Ordinul Franciscan din Trasilvania, organizator al evenimentului, steagul sfânt al Şumuleului, Laborumul, va porni în procesiune către altarul în aer liber, situat în şaua dintre Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, la ora 10,30, din faţa bisericii, fiind condus de un sobor de preoţi, dar şi de cei mai merituoşi tineri ai Colegiului catolic din oraş.
Slujba religioasă de hram va începe la ora 12,30 şi va fi oficiată de monseniorul Udvardy György, arhiepiscop mitropolit de Veszprem, Ungaria, acesta fiind şi singurul invitat al evenimentului.
În premieră, credincioşii care vor participa la marele pelerinaj şi care nu cunosc limba maghiară vor avea acces la traducerea lecturilor din timpul slujbei şi a tradiţionalei predici de la finalul liturghiei. Traducerea se va face simultan, în căşti, iar decizia a fost luată de Ordinul Franciscanilor după ce mai mulţi oameni şi-au exprimat această dorinţă.
Potrivit rectorului Bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, părintele Guia Laurean Hugo, motto-ul din acest an al pelerinajului este "Pace şi bine", care este şi motto-ul Ordinului Franciscanilor, pacea şi binele fiind daruri de care fiecare are nevoie, după o perioadă de pandemie şi în contextul războiului aflat în vecinătate.
La pelerinajul de Rusalii nu se trimit invitaţii şi nu se rostesc discursuri politice, pentru a nu se da alte conotaţii evenimentului, reprezentanţii Ordinului Franciscanilor susţinând că oricine este bine-venit, dar numai în calitate de pelerin.
La eveniment va participa, în calitate de persoană privată, şi fostul preşedinte al Ungariei, Ader Janos, acesta fiind o prezenţă obişnuită, în ultimii ani, la pelerinajul de Rusalii, precum şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.
Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană.
În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.
De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.
Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, aşa cum face când merge în locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului.
În amintirea acestui eveniment, la biserica franciscană a fost vernisată, în urmă cu câteva zile, o expoziţie cu obiectele folosite de Papa Francisc în timpul liturghiei de la Şumuleu Ciuc, de la potir şi evangheliar, până la veşmintele purtate. AGERPRES/(AS - autor: Gina Ştefan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car