logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Episcopia greco-catolică de Oradea a sărbătorit 30 de ani de la reapariţia revistei ''Vestitorul''

Image

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Oradea a organizat joi seară, în sala mare a Primăriei, aniversarea celor 30 de ani de la reapariţia revistei de cultură creştină "Vestitorul", publicaţie lunară a Eparhiei de Oradea, ce apare în trei judeţe (Bihor, Satu Mare şi Sălaj).

"Dacă a reuşit sau nu revista să fie un îndrumar moral nu putem şti sigur, ne dorim să fi fost aşa, dar sigur revista este un document al vremurilor trecute, prezente şi, de ce nu, viitoare. Astăzi, la ceas aniversar, nu pot să nu remarc faptul că Vestitorul uneşte, peste veacuri, trei episcopi. Primul este cel care o înfiinţează, Fericitul Valeriu Traian Frenţiu, în 1925, revista apărând până în 1948; al doilea, Vasile Hossu, o reînfiinţează, după 1990, iar al treilea, Virgil Bercea, îi asigură continuitatea de peste 25 de ani," a spus, în cuvântul său, preotul Olimpiu Todorean, "sufletul" acestei publicaţii, redactorul coordonator de aproape 25 de ani.

Episcopul greco-catolic Virgil Bercea le-a mulţumit tuturor celor prezenţi şi s-a rezumat în a spune că momentul aniversar este o ocazie de a-i aminti cu respect şi adâncă recunoştinţă pe fondatorii acesteia - episcopii Valeriu Traian Frenţiu şi Vasile Hossu.

"Noi suntem epigonii care încercăm să ducem revista înainte. Doresc să-i mulţumesc părintelui Todorean pentru că de aproape 25 de ani duce revista şi tuturor colaboratorilor. Niciodată nu am dorit ca eu să am o rubrică permanentă. Am considerat că este revista episcopiei, în care episcopul poate să publice la Paşti şi la Crăciun, mesaje arhisuficiente cu care ne putem hrăni în tot timpul anului", a declarat episcopul Virgil Bercea.

Revista publică documentele episcopiei, articole despre evenimente pastorale, articole teologice, despre credinţă, despre cultură, dar şi despre mediu, ecologie sau poezie, fiind bine-veniţi toţi cei care doresc să publice în paginile sale. Apare în data de 27 a lunii, în amintirea episcopului Ioan Suciu, care a decedat la Sighetu Marmaţiei, în 27 iunie.

 



Programul serii a continuat cu o conferinţă susţinută de conferenţiarul universitar clujean dr. Ana Victoria Sima, privind stagiile formative ale tinerilor români greco-catolici care au studiat la Roma în a doua jumătate a secolului al XIX-lea până în 1948. Expunerea sa s-a bazat pe valorificarea unor surse mai puţin investigate până în prezent, anume corespondenţa lor, care va face obiectul unei lucrări ştiinţifice pe care o pregăteşte invitata clujeană.

"Scrisorile tinerilor sunt mărturii importante despre formarea viitorilor condeieri din spatele unor publicaţii precum Vestitorul, dar şi viitoarele personalităţi ale lumii creştine. Sunt relevate trăirile lor, experienţele pe care le-au avut în perioada studenţiei şi ce însemna pentru ei cei şase ani petrecuţi neîntrerupt la Roma. Mulţi dintre ei ajungeau la Roma la vârsta de 12 - 13 ani şi pentru care şase ani departe de casă, de părinţi, era mai mult decât un test psihologic, o perioadă de maturizare psihică şi fizică, nu în ultimă instanţă. Este o perioadă extrem de interesantă pentru că cea mai mare parte din elita Bisericii Române Unite a fost creată la Roma, din rândurile acestor tineri îi vom regăsi ulterior pe marii ierarhi ai acestei Biserici, profesori la seminarii, la academiile teologice, canonici, scriitori, intelectuali care se vor afirma în varii domenii," a precizat, pentru AGERPRES, Ana Victoria Sima.

 



Cu această ocazie a fost lansată şi cea de a şasea carte a scriitorului Ioan F. Pop, secretarul de redacţie al revistei "Vestitorul", numită "Poemele umbrei". A apărut la Editura Cartea Românească, fiind recomandată de trei mari critici, exegeţi literari români: Ştefan Borbely, Gheorghe Grigurcu şi Al. Cistelecan.

"Cartea 'Poemele umbrei' are mai multe conotaţii, de la cele filosofice, începând de la Platon, până la cele de psihanaliză ale lui Jung, dar are şi conotaţii creştine, şi aş merge în primul rând la Cartea lui Iov, unde se vorbeşte de umbra morţii, context în care evoluează şi poemele mele. Poemele sunt un fel de criză a fiinţei, un fel de a ne interoga pe seama umbrelor pe care putem să le lăsăm sau nu pe Pământ. Căci, aşa cum ştim, umbra este doar un efect al luminii, este un pas între întuneric şi lumină. De aceea încerc să luminez prin umbrele mele poetice", a declarat, pentru AGERPRES, poetul Ioan F. Pop.

 



În încheierea aniversării, publicul prezent a fost surprins cu două scurte documentare, împreună având o durată de 6 minute, despre cei doi episcopi fondatori ai revistei "Vestitorul", intitulate "Valeriu Traian Frenţiu Fericit" şi ''Vasile Hossu Mărturii", prezentate de consilierul cultural Rodica Indig. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) EUGENIA PAŞCA / AGERPRES

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car