logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Proclamarea Sfintei Cuvioase Teofana Basarab; PF Daniel: Trecem în calendarul Bisericii pe această femeie, rugătoare isihastă

Imagine din galeria Agerpres

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a elogiat, sâmbătă, la ceremonia de proclamare a Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, desfăşurată la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, evlavia acestei femei sfinte, rugătoare isihastă din secolul al XIV-lea, din vremurile întemeierii Principatului sau Voievodatului Român.

"Anul acesta, am găsit de cuviinţă să trecem în calendar numele acestei monahii românce, prima cunoscută după nume, pentru că este anul închinat rugăciunii în viaţa Bisericii şi creştinului, dar şi pentru că pomenim trei sfinţi isihaşti, sau sihaştrii, care se rugau neîncetat zi şi noapte: Sfântul Simion Noul Teolog, Grigore Palama, care a trăit tot în secolul al XIV-lea şi, mai târziu, în secolul al XVIII-lea, Sfântul Paisie de la Neamţ, sau Paisie Velicicovschi. În cinstea acestor sfinţi isihaşti, trecem în calendarul Bisericii noastre şi pe această femeie sfântă, rugătoare isihastă din secolul al XIV-lea, din vremurile întemeierii Principatului sau Voievodatului Român", a arătat PF Daniel, în deschiderea evenimentului.

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a dat citire Tomosului Sinodal al Bisericii Ortodoxe Autocefale Române de proclamare a canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, în prezenţa a doi ierarhi invitaţi la ceremonie din Biserica Ortodoxă Bulgară: Mitropolitul Naum de Ruse şi Mitropolit Daniil de Vidin.

"Această mare cuvioasă isihastă, vlăstar al Dinastiei Basarabilor, a rămas în memoria vie a Bisericii, în evlavia ierarhilor, a preoţilor, a călugărilor şi a mirenilor ca pildă de smerenie, de răbdare, de înfrânare şi de iubire jertfelnică. (...) Urmând tradiţiei sfinte a Bisericii Ortodoxe Române şi chemând în ajutor harul Preasfintei, celei de o fiinţă de viaţă făcătoare şi nedespărţitei Treimi, hotărâm ca de acum înainte şi în veci Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab să fie numărată între sfinţii bisericii şi să fie pomenită în cântări de laudă în ziua ei de prăznuire, la 28 octombrie în fiecare an", se arată în document.

Potrivit tomosului, Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab va fi înscrisă în Sinaxar, în cărţile de cult, precum şi în calendarul Biseriici Ortodoxe Române".

"De asemenea, rânduim să se tipărească slujba şi viaţa Sfintei Teofana Basarab, să i se zugrăvească icoana, care să fie primită cu toată evlavia de dreptcredincioşii creştini, iar chipul său să fie zugrăvit la loc potrivit alături de ceilalţi sfinţi în bisericile care se vor ridica din temelie sau se vor zugrăvi de acum înainte. Şi pentru ca evlavia dreptmăritorilor creştini să sporească prin cinstirea şi chemarea în rugăciune a Sfintei Teofana Basarab, mai rânduim ca ea să fie şi ocrotitoarea unor biserici noi sau reînnoite. (...) Acest tomos sinodal de canonizare se proclamă astăzi 21 mai din anul mântuirii 2022, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti", se mai arată în tomos.

Patriarhul Daniel a adresat un cuvânt de bun venit celor doi ierarhi invitaţi la ceremonie din Biserica Ortodoxă Bulgară: Mitropolitul Naum de Ruse şi Mitropolit Daniil de Vidin, amintind că "în părţile acestui oraş Ruse şi în părţile Vidinului se află vechi mânăstiri din secolul al XIV-lea şi al XV-lea", păstorite, în acele vremuri, de mari părinţi isihaşti de la Muntele Athos.

"Alături de sfinţii Parascheva din Epivat şi de Dimitrie de Basarabovo, de astăzi, bisericile şi popoarele noastre ortodoxe frăţeşti primesc în persoana Sfintei Teofana Basarab încă un mijlocitor comun de rugăciune, încă o punte duhovnicească şi unificatoare în năzuinţa către înălţimile vieţii şi nevoinţelor creştineşti, încă un tovarăş credincios pe calea îngustă a mântuirii spre împărăţia vieţii veşnice", au transmis cei doi înalţi ierarhi bulgari.

Ceremonia proclamării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab a avut loc după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea hramului Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Programul hramului s-a încheiat cu premierea câştigătorilor Concursului naţional de creaţie "Icoana ortodoxă - lumina credinţei", aflat ediţia a XI-a, şi ai Concursului Naţional Catehetic "Rugăciunea în viaţa mea".

***
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunţat pe 17 februarie canonizarea Cuvioasei Teofana Basarab de la mănăstirea Albotina (Vidin), cea dintâi călugăriţă de neam român cunoscută în istorie.

Potrivit Basilica.ro, născută la începutul secolului al XIV-lea în familia primului domnitor al Ţării Româneşti, Basarab I Întemeietorul (1310-1352), ea a primit la botez numele Teodora, oferindu-i-se o educaţie aleasă întemeiată pe dragostea faţă de Dumnezeu şi de aproapele său.

S-a căsătorit cu Ivan Alexandru (1331-1371), viitorul ţar al Bulgariei, împreună cu care a avut trei băieţi şi o fată: Mihail Asan, Ivan Straţimir, Ivan Asan şi Vasilisa. Doi dintre băieţi au murit în războaie.

Alături de soţul ei, ţarul Ivan Alexandru, a ctitorit mănăstiri şi biserici, iar pe altele le-a restaurat. Teodora Basarab, care a fost contemporană cu Sfântul Grigorie Palama şi ucenică a Sfântului Cuvios Teodosie Isihastul, este considerată drept unul dintre cei mai luminaţi oameni ai epocii sale.

Ea a sprijinit şi încurajat zidirea aşezămintelor monahale, copierea de cărţi necesare cultului şi dezvoltarea monahismului.

În anul 1345 ţarul Ivan Alexandru se desparte de Teodora Basarab şi o alungă de la curte, iar aceasta se smereşte retrăgându-se într-o mănăstire din Bulgaria pentru a se lepăda de grijile, intrigile, răutăţile şi tumultul acestei lumi şi pentru a-i sluji cu dragoste şi devotament lui Hristos.

Locuitorii din zona Timocului bulgăresc şi sârbesc păstrează şi astăzi, după şase veacuri, în memoria colectivă faptele şi nevoinţele Cuvioasei Teofana Basarab, ţarina de neam român, care a strălucit prin credinţă şi jertfă în pământul bulgar, pe care o prăznuiesc în ziua de 28 octombrie a fiecărui an, precizează Basilica.ro. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citeşte şi: 

 

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 mai

 

SĂRBĂTORI: Sfinţii Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car