logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Biserica Valahă din centrul Liovului, ctitorită de Lăpuşneanu - loc de rugăciune pentru refugiaţii creştin-ortodocşi (GALERIE FOTO)

Imagine din galeria Agerpres

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: Singura biserică românească din regiunea Liov, în vestul Ucrainei, a devenit un important loc de rugăciune pentru refugiaţii creştin-ortodocşi care au fugit din calea războiului.

Biserica Valahă din centrul Liovului poartă hramul Adormirea Maicii Domnului şi a fost ctitorită de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu în anul 1559. Este biserica în care Petru Movilă a fost hirotonit ca mitropolit al Haliciului şi Kievului.

În aceste zile, lăcaşul de cult atrage la slujbe numeroşi credincioşi care au plecat din Harkov, Kiev sau Zaporojie.

 



Olena Lihtar are 47 de ani şi a locuit, până la începutul războiului, în Harkov. Duminică dimineaţa, ea a mers la Biserica Valahă pentru a se ruga atât pentru ea, cât şi pentru milioanele de refugiaţi, pentru soldaţii ucraineni şi pentru întreaga Ucraină.

"Ne rugăm cu toţii, indiferent unde ne aflăm. Mergem să ne rugăm. Ne rugăm cu toţii pentru ca Ucraina să existe ca patrie a noastră. Nu ne dorim să plecăm nici în Polonia, nici în Cehia şi mulţumim tuturor ţărilor care sunt solidare cu noi. Cu toate acestea, noi dorim să trăim în Ucraina, în patria noastră. Vrem să locuim aici", a declarat femeia.

 



Olena nu înţelege motivul care a declanşat războiul, mai ales că ucrainenii tradiţionali şi cei care vorbesc rusă păreau să convieţuiască bine. Ea are vii în minte imaginea războiului şi a dezastrelor produse de acesta, dar mai ales suferă că soţul său a rămas să lupte acasă, în Harkov.

"Sunt născută în Ucraina şi vin din Harkov. Este un oraş în care se vorbeşte atât în ucraineană, cât şi în rusă. Ştim să comunicăm atât în ucraineană, cât şi în rusă şi de aceea când ne spun că vin să ne elibereze... Nu avem nevoie să fim eliberaţi. Suntem cetăţeni ai Ucrainei, iubim ţara şi de aceea vom fi ucraineni indiferent de ce limbă vorbim. Evenimentele care au loc sunt puternice. Lumea a intrat în secolul XXI şi, atunci când asupra capului cad bombe, deasupra noastră zboară avioane militare, când auzi că lansează rachete, aşa ceva nu îţi puteai imagina. Suntem în Liov de zece zile. Eu şi cu mama mea în vârstă de 70 de ani. Bărbaţii noştri au rămas în Harkov, în unităţile de apărare teritoriale. Acum nu avem case, acestea au fost distruse. Afacerea noastră a fost oprită. Este distrusă. Cum să supravieţuim mai departe? Nu ştiu ce să zic. Ştiu doar că am fost atacaţi nemernic. Suntem bombardaţi, ne distrug ca naţiune. Asta nu este normal. Ucraina a existat, Ucraina va exista", a mărturisit, plină de tristeţe, Olena Lihtar.

 



Preoţii de la Biserica Valahă se roagă la fiecare slujbă pentru militarii ucraineni, dar şi pentru fiecare cetăţean al Ucrainei. Ei îi pomenesc şi pe militarii morţi în luptele contra armatei ruse, care a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Un copil a venit la unul dintre preoţi şi l-a rugat să se roage pentru bunicul lui, care a murit în urma unui bombardament.

"Sunt foarte mulţi oameni care vin din Kiev, din Harkov, zonele grav afectate de bombardamente. Mai vin şi din Zaporojie în ultima vreme. Aceştia vin sincer la biserică. Aflându-ne în biserică neîntrerupt, ne dăm seama cu ce probleme vin cei care ajung să se roage. De exemplu, am avut ieri (sâmbătă - n.r.) un caz, un băieţel, un vorbitor de limbă rusă. Acesta a venit cu un pomelnic şi cu două bomboane să ne rugăm pentru bunicul lui care a murit în bombardamente. Cel mic mi-a cerut să mă rog pentru bunicul lui Serghei. Foarte mulţi vorbitori de limbă rusă vin aici în biserică. Liov-ul este astăzi un centru important pentru primirea refugiaţilor din întreaga Ucraină", povesteşte diaconul Iuri Fediv de la Biserica Valahă.

 



Renumita Biserică Valahă se află în centrul istoric al Liovului, fiind inclusă în perimetrul sutelor de clădiri monumente istorice, care fac parte din patrimoniul UNESCO.

Preoţii, autorităţile locale şi organizaţiile neguvernamentale care apără patrimoniul istoric au acoperit vitraliile pentru a nu fi distruse de suflul unei eventuale explozii.

"Biserica are valoare pentru Liov şi pentru UNESCO prin faptul că prezintă trei stiluri arhitecturale - renascentism, baroc şi clasicism. Este un patrimoniu care trebuie protejat şi promovat. Construirea aceste biserici este strâns legată de câteva ţări: Ţara Moldovei, Grecia, Patriarhia Constantinopolului. Din 1594, a fost subordonată Patriarhiei de la Constantinopol. (...) Biserica are valoare mare prin icoanele care se păstrează aici şi prin formele arhitecturale. Are importanţă strategică pentru creştinism. Aceasta este unul dintre obiectivele de bază ale patrimoniului UNESCO. Odată cu începerea războiului, în 24 februarie, care este fără îndoială o agresiune rusească împotriva naţiunii ucrainene, noi cu arhitecţii oraşului şi cu oamenii de bună-credinţă, care nu sunt indiferenţi de valoarea patrimoniului naţional, am acoperit vitraliile bisericii să nu fie distruse de suflul exploziei. Acestea sunt locuri unice", a precizat diaconul Iuri Fediv.

 



Profesorul de limbă şi literatură română Nicolae Costaş din Cernăuţi, care este şi ghid turistic, ne spune că Biserica Adormirea Maicii Domnului sau Biserica Valahă din Liov îi are drept ctitori pe Alexandru Lăpuşneanu, domnitorii Movilă, Ieremia Movilă, Simion Movilă. "Tot aici, la Liov, face şcoala Petru Movilă, iar la 1633 este hirotonit mitropolit al Haliciului şi Kievului", menţionează Costaş.

Regiunea Liov a fost atacată cu rachete ruseşti de mai multe ori de la începutul războiului.

Ultimul atac a avut loc vineri dimineaţă, el soldându-se cu moartea a 30 de persoane.

În această regiune locuiesc peste 2,5 milioane de persoane. Capitala regiunii, oraşul Liov, are o populaţie de peste 720.000 de locuitori, fiind considerat cel mai important oraş din vestul Ucrainei. AGERPRES/(A - editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

Citeşte şi:

 

Centrul istoric al oraşului Liov, inclus în patrimoniul UNESCO - în pericol pe fondul războiului din Ucraina

Afisari: 50

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car