logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Biserica greco-catolică din Băile ''1 Mai'' a fost resfinţită, în prezenţa nunţiului apostolic Miguel Buendia

Image

Biserica greco-catolică din Haieu - Băile "1 Mai", singura biserică din ţară dedicată vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România (7-9 mai 1999), a fost resfinţită, sâmbătă, după ample lucrări de renovare, de episcopul Virgil Bercea, în prezenţa nunţului apostolic în România şi Republica Moldova, Miguel Maury Buendia, împreună cu un sobor de episcopi, preoţi şi diaconi din Eparhia de Oradea şi Cluj-Gherla.

 



Lăcaşul de cult catolic, de rit bizantin, ce poartă hramul Naşterea Maicii Domnului, dar şi hramul Sfintei Fecioare Maria, Steaua Evanghelizării (al patrulea lăcaş de cult din lume cu acest hram), se află de două decenii în centrul staţiunii balneare "1 Mai", ca punct de referinţă spiritual, cultural şi turistic. A fost ridicat la iniţiativa actualului ambasador al României în Italia, clericul George Bologan, fiu al satului Haieu, pe când era student la De Propaganda Fide din Roma, cu sprijinul substanţial al postului de televiziune TelePace.

"Am dorit această biserică alături de alţi oameni de bine, la care am apreciat puterea caracterului, convins că orice om care trece pragul unei biserici, fie că este credincios sau nu poate descoperi răspunsul la întrebările existenţiale şi poate deveni mai bun, mai tolerant, mai inspirat, când alege să ia decizii. M-au întrebat unii dacă a avut vreun rost să pierd timpul şi să mă dedic construcţiei acestei biserici. Sunt convins că da. Pentru că prin ea m-am dedicat celorlalţi. Chiar dacă nu este un lucru de fiecare zi. Dar aşa am fost educat. Ce rost are această întâmplare în viaţa mea? Răspunsul este să fii tu însuţi", a spus ambasadorul George Bologan.

El a menţionat faptul că Biserica greco-catolică a oferit "un model de unitate creştină, a militat pentru drepturile românilor, a ştiut să spună NU compromisurilor şi a oferit ceea ce ne lipseşte cel mai mult astăzi, un model de coerenţă".

Bologan a mărturisit că a dorit această biserică ca "să fie pace între români", "un liant între generaţii", "un loc de respect pentru cei care au fost oameni de caracter şi au ştiut să îndure pentru credinţă", dar şi un loc de reflecţie care ne aminteşte trilogia vieţii.

"Este bine să dăm valoare prezentului şi să trăim în pace unii cu alţii, până ne avem şi reuşim să ne bucurăm de darul vieţii. Starea de spirit a creştinismului este bucuria. (...) Ce îmi doresc de la această biserică? Să însemne în ogorul sufletesc al neamului, alături de celelalte confesiuni creştine, profunzimea fiinţei creştine, sinceritatea, onestitatea, bunătatea, să-l sprijine pe omul care este în căutarea sensului vieţii. Să dialogheze cu virtuţile creştine. Să-i facă să înţeleagă pe cei de azi valoarea măreţiei responsabilităţii pentru prezent şi mai ales, tăria de caracter", a spus George Bologan.

 



După slujba arhierească, episcopul greco-catolic Virgil Bercea a înmânat câteva diplome, medalii şi Ordinul Fericitului Traian Frenţiu unor oaspeţi de marcă: ambasadorilor Emil Hurezeanu şi George Bologan, primului preot paroh al bisericii locale, Vasile Pâncotan, doctorului Gheorghe Carp, primarului comunei Sânmartin, Cristian Laza şi altor personalităţi şi familii de enoriaşi.

 



"Asistăm împreună şi ne bucurăm împreună în această împărtăşanie extinsă care are şi o dimensiune de armonie, să zic aşa, extraecleziastică şi religioasă, de care avem atâta nevoie în aceste zile în ţara noastră. În lume şi la noi, curenţii verticali şi curenţii orizontali, de încrucişări distrugătoare se înteţesc. Un astfel de moment, o astfel de insulă de bunătate, de înţelegere, de comuniune este semnul că ceea ce uneşte în armonie, în pace sufletească este mult mai important decât ceea ce, plecaţi de aici sau încă neajunşi aici, ne desparte sau ne învrăjbeşte", a spus Emil Hurezeanu.

 



Actualul paroh al bisericii, Ştefan Madarasi, care a primit o cruce pectorală din partea episcopului Bercea, a dăruit nunţiului apostolic o pictură reprezentând biserica din Haieu.

 



Temeliile bisericii au fost puse în anul 1999, anul vizitei apostolice a primului Suveran Pontif în România, Papa Ioan Paul al II-lea. Un eveniment istoric marcant pentru ţara noastră, pe care al 264-lea succesor al Sfântului Apostol Petru o îndemna să fie prin Cristos, "protagonista unei noi perioade de entuziasm şi curaj". În memoria acelei vizite a fost ridicată, în exclusivitate, o biserică dedicată "Sfintei Fecioare Maria, Stea a Evanghelizării", sărbătoare instituită de acelaşi Suveran Pontif.

Ecourile evenimentului istoric de acum 22 de ani au fost nenumărate, fiind resimţite pe plan cultural, spiritual, social şi european. Simbolic, acestea răsună zi de zi aici prin clopotul cel mare al bisericii din Băile "1 Mai", donat de însuşi Papa Ioan Paul al II-lea.

Proiectul bisericii a fost realizat la Cluj-Napoca, de regretatul arhitect greco-catolic Ioan Arboreanu, inspirat fiind de modelul Catedralei Arhiepiscopale din Blaj.

Biserica a fost construită timp de doi ani fără întrerupere, în perioada 1999-2001 şi consacrată în 2001 purtând şi hramul "Maria, Steaua Evanghelizării", al patrulea lăcaş de cult din lume cu acest hram.

 



Despre ce a însemnat construirea acestei biserici acum 20 de ani, a relatat preotul Vasile Pâncotan, parohul de atunci. "La început, nu am îndrăznit nici măcar să cred că aşa ceva este posibil. Însă, prin meritul şi implicarea Excelenţei Sale George Bologan care era student pe atunci, a ascultătorilor postului de televiziune TelePace Italia şi a binefăcătorilor din ţară şi străinătate intermediaţi de acelaşi protagonist, incredibilul a devenit realitate", a spus părintele Pâncotan.

 

Biserica încântă sufletele celor care intră aici prin lucrările din mozaic bizantin foarte fin, realizate de fostul pictor bisericesc Virgil Moraru şi firma sa, Art Georgie's, dar şi un iconostas neobizantin în foiţă de aur, renovat.

Primul preot al acestei biserici a fost părintele Vasile Pâncotan, care a slujit din 1997 până în 2017, iar din 2017, preot paroh devine tânărul Ştefan Madarasi, conştient fiind că este vorba, aşa cum mărturisea, "de o pastoraţie aparte, în mare parte turistică, într-o lume tot mai puţin fondată pe spiritualitate".

Bisericuţei din staţiunea Băile "1 Mai" îi trec pragul an de an sute de români de diferite confesiuni, din ţară şi străinătate, care se roagă împreună.

"În opinia mea, ecumenismul este necesar. Din punct de vedere al statului, pentru că asigură echilibrul dintre diferitele segmente confesionale care alcătuiesc ţesutul social al ţării. Pe de altă parte, omenirea de azi are nevoie de coerenţă. Creştinismul este o valoare universală. Nu poate fi îngrădit în teritoriul unei naţiuni. Fiind creştini, ne simţim solidari unii cu alţii. Să nu uităm că valoarea de bază a Uniunii Europene este creştinismul. Pentru că fondatorii Uniunii erau oameni foarte credincioşi. Veneam după o perioadă tragică, după un război şi am redescoperit cu toţii valoarea păcii, care este, în primul rând, o valoare universală a creştinismului", a declarat, pentru AGERPRES, George Bologan.

 



La exact 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Bucureşti, în 2019, acest lăcaş a intrat într-un proces de renovare şi restaurare, inerent pentru a-i fi conservată imaginea, dar mai ales valoarea arhitecturală şi artistică.

 



Lucrările de renovare au început imediat după finalizarea casei parohiale, dar au fost sistate în 2020 şi au reînceput în februarie 2021. Au fost schimbate geamurile, a fost reînnoit sistemul de încălzire, s-a renovat acoperişul, s-au schimbat ceasurile nefuncţionale, exteriorul fiind renovat cu tencuială decorativă. În interior, s-a zugrăvit întreaga Biserică, s-a schimbat mobilierul bisericesc (stranele, băncile şi altarele sfinţilor), iar la final s-au restaurat iconostasul în foiţă de aur şi două statui vechi, patrimoniu al locului: statuile Sf. Petru şi Pavel. La finalul acestor lucrări, în colaborare cu Primăria Comunei Sânmartin, s-au renovat şi piaţa din faţa bisericii şi curtea acesteia. AGERPRES / (A - autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Sursa foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPES

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car