logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Harghita: Mii de persoane au participat cu bucurie şi speranţă la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc

Imagine din galeria Agerpres

Mii de oameni au participat, sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice şi s-au rugat Fecioarei Maria să îi ocrotească, să le dea sănătate şi să îi întărească pentru a depăşi perioada dificilă prin care trecem.

După ce anul trecut impresionanta procesiune a fost anulată, din cauza pandemiei de COVID-19, în acest an oamenii au venit cu bucurie şi speranţă la pelerinaj şi au urcat cu zâmbetul pe buze muntele Şumuleu, până la altarul în aer liber unde s-a oficiat Sfânta Liturghie.

La primele ore ale dimineţii, locul de pelerinaj a fost acoperit complet de ceaţă iar termometrele nu arătau mai mult de un grad Celsius, dar, încet-încet, vremea s-a încălzit, a ieşit soarele şi oamenii au început să vină şi să-şi ocupe locurile stabilite de organizatori.

Grupurile de pelerini s-au rugat pe toată durata procesiunii sau au cântat imnuri bisericeşti, unii dintre ei fiind îmbrăcaţi în port popular.

 



Printre participanţi s-au numărat şi copii foarte mici, purtaţi în braţe sau în cărucioare de părinţii lor, dar şi persoane în vârstă sau cu probleme medicale, unii folosindu-se de bastoane sau cârje pentru a urca muntele.

"Am 75 de ani, am venit din Ciceu cu bicicleta, până la biserica franciscană, apoi pe jos. Am avut ambiţie şi mă rog să mă ajute Sfânta Maria să fiu sănătos. Anul trecut tare greu a fost că nu am putut să fiu aici, am ascultat la radio slujba, iar la anul, dacă trăiesc, voi veni din nou", a spus un pelerin care stătea aşezat singur, lângă altar şi se ruga continuu.

Un alt pelerin, din judeţul Mureş, a spus că vine la Şumuleu Ciuc pentru sufletul său şi să se roage "pentru familie, pentru toată lumea". Un bărbat care tocmai sosise din Satu Mare a mărturisit că nu mai vrea să se repete ce s-a întâmplat anul trecut. "Tare greu a fost, ne-am rugat de acasă ca totul să se termine", a spus el.

Două femei, venite din Bacău, au afirmat că nici nu au simţit când au urcat muntele, fiind fericite că au putut participa la pelerinaj, pentru a o ruga pe Fecioara Maria să le dea sănătate, "să scăpăm de pandemie, de măşti, de tot".

 



Unii dintre credincioşi nu au folosit ruta obişnuită pentru a ajunge la altarul în aer liber, ci au urcat spre locul slujbei pe un deal abrupt, denumit şi "Drumul Crucii", care porneşte la câteva sute de metri de catedrala franciscană şi pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile de oprire ale lui Isus pe Golgota. La fiecare dintre cruci s-au oprit şi au rostit rugăciuni şi unii dintre ei s-au recules la patru vechi lăcaşe de cult din zonă: Capela Salvator, Capela lui Iisus Suferind, Capela Sfântul Anton şi Capela Sfântul Ioan din Nepomuk.

Între timp, de la altarul în aer liber s-au rostit rugăciuni şi s-au cântat imnuri religioase, pentru ca pelerinii să se pregătească pentru Sfânta Liturghie. Organizatorii i-au rugat pe participanţi să poarte mască, să păstreze distanţa de 1,5 metri între familii şi să aibă grijă unii de alţii. Zeci de voluntari le-au oferit măşti de protecţie pelerinilor care nu purtau sau nu aveau asupra lor.

 



În jurul orei 12,00, a ajuns la locul evenimentului steagul sfânt al Şumuleului, Laborumul, un steag al victoriei, purtat de cei mai merituoşi elevi ai Liceului Romano-Catolic "Segítő Mária', însoţiţi de alţi pelerini, dar şi de autorităţi religioase sau locale.

Unul dintre cei mai cunoscuţi pelerini este Balázs József, un pictor din Joseni, în vârstă de 67 ani, care vine de 28 de ani la Şumuleu, împreună cu credincioşi din satul său şi care spune că în fiecare an se bucură că poate să îi mulţumească Fecioarei Maria pentru ocrotirea sa.

 



Anul trecut, Balázs József a fost unul dintre puţinii pelerini cărora li s-a permis accesul la Şumuleu Ciuc, acesta aducând cu el panglicile de rugăciune ale credincioşilor care nu au putut participa.

"Am venit de la Joseni, 60 kilometri, 50 de kilometri peste munţi. Venim în fiecare an, pentru că asta este cea mai mare sărbătoare a noastră. Venim ca să-i mulţumim Fecioarei pentru cele bune care s-au întâmplat, pentru că ne-a ocrotit şi ne-a apărat de virusul acesta, de boala aceasta urâtă şi îi cerem ajutorul pentru viaţa noastră de mai departe. (...) Anul trecut am venit singur şi anul acesta am venit cu mai mulţi, nu cu atâţia câţi au vrut să vină, dar acesta este un semn că Fecioara Maria ne arată că merită să avem grijă de acest obicei şi ne spune: Eu vă ocrotesc pe drumul acesta şi poate că la anul veţi veni şi mai mulţi. Simt o mare bucurie, o iubire pentru toată lumea şi vă spun că sunt şi mai mândru şi mai bucuros când vă văd şi pe dumneavoastră, fiindcă sunteţi români şi sărbătoriţi cu noi împreună şi ne cade bine", a spus Balázs József.

 



Rectorul bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, părintele Guia Laurean Hugo, a explicat importanţa acestui pelerinaj, care îi învaţă pe oameni să se roage împreună cu Fecioara Maria, mesajul evenimentului din acest an fiind acela că este bine să avem încredere în Dumnezeu, care ne dă întotdeauna ceea ce avem nevoie.

"Acest pelerinaj este pentru noi important pentru că ne învaţă să ne rugăm cu Sfânta Fecioară Maria, cum au făcut şi apostolii. Şi această rugăciune împreună cu Fecioara Maria aduce ca dar Duhul Sfânt în viaţa noastră, acel Duh Sfânt prin care putem să trăim, să dăm mărturie de credinţa noastră şi de rădăcinile noastre. Mesajul pelerinajului din acest an ar fi acel adevăr etern că e bine să avem încredere în bunul Dumnezeu, să credem în El, pentru că El este stăpânul timpului, al istoriei şi întotdeauna ne dă ceea ce avem nevoie. Şi în acest an, în care biserica noastră are în centrul atenţiei familiile, Sfântul Iosif, Sfânta Euharistie, pot să-i îndrum şi să-i încurajez pe credincioşi să trăiască cu aceste daruri, cu familia, cu mijlocirea sfinţilor şi cu acele sacramente care ne întăresc în credinţă, ca să putem trece prin orice obstacol care aduce viaţa în calea noastră", a spus părintele Guia Laurean Hugo.

 

 

Liturghia de Rusalii a fost oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, numit anul trecut în această funcţie de Papa Francisc, iar predica a fost rostită de părintele Salamon József, din Ghimeş-Făget.

În mesajul de învăţătură către credincioşi, preotul Salamon József a vorbit despre importanţa traiului în comunitate, despre puterea credinţei, dar şi despre viaţa trăită cu entuziasm şi despre responsabilitatea pe care o au adulţii faţă de tânăra generaţie.

"Ce minunat e că avem rădăcini şi putem să ne reîntoarcem la rădăcini şi la credinţa în Dumnezeu, pentru că dacă Dumnezeu e cu noi, cine poate fi împotriva noastră? (...) Avem nevoie de locul acesta, de Şumuleu, ca Mama Noastră, Sfânta Maria, să aibă grijă de noi, avem nevoie să ne uităm în ochii Sfintei Maria şi să vedem zâmbetul ei, pentru că aşa rămânem puternici", a spus părintele Salamon József, în predica sa.

Printre pelerinii din acest an s-au numărat vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, şi secretarul de stat pentru politici naţionale din Guvernul Ungar, Potápi Árpád János, care a adus la Şumuleu panglici cu rugăciuni şi mesaje ale maghiarilor din întreaga lumea care nu au putut participa la pelerinaj, ţinând cont de contextul pandemic actual. Chiar dacă în ultimii ani a fost nelipsit de la eveniment, preşedintele Ungariei, Ader Janos, nu a fost prezent la Şumuleu Ciuc.

Manifestarea s-a încheiat, ca în fiecare an, cu intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc.

 



Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană de la poalele muntelui, care este considerată făcătoare de minuni, preoţii şi credincioşii fiind de părere că cel mai mare miracol al său este evenimentul care stă la originea pelerinajului.

În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.

Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.

Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, aşa cum face când merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului. AGERPRES (A, AS- autor: Gina Ştefan, editor: Antonia Niţă, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto: Gina Ştefan / AGERPRES FOTO

Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 29-03-2025 17:35

Patriarhul Daniel - mesaj transmis arhiepiscopului Albaniei, la întronizare: Vă felicităm cu ocazia acestui eveniment binecuvântat

Patriarhul Daniel i-a transmis sâmbătă un mesaj, cu prilejul întronizării, arhiepiscopului Tiranei, Durresului și al Întregii Albanii, Preafericitului Părinte Ioan. 'Biserica Ortodoxă Română a primit, cu multă bucurie, vestea întronizării Preafericirii Voastre în demnitatea de Arhiepiscop al Tiranei, Dur

Culte 27-03-2025 19:21

Bistrița-Năsăud: Cardinalul Iuliu Hossu, evocat în cadrul unui simpozion organizat în județul natal

Personalitatea complexă a cardinalului Iuliu Hossu, de la a cărui naștere s-au împlinit 140 de ani, a fost evocată joi seara în cadrul unui simpozion organizat în județul său natal, Bistrița-Năsăud, de către Biblioteca Județeană 'George Coșbuc' și Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Evenimentul, menit să marcheze '

Culte 27-03-2025 16:16

Patriarhia - referitor la piesa de teatru 'Proorocul Ilie': Luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase

Patriarhia anunță că a luat act ''cu mâhnire'' de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creștine în timpul interpretării piesei de teatru 'Proorocul Ilie', care se joacă la Teatrul Național din București, precizând că respectarea simbolurilor creștine constituie un act spiritual și cultural important și necesar într

Culte 27-03-2025 14:39

Ședință a Sfântului Sinod al BOR; s-a aprobat începerea demersurilor de canonizare a unor sfinte femei românce

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit joi în ședință de lucru sub președinția Patriarhului Daniel, a aprobat începerea demersurilor de canonizare a unor sfinte femei românce, pentru 2026, declarat Anul omagial al pastorației familiei creștine și Anul comemorativ al sfintelor femei din calendar - mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții

Culte 27-03-2025 12:59

Sălaj: PS Benedict Bistrițeanul a fost ales episcop al Sălajului

Prea Sfințitul Părinte (PS) Benedict Bistrițeanul a fost ales joi, 27 martie, episcop al Sălajului, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, potrivit Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române. ''Postul a rămas vacant după ce, în decembrie 2024, Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Săl

Culte 25-03-2025 13:00

Pelerinaj cu moaștele Sfintei Împărătese Elena, la Mănăstirea Pantocrator - un eveniment unic în Patriarhia Română (GALERIE FOTO/VIDEO)

Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române se vor bucura anul acesta de un eveniment unic - moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman, în perioada 30 aprilie - 8 mai.

Culte 24-03-2025 20:59

Eveniment în Centrul istoric al Capitalei: Raclă cu veșmântul Cuvioasei Parascheva, sfințită la Biserica 'Sfântul Anton'

Preasfințitul Părinte Episcop vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a sfințit, luni seară, noua raclă în care a fost așezat spre închinarea credincioșilor un veșmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, la Biserica Domnească 'Sfântul Anton' - Curtea Veche', cea mai veche biserică din București, care își serbează hramul

Culte 21-03-2025 17:36

Bihor: Concerte de Paște în localități din județ, sub genericul ''Lumină din Lumină'', până pe 26 aprilie

Ediția din acest an a evenimentului ''Lumină din Lumină'' cuprinde o serie de cel puțin 33 de concerte pascale ce au loc în mai multe localități din județul Bihor, până în 26 aprilie, a informat, vineri, Consiliul Județean, într-un comunicat transmis AGERPRES. Aflat la a treia ediție, proiectul este orga

Culte 20-03-2025 13:43

Protocol de colaborare între Patriarhia Română - Centrul de Presă Basilica și Agenția Națională de Presă AGERPRES

Patriarhia Română - Centrul de Presă Basilica și Agenția Națională de Presă AGERPRES au încheiat, joi, un protocol de colaborare pentru promovarea Arhivei fotografice a AGERPRES și a Fluxului Foto, în cadrul activităților de comunicare realizate de Basilica, în cursul acestui an. Protocolul a fost semnat de preasfințitu

Culte 17-03-2025 11:51

Simpozion național, în contextul aducerii moaștelor Sf. Elena; despre Centenarul Patriarhiei și Sinodul I Ecumenic

Un simpozion național despre Centenarul Patriarhiei Române și Sinodul I Ecumenic va avea loc în Teleorman, în perioada 5- 6 mai, când Mănăstirea Pantocrator va găzdui moaștele Sfintei Împărătese Elena. Intitulat 'Credință, slujire și istorie în context eclesial și național. 100 de ani de patriarhat și 1700 de ani de la p

Culte 16-03-2025 16:09

Patriarhul Daniel, după tragedia de la Kocani: Familiilor îndoliate, mângâiere și vindecare grabnică celor răniți

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a adresat un mesaj Preafericitului Părinte Ștefan, Arhiepiscop de Ohrida, Skopje și Macedonia de Nord, în urma incendiului din orașul Kocani. ''Am aflat, cu profundă durere, de tragicul eveniment care a avut loc, în dimineața zilei de duminică, 16 mar

Culte 11-03-2025 13:55

Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune pentru stingerea incendiilor de vegetație

Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune și la solidaritate clericii și credincioșii din toate eparhiile, având în vedere extinderea tot mai mare a incendiilor de vegetație în mai multe regiuni ale țării. ''Duminică, 16 martie, la ectenia mare și ectenia întreită din timpul Sfintei Liturghii vor fi in

Culte 09-03-2025 17:28

Patriarhul Daniel, 35 de ani de slujire arhierească: Avem datoria de a transmite mai departe comoara credinței creștine

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a fost felicitat duminică, la finalul Sfintei Liturghii de la Catedrala Patriarhală, cu ocazia aniversării a 35 de ani de slujire arhierească, prilej cu care a subliniat că avem datoria de a transmite mai departe comoara credinței creștine, care este însăși prezența lui Hristos în sufletele oamenilor.

Culte 05-03-2025 13:52

Patriarhia: 9 martie - ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici și de comemorare a deținuților politici anticomuniști

Patriarhia Română reamintește miercuri că pe 9 martie sunt pomeniți, în mod special, luptătorii români împotriva regimului totalitar comunist, care au mărturisit credința ortodoxă împotriva ateismului comunist. 'Data de 9 martie reprezintă atât ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, cât și Ziua C

Culte 03-03-2025 15:52

Parc fotovoltaic, amenajat printr-o finanțare obținută de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia

Ansamblul Arhiepiscopal Ortodox și Mănăstirea 'Hristos Pantocrator' din Alba Iulia vor avea energie electrică obținută din surse regenerabile, după ce Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a obținut o finanțare de peste 1,4 milioane de lei pentru realizarea unui parc fotovoltaic. 'Vineri, 28 februarie 2025, la sediul Ministerului En