logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Credincioşii ortodocşi celebrează Floriile/ Arhim. Grădinaru: Libertatea sărbătoririi - plină de responsabilităţi; pandemia încă nu a trecut

Imagine din galeria Agerpres

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, duminică, în condiţiile stării de alertă, Floriile, zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic.

Arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, spune că Sărbătoarea Intrării Mântuitorului Nostru Iisus Hristos în Ierusalim aduce o bucurie deosebită anul acesta tuturor creştinilor prin faptul că pot sărbători acest mare praznic "în libertate, în slujbe frumoase, cu prezenţă la biserică".

"Pentru aceasta trebuie să dăm slavă bunului Dumnezeu că am depăşit încercarea şi impasul prin care am trecut cu toţii, pandemia de coronavirus. Din această întâmplare a pandemiei trebuie să învăţăm cât de scumpă şi cât de mare este şi libertatea dată de Dumnezeu şi, mai mult decât atât, cât de mare este libertatea de a face ceea ce îşi doreşte fiecare în parte. Cât de grea a fost activitatea la domiciliu pentru noi toţi. Nu a fost uşor. Unii s-au acomodat mai uşor, alţii nu s-au acomodat deloc, alţii au suferit şi au rămas cu diferite urmări, dar anul acesta este unul mai deosebit, un an al binecuvântării, în care trebuie să ne bucurăm de libertate", a declarat, pentru AGERPRES, arhim. Ciprian Grădinaru.

Ierarhul a atras atenţia că această libertate este însă "plină de responsabilităţi, pentru că pandemia încă nu a trecut, deşi este un privilegiu că bunul Dumnezeu a îngăduit să ne bucurăm de Sfintele Slujbe din Postul Mare, de praznicul Intrării Mântuitorului în Cetatea Sfântă a Ierusalimului, de slujbele de Denii din Săptămâna Mare, de slujba din noaptea Sfintei Învieri în libertate, chiar dacă se va săvârşi în aer liber, dar este o bucurie a prezenţei la biserică, ce dă un suflu de bucurie".

El a accentuat că "acest virus nu va trece fără un vaccin".

"Ca orice pandemie care a mai fost în istoria omenirii - şi ştim că toţi când am fost micuţi am făcut acele vaccinuri neobligatorii, dar necesare, de rujeolă, de gripă, de tifos, boli pe care ştiinţa le-a eradicat - şi acest virus nu va trece fără un vaccin, chiar dacă sunt îndoieli, chiar dacă sunt multe suspiciuni, chiar dacă sunt multe contraziceri, chiar dacă sunt multe reacţii adverse de la vaccinuri care sunt actualmente pe piaţă. Un vaccin va scoate din omenire acest virus greu, care a curmat atâtea vieţi, care a fost nemilos cu oameni valoroşi care nu mai sunt printre noi. Ca duhovnic am rămas uimit să constat acest lucru. Primeam telefon: 'm-am internat în spital', 'sunt la terapie intensivă'. Apoi mă sunau apropiaţi: 'l-au intubat' şi, imediat, următorul telefon: 'Părinte, a decedat'. Este un virus necruţător, căruia mulţi nu i-au putut face faţă. Ştim că este prezent printre noi şi bântuie ucigător, dar cu ajutorul Bunului Dumnezeu, cu ajutorul oamenilor luminaţi ai lui Dumnezeu, care vor crea un vaccin adecvat, o să scăpăm de el", a subliniat arhim. Grădinaru.

Preotul a mărturisit că "încă" nu s-a vaccinat, dar a spus că o va face, pentru că vaccinarea este un act de responsabilitate faţă de sine şi faţă de cei apropiaţi nouă.

"Dar trebuie să mă vaccinez pentru că sunt conştient că singurul lucru este vaccinul. Trebuie să fim conştienţi de realitatea asta. Nu putem să fim în extrema asta a indiferenţei că o să treacă aşa de la sine. Trebuie să avem o responsabilitate faţă de noi şi faţă de apropiaţii noştri. Şi creştinismul este o libertate plină de responsabilităţi, nu un sistem filosofic. Pentru că Mântuitorul spune 'cel ce vrea să vină după mine'. Totul este la modul sugestiv, nu la modul imperativ: doar cel ce vrea", a arătat Ciprian Grădinaru.

Preotul le-a urat tuturor sărbători cu bucurie, cu linişte şi pace.

"Urăm tuturor celor care au ţinut postul, tuturor creştinilor, tuturor celor care aşteaptă cu bucurie Praznicul Intrării Mântuitorului în Ierusalim, tuturor celor care aşteaptă cu mare bucurie Sărbătoarea Sfintelor Paşti, a Învierii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, Bunul Dumnezeu să le răsplătească cu bucurie, cu linişte şi pace, cu mult har, pentru că acest virus a creat multă suferinţă, multă confuzie, multă frică, multă dezorientare, pe mulţi, săracii, i-a dezechilibrat. Dar, cum spune Mântuitorul, 'Adevărul ne va face liberi!'", a transmis arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

***

Potrivit îndrumărilor Cancelariei Sfântului Sinod, slujbele din perioada Sărbătorilor Pascale pot fi oficiate, în funcţie de numărul credincioşilor, în interiorul şi/ sau în afara lăcaşurilor de cult, în condiţiile stării de alertă, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.

Întrucât "organizarea de procesiuni şi/ sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară respectiva activitate", se recomandă ca, acolo unde există această tradiţie, procesiunile de Florii să fie organizate în ajunul sărbătorii de către fiecare unitate de cult, cu propriii credincioşi, prin înconjurarea lăcaşului de cult.

Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în Sâmbăta lui Lazăr, după Vecernie, dacă se organizează procesiune în jurul lăcaşului de cult, sau în Duminica Floriilor. Ramurile binecuvântate vor fi distribuite de către preoţi şi voluntari în exteriorul lăcaşului de cult, iar credincioşii vor fi îndemnaţi să aştepte pe locurile marcate până când vor primi ramurile.

Pe tot parcursul slujbei şi al procesiunii se va respecta distanţa fizică prevăzută de reglementările legale.

***

Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile) este sărbătorită în Duminica dinaintea Învierii Domnului.

Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta, îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după lege că este Mesia, Mântuitorul lumii. Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: 'Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului'. Prin aceste cuvinte, oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume pentru a aduce mântuirea ei. Intrând ca Împărat în Ierusalim, Iisus anticipează biruinţa Sa apropiată asupra morţii, ca şi biruinţa întregii omeniri pe care o purta în Sine.

Primele menţiuni despre această sărbătoare provin din secolul al IV-lea. Cei dintâi care o pomenesc sunt Sfântul Epifanie, căruia i se atribuie două predici la această sărbătoare, şi pelerina apuseană Egeria, care, în însemnările ei de călătorie, descrie modul în care se celebra această duminică în Ierusalim, spre sfârşitul secolului al IV-lea. De la unii dintre marii părinţi ai Bisericii, între care se află Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Ambrozie şi Sfântul Chiril al Alexandriei, există predici celebre ţinute în cinstea ei.

În vechime, Duminica Floriilor, începutul Săptămânii Paştilor, mai era numită Duminica aspiranţilor sau a candidaţilor la botez, pentru că în această zi catehumenii (cei care urmau să se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere să fie admişi la botez, iar acesta le dădea să înveţe Simbolul credinţei (Crezul). Se mai numea şi Duminica graţierilor, pentru că, în cinstea ei, împăraţii acordau graţieri.

De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.

Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus.

Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)

 

 

Citeşte şi:

 

Patriarhia: Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile) - cu respectarea regulilor sanitare

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 29-03-2025 17:35

Patriarhul Daniel - mesaj transmis arhiepiscopului Albaniei, la întronizare: Vă felicităm cu ocazia acestui eveniment binecuvântat

Patriarhul Daniel i-a transmis sâmbătă un mesaj, cu prilejul întronizării, arhiepiscopului Tiranei, Durresului și al Întregii Albanii, Preafericitului Părinte Ioan. 'Biserica Ortodoxă Română a primit, cu multă bucurie, vestea întronizării Preafericirii Voastre în demnitatea de Arhiepiscop al Tiranei, Dur

Culte 27-03-2025 19:21

Bistrița-Năsăud: Cardinalul Iuliu Hossu, evocat în cadrul unui simpozion organizat în județul natal

Personalitatea complexă a cardinalului Iuliu Hossu, de la a cărui naștere s-au împlinit 140 de ani, a fost evocată joi seara în cadrul unui simpozion organizat în județul său natal, Bistrița-Năsăud, de către Biblioteca Județeană 'George Coșbuc' și Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Evenimentul, menit să marcheze '

Culte 27-03-2025 16:16

Patriarhia - referitor la piesa de teatru 'Proorocul Ilie': Luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase

Patriarhia anunță că a luat act ''cu mâhnire'' de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creștine în timpul interpretării piesei de teatru 'Proorocul Ilie', care se joacă la Teatrul Național din București, precizând că respectarea simbolurilor creștine constituie un act spiritual și cultural important și necesar într

Culte 27-03-2025 14:39

Ședință a Sfântului Sinod al BOR; s-a aprobat începerea demersurilor de canonizare a unor sfinte femei românce

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit joi în ședință de lucru sub președinția Patriarhului Daniel, a aprobat începerea demersurilor de canonizare a unor sfinte femei românce, pentru 2026, declarat Anul omagial al pastorației familiei creștine și Anul comemorativ al sfintelor femei din calendar - mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții

Culte 27-03-2025 12:59

Sălaj: PS Benedict Bistrițeanul a fost ales episcop al Sălajului

Prea Sfințitul Părinte (PS) Benedict Bistrițeanul a fost ales joi, 27 martie, episcop al Sălajului, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, potrivit Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române. ''Postul a rămas vacant după ce, în decembrie 2024, Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Săl

Culte 25-03-2025 13:00

Pelerinaj cu moaștele Sfintei Împărătese Elena, la Mănăstirea Pantocrator - un eveniment unic în Patriarhia Română (GALERIE FOTO/VIDEO)

Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române se vor bucura anul acesta de un eveniment unic - moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman, în perioada 30 aprilie - 8 mai.

Culte 24-03-2025 20:59

Eveniment în Centrul istoric al Capitalei: Raclă cu veșmântul Cuvioasei Parascheva, sfințită la Biserica 'Sfântul Anton'

Preasfințitul Părinte Episcop vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a sfințit, luni seară, noua raclă în care a fost așezat spre închinarea credincioșilor un veșmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, la Biserica Domnească 'Sfântul Anton' - Curtea Veche', cea mai veche biserică din București, care își serbează hramul

Culte 21-03-2025 17:36

Bihor: Concerte de Paște în localități din județ, sub genericul ''Lumină din Lumină'', până pe 26 aprilie

Ediția din acest an a evenimentului ''Lumină din Lumină'' cuprinde o serie de cel puțin 33 de concerte pascale ce au loc în mai multe localități din județul Bihor, până în 26 aprilie, a informat, vineri, Consiliul Județean, într-un comunicat transmis AGERPRES. Aflat la a treia ediție, proiectul este orga

Culte 20-03-2025 13:43

Protocol de colaborare între Patriarhia Română - Centrul de Presă Basilica și Agenția Națională de Presă AGERPRES

Patriarhia Română - Centrul de Presă Basilica și Agenția Națională de Presă AGERPRES au încheiat, joi, un protocol de colaborare pentru promovarea Arhivei fotografice a AGERPRES și a Fluxului Foto, în cadrul activităților de comunicare realizate de Basilica, în cursul acestui an. Protocolul a fost semnat de preasfințitu

Culte 17-03-2025 11:51

Simpozion național, în contextul aducerii moaștelor Sf. Elena; despre Centenarul Patriarhiei și Sinodul I Ecumenic

Un simpozion național despre Centenarul Patriarhiei Române și Sinodul I Ecumenic va avea loc în Teleorman, în perioada 5- 6 mai, când Mănăstirea Pantocrator va găzdui moaștele Sfintei Împărătese Elena. Intitulat 'Credință, slujire și istorie în context eclesial și național. 100 de ani de patriarhat și 1700 de ani de la p

Culte 16-03-2025 16:09

Patriarhul Daniel, după tragedia de la Kocani: Familiilor îndoliate, mângâiere și vindecare grabnică celor răniți

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a adresat un mesaj Preafericitului Părinte Ștefan, Arhiepiscop de Ohrida, Skopje și Macedonia de Nord, în urma incendiului din orașul Kocani. ''Am aflat, cu profundă durere, de tragicul eveniment care a avut loc, în dimineața zilei de duminică, 16 mar

Culte 11-03-2025 13:55

Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune pentru stingerea incendiilor de vegetație

Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune și la solidaritate clericii și credincioșii din toate eparhiile, având în vedere extinderea tot mai mare a incendiilor de vegetație în mai multe regiuni ale țării. ''Duminică, 16 martie, la ectenia mare și ectenia întreită din timpul Sfintei Liturghii vor fi in

Culte 09-03-2025 17:28

Patriarhul Daniel, 35 de ani de slujire arhierească: Avem datoria de a transmite mai departe comoara credinței creștine

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a fost felicitat duminică, la finalul Sfintei Liturghii de la Catedrala Patriarhală, cu ocazia aniversării a 35 de ani de slujire arhierească, prilej cu care a subliniat că avem datoria de a transmite mai departe comoara credinței creștine, care este însăși prezența lui Hristos în sufletele oamenilor.

Culte 05-03-2025 13:52

Patriarhia: 9 martie - ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici și de comemorare a deținuților politici anticomuniști

Patriarhia Română reamintește miercuri că pe 9 martie sunt pomeniți, în mod special, luptătorii români împotriva regimului totalitar comunist, care au mărturisit credința ortodoxă împotriva ateismului comunist. 'Data de 9 martie reprezintă atât ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, cât și Ziua C

Culte 03-03-2025 15:52

Parc fotovoltaic, amenajat printr-o finanțare obținută de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia

Ansamblul Arhiepiscopal Ortodox și Mănăstirea 'Hristos Pantocrator' din Alba Iulia vor avea energie electrică obținută din surse regenerabile, după ce Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a obținut o finanțare de peste 1,4 milioane de lei pentru realizarea unui parc fotovoltaic. 'Vineri, 28 februarie 2025, la sediul Ministerului En