Şerban Tarciziu (Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti): 2020 - an de schimbare şi provocare

Anul 2020 a fost unul memorabil, de schimbare pentru Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti, cu un nou păstor, în persoana IPS Aurel Percă, pandemia de coronavirus constituind nu doar o încercare grea pentru toate activităţile spirituale şi sociale desfăşurate, ci şi o provocare de a găsi mijloace creative de a fi aproape de semeni, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, Şerban Tarciziu.
Pe 21 noiembrie 2019, Papa Francisc l-a numit Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti pe IPS Aurel Percă, iar pe 11 ianuarie, înaltul ierarh romano-catolic a fost înscăunat în funcţie în Catedrala Sf. Iosif, într-o ceremonie la care au participat episcopii catolici de ambele rituri din România şi Nunţiul Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía. Pe 8 august, IPS Aurel Percă a primit pallium-ul - însemnul de mitropolit al Bisericii Romano-Catolice din România.
Debutul păstoririi noului ierarh catolic de Bucureşti a fost marcat de instaurarea stării de urgenţă, ca urmare a declanşării pandemiei de coronavirus, Arhiepiscopia adaptându-se rapid noilor măsuri impuse pentru reducerea răspândirii acestui flagel.
"Pe parcursul stării de urgenţă, serviciile liturgice au continuat cu bisericile goale, slujbele fiind transmise atât prin intermediul televiziunii, cât şi prin canalele proprii de comunicare online - platforma catedralaonline.ro şi paginile de social media ale Arhiepiscopiei. În tot acest timp, preoţii au rămas disponibili pentru situaţiile de urgenţă ale credincioşilor, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare. Va rămâne în memoria colectivă Paştele 2020 - sărbătorit pe 11 aprilie în ritul romano-catolic, celebrat doar cu Arhiepiscopul şi preoţii la altar, în timp ce credincioşii au urmărit de acasă slujba de Paşti", a spus Şerban Tarciziu.
Persoanele vulnerabile şi marginalizate au fost susţinute în tot acest timp prin organizaţiile de binefacere şi ordinele religioase din Arhiepiscopie, printre care Asociaţia Caritas Bucureşti (care a asigurat aproape 700 de porţii de hrană caldă şi rece pe săptămână persoanelor aflate în dificultate: persoane în vârstă, persoane aflate în izolare, oameni ai străzii, persoane cu dizabilităţi; ajutor ocazional - tichete sociale ş haine - la peste 60 de familii).
Un rol semnificativ în acest demers caritabil l-au avut Serviciul de Ajutor Maltez în România - sucursala Bucureşti (care a procurat şi oferit mai multor structuri materiale sanitare), Comunitatea Sant'Egidio (a oferit sprijin material şi moral), Comunitatea Franciscană (s-a ocupat de împărţirea de hrană caldă oamenilor străzii şi de îngrijirea lor sanitară), Asociaţia Don Orione, Carmelitanele Misionare, Misionarele/Misionarii Carităţii (s-au ocupat de persoanele cu dizabilităţi şi de oamenii străzii), dar şi prin structurile parohiale (dedicate persoanelor ori familiilor nevoiaşe).
Totodată, voluntarii Centrului Diecezan pentru Pastoraţia Tineretului s-au implicat în proiectul "Fii speranţă pentru aproapele", iniţiat pentru a oferi ajutoare familiilor afectate de starea de urgenţă sau pentru a se pune la dispoziţia persoanelor aflate în izolare care aveau nevoie de cumpărături de alimente, medicamente etc.
Operele de caritate susţinute de Papa Francisc i-au ajutat şi pe bolnavii de coronavirus din România, în luna aprilie, Sfântul Părinte donând cinci ventilatoare pulmonare şi alte materiale medicale (200 de combinezoane, 900 de măşti FFP2 şi 5.000 de măşti sanitare) către spitalul din Suceava.
În Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti sunt celebrate periodic Sfinte Liturghii cu recviem pentru cei care au decedat din cauza coronavirusului, în acest sens, la chemarea Papei Francisc, în unire cu credincioşii din întreaga lume, 14 mai fiind decretată zi de post şi rugăciune pentru sfârşitul pandemiei.
Pe măsură ce întreaga societate a făcut un salt în digital, forţată de împrejurările fără precedent, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti a dat startul unui proiect media destinat să aducă în casele credincioşilor o nouă formă de prezenţă a Bisericii, dincolo de serviciile liturgice.
"În parteneriat cu Signis România, asociaţia catolică pentru comunicare audio-vizuală din România, a luat naştere proiectul Ora Catolică, o paletă de emisiuni difuzate pe internet, destinate atât credincioşilor catolici, cât şi publicului larg, cu teme de spiritualitate, educaţie şi cultură, produse iniţial strict online, pe parcursul stării de urgenţă, apoi şi în studioul propriu", a explicat Şerban Tarciziu.
Şi concertele de orgă din Catedrala Sf. Iosif, intrate în tradiţia melomanilor bucureşteni, au fost puse la dispoziţia publicului larg prin transmisiunile online. În noua formulă, publicul a avut acces şi la Turneul Internaţional Stradivarius 2020, în curtea Catedralei Sf. Iosif, şi la Festivalul Internaţional de Orgă, dar şi la alte concerte.
Tot în 2020, în memoria vizitei istorice a Papei Francisc în România (31 mai - 2 iunie 2019) a fost dezvelit un bust al Sfântului Părinte realizat de artistul Darie Dup, amplasat pe bd. Schitu Măgureanu - un proiect cultural al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Nunţiatura Apostolică în România.
Pentru perioada următoare, Arhiepiscopia îşi propune continuarea proiectelor caritabile, precum şi a iniţiativelor de comunicare online.
"Anul Pastoral 2020-2021, cu tema "Liturgia: celebrare divină, viaţă creştină", a fost inaugurat în luna octombrie, pentru a aduce în atenţia preoţilor şi credincioşilor din Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti viaţa spirituală a Bisericii, centrată pe Sfânta Liturghie, sursă şi inspiraţie a tuturor activităţilor social-caritative", a încheiat Şerban Tarciziu. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: Tarciziu Șerban / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de
CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare
În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va