REPORTAJ Tulcea: Mănăstirea Celic-Dere, vizitată tot mai puţin în pandemie

Mănăstirea Celic Dere este căutată de turişti chiar şi în timpul pandemiei cu noul coronavirus, însă numărul oaspeţilor s-a redus semnificativ faţă de anii trecuţi, a declarat, pentru AGERPRES, ghidul turistic al lăcaşului monahal, maica Irina.
Ea a mai spus că spre deosebire de anii trecuţi, oaspeţii mănăstirii vor să stea mai mult în faţa icoanelor şi a explicat acest comportament al turiştilor prin nevoia de reculegere.
"Am văzut oameni foarte deschişi, care respectă normele sanitare. Poartă mască. Sunt dornici să stea mai mult în faţa icoanelor, să vorbim mai mult, dar sunt mult mai puţini decât în anii trecuţi", a afirmat maica Irina.
Unii turişti vin de la sute de kilometri distanţă şi sunt emoţionaţi în faţa icoanelor.
"Când am intrat în biserică, am simţit un aer care m-a copleşit. Mănăstirea e într-un loc pitoresc şi este întreţinută foarte bine. M-a impresionat icoana lui Iisus Hristos", a afirmat o vizitatoare din Huşi, Mihaela Donea.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
Alţi oaspeţi revin la mănăstire după aproape 20 de ani.
"Am mai fost o dată când fiul meu era mic şi-mi aduc aminte că măicuţele erau foarte serviabile. Era cam părăsită atunci. Sperăm ca acum să fie mai bine întreţinută", a afirmat Ioana M., din judeţul Brăila.
Maica Irina, în buletin Ilinca Gociu, este ghid turistic al mănăstirii Celic-Dere din Tulcea de ani buni. S-a născut în anul 1958, în satul Băseşti, comuna Viişoara, judeţul Vaslui, şi a ajuns în mănăstirea dobrogeană în anul 1981, printr-o întâmplare.
"Am terminat Liceul pedagogic din Iaşi, iar în anul acela mă pregăteam pentru admiterea la Facultatea de Medicină. Aveam o prietenă din Tulcea, medic pediatru, la care am apelat să-mi dea programa, dar mi-a zis că nu are cum să mă ţină în oraş dar pot să stau aici, la mănăstire. Era primăvară, înfloreau ghioceii şi eu învăţam după clopotniţă, iar o măicuţă m-a întrebat dacă nu vreau să cânt în cor", a afirmat maica Irina.
Vocea ei a plăcut maicilor mănăstirii care au reuşit să o convingă să rămână la Celic-Dere.
"Am venit aici într-o perioadă comunistă, când era în vigoare acel decret 410 din 1959 prin care mai multe mănăstiri au fost închise, iar tineretul a fost dat afară. În anul 1981, am minţit şi am spus că vreau să învăţ să lucrez covoare. Aici am găsit o adevărată călugărie. Atunci erau 150 de maici. În anul 2000, eram 90, iar acum am mai rămas 40, pentru că după 2000, în Dobrogea, s-au înfiinţat multe mănăstiri", şi-a amintit maica Irina.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
În anul 1991, ea a fost aleasă stareţă, funcţie pe care a îndeplinit-o cinci ani, perioadă care i s-a părut foarte dificilă. Ea a mai spus că-i place să fie ghid turistic şi a povestit că atunci când era copil cânta la vioară şi juca handbal.
"Din clasa a IV-a până în al treilea an de liceu, am făcut handbal la Vaslui şi-mi doream să fiu golgheter. La un moment dat însă, m-am îmbolnăvit şi am renunţat la sport. De asta nu-mi pare rău. Am făcut vioara tot aşa, din clasa a IV-a până la liceu. Mergeam cu vioara în mână prin tot satul să fac repetiţii cu cinci fraţi, dintre care unul era angajat al Filarmonicii din Iaşi. Îmi pare rău că nu am o fotografie cu mine cântând la vioară sau jucând handbal", a afirmat maica Irina.
Mănăstirea Celic-Dere din comuna Frecăţei este un obiectiv turistic religios important pentru judeţul Tulcea, iar biserica acesteia a fost construită de patru ori.
"Aici, călugări au fost din primele secole, dar prima biserică a fost ridicată de călugări ardeleni şi basarabeni la 1800, pe locul actualului cimitir. A ars însă. A doua biserică a fost ridicată la 1840, pe malul pârâiaşului de mai jos, dar a fost inundată în 1900. A treia biserică a fost dărâmată în perioada comunistă, iar cea pe care o vedeţi acum este a patra biserică. A fost construită în anul 1901 şi terminată abia în anul 1916, dar aici sunt două biserici suprapuse", a explicat ghidul turistic al mănăstirii Celic-Dere.
Biserica are hramul Adormirea Maicii Domnului, iar pentru ridicarea clădirii o donaţie importantă a fost primită din partea Familiei Regale, umbre ale unor portrete votive ale membrilor acestuia, acoperite în perioada comunistă, putând fi văzute pe pereţii de la intrarea în lăcaş.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Regimului trecut nu i-au rezistat trei picturi. Vedeţi, acolo este fostul patriarh Iustinian Marina, dar în anul 1928 în locul acela era pictat regele Ferdinand. Dincolo, este fostul episcop Chesarie Păunescu al Galaţiului. A fost pictat deasupra reginei Maria. Vedeţi sceptrul? Deasupra uşii, în medalion, este pictat portretul regelui Mihai. Era atunci un băieţel de 6-7 ani. Familia Regală a donat o sumă mare pentru ridicarea bisericii, dar pictura lor a rezistat până în anul 1967, atunci când conducătorii ţării i-au dat părintelui pictor Lămbrău o noapte la dispoziţie să raşcheteze tot ce aparţine regilor. Dar părintele i-a salvat. A pictat pe o pânză deasupra lor. De ce nu se dă jos pânza? E treaba mai-marilor, nu a mea!", a afirmat maica Irina.
Podoabele cele mai de preţ pentru biserica mănăstirii Celic-Dere sunt icoanele, iar ghidul turistic povesteşte oaspeţilor istoria câtorva dintre ele.
"Icoana Maicii Domnului a fost adusă din Grecia de părintele Athanasie Lisivenco. Maica Domnului i-a apărut în vis în trei nopţi şi i-a spus părintelui să meargă în Turcia, unde sunt şapte izvoare şi se face o mănăstire. Pe atunci, Dobrogea era a Imperiului Otoman, iar în apropierea de mănăstirea noastră erau şapte izvoare. Maica mea îmi povestea că până în anul 1948 toate izvoarele s-au păstrat. Acum, nu mai este decât unul. Părintele Athanasie Lisivenco a găsit locul după doi ani de căutări. Minunea a fost în anul 1916, atunci când în biserică, înainte de slujba de miezul nopţii, două maici se întrebau cine să le fie stareţă, iar Maica Domnului le-a spus că ea e stareţa lor", a povestit ghidul turistic.
Cea mai cunoscută dintre icoanele din mănăstirea Celic-Dere este însă cea a lui Iisus Hristos, cunoscută sub numele de "Icoana soldatului" şi celebră pentru faptul că se curăţă singură.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Nu ştim de când datează. A fost primită se pare acum aproape 250 de ani de un soldat. Străbunicul lui i-a dăruit icoana şi i-a spus să o ţină în casă, cum e tradiţia. El a luat cu el icoana pe front, iar aici a găsit călugări ruşi cărora le-a spus că atunci când va vrea Dumnezeu icoana se va curăţa, se vor deschide ochii şi ce va fi, va fi. Minunea care se întâmplă este că se curăţă încet", a afirmat maica Irina.
Despre o altă icoană care o înfăţişează pe Maica Domnului, ghidul turistic spune că a vorbit de două ori, că a scăpat din două incendii şi că a plâns.
Mănăstirea Celic-Dere din judeţul Tulcea este monument istoric, iar în ansamblul acestuia intră şi moara de vânt situată în imediata apropiere.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Moara a fost lucrată aici în anul 1953. A fost folosită vreo 20 de ani, dar acum e doar piesă de muzeu", a mai afirmat maica Irina. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de
CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare
În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va