logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Catedrala episcopală ''Învierea Domnului'' din Oradea, sfinţită de Patriarhul Daniel şi un sobor de preoţi

Image

Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" din Oradea a fost sfinţită, duminică, de Patriarhul Daniel, împreună cu un sobor de preoţi.

Vizita Patriarhului Daniel în Bihor are loc în contextul în care Episcopia ortodoxă a Oradiei marchează, în anul 2020, aniversarea celor 100 de ani de la reînfiinţarea Eparhiei ortodoxe de Oradea, prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand I Întregitorul la 30 august 1920. Tot în acest an se împlinesc 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680, dar şi 325 de ani de la menţionarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi a ierarhului ei de atunci, Efrem, în Diploma Împăratului austriac Leopold I din anul 1695.

Patriarhul Daniel a mai oficiat, sâmbătă, alături de un sobor de preoţi, şi slujba de sfinţire a noii biserici "Adormirea Maicii Domnului" de la Mănăstirea Izbuc, de la poalele Munţilor Codru Moma.

Catedrala a fost construită în faţa Cetăţii Oradea, legată de ea printr-un un pod de lemn, fiind locul unde a campat voievodul Mihai Viteazul cu trupele sale, când a poposit la Oradea. Catedrala episcopală "Învierea Domnului" este visul episcopului Roman Ciorogariu al Oradiei, care, în anul 1925, a iniţiat acest proiect al construirii unei noi catedrale ortodoxe în municipiul Oradea, dorită a se numi Catedrala cu Soare.

 

Foto: (c) EUGENIA PAȘCA / AGERPRES


Potrivit purtătorului de cuvânt al episcopiei, părintele Cristian Rus, aceasta nu a fost posibil să fie construită în anii aceia, dar nici în perioada regimului comunist ateu, abia după anul 1990, prin gripa episcopului Vasile Coman al Oradiei, reuşindu-se reluarea acestui proiect deosebit de important pentru Episcopia ortodoxă a Oradiei.

Piatra de temelie a lăcaşului a fost aşezată şi sfinţită de Patriarhul Teoctist al României în ziua de 4 iunie 1995. De atunci până în prezent s-a lucrat continuu. A fost ridicată catedrala, a fost acoperită cu tablă de cupru, au fost aşezate crucea mare aurită de pe turla centrală, cele două cruci aurite de pe turlele mici şi alte patru cruci mici aurite pe frontoane, şi a fost placată pe exterior cu marmură roşie şi piatră de Podeni. De asemenea, au fost ridicate şi montate cele cinci clopote realizate la Innsbruck, în Austria.

În interior a început decorarea sfântului lăcaş, fiind realizate, până în prezent, pictarea absidei sfântului altar în tehnica mozaicului şi montarea iconostasului din marmură cu icoane în mozaic, precum şi pavarea altarului şi a soleei cu marmură din Grecia.

Pe faţada principală a sfântului lăcaş o icoană în mozaic de mari dimensiuni reprezentând Învierea Domnului, hramul principal al bisericii, copie după originalul de la Mănăstirea Daphni din Grecia.

Catedrala este construită în stilul ştefaniono-rareşian, stilul moldovenesc, având o înălţime de 67 de metri de la sol până în vârful celei mai înalte cruci.

Hramul principal al Catedralei episcopale este "Învierea Domnului", dar şi "Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei".

Din anul 2005, când s-a amenajat un paraclis la demisol, s-a început slujirea liturgică în acest lăcaş

În anul 2012, după tencuirea interiorului, montarea ferestrelor, a uşilor interioare şi a uşilor de la intrarea principală, din lemn masiv, copie după uşile Catedralei Sfânta Sofia din Constantinopol, din noaptea de Paşte s-a început slujirea liturgică în catedrala propriu-zisă.

În anul Centenarului Marii Uniri, 2018, au fost finalizate sistemele de stingere a incendiilor şi s-au demarat lucrările de pavare a interiorului cu marmură de Cavala, Grecia, şi cu mozaic pavimentar, reuşindu-se pavarea Sfântului Altar şi a soleei, iar Sfânta Masă a fost placată integral cu marmură.

În anul 2019 s-a montat şi s-a pus în funcţiune grupul electrogen independent pentru funcţionalitatea deplină a sistemelor de prevenire şi stingere a incendiilor. S-au continuat lucrările de placare şi pavare cu marmură de către meşteri din Grecia, reuşindu-se finalizarea placării cu marmură a pereţilor din altar şi din jurul soleei, până la înălţimea de 1.70 m. Totodată, s-a început pictarea absidei Sfântului Altar în tehnica mozaicului.

În data de 7 noiembrie 2019 s-a convocat comisia pentru recepţia lucrărilor de construcţie la Catedrala Episcopală, în acest sens încheindu-se procesul verbal de recepţie finală, ulterior emiţându-se Autorizaţia de luare în folosinţă nr. 820 / 13 decembrie 2019.

În anul 2020 s-a finalizat şi montat iconostasul din marmură, executat în Tesalonic, Grecia, cu icoane în mozaic realizate în România, la Iaşi, precum şi pictarea în totalitate a absidei Sfântului Altar în tehnica mozaicului (175 mp), de către o echipă de artişti de la Art Georgies din Iaşi.

Catedrala a fost înzestrată cu obiecte de cult realizate la Atelierele Patriarhiei: Chivot, Evanghelie, Sfinte Vase, cruci de binecuvântare, sfeşnice, cădelniţe, candele, vas de aghiasmă şi alte obiecte folosite la sfintele slujbe. La uşile împărăteşti şi diaconeşti au fost montate dvere din catifea, brodate, cusute în atelierele de croitorie de la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea.

Catedrala beneficiază de un sistem de încălzire prin pardoseală în interior, dar a fost montat un sistem de degivrare şi sub scările principale de acces în lăcaş, pentru a evita îngheţarea apei şi alunecarea credincioşilor pe trepte. AGERPRES / (A, AS - autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 80

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car

Culte 22-04-2025 19:34

Funeralii Papa Francisc/Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban: Sfântul Părinte - simbol al demnității; vizita în România - catalizator al reconcilierii

Papa Francisc se înscrie în rândul marilor lideri spirituali ai contemporaneității, Sfântul Părinte rămânând un simbol al demnității umane, al milostivirii și al curajului profetic de a vorbi despre periferii, marginali și responsabilitate morală, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pr.

Culte 22-04-2025 14:20

Funeralii Papa Francisc/ Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Suveranul Pontif - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, va avea loc, sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică. Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, la ora locală 10:00 (8:00 GMT), în Piața Sf. Petru de la Vatican.

Culte 22-04-2025 09:16

Funeralii Papa Francisc/ Norme de comemorare în Arhidieceza Romano-Catolică de București

Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, le-a transmis preoților parohi din arhidieceză o serie de norme, după ce Vaticanul îndoliat se pregătește să anunțe, marți, data funeraliilor Papei Francisc, d

Culte 21-04-2025 21:10

Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser

Culte 21-04-2025 20:20

Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc

O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v