logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Episcopul vicar Ieronim Sinaitul: Pogorârea Duhului Sfânt - progres în harul lui Dumnezeu, în bine, în bunătate, în dragoste

Image

Pogorârea Duhului Sfânt marchează venirea în lume a duhului lui Dumnezeu, omul primeşte binecuvântare şi darurile care îi deschid porţile către ceea ce înseamnă lucrarea neîncetată către dobândirea virtuţilor, un progres în bine, în bunătate, în dragoste, un progres în dedicaţie faţă de Dumnezeu, a afirmat duminică, în predica la slujba din ziua Rusaliilor, episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul.

"Pogorârea Duhului Sfânt este aceea care marchează venirea în lume a duhului lui Dumnezeu, care este, de asemenea, martor, este o mărturie. Este mărturia că lucrarea de mântuire, pe care, în deplină ascultare de Tatăl a făcut-o Fiul lui Dumnezeu, cel ce S-a pogorât din cer şi a luat şi firea noastră. Deci această lucrare de mântuire este acum certificată prin Pogorârea Sfântului Duh, care mărturiseşte că în şi prin Hristos s-a realizat această operă de împăcare a omului cu Dumnezeu. Din nou omul are acces la harul lui Dumnezeu, din nou omul primeşte binecuvântare şi darurile care îi deschid nişte porţi către o lucrare, către un urcuş desăvârşit, îi deschid porţile către ceea ce înseamnă lucrarea neîncetată către dobândirea virtuţilor, către continuă perfecţionare, o perfecţionare care nu este ca aceea omenească în cunoştinţe sau o profesie oarecare, ci este un progres în harul lui Dumnezeu, un progres în bine, un progres în bunătate, un progres în dragoste, un progres în dedicaţie faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele", a explicat ierarhul ortodox.

PS Ieronim a arătat că această " duminică mare, Ziua Cincizecimii, este ziua începutului Bisericii Creştine".

"Ziua începutului văzut, căci şi Hristos împreună cu ucenicii a însemnat într-un fel începutul Bisericii, dar începutul efectiv este acesta al pecetluirii cu Duhul cel Sfânt, pe care Mântuitorul l-a promis Sfinţilor Apostoli încă din momentul când se ruga în Grădina Ghethsimani dinaintea Sfintelor Patimi. Acest duh al adevărului, care avea să ne înveţe pe noi toate, avea să înveţe Biserica să ţină piept cu toate gândirile nepotrivite, cu toate ereziile, cu toate curentele potrivnice", a spus episcopul vicar patriarhal.

Pogorârea Duhului Sfânt "este o lucrare prin excelenţă sfinţitoare", a afirmat Ieronim Sinaitul.

"Acest duh este cel care s-a pogorât din cer, este lucrarea celei de-a treia persoane a Preasfintei Treimi, care este o lucrare prin excelenţă sfinţitoare. El este purtător de viaţă şi în acelaşi timp este sfinţitor. Este acela, căruia, după ce invocăm numele Preasfintei Treimi în orice rugăciune a noastră, fie peoţii prin binecuvântare, fie credincioşii prin rostirea 'În numele Tatălui şi al Fiului şi Sfântului Duh' , rostesc imediat această rugăciune de invocare a Duhului celui Sfânt, care este temelia legii celei noi şi a lucrării în lume a Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi totodată este lucrarea noastră de devenire din treaptă în treaptă către desăvârşirea pe care Mântuitorul Hristos ne-a adus-o", a desluşit ierarhul.

Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a îndemnat la "bucurie în Duhul Sfânt" şi s-a rugat pentru revenirea în sânul Bisericii a "celor rătăciţi".

"De aceea, să ne bucurăm, iubiţii mei, în Duhul cel Preasfânt în această zi şi urmând Sfintei Liturghii pe care o săvârşim, unit cu Liturghia se va săvârşi Vecernia, unde vom cânta această rugăciune şi vom invoca toate darurile Duhului Sfânt să vină asupra Bisericii, să vină asupra dumneavoastră a credincioşilor, să vină şi asupra celor care sunt botezaţi, dar sunt rătăciţi din cauza diverselor ispite şi încercări care le au în viaţa lor, sunt derutaţi. Dar în aceştia este încă posibilitatea întoarcerii, harul Preasfântului Duh de la botez nu i-a părăsit. Îngerul Domnului se roagă pentru ei, ca să se întoarcă cândva. Harul Preasfântului Duh, harul Domnului Nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toţi. Amin", a încheiat ierarhul.

Slujbele din Dealul Patriarhiei din ziua Pogorârii Sfântului Duh, oficiate de episcopul vicar Ieronim Sinaitul şi episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanu, au fost celebrate în aer liber, în "Baldachinul Sfinţilor" din apropierea lăcaşului de cult, cu respectarea reglementărilor actuale din starea de alertă.

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Rusaliile, amintind că în această zi, când Duhul Sfânt a venit în lume şi S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, s-a întemeiat la Ierusalim Biserica lui Hristos.

Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile) sau Cincizecimea (gr. pentekoste; lat. pentecoste - cincizeci de zile) se sărbătoreşte la cincizeci de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paşti).

Sărbătoarea Cincizecimii, care are loc după Învierea lui Hristos şi Înălţarea Sa la ceruri şi a fost anunţată în Vechiul Testament de profeţii mesianici, este denumită "capătul sărbătorilor", adică evenimentul cu care se încheie istoria mântuirii realizată de Hristos. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va