logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Episcopul vicar Varlam Ploieşteanul: Să ne raportăm întotdeauna în stare de rugăciune, de neuitare, de recunoştinţă faţă de eroii neamului

Imagine din galeria Agerpres

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a îndemnat, joi, la slujba pomenirii celor care au contribuit la realizarea României Mari şi recunoaşterea acesteia pe plan internaţional, în special prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920, să ne raportăm întotdeauna în stare de rugăciune, de neuitare, de recunoştinţă faţă de eroii neamului.

"Să învăţăm, iubiţi credincioşi şi credincioase, să ne raportăm întotdeauna în stare de rugăciune, de neuitare, de recunoştinţă faţă de eroii neamului. Şi atunci să ne referim la locurile lor de odihnă, la monumentele înălţate lor ca la nişte lucruri sacre. Prima virtute care a nutrit eroismul celor morţi pentru neam a fost credinţa creştină. Un mare savant din secolul al XIX-lea, un francez, vorbind despre credinţa şi iubirea de patrie a oamenilor, a marilor bărbaţi din secolul său, spunea că 'Patria este biserica noastră vremelnică, pe când Biserica este patria noastră veşnică', adică în relaţiile noastre cu patria trebuie să ne comportăm ca şi cu nişte lucruri sacre, cum ne raportăm la Biserică, laborator al sfinţeniei, al sacrului. Iar ca creştini noi ştim că nu avem aici cetate stătătoare, ci că adevărata noastră Patrie este Biserica cea triumfătoare din ceruri. De aceea, pomenindu-i astăzi pe făuritorii Marii Uniri sau pe cei care s-au străduit să consolideze marele moment de la 1 Decembrie, printr-un tratat internaţional de pace, la Trianon, să înălţăm rugăciuni pentru odihna sufletelor lor şi pentru viitorul creştin şi românesc al patriei şi naţiunii noastre", a spus PS Varlaam.

Ierarhul a arătat că acum 100 de ani, la Bucureşti, semnarea acestui tratat a fost serbată cu foarte mare moderaţie şi sobrietate, pentru că românii au înţeles că pentru poporul maghiar, care a pierdut prin acest tratat 75% din teritoriu şi 33% din populaţie, nu este un moment fericit.

"Pentru noi, desigur, era restabilirea unei dreptăţi sociale, cum a şi spus Nicolae Titulescu, care a fost unul dintre membrii delegaţiei române la Conferinţa de pace de la Paris şi a fost unul din cei doi semnatari ai tratatului, alături de dr. Ion Cantacuzino, să spună că această realizare este una care, de fapt, consfinţeşte o stare de drept şi o stare de fapt, că Transilvania, deşi aflată sub stăpânire străină, este un pământ românesc, locuit de o populaţie majoritar, covârşitoare românească", a mai spus PS Varlaam.

Episcopul vicar patriarhal a atras atenţia asupra unor atitudini "nepotrivite" recente care au adus atingere memoriei eroilor neamului.

"De aceea, considerăm absolut nepotrivite anumite atitudini, cum a fost aceea a manifestaţiei organizată în plină pandemie de un ONG secularist la Catedrala Naţională. Catedrala Naţională este şi un altar al naţiunii, al patriei. În ziua sfinţirii ei, în anul 2018, 'Anul Omagial al Unităţii de Neam şi de Credinţă şi Anul Comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri', cum a fost programat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, au fost aşezate acolo numele tuturor eroilor cunoscuţi cu numele din războaiele secolului XX, Războaiele Balcanice, Primul şi al Doilea Război Mondial. Deci, Sfânta Masă din Altarul Catedralei Naţionale este inima acestei catedrale. Şi la inima acestei catedrale stau numele celor care s-au jertfit. De aceea, acest lucru sacru trebuie cinstit şi protejat cum se cuvine", a adăugat episcopul vicar patriarhal.

PS Varlaam a amintit că "datorită grabei şi condiţiilor impuse de epidemie, în ziua praznicului s-au făcut ceremonii militare, dar nu s-a făcut slujbă religioasă". "Or, sensul acestei pomeniri a eroilor, chiar de ziua praznicului Înălţării constă tocmai în aceasta, că cea mai frumoasă şi cuprinzătoare omagiere a eroilor este rugăciunea înălţată de către popor, de către urmaşi pentru veşnica lor odihnă în Împărăţia Cea Fără Sfârşit a Mântuitorului Nostru Iisus Hristos", subliniat episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.

Slujbele din Dealul Patriarhiei au fost oficiate în aer liber, în "Baldachinul Sfinţilor" din apropierea lăcaşului de cult, cu respectarea reglementărilor actuale din starea de alertă.

Eroii, soldaţii, luptătorii, diplomaţii români şi toţi cei care au contribuit la realizarea României Mari la nivel naţional, între anii 1916-1918, şi recunoaşterea acesteia pe plan internaţional, în special prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920, au fost pomeniţi, joi, în timpul Sfintei Liturghii şi la slujba Parastasului în toate bisericile din Patriarhia Română.

La 4 iunie 1920, la Trianon, a fost semnat tratatul cu Ungaria, din partea României de către Nicolae Titulescu şi dr. Ioan Cantacuzino, prin care era confirmată unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Regatul României. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va