Pr. Cărămizaru: Sf. Nicolae - cel mai iubit dintre sfinţi; întruchipează binele sub toate formele
Preotul Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii Sfântul Gheorghe-Nou din Bucureşti, spune că Sf. Ierarh Nicolae este cel mai iubit dintre sfinţi şi aminteşte că mâna dreaptă a acestuia se află în România, la biserica pe care o reprezintă.
"Aşa credem, că Sfântul Ierarh Nicolae este cel mai iubit sfânt. Nu numai în România, în întreaga lume. Pentru că el este chipul blândeţilor, este ierarhul desăvârşit, este cel care întruchipează binele sub toate formele şi bucuria de a trăi în biserica lui Dumnezeu şi în Hristos", a declarat pr. Cărămizaru pentru AGERPRES.
Preotul a accentuat că, la biserica al cărei paroh este, 20 de copii servesc zilnic o masă caldă de prânz şi primesc "daruri frumoase de la Moş Nicolae".
"Aşadar, Moş Nicolae, cum îl numesc ei, este prezent în fiecare zi cu daruri în ghetuţele lor, nu numai acum. Şi acesta este un lucru important şi trebuie să mulţumesc celor cu inimă caldă care ne sunt alături în demersurile filantropice pe care le desfăşurăm din toată inima pentru aceşti copii nevoiaşi pe care-i ajutăm ca să împlinim dorinţa Sfântului Ierarh Nicolae şi voia Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos", a spus pr. Cărămizaru.
El a reamintit că la Biserica Sfântul Gheorghe-Nou, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, se află mâna Sf. Ierarh Nicolae.
"Noi avem o mare comoară în România. Este mâna Sfântului Nicolae, pe care voievodul întregitor de ţară Mihai Viteazul a adus-o aici în 1600, exact anul unirii celor trei principate româneşti sub sceptrul acestui mare domnitor, care şi el la rându-i este martir. Acest dar a fost mai puţin cunoscut în ţara noastră, însă credincioşii practicanţi au ştiut întotdeauna, de-a lungul celor 419 ani de când mâna sfântului binecuvântează o Românie creştină şi dreptmăritoare că aici, la km 0 acum al României, se află această lumină din lumina cea de sus a Sfântului Ierarh Nicolae", a spus pr. Cărămizaru.
El a adăugat că, anul acesta, de ziua prăznuirii Sfântului Nicolae, a fost editată, la Editura Cuvântul Vieţii a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, cartea "Mâna Sfântului Nicolae din inima Bucureştilor", cu un cuvânt înainte semnat de acad. Răzvan Theodorescu. Cartea prezintă date istorice concrete care arată autenticitatea acestui odor.
Preotul a anunţat că, în acest an, în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, la Biserica "Sfântul Gheorghe-Nou" din Bucureşti va fi adus în premieră Cinstitul Cap al Sf. Mare Mucenic Teodor Stratilat, vineri, la slujba Sfintei Liturghii, urmând să participe, ca delegat al patriarhului Daniel, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului, Timotei Prahoveanul, împreună cu delegaţia ortodoxă de la Serres, Grecia, condusă de părintele arhimandrit Nectarius.
****
Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, este pomenit de Biserica Ortodoxă la 6 decembrie.
S-a născut în cetatea Patara, Asia Mică, din părinţi dreptcredincioşi şi bogaţi. Tatăl său se chema Teofan, iar mama sa Nona. De la naştere a primit numele Nicolae, care înseamnă "biruitor de popor", iar cu adevărat s-a arătat biruitor al răutăţii pentru folosul de obşte al lumii (vol. "Vieţile Sfinţilor").
După naşterea Sfântului Nicolae, părinţii săi nu au mai avut un alt copil, mama sa mărturisind că nu este cu putinţă a mai naşte un alt fiu, numai pe acesta putea să-l aibă şi întâi şi pe urmă, căci din pântecele sale a fost sfinţit.
A primit din copilărie o creştere aleasă şi din propria sa voie a urmat de mic reguli de viaţă deosebită, cu multă rugăciune, post şi priveghere.
Sfântul Nicolae a fost dat de tânăr în grija unui unchi care era episcop şi purta acelaşi nume ca al său. A fost hirotonit preot, apoi a fost ales episcop al cetăţii Mira din ţinutul Lichiei. Sfântul Nicolae a fost întemniţat în timpul persecuţiilor decretate de împăraţii romani Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). În urma Edictului de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creştinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei.
Alături de alţi Părinţi ai Bisericii, a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, dovedindu-se un puternic apărător al credinţei creştine împotriva ereziei ariene.
În această zi este prăznuit unul din cei mai mari şi mai iubiţi sfinţi. Sfântul Ierarh Nicolae este patronul marinarilor şi al copiilor, salvatorul celor din temniţe şi primejdii, ajutătorul săracilor şi al celor nedreptăţiţi.
Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează faptelor de milostenie deosebită ale Sfântului Nicolae. Puţini sfinţi au fost milostivi ca Sfântul Nicolae, spune părintele Ilie Cleopa. El împărţea la săraci tot ce avea, iar pe cei din nevoi şi din primejdii îi izbăvea de pedeapsă şi de moarte cu rugăciunile sale.
După trecerea la cele veşnice, Sfântul Ierarh Nicolae a fost îngropat în biserica episcopală. Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, care s-au arătat izvorâtoare de mir şi au săvârşit multe minuni în Mira Lichiei, se află astăzi la Bari, în sudul Italiei. AGERPRES/(A, AS - autori: Daniel Popescu/Mariana Zbora-Ciurel, editor: Mihai Simionescu, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Proclamarea generală a noilor sfinți români - pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală
Ceremonia de proclamare publică a canonizării noilor sfinți români va avea loc pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, și va coincide cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie. Potrivit Agenției Basilica a Patriarhiei Rom&a
Catedrala Națională va fi sfințită, în octombrie, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I și Patriarhul Daniel
Catedrala Națională va fi sfințită pe 26 octombrie de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit Agenției Basilica a Patriarh
Mesaj al Patriarhului BOR pentru însănătoșirea Arhiepiscopului Tiranei, Durresului și întregii Albanii, Anastasie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a adresat, joi, un mesaj Arhiepiscopului Tiranei, Durresului și întregii Albanii, Anastasie, care este internat la Spitalul general Evangelismos din Atena, Grecia. ''În aceste momente de încercare, ne îndreptăm gândurile spre Preafericirea Voastră și ne r
Iaşi: La Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au început pregătirile pentru Bobotează
Catedrala Mitropolitană din Iaşi a pregătit 20 de vase cu apă pentru ziua de 6 ianuarie, când ortodocşii prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza, cum se spune în mod tradiţional acestei sărbători. Directorul de Comunicare al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Lucian Apopei, a declarat, vineri, că în cursul acestei z
Bobotează - Patriarhul Daniel va săvârşi Sfinţirea Mare a Apei; vor fi distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare
Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, lunea viitoare, Botezul Domnului, la Catedrala Patriarhală urmând să fie distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare îmbuteliaţi în sticle de 0,5 litri şi 5.000 de pachete cu anafură. Potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală
Constanţa: Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte 200.000 de PET-uri cu Aghiasmă Mare pentru a fi oferite credincioşilor de Bobotează
Arhiepiscopia Tomisului a anunţat, vineri, că în Ajunul Bobotezei, după oficierea Slujbei de Sfinţire Mare a Apei de către arhiepiscopul Teodosie, Aghiasma Mare va fi îmbuteliată în 200.000 de PET-uri, care le vor fi oferite credincioşilor de Bobotează, pe 6 ianuarie. Tot pe 5 ianuarie, ÎPS Teodosie le va oferi Apă Sfin
Patriarhul Daniel: Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi cu responsabilitate fiecare clipă a vieţii
Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi speranţă, dar şi cu responsabilitate şi gravitate fiecare clipă a vieţii, a transmis, miercuri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, îndemnând să ne rugăm pentru pacea între popoare. Cuvântul Patriarhului a fost citit de Episcopul vicar al Arhiepi
Patriarhul Daniel: Iisus Hristos, Fiul cel veşnic, s-a smerit pe sine, ca să-i înalţe pe oameni
Iisus Hristos, Fiul cel veşnic al Tatălui din ceruri, s-a smerit pe sine, ca să-i înalţe pe oameni, atunci când s-a născut din Fecioara Maria, în mod voit, într-o peşteră care servea de grajd pentru vite, a spus, miercuri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. "Fiul veşnic al Tatălui în mod libe
Episcopul Iosif Păuleţ, în scrisoarea pastorală: Să fim misionari ai speranţei în casele noastre, în lumea noastră
Episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi, Iosif Păuleţ, a transmis, cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului o scrisoare pastorală, în care aminteşte că "odată cu acest Crăciun, intrăm, aşadar, într-un an al speranţei". "La Naşterea Domnului, îngerii au adus un mesaj plin de speranţă, şi anume acela că Dumnezeu a venit la noi, Dum
Mitropolitul Andrei Andreicuţ: Iisus Hristos a fost trimis de Dumnezeu ca să ne scape de nevoi şi boli
Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, spune că Iisus Hristos a fost trimis de către Dumnezeu în lume ca să-i mântuiască pe oameni şi să-i scape de nevoi şi boli. "Din iubire faţă de noi, Domnul Iisus Hristos se întrupează ca să ne mântuiască şi să ne scape de toate nevoile şi bolile. Cam acesta este s
IPS Percă în Pastorala de Crăciun: Copilul născut în Betleem revine pentru a-şi vesti mesajul de speranţă
Copilul născut în Betleem, acum două mii de ani, revine pentru a-şi vesti mesajul de speranţă pentru umanitate, afirmă, în Pastorala de Crăciun, Arhiepiscopul Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, îndemnând la a face bine altora, în special copiilor, soţilor, rudelor, dar şi săracilor, bolnavilor, bătrânilor şi celor singuri
Pastorala mitropolitului Irineu al Olteniei: Mântuitorul Hristos este pacea noastră, a celor de departe şi a celor de aproape
Mitropolitul Irineu al Olteniei, arhiepiscop al Craiovei, spune în Pastorala de Crăciun că Naşterea Domnului ne reaminteşte că Mântuitorul Hristos este pacea noastră, a celor de departe şi a celor de aproape, şi "ne-a adus de la Tatăl bunătate şi iubire, ca să putem să ne iubim, să ne rugăm şi să ne înnoim viaţa". &
Parteneriat între Primăria Municipiului Braşov şi Mitropolia Sibiu pentru refacerea Centrului de recuperare medicală
Consiliul Local Braşov a aprobat, luni, reluarea parteneriatului dintre municipalitate şi Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu şi care vizează funcţionarea Centrului de recuperare medicală amenajat în clădirea Căminului pentru persoane vârstnice - suspendat în 2020, din cauza pandemiei. "Din punct de vedere material
Episcopul Iosif Păuleţ, în scrisoarea pastorală: Să fim misionari ai speranţei în casele noastre, în lumea noastră
Episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi, Iosif Păuleţ, a transmis, cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului o scrisoare pastorală, în care aminteşte că "odată cu acest Crăciun, intrăm, aşadar, într-un an al speranţei". "La Naşterea Domnului, îngerii au adus un mesaj plin de speranţă, şi anume acela că Dumnezeu a venit la noi, Dum
VIDEO PF Daniel, mesaj de Sărbători: Să ne rugăm şi să lucrăm pentru pace pe pământ şi bunăvoire între oameni
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, vineri, un mesaj video cu prilejul Sărbătorilor Naşterii Domnului, Anului Nou şi Botezului Domnului, în care îndeamnă "să ne rugăm şi să lucrăm pentru pace pe pământ şi bunăvoire între oameni". "În noaptea când s-a născut Pruncul