Papa în România/ Episcopii martiri beatificaţi de Papă vor fi înscrişi în calendarul greco-catolic în 2 iunie

Episcopii martiri beatificaţi duminică de către Papa Francisc vor fi cinstiţi şi înscrişi astfel în calendarul Bisericii Greco-Catolice, în 2 iunie, data în care au fost declaraţi fericiţi de către Suveranul Pontif.
"După încheierea procesului canonic de beatificare se poate continua cu procesul canonizării. Sunt nişte reguli foarte clar stabilite - este foarte importantă verificarea unei minuni în această perioadă. Sunt multe elemente care sunt avute în vedere, dar una dintre cele mai importante este, tocmai, înfăptuirea unei minuni. Este fundamental ca la (...) cât de complexă este cauza de canonizare, pentru că nu este simplu să verifici dacă o vindecare este rezultatul unei lucrări miraculoase din partea lui Dumnezeu sau este ceva care s-a petrecut ca urmare a tratamentelor, intervenţiei medicilor. De aceea, în verificarea unei minuni este implicată o echipă care include şi medici, şi specialişti în psihologie, în psihiatrie, alţi oameni de ştiinţă, alături de teologi şi preoţi. Pentru noi, însă, beatificarea aduce această certitudine, a recunoaşterii sfinţeniei lor. Faptul că sunt declaraţi fericiţi înseamnă că sunt sfinţi şi ei vor fi introduşi în calendarul Bisericii Greco-Catolice, în România. În 2 iunie, ziua beatificării", a declarat, pentru AGERPRES, vicarul general al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Cristian Barta.
Beatificarea celor şapte episcopi este dorită de Biserica Greco-Catolică de foarte mult timp.
"Este adevărat că procesul de beatificare s-a desfăşurat pe o perioadă de două decenii, înfruntând dificultăţi, analizând un volum imens de documente de arhivă, dar pentru noi, cei din Biserica Greco-Catolică, jertfa acestor episcopi era binecunoscută. Prin urmare, acum se împlineşte o dorinţă intensă pentru care noi ne-am rugat în toată această perioadă. Mă gândesc la episcopul Ioan Suciu, care, în Catedrala din Blaj, fiind deja persecutat înainte de arestare, spunea cu cuvinte profetice că 'va veni un timp în care oameni din toată lumea vor veni la Blaj pentru a se închina la altarele martirilor'. Iată că această profeţie s-a împlinit", a afirmat Cristian Barta.
El a subliniat că cei şapte episcopi martiri au refuzat să facă orice compromis, cu toate că au fost supuşi unui tratament nedemn, injust şi incorect din partea autorităţilor. Preotul a amintit că generaţia Cardinalului Iuliu Hossu, episcopilor Alexandru Rusu, Valeriu Traian Frenţiu, a fost implicată în acei ani care au condus la realizarea Unirii în 1918.
"Iuliu Hossu, atunci când a fost numit cardinal (în 1969 - n.r.), a refuzat să părăsească România, spunând că locul lui este alături de turma sa, de preoţi, de credincioşi, de poporul român, în general. El a înţeles că rolul păstorului este alături de turmă. (...). Biserica Greco-Catolică a străbătut efectiv un drum al crucii, dar un drum al crucii care a condus la lumină - acum, celebrăm beatificarea", a spus preotul.
În opinia acestuia, ceremonia de beatificare reprezintă un eveniment "plin de har" şi şi-a exprimat "profunda gratitudine" pentru prezenţa la Blaj a Papei Francisc.
"Reprezintă o recunoaştere a meritelor pe care Biserica Greco-Catolică le-a avut în sânul poporului român în decursul existenţei ei, dar, în mod deosebit, înseamnă o recunoaştere a jertfei, a mărturiei eroice de credinţă pe care această Biserică a dat-o în timpul regimului comunist. Nu trebuie să uităm faptul că cei şapte episcopi greco-catolici au murit din cauza faptului că au refuzat să facă orice compromis cu puterea sovietică, cu puterea comunistă, cu o putere care dorea să separe Biserica Greco-Catolică de Sfântul Scaun Apostolic al Romei", a mai spus vicarul general, care a amintit că, la momentul desfiinţării, în 1948, erau peste 1,5 milioane de credincioşi greco-catolici.
Pentru Biserica Greco-Catolică, vizita Suveranului Pontif la Blaj şi faptul că Papa Francisc este cel care va celebra beatificarea celor şapte episcopi reprezintă "un dar nepreţuit al providenţei, un dar" al lui Dumnezeu.
"Noi ne-am dorit atât de mult ca şi Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, acum 20 de ani, să fi putut veni în Transilvania şi la Blaj. Pentru noi, întâlnirea cu Sfântul Părinte Papa este un moment de emoţie, de împlinire spirituală, ne întâlnim păstorul aici, acasă, în Mica Romă. Suntem recunoscători Sanctităţii Sale pentru că dânsul celebrează slujba beatificării. Ştim bine că, în mod obişnuit, ceremoniile de beatificare sunt celebrate de Cardinalul Prefect al Congregaţiei pentru cauzele sfinţilor. În acest caz, chiar Sanctitatea Sa Papa celebrează slujba beatificării. Este şi aceasta o manieră prin care Papa îşi arată dragostea faţă de România, faţă de Biserica Greco-Catolică şi, în mod deosebit, preţuirea pentru mărturia de credinţă dată în acea perioadă dificilă a persecuţiei comuniste", a mai spus Cristian Barta.
Peste 50.000 de pelerini sunt aşteptaţi duminică la Blaj. "Este momentul culminant şi partea cea mai complexă a vizitei Papei în România, tocmai datorită faptului că include şi beatificarea, şi întâlnirea cu comunitatea romă", a conchis vicarul general al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş. AGERPRES / (A - autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi:
* Papa în România / Beatificarea a 7 episcopi greco-catolici martiri (date biografice)
Sursa foto: www.vaticannews.va
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car
Funeralii Papa Francisc/Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban: Sfântul Părinte - simbol al demnității; vizita în România - catalizator al reconcilierii
Papa Francisc se înscrie în rândul marilor lideri spirituali ai contemporaneității, Sfântul Părinte rămânând un simbol al demnității umane, al milostivirii și al curajului profetic de a vorbi despre periferii, marginali și responsabilitate morală, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pr.
Funeralii Papa Francisc/ Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Suveranul Pontif - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, va avea loc, sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică. Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, la ora locală 10:00 (8:00 GMT), în Piața Sf. Petru de la Vatican.
Funeralii Papa Francisc/ Norme de comemorare în Arhidieceza Romano-Catolică de București
Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, le-a transmis preoților parohi din arhidieceză o serie de norme, după ce Vaticanul îndoliat se pregătește să anunțe, marți, data funeraliilor Papei Francisc, d
Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș
Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser
Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc
O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S
Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință
Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-
Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne
Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului
Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă
Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina