logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Arhiepiscopul Ioan Robu: Celebrarea Sfintei Liturghii de Papa Francisc în Catedrala Sfântul Iosif - un eveniment istoric

Imagine din galeria Agerpres

Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, preşedintele Conferinţei Episcopilor din Românei (CER), a apreciat vineri că celebrarea Sfintei Liturghii de către Papa Francisc în Catedrala Sfântul Iosif reprezintă "un eveniment istoric".

 


"E a doua oară când se celebrează din partea unui Sfânt Părinte Papă Sfânta Liturghie în Catedrala Sfântul Iosif. Prima a fost acum 20 de ani cu Papa Ioan Paul al II-lea. Şi liturghia nu a fost în rit latin, ci în rit oriental, greco-catolic. Acolo, Sfântul Părinte a asistat mai mult la tot ce s-a întâmplat în Catedrală. De data aceasta va fi Sfânta Liturghie prezidată de însuşi Sfântul Părinte Papa Francisc. Pentru noi e un eveniment istoric. Papa nu vine des într-o ţară. Suntem la 20 de ani de la prima vizită a Papei Ioan Paul al II-lea. Şi, iată, au trecut 20 de ani, îl primim pe un alt papă acum... Îmi doresc să mai fie asemenea vizite, chiar dacă ar fi sau nu celebrare în Catedrala Sfântul Iosif, dar ca moment istoric sper să se mai repete", a spus ÎPS Robu, cel care îl va însoţi pe Papa Francisc, în cadrul vizitei în România, împreună cu episcopul greco-catolic de Bucureşti Mihai Frăţilă, traducătorul acestuia, în toate locaţiile.

Referindu-se la semnificaţia ecumenică a vizitei Papei Francisc în ţara noastră, arhiepiscopul Ioan Robu a apreciat că "din punct de vedere ecumenic suntem la acelaşi nivel, ca la acela al vizitei Papei Ioan Paul al II-lea (n.r. - Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă), chiar dacă manifestările sunt diferite".

El a punctat că "nu trebuie să uităm că Blajul se înscrie într-o istorie mai largă" a Bisericii Catolice din această zonă a Europei în ceea ce priveşte "gravele persecuţii asupra Bisericilor şi credincioşilor".

Arhiepiscopul a menţionat îndemnul adresat oamenilor, de episcopii catolici de ambele rituri din România, participanţi la recenta întrunire a CER, de a participa la vot la alegerile europarlamentare din 26 mai.

"Ne îndreptăm şi spre acel moment de alegeri parlamentare europene şi, da, putem să le privim împreună (n.r. - împreună cu vizita Papei), în sensul că tot ce se celebrează acum are legătură cu binele comun al nostru de aici, dar are legătură şi cu binele comun al întregii Europe", a mai spus Ioan Robu.

Episcopul Eparhiei Greco-Catolice Sfântul Vasile cel Mare din Bucureşti, Mihai Frăţilă, coordonatorul Comisiei din cadrul Conferinţei Episcopilor din România de pregătire a vizitei Papei Francisc, referindu-se la rândul său la "roadele ecumenice" ale întâlnirii cu Sfântul Părinte, a spus că "acest moment este unul care poate să ne surprindă".

"Cât priveşte roadele, e foarte greu să evaluăm din punct de vedere al criteriilor exterioare. De ce spun lucrul acesta, fiindcă totdeauna în această zonă, unde e vorba de latura sufletească, pot să apară lucruri minunate şi întotdeauna când persoanele se întâlnesc, când ştiu să-şi delimiteze şi să-şi ancoreze mai ales spiritul de prietenie, de respect, de cuviinţă, întotdeauna iese ceva bun. Asta o spune în primul rând Cristos în Evanghelie şi pentru noi acest moment e un moment care poate să ne surprindă", a subliniat Frăţilă.

Episcopul auxiliar al Curiei Arhiepiscopale Greco-Catolice, Arhiepiscopia Majoră de Alba Iulia şi Făgăraş, Claudiu-Lucian Pop, a apreciat că vizita Sfântului Părinte la Blaj se constituie într-o "ocazie uriaşă".

"Să avem şi beatificarea, celebrată de Sfântul Părinte Papa Francisc, e cireaşa de pe tort. E un răspuns la nişte aşteptări îndelungate ale Bisericii Greco-Catolice. E un răspuns la perioada de persecuţie recentă a Bisericii Greco-Catolice, dar e un răspuns şi la chemarea şi la vocaţia Bisericii Greco-Catolice, aceea de a fi un ferment de unitate, de lumină, nu doar pentru credincioşii greco-catolici, ci pentru toţi oamenii din România. Din acest punct de vedere, beatificarea episcopilor greco-catolici este semnul aşteptat. (...) Episcopii greco-catolici declaraţi martiri la Blaj ne aduc aminte de o verticalitate atât de necesară astăzi, nu doar pentru greco-catolici, nu doar pentru catolici, nu doar pentru ortodocşi, ci pentru toţi", a spus Claudiu-Lucian Pop.

El a menţionat că, "în mod normal, Sfântul Părinte se ocupă de canonizări", fiind "un dar în plus pentru noi ca Sfântul Părinte să celebreze această beatificare".

"Trebuie remarcat însă că e o beatificare specială. E vorba de şapte episcopi, nu de un credincios, nu de un preot, nu de un episcop. E mărturia unei Biserici. Şi Sfântul Părinte vine la Blaj pentru a mulţumi unei Biserici care a fost dispusă să-şi pună în pericol existenţa, pentru a păstra comuniunea cu Biserica Catolică, cu Sfântul Părinte. Este un gest extraordinar. Este un dar în plus al Sfântului Părinte pentru Blaj şi pentru România", a mai spus episcopul greco-catolic.

Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, György Jakubinyi, administrator apostolic al Ordinariatului Armenilor Catolici din România, a informat că până în prezent pentru evenimentul de la Şumuleu Ciuc s-au înscris 130.000 de persoane, estimările organizatorilor mergând până la depăşirea numărului participanţilor la tradiţionalul pelerinaj din această localitate.

Vorbind despre personalitatea Papei Francisc, Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iaşi, a elogiat "cultura dialogului şi apropierii" practicată de Sfântul Părinte.

"El a demonstrat că Papa trebuie să fie dăruit pentru toţi şi mai ales să aibă o poziţie deschisă pentru toţi. Atât faţă de cei care fac parte din Biserică, cât şi faţă de ceilalţi. (...) El, de fapt, ne spune că vine să împlinească un vis al nostru, ca să întâlnească pe tineri la noi, îi întâlneşte de atâtea ori la nivel mondial. Vrea să-i întâlnească pentru că are un testament de la Sfântul Părinte Sfântul Ioan Paul al II-lea, care dorea să vină în Moldova, unde sunt foarte mulţi tineri şi familii tinere. Şi el ştia că aici sunt multe probleme şi mulţi care au ajuns în emigraţie. I-a întâlnit acolo, la Roma", a spus Petru Gherghel.

Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Chişinău, Anton Coşa, a informat că până în prezent 600 de persoane s-au înscris pentru a participa la ceremoniile de la Iaşi, consacrate vizitei Papei Francisc.

Vizita de stat, pastorală şi ecumenică a Papei Francisc în România se va desfăşura în perioada 31 mai - 2 iunie, la Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj. Suveranul Pontif se va afla la Bucureşti pe 31 mai, la Şumuleu Ciuc şi la Iaşi pe 1 iunie şi la Blaj pe 2 iunie. Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care vine în România, după Papa Ioan Paul al II-lea, care a efectuat o vizită istorică la Bucureşti în mai 1999. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, imagine: Cătălin Soci, redactor video: Marilena Stănescu, grafician: Andrei Cârlan, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 10-05-2025 13:06

Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Culte 07-05-2025 14:41

Bihor: Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români', la Oradea

Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români' va fi vernisată joi, 8 mai, ora 12, în Muzeul Orașului Oradea, din Cetate, pentru a putea fi vizitată până în 21 mai a.c. Cu acest prilej va fi lansat și albumul bilingv român-englez 'Fericitul Valeriu Traian Frenț

Culte 07-05-2025 06:04

Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București

O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f

Culte 06-05-2025 17:00

Brăila: Adunarea Generală a Federației Filantropia, în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos găzduiește, în perioada 5-7 mai, lucrările Adunării Generale a Federației Filantropia, eveniment care se desfășoară la sediul Așezământului socio-medical 'Sfântul Mare Mucenic Pantelimon' din stațiunea Lacu Sărat. 'Programul a debutat ieri seară, în Capela 'Sfântul Mare Mucenic Pantelim

Culte 06-05-2025 15:43

Primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi întronizat sâmbătă la Londra

Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, va fi întronizat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Londra, Marea Britanie. Sfânta Liturghie și ceremonia de întronizare vor fi oficiate începând cu ora 9:00 de

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.