Alba: Papa Francisc, rugat să identifice o soluţie de punere în valoare a primei biserici creştine din Transilvania

Mai multe ONG-uri din Alba au transmis o scrisoare Papei Francisc în care îi adresează rugămintea ca, în cadrul vizitei pe care o va efectua în România, să identifice o soluţie de punere în valoare a ruinelor primei biserici creştine din Transilvania, estimată că a fost ridicată în jurul anului 950, aflată pe un teren ce aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia, respectiv pe esplanada Catedralei Romano-Catolice "Sfântul Mihail".
Totodată, Suveranul Pontif este rugat să acorde sprijinul şi prin intermediul departamentelor de istorie şi arhivă ale Vaticanului, unde ar putea fi identificate mai multe date şi informaţii cu privire la această biserică din secolul al X-lea.
Semnatarii scrisorii arată că, "din cauza lipsei unui proiect de conservare şi punere în valoare" a vestigiilor descoperite în 2011, ruinele au fost îngropate la loc, în pământ.
"În contextul dat, vă rugăm să analizaţi posibilitatea punerii în valoare a ruinelor acestei prime biserici creştine din Transilvania, aflată pe un teren ce aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia şi ne-am bucura dacă, cu sprijinul departamentelor de istorie şi arhivă ale Vaticanului, am putea afla mai multe date şi informaţii cu privire la această construcţie ecleziastă (persoanele ce au slujit aici, condiţiile istorice de la acea vreme etc.), într-o perioadă când biserica nu era divizată", se arată în scrisoarea adresată Suveranului Pontif.
Semnatarii menţionează că au apreciat că pot să întreprindă acest demers având în vedere "deschiderea existentă între cele două biserici surori, catolică şi ortodoxă".
Aceştia mai precizează că, în urma demersurilor pe care le-au întreprins, ruinele bisericii au fost clasate anul trecut în Lista Monumentelor Istorice de valoare naţională şi universală.
Apelul a fost adresat într-o scrisoare, în limbile italiană şi română, având ca destinatari şi Preşedinţia şi Guvernul României, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia şi Arhidiaceza Romano-Catolică Bucureşti, Arhieparhia Majoră Greco-Catolică de Alba Iulia şi Făgăraş.
Apelul este semnat de către Fundaţia "Alba Iulia 1918, pentru unitatea şi integritatea României", Asociaţia Naţională Cultul Eroilor "Regina Maria" - Filiala Alba, Redacţia Revistei "DACOROMANIA", Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război "Regele Ferdinand" - Filiala Alba, Despărţământul "Eugen Hulea" al ASTRA - Alba Iulia, Asociaţia Naţională a cadrelor militare în rezervă şi retragere "Al.I. Cuza" - Filiala "Gemina" Alba, Societatea Cultural - Patriotică "Avram Iancu" Alba Iulia, Asociaţia Pensionarilor "Speranţa" - Filiala Alba, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politic - Filiala Alba şi Asociaţia "Pro Gârbova de Sus".
În 2011, a avut loc cea mai spectaculoasă descoperire de vestigii din Evul Mediu înregistrată în ultimul secol la Alba Iulia, în timpul unor intervenţii pe terenul din faţa Catedralei Romano-Catolice, când au fost scoase la iveală ruinele celei mai vechi biserici din oraş, posibil din secolul al X-lea.
Arheologul Daniela Marcu Istrate arăta, la vremea respectivă, că biserica ar putea fi cea mai veche din Transilvania şi că ea ar putea fi cea în care a slujit episcopul Hierotheus, care a avut misiunea de a creştina populaţia acestei regiuni, în jurul anului 950.
La o distanţă de circa 24 de metri vest de Catedrala Romano-Catolică au fost descoperite, la o adâncime medie de un metru, ruinele unei abside semicirculare, aparţinând unei biserici medievale timpurii. Absida are fundaţii late de 1,15 metri, din bolovani de piatră şi rare fragmente de cărămidă, şi o deschidere estimată la 6 metri. Din aceste măsurători rezultă că biserica a fost o construcţie impunătoare, care a dat axul celor două catedrale romano-catolice, fără să fie însă suprapusă de acestea.
Specialiştii cred că această biserică ar putea fi o ctitorie a principelui Gyula, creştinat la Constantinopol şi întors în Tourkia împreună cu episcopul Hierotheus, sau, de asemenea, este posibil ca lăcaşul de cult să fie o ctitorie din jurul anului 1000 a regelui Ştefan.
Ruina descoperită în mod accidental în timpul lucrărilor de amenajare a drumului şi de modernizare a instalaţiei de apă este, fără îndoială, susţinea Daniela Marcu Istrate, cea mai veche biserică din Alba Iulia, în oricare dintre variante fiind construită înainte de separarea oficială a Romei de Constantinopol, în 1054.
"Deşi se află sub pământ şi încă nu cunoaştem caracteristicile ei, putem spune că este un monument istoric de o valoare excepţională", a apreciat arheologul.
În 1009, regele Ştefan a fondat Episcopia de Ardeal, cu reşedinţa la Alba Iulia. Dintre episcopiile fondate de Sfântul Ştefan, s-a păstrat în forma sa medievală doar catedrala episcopală din Alba Iulia. AGERPRES/(AS - autor: Marinela Brumar, editor: Oana Popescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
Bihor: Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români', la Oradea
Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români' va fi vernisată joi, 8 mai, ora 12, în Muzeul Orașului Oradea, din Cetate, pentru a putea fi vizitată până în 21 mai a.c. Cu acest prilej va fi lansat și albumul bilingv român-englez 'Fericitul Valeriu Traian Frenț
Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București
O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f
Brăila: Adunarea Generală a Federației Filantropia, în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Arhiepiscopia Dunării de Jos găzduiește, în perioada 5-7 mai, lucrările Adunării Generale a Federației Filantropia, eveniment care se desfășoară la sediul Așezământului socio-medical 'Sfântul Mare Mucenic Pantelimon' din stațiunea Lacu Sărat. 'Programul a debutat ieri seară, în Capela 'Sfântul Mare Mucenic Pantelim
Primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi întronizat sâmbătă la Londra
Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, va fi întronizat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Londra, Marea Britanie. Sfânta Liturghie și ceremonia de întronizare vor fi oficiate începând cu ora 9:00 de
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de
CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare
În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.