logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU Preotul Necula: Pentru Dumnezeu avem rugăciune, pentru rezolvatul problemelor - telefonul

Imagine din galeria Agerpres

Preotul Constantin Necula afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că românii ar trebui să întâmpine anul 2019 cu nădejde şi să ştie întotdeauna că "pentru Dumnezeu avem rugăciune, iar pentru rezolvatul problemelor - telefonul".

"Adică trebuie să învăţăm ce li se cuvine oamenilor şi ce i se cuvine lui Dumnezeu. Trebuie să muncim mai mult, mult mai mult şi să fim atenţi la ce primim ca să putem dărui înapoi", mai spune preotul.

Despre români, Constantin Necula crede că sunt tot mai "sărăciţi de speranţe".

"Oamenii au sărăcit de speranţe şi asta e lucrul foarte grav. Sper ca uşor, uşor, în fiecare colţ de existenţă umană să suflăm în jar şi să reaprindem flacăra nădejdii. Mie îmi e ruşine să o spun, dar îi văd pe oameni trişti, abătuţi, dar nădăjduim la Dumnezeu şi poate că, dacă nu suntem la nimic buni altceva, măcar să le motivăm nădejdea, tot ar fi ceva", consideră părintele Necula.


AGERPRES: Părinte, cum să întâmpinăm noul an? Oamenii îşi pun multe speranţe.
Constantin Necula: Speră doar aceia care au şi la ce spera şi pentru ce spera. Cred că de fiecare dată e bine să punem un început bun lucrurilor pe care le facem.

AGERPRES: V-aţi făcut un bilanţ al anului care a trecut?
Constantin Necula: Nu am obiceiul. Îl fac la spovedit, nu îl fac la Revelion. Cred că este important să înţelegem că anul care a trecut a trecut şi că pe fundamentele lui am învăţat destule. Eu am învăţat foarte multe în 2018, despre oameni, despre ţară, despre instituţii, despre binecuvântare şi trădare concomitent.

AGERPRES: V-aţi schimbat ceva din ce gândeaţi înainte?
Constantin Necula: Într-un fel, da. Mi-a confirmat că e adevărat cuvântul Scripturii care spune "nebunii îşi pun nădejdea în oameni". Nădejdea e numai în Dumnezeu. În ceilalţi....e un soi de nebunie să crezi că ceilalţi te vor ajuta la un proiect. Nu aş vrea să fiu conducătorul României pe tema asta, să încerc să coalizez oameni care să spună ceva şi să facă altceva.

AGERPRES: La început de 2019 sunteţi mai realist, mai pesimist, mai optimist?
Constantin Necula: Sunt realist, dar în aceeaşi măsură şi nădăjduitor. Văd o generaţie care se naşte din urmă, mult mai tăcută decât celelalte, care e lipită de interesul şi de idealul bisericii. Când zic interes, nu spun interesul financiar al bisericii, dar interesul duhovnicesc al bisericii. Îi văd pe copii însoţindu-ne. E nădejdea. Face mai mult decât rugăminţile. Şi asta se va vedea în timp.

AGERPRES: 2019 este un an electoral. Aveţi intenţia de a vă implica politic?
Constantin Necula: Nu. Dacă aş putea, m-aş retrage într-o bibliotecă. În anii electorali aş sta şi aş traduce din Sfinţii Părinţi şi sigur că aş alege câte un text de luminat la oamenii politici. Îi văd foarte porniţi pe ei, ei între ei, lucru pe care îl transferă şi către ţară. E foarte periculos când intri cu ură în politică şi cu lipsă de cultură a comunicării şi a dialogului. Sper ca politicienii să fie oameni care să şi citească nu doar să citeze.

AGERPRES: În 2018 aţi călătorit foarte mult în ţările din Europa unde sunt comunităţi de români. 2019 marchează nişte momente istorice: Sibiul va fi pentru o zi capitala politică a UE, România preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Cum vedeţi anul 2019 în acest sens?
Constantin Necula: Eu sper să fim pregătiţi şi durerile intestine din România să nu dăuneze grav României în afară. Au muncit prea mult românii din diaspora, ca să ne batem joc politic de ei. Chipul nostru acolo sunt ei. Dacă vom batjocori România cu atitudini de oameni fără conştiinţă, mi-e teamă că vor suferi ei foarte mult.

AGERPRES: În restul societăţii româneşti ce vedeţi?
Constantin Necula: Oamenii au sărăcit de speranţe şi asta e lucrul foarte grav. Sper ca uşor, uşor, în fiecare colţ de existenţă umană să suflăm în jar şi să reaprindem flacăra nădejdii. Mie îmi e ruşine să o spun, dar îi văd pe oameni trişti, abătuţi, dar nădăjduim la Dumnezeu şi poate că, dacă nu suntem la nimic buni altceva, măcar să le motivăm nădejdea, tot ar fi ceva.

AGERPRES: Ce planuri v-aţi făcut pentru noul an?
Constantin Necula: Nu mi-am făcut niciodată planuri pentru un an. Doar îmi schiţez posibilele dezvoltări ale cercetării ca profesor, dar în rest nu am niciun plan. Sunt în mâna lui Dumnezeu. Şi mai e ceva: atunci când îţi faci planuri, Dumnezeu zâmbeşte. Am socotit tot timpul că în anul în care intru e ultimul an în care trăiesc. Şi atunci, mi-am controlat mai mult lucrurile legate de Dumnezeu, decât de planuri.

AGERPRES: Ce dorinţe aveţi pentru 2019?
Constantin Necula: Nu îmi doresc decât sănătate pentru cei foarte apropiaţi şi pentru cei foarte depărtaţi deopotrivă. Şi mi-aş dori un an în care cuvântul "spital" să nu însemne coparticipare fizică a tuturor românilor la el, ci muncă pentru a edifica un sistem de sănătate sigur. Nouă nu ne lipsesc clădirile, ne lipsesc oamenii şi ne lipsesc enorm de mult cordialităţile legate de subiect. Săptămânile acestea am stat printre copiii bolnavi, printre muribunzi. Nu a fost uşor. Sunt conştient, o dată în plus ca preot, că, şi dacă nu pare, preoţia noastră ţine totuşi de împărăţia lui Dumnezeu mult mai mult decât pare la prima vedere. Şi asta mă ţine viu.

AGERPRES: Deci începem 2019 cu nădejde în Dumnezeu?
Constantin Necula: Cu nădejde în Dumnezeu. Şi să ştim întotdeauna că pentru Dumnezeu avem rugăciune şi pentru rezolvatul problemelor avem telefonul. Adică trebuie să învăţăm ce li se cuvine oamenilor şi ce i se cuvine lui Dumnezeu. Trebuie să muncim mai mult, mult mai mult şi să fim atenţi la ce primim ca să putem dărui înapoi. E un an în care sper să facem faţă, nu atât provocărilor sociale, cărora suntem obligaţi să le facem faţă, ci provocărilor acestora foarte intime ale vieţii de familie, ale vieţii şcolare, ale vieţii academice, ale vieţii de jurnalist, acestea care ne definesc ca oameni.

AGERPRES: Vedeţi ca preot oameni tot mai pierduţi?
Constantin Necula: Un pic dezorientaţi, da, dar nădăjduim că Dumnezeu va pune un azimut vieţii noastre. Pe mine ce mă supără din toate manifestările este că în fierberea vorbelor nu se nasc cuvintele. Se pot naşte ideologii. Şi asta e e foarte periculos.

AGERPRES: În 2019 vă veţi mai supăra atât de tare încât să anunţaţi că vă retrageţi?
Constantin Necula: În 2019 voi aplica prima treaptă a retragerii şi voi încerca să fiu cât mai cuminte în treaba mea de propovăduitor şi de profesor universitar. Nu înseamnă că nu voi ţine conferinţe publice, dar voi încerca să fiu tot mai atent la colaborările care mi se propun şi pe care altădată le primeam cu foarte mare uşurinţă din dorinţa de a ajuta.

AGERPRES: Sunteţi unul din preoţii cei mai activi şi în social media.
Constantin Necula: Voi fi din ce în ce mai puţin activ acolo. Una din dorinţele mele ar fi fost să mă retrag de tot din social media, dar nu am cum să o fac pentru că sunt un om de media printre altele.

AGERPRES: Aşadar, cum vedeţi noul an?
Constantin Necula: Un an în care nădăjduim să facem binele şi să primim binele. Acesta este lucrul cel mai important. Şi să nu fim neatenţi la nevoile celor din jur. Sibiul va avea câteva proiecte ca arhiepiscopie, inclusiv un centru pentru bătrâni care deja este aproape de finalizare. Un fel de azil de zi cu tot ceea ce înseamnă ajutorul unor oameni care sunt uitaţi de alţi oameni.

AGERPRES: După 2018 - Anul Centenar - suntem mai uniţi?
Constantin Necula: Nu. Cred că suntem mai conştienţi că nu suntem uniţi. Şi asta ne va obliga să muncim mai mult la unitate. Nu unirea este problema noastră, ci unitatea. Unirea este un act care se poate semna. Unitatea este o treabă care creşte şi concreşte în sufletul unui om. Suma oamenilor nu dă întotdeauna comuniunea lor, ci comuniunea dă o sumă de oameni care pot merge mai departe cu fruntea sus. AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 06-02-2025 19:51

Sinodul BOR: ''Dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat hotărârile față de viața politică

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit joi în ședință de lucru, a aprobat ''dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat disciplina canonică și statutară, precum și hotărârile referitoare la poziția BOR față de viața politică și campaniile electorale, reafirmând obligația tuturor ierarhilor, cleric

Culte 05-02-2025 22:11

Sinod: Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci - ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului

Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci este noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis, miercuri, AGERPRES. Noul episcop-vicar a fost ales în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfășurată în Aula Magna '

Culte 04-02-2025 17:23

Enache (CCR): Aniversarea Centenarului Patriarhiei Române - moment de mare și strălucită semnificație

Aniversarea Centenarului Patriarhiei Române și a împlinirii a 140 de ani de la dobândirea autocefaliei reprezintă un moment de mare și strălucită semnificație pentru întreaga noastră Biserică și națiunea română, care și-au împletit și împlinit destinul cu valorile nestrămutate ale românismului, afirmă președintele Curți

Culte 04-02-2025 13:23

PF Daniel: Patriarhia Română - lumină călăuzitoare către Hristos, factor de unitate și stabilitate în cei 100 de ani

Patriarhia Română a fost lumină călăuzitoare către Hristos, mirele Bisericii, de-a lungul celor 100 de ani de existență ca instituție și organizare, precum și un factor de unitate și stabilitate de-a lungul vremurilor grele prin care a trecut, a afirmat, marți, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. 'De-a lungul celor 100 de ani existenț

Culte 30-01-2025 15:12

Patriarhul Daniel, mesaj la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei, care a murit săptămâna trecută la vârsta de 95 de ani, într-un spital din Atena, în urma complicațiilor survenite după ce contractase un virus. Potrivit PF Daniel, &I

Culte 29-01-2025 16:16

Evenimente liturgice prilejuite de aniversarea Centenarului Patriarhiei Române

Centenarul Patriarhiei Române va fi marcat printr-o serie evenimentele liturgice organizate pe 3 și 4 februarie, la Catedrala Patriarhală. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române transmis miercuri, pe 3 februarie, la ora 17,00, la Catedrala Patriarhală, după încheierea Vecerniei, se va săvârși

Culte 28-01-2025 12:10

Episcopul Claudiu Pop: Iuliu Hossu și-a dat viața pentru iubirea de Dumnezeu, de țară și de aproapele

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Claudiu Pop, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că 2025, anul 'Cardinal Iuliu Hossu', instituit în România prin legea publicată în Monitorul Oficial nr. 968/25 octombrie 2023, este o ocazie specială prin care ne amintim de un ierarh, de un om credincios, care și-a dat viața pentru cre

Culte 23-01-2025 16:47

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator, pe 30 aprilie

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman pe 30 aprilie, după ce în aceeași zi vor poposi la Catedrala Patriarhală din Capitală, anunță, joi, agenția

Culte 22-01-2025 09:00

Botoșani: Scădere îngrijorătoare a numărului botezurilor în biserici; preoții atrag atenția asupra crizei demografice

O situație îngrijorătoare privind natalitatea extrem de scăzută sau chiar lipsa totală a nou-născuților se înregistrează în numeroase localități rurale din județul Botoșani, fiind remarcată de preoții ortodocși care spun că nu prea au mai avut ocazii pentru a săvârși slujba botezului. Astfel, în numeroase parohii

Culte 21-01-2025 14:58

Patriarhia: Slujbă 'Te Deum', miercuri, în toate bisericile, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor

Ierarhii, preoții și diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia, vineri, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor, o slujbă 'Te Deum' în toate bisericile din Patriarhia Română, iar la final clopotele vor fi trase timp de un minut. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Român

Culte 20-01-2025 16:22

Alba: Moment de unitate creștină în Catedrala Greco-Catolică din Blaj, cu reprezentanți ai mai multor Biserici

Reprezentanți ai Bisericilor Romano-Catolice, Greco-Catolice, Ortodoxe, Evanghelice și Reformate au participat împreună, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, la un eveniment desfășurat în cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, organizată în perioada 18-25 ianuarie.

Culte 17-01-2025 10:16

Patriarhia Română a anunțat evenimentele importante ale Anului Centenar 2025

Proclamarea generală a canonizării celor 16 Sfinți Români, în data de 4 februarie, și Sfințirea Catedralei Naționale și deschiderea lăcașului de cult pe 26 octombrie se numără printre evenimentele importante dedicate Anului Centenar 2025, care vor avea loc pe parcursul următoarelor luni în Patriarhia Română. Potrivit un

Culte 15-01-2025 11:06

VIDEO Patriarhul Daniel: Biserica Ortodoxă Română, susținătoare a culturii creștine în timpul regimului comunist

Patriarhul Daniel a evidențiat, în mesajul său cu prilejul Zilei Culturii Naționale, că Biserica Ortodoxă Română (BOR), deși obligată să își desfășoare activitatea în perioada comunistă într-un regim politic ostil, a promovat credința ortodoxă și valorile creștine, fiind activă în susținerea spiritualității și culturii române

Culte 14-01-2025 12:15

Bihor: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, în perioada 17-26 ianuarie, la Oradea

O nouă ediție a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor va avea loc, în perioada 17 - 26 ianuarie, la Oradea, a anunțat, într-un comunicat, Episcopia greco-catolică de Oradea. Sursa menționează că tema din acest an a fost preluată din Evanghelia după Ioan, 'Crezi tu aceasta?', fiind amintit Papa Francisc,

Culte 10-01-2025 18:31

Proclamarea generală a noilor sfinți români - pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală

Ceremonia de proclamare publică a canonizării noilor sfinți români va avea loc pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, și va coincide cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie. Potrivit Agenției Basilica a Patriarhiei Rom&a