Arad: Mii de pelerini s-au rugat în Bazilica Papală 'Maica Harurilor' din Mănăstirea Maria - Radna

Mii de pelerini din ţară şi din străinătate au luat parte la acest sfârşit de săptămână la slujbele oficiate în Bazilica papală 'Maica Harurilor' din interiorul Mănăstirii Maria - Radna, din Lipova, judeţul Arad, cu ocazia Solemnităţii Naşterii Sfintei Fecioare Maria, una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţi, supranumită 'Crăciunul toamnei'.
Slujbele au fost oficiate în limbile bulgară, maghiară, croată, germană şi română, iar la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă a fost oficiată o slujbă specială pentru pelerinii de etnie rromă.
"Primii pelerini au început să sosească în cursul zilei de joi, continuând însă să sosească în număr mare, atât vineri cât şi sâmbătă, aşa încât numărul acestora a ajuns în cele trei zile să se apropie de 20.000. Conform unei vechi tradiţii, unii dintre aceştia, mult mai puţini însă ca odinioară, au străbătut drumul de acasă până la mănăstire pe jos, unii dintre ei chiar de la peste 150 de kilometri", a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, părintele Andrei Reinholz, preotul paroh al Bazilicii papale 'Maica Harurilor'.
Sărbătoarea hramului Bazilicii papale 'Maica Harurilor' din incinta Mănăstirii Maria - Radna a început, de fapt, joi după-masă, odată cu sosirea primilor credincioşi, între care se aflau, potrivit tradiţiei, etnici bulgari romano-catolici din comunele timişene Breştea şi Dudeştii Vechi, dar şi din comuna arădeană Vinga. Aceştia, alături de preoţii lor, şi-au petrecut noaptea pe dealul din spatele mănăstirii, spunând rugăciuni şi intonând cântări religioase, nu înainte de a asculta Sfintele liturghii oficiate în limbile bulgară şi română.
În continuare au sosit pelerini de etnie croată din judeţul Caraş-Severin, dar şi de etnie maghiară din judeţele Timiş, Arad, Bihor Sălaj, din Ungaria, credincioşi greco-catolici din Bihor şi Arad, precum şi credincioşi ortodocşi din Lipova şi din localităţile învecinate.
Sărbătoarea hramului Bazilicii papale 'Maica Harurilor' din Mănăstirea Maria - Radna a început vineri, odată cu oficierea primelor liturghii care, potrivit tradiţiei, au fost rostite în limba bulgară de preoţii din localităţile amintite.
După oficierea liturghiilor, cu toţii au plecat în procesiune pe dealul din spatele bazilicii, pentru a parcurge 'Drumul Crucii' amenajat pe acest deal. La final, întreaga procesiune a înconjurat altarul bisericii, iar înainte de a ieşi din biserică, cu toţii s-au rugat la icoana Sfintei Fecioare Maria aflată în altar.
Întreaga noapte de vineri spre sâmbătă, Bazilica a rămas deschisă pentru cei care au dorit să îşi petreacă noaptea aici, în rugăciune, la miezul nopţii fiind oficiată Sfânta Liturghie în limba română, la care au fost invitaţi să ia parte, în mod special, credincioşii de etnie rromă.
Sâmbătă, ziua când s-a prăznuit în acest an Naşterea Sfintei Fecioare Maria, cel mai important moment al sărbătorii a fost cel al celebrării Sfintei Liturghii Pontificale în limbile română, maghiară, germană, de către Primatul Bisericii Romano- Catolice din Ungaria, Eminenţa Sa Cardinalul Erdo Peter, de la Esztergom; E.S. Msgr. Bocskei Laszlo, episcop al Diocezei de Oradea Mare şi Episcopul Emerit Msgr E.S. Dr. h. c. Martin Roos din Dioceza de Timişoara, alături de un mare număr de preoţi, urmată de procesiunea cu Preasfântul Sacrament.
Totodată, pe dealul din spatele Bazilicii Papale a fost oficiată Sfânta Liturghie pentru credincioşii greco-catolici.
La final, tot pe dealul din spatele bazilicii, credincioşii au parcurs 'Drumul Crucii', în timp ce preoţii au oficiat slujbele în limbile română, maghiară şi germană.
Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului s-a încheiat cu Sfânta Liturghie în limba română, celebrată de părintele paroh Andrei Reinholz.
Tot cu ocazia acestei mari sărbători creştine, credincioşii au scormonit pământul pe dealul din spatele mănăstirii, în căutarea unor seminţe care, potrivit tradiţiei, ar fi 'lacrimile Maicii Domnului' şi care se zice că ar avea puteri miraculoase.
'După ce ascultă slujba, credincioşii scormonesc pământul în pădurea de stejari din spatele mănăstirii, culegând nişte muguri despre care se spune că sunt lacrimile Fecioarei Maria, muguri pe care îi găsesc doar în această zi şi care îi feresc de boli şi necaz', a mai spus părintele Andrei Reinholz.
Aflată la 35 km depărtare de municipiul Arad, Mănăstirea Maria - Radna este unul din cele mai însemnate locuri de pelerinaj romano- catolic din România. De câteva ori pe an aici se organizează pelerinaje, pelerinii şi vizitatorii care sosesc aici fiind atât credincioşi din Dieceza de Timişoara, de care aparţine mănăstirea, ci şi din diecezele învecinate sau din Ungaria.
Originea acestor pelerinaje poate fi căutată în anul 1707, când Aradul era bântuit de o puternică epidemie de ciumă. Potrivit legendei, grav bolnavă de ciumă, soţia unui soldat dintr-un regiment poposit la Arad a avut un moment de profeţie cu puţin înainte de a simţi că îi vine sfârşitul, spunându-le celor apropiaţi că singura cale de a scăpa de ciuma care bântuia Aradul era un pelerinaj la Radna. Legenda spune că toţi aceia care au ascultat-o şi au făcut pelerinajul au scăpat de groaznica boală.
Potrivit datelor istorice, prima mănăstire franciscană a fost înfiinţată aici, în anul 1325, de călugări franciscani veniţi din Bosnia. În anul 1520, a fost ridicată aici prima capelă, pentru ca în anul 1626 mănăstirea franciscanilor să fie reînfiinţată la Radna. În septembrie 1695, vechea biserică a fost incendiată de turci, ea arzând până la temelie. Din incendiu a scăpat însă intactă o icoană a Maicii Domnului, ce fusese dăruită bisericii de Gheorghe Vriconosa din Bosnia, în anul 1668.
Datorită acestui miracol, biserica a fost reconstruită. Este construită în stil baroc, având o lungime de 63 m, o lăţime de 16 m şi o înălţime interioară de 21 m. Înălţimea exterioară, împreună cu turnurile care au fost supraînălţate în anul 1911, este de 67 m, dominând împrejurimile.
În biserică este păstrată icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, rama de argint în care este montată (înaltă de 3,30 m şi lată de 2,7 m), fiind confecţionată între anii 1769 - 1771, la Viena, în atelierul bijutierului Joseph Moser, această operă de artă fiind unică în această parte a Europei. În anul 1820, pe icoană au fost aplicate două coroane din aur şi pietre preţioase, o donaţie a cardinalului Ungariei, Alexander de Rudnay, a cărui inimă este păstrată în această bazilică, din anul 1821.
Noul altar din marmură albă de Carrara a fost creat, în anul 1895, de sculptorul Toth Istvan din Budapesta. Statuile sfinţilor Iacob şi Ana, înalte de 3 m, care pot fi văzute în incinta bisericii, au fost realizate de sculptorul Ferdinand Stuefflesser, din Tirolia, tavanul fiind pictat în anul 1762 de vienezul Ferdinand Schiessl.
Orga a fost realizată, în anul 1905, în atelierul renumitului meşter Carl Leopold Wegenstein din Timişoara. Orga are 26 de registre cu 1580 de tuburi distribuite pe două manuale şi pedalier.
După 1948, pelerinajele au fost interzise, ele fiind reluate timid, cu o mai mică amploare, în anii '70. Anul 1990, însă, a adus un nou început pentru viaţa religioasă a mănăstirii.
În anul 1992, mănăstirea Maria Radna a fost ridicată la rang de Bazilică Papală Minor, de către Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea. În mod obişnuit, liturghiile de duminică se oficiază aici în limbile română, maghiară şi germană.
Bazilica Papală Maria Radna a fost resfinţită, în august 2015, după ce a fost restaurată complet, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene, din fonduri guvernamentale şi din donaţii ale enoriaşilor.
Potrivit unor studii efectuate de specialişti, Bazilica Papală Maria Radna este cel mai de succes obiectiv turistic din judeţul Arad, fiind vizitată, în medie, în fiecare zi, de peste 200 de turişti, atât din România, cât şi din alte ţări. AGERPRES /(AS- autor Ioan Weisl; editor: Mihai Simionescu, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Episcopii catolici din România: Alegerile prezidențiale privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației
Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România transmit un îndemn pentru participarea la votul pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare, subliniind că acestea 'privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației'. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot
Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea
Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi
Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai
Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I
Prezidențiale2025/ Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea în alegeri
Patriarhia Română a transmis, duminică, un comunicat de presă în care arată că Biserica Ortodoxă Română își 'reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale'. 'Biserica Ortodoxă Română își reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, prin delimitarea de o
Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
Bihor: Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români', la Oradea
Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români' va fi vernisată joi, 8 mai, ora 12, în Muzeul Orașului Oradea, din Cetate, pentru a putea fi vizitată până în 21 mai a.c. Cu acest prilej va fi lansat și albumul bilingv român-englez 'Fericitul Valeriu Traian Frenț
Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București
O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f
Brăila: Adunarea Generală a Federației Filantropia, în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Arhiepiscopia Dunării de Jos găzduiește, în perioada 5-7 mai, lucrările Adunării Generale a Federației Filantropia, eveniment care se desfășoară la sediul Așezământului socio-medical 'Sfântul Mare Mucenic Pantelimon' din stațiunea Lacu Sărat. 'Programul a debutat ieri seară, în Capela 'Sfântul Mare Mucenic Pantelim
Primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi întronizat sâmbătă la Londra
Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, va fi întronizat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Londra, Marea Britanie. Sfânta Liturghie și ceremonia de întronizare vor fi oficiate începând cu ora 9:00 de
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de
CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare
În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până