Ziua Culturii Naționale/ Directorul Muzeului memorial 'Iosif Vulcan': Eminescu trebuie demitizat, citit și recitit
Directorul Muzeului memorial 'Iosif Vulcan, Ioan F. Pop, a afirmat miercuri, la ceremonia dedicată Zilei Culturii Naționale, că 'omul deplin al culturii românești', Mihai Eminescu, trebuie demitizat, trebuie înțeles ca un om viu, care a scris enorm de mult, singurul fel de a omagia un scriitor, fie el cât de mare, cât de mic, fie chiar Eminescu, este de a-l citi și reciti.
'Toate aceste atribute de poet național, român absolut etc. sunt exagerări, exagerări pozitive, care, din păcate, nu fac întotdeauna bine. Un geniu nu poate fi analizat critic. Un om deplin al culturii române nu mai poate fi supus unui criteriu literar sau de critică literară. De aceea el trebuie demitizat, trebuie înțeles ca un om viu, care a scris enorm de mult. A trăit 39 de ani și a scris peste 15.000 de pagini. Trebuie spus: Eminescu nu e genial în tot ce a scris. E genial în unele poezii. De aceea, singurul fel de a omagia un scriitor, fie el cât de mare, cât de mic, fie chiar Eminescu, este de a-l citi și reciti. În rest, îl putem omagia desigur la 15 ianuarie și 15 iunie, dar între acestea ar trebui să-l mai și citim. Pentru că, dacă nu-l citim, Eminescu nu există. El spunea: 'Apăi, pentru cine nu citește nu există cărți.' Există mai mulți Eminescu. Unul din ei poate să ne placă. Sau toți. El vorbește fiecărei generații altfel. Noi ne verificăm cultural în Eminescu, adică să vedem ce mai înțelegem azi din el. Dacă nu înțelegem nimic înseamnă că cultura noastră s-a prăbușit și nu suntem pe un drum foarte bun. Dacă vrem să-l găsim pe Eminescu nu trebuie să-l lăudăm doar în mari cuvinte, ci trebuie să-l căutăm și să-l înțelegem înainte chiar de a-l găsi', a spus scriitorul Ioan F. Pop.
Acesta a dorit să amintească că cel care i-a deschis poarta literaturii române lui Eminescu este bihoreanul Iosif Vulcan, care l-a debutat pe tânărul de 16 ani în Revista 'Familia', numărul 6/1866 cu poemul 'De-aș avea...', schimbându-i și numele.
'Dacă despre Eminescu, Constantin Noica spunea că este 'omul deplin al culturii române', trebuie spus și despre Iosif Vulcan că este 'omul deplin al generozității literare'. Pentru că el l-a debutat pe acel june de 16 ani nu pe un criteriu valoric, de mare valoare literară, ci pe un criteriu de generozitate. Iosif Vulcan era extrem de generos. Fără Iosif Vulcan, probabil că destinul lui Eminescu ar fi fost puțin diferit, dar trebuie știut în alt mod că oriunde ar fi debutat Eminescu, orice ar fi făcut Eminescu, rămânea același Eminescu doar că noi îl știm debutat de Iosif Vulcan. Este primul care îi deschide poarta acestui tânăr, cu un poem de o anumită factură folclorică - George Călinescu spunea că este pastișă după Alecsandri, poem modest, dar îi deschide poarta acestui june de numai 16 ani și îl debutează în literatura română', a menționat curatorul muzeului.
Evenimentul prilejuit de Ziua Culturii Naționale a avut loc la statuia lui Eminescu din centrul municipiului Oradea. Moderat de decanul Facultății de Litere a Universității Oradea, Veronica Buciuman, manifestarea culturală a început cu intonarea Imnului Național al României, în prezența oficialilor, a unui grup de elevi și tineri și a câtorva zeci de orădeni, oameni de cultură.
Într-un scurt discurs intitulat 'Eminescu - un scriitor surprinzător', lectorul universitar dr. Anca Tomoioagă, specialist eminescolog la Facultatea de Litere orădeană, a subliniat că, într-un secol al afirmării națiunilor, momentul Eminescu este 'un triplu salt, ce ne aduce în rândul națiunilor foarte repede': cultural, este un salt calitativ, estetic, o line de pornire foarte sus pentru întreaga literatură română și un salt lingvistic, pentru limba română.
'Avem senzația uneori că ne aflăm în fața unui obiect de muzeu extraordinar de prețios. Plasa mea de salvare a fost, însă, lectura personală și această mică intervenție a mea este un îndemn la lectură. Pentru că atunci când îl citim personal pe Eminescu, la firul ierbii, la firul textului, îl putem descoperi surprinzător. Vă spun de ce. Dacă citim textul jurnalistic, vom descoperi un autor foarte bine ancorat în realitate, foarte incisiv, foarte direct, un om al vremii lui și al cetății. Dacă vom citi poezie, ne dăm seama că el a potențat valențele limbii române într-un mod pe care noi nu le-am cunoscut până la el. Și mai ales, dacă citim proza lui Eminescu, care cred eu că e o Cenușăreasă a literaturii eminesciene, vom descoperi un Eminescu foarte modern, care experimentează foarte mult, care comunică cu cititorii lui în mod direct prin textul literar. Închei așadar cu un îndemn la lectură. Poate mult mai important decât să vorbim de Eminescu este să-l citim și în mod cert ne va surprinde pe toți', a spus, în cuvântul său, dr. Anca Tomoioagă.
Programul a continuat cu recitarea poeziei 'Mortua est' de către studenta la Litere Janna Murășan și cu un recital de patru poeme eminesciene, așezate pe muzică de compozitorii orădeni Florian Chelu, Romeo Rîmbu, Boross Ludovic și M.C. Hentes, interpretate de Alexandrina, Iuliana si Florian Chelu, membri ai Rock Filarmonica Oradea. Cele patru piese, în stiluri muzicale diferite, se regăsesc în lucrarea 'Mari melancolii și aspre indignări' și în Sonetul muzical eminescian, ale lui Florian Chelu.
'În urmă cu exact 25 de ani, tatăl meu, Florian Chelu Madeva a primit medalia și brevetul 'Eminescu 150 de ani', de la președintele Emil Constantinescu, respectiv Ministerul Culturii. CD-ul 'Mari melancolii și aspre indignări' cuprinde melodii ale unor compozitori orădeni pe texte eminesciene, este în patru limbi, engleză, italiană, maghiară și română, finanțată de Ministerul Culturii. Ar fi trebuit să apară în zece limbi, dar nu s-au mai găsit fonduri', a declarat Alexandrina Chelu.
La final s-au depus buchete de flori la statuia poetului Mihai Eminescu.
Organizatorii evenimentului sunt Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor, Universitatea Oradea, Inspectoratul Județean Școlar Județean Bihor, Garnizoana Oradea și Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Pașca, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
REPORTAJ/Cluj: Atlantidele Europei, prezentate într-o expoziție găzduită de Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Sate scufundate în apă sau pământ, apoi în uitare, cu casele lor și cu tot cu viețile celor care le-au însuflețit, fac obiectul unei interesante expoziții deschise la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, sub titlul 'Atlantida. Lumi pierdute'.
Furt artefacte/Secretar de stat Diana-Ștefana Baciuna: O reală lovitură adusă istoriei noastre
Secretarul de stat Diana-Ștefana Baciuna afirmă că furtul pieselor de tezaur românești de la Muzeul Drents din Assen, Regatul Țărilor de Jos, reprezintă o lovitură adusă istoriei noastre și moștenirii culturale a poporului român. 'La nivelul Minister
Furt artefacte/Turcan: Sunt lucruri ciudate; infractorii au folosit dinamită și au sustras câteva piese
Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan a declarat că sunt 'lucruri ciudate' în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic, menționând că atenția merită îndreptată spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur și că există o suspiciune legată faptul că acest jaf s-a întâmplat &
Muzeul Național de Istorie a României organizează o conferință de presă pe tema furtului pieselor din tezaurul dacic
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) organizează, duminică, o conferință de presă pe tema furtului pieselor din tezaurul dacic. 'Având în vedere cumplitul eveniment care a avut loc în data de 25 ianuarie la Muzeul Drents din Assen, Regatul Țărilor de Jos (Olanda) - furtul a patru obiecte de patrimoniu din categoria Tezaur, a
Mihail Neamțu: Solicit de urgență o anchetă privind înstrăinarea și vulnerabilizarea tezaurului dacic
Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Mihail Neamțu, solicită premierului, Ministerului Culturii, Ministerului Public și Ministerului Afacerilor Interne să demareze imediat o 'investigație amplă' asupra modului în care s-a permis expunerea și punerea în pericol a tezaurului dacic, 'un patrimoniu istoric unic, de o valoare in
MC: Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice de la Sarmizegetusa - furate din expoziția MNIR din Olanda
Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr. și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României,
MAE: Explozie și exponate furate din expoziția MNIR din Olanda 'Dacia! Regatul aurului și argintului'
Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul dimineții de sâmbătă, Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii din România au fost notificate că Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția 'Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului', organizată în co
Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe la moartea Arhiepiscopului Albaniei, Anastasie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de condoleanțe sâmbătă, după ce Arhiepiscopul Anastasie al Tiranei, Durresului și întregii Albanii a trecut la Domnul. 'Am primit, cu adâncă
Două filme românești, selectate la cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg
La cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, programat între 24 ianuarie și 2 februarie, au fost selecționate două filme din România: 'Trei kilometri până la capătul lumii' (premieră în Suedia), regizat de Emanuel Pârvu, în Competiția Internațională a
24 Ianuarie/Vâlcea: Expoziție foto dedicată festivalului de blues de la Brezoi, deschisă în municipiul reședință de Ziua Micii Uniri
Cele mai bune și captivante fotografii realizate la ediția de anul trecut a Open Air Blues Festival de la Brezoi vor fi prezentate într-o expoziție specială ce va fi vernisată, vineri, în municipiul Râmnicu Vâlcea. Organizatorii evenimentului - Asociația Mentor Rock, filiala Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici di
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator, pe 30 aprilie
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman pe 30 aprilie, după ce în aceeași zi vor poposi la Catedrala Patriarhală din Capitală, anunță, joi, agenția
24 Ianuarie/ Giurgiu: Stema Principatelor Unite, sculptură după original, la Muzeul Județean (GALERIE FOTO)
O sculptură realizată de specialiștii Muzeului Județean Giurgiu, după original, pe o suprafață de aproximativ un metru pătrat, ce reprezintă stema celor două Principate Unite, cu Bourul Moldovei și Vulturul Țării Românești și o reprezentare a imaginii lui Alexandru Ioan Cuza sunt exponate ce pot fi vizitate la instituția de cultură.
Dirijorul Andrei Boreiko și pianistul Alexander Gavrylyuk concertează la Ateneul Român pe 23 și 24 ianuarie
Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu vor susține două concerte vocal-simfonice emoționante pe 23 și 24 ianuarie, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Andrei Boreiko și avându-l ca solist pe celebrul pianist Alexander Gavrylyuk, care va interpreta Concertul nr. 3, în do major, pentru pian și orchestră, op. 26 de Serghei Prokofiev, informează un
Iași: Hora Unirii va răsuna în curtea Palatului lui Cuza de la Ruginoasa, pe 24 Ianuarie
'Hora Unirii' va răsuna pe 24 Ianuarie, în curtea Palatului 'Alexandru Ioan Cuza' de la Ruginoasa, pentru a celebra 166 de ani de la Unirea Principatelor Române. Pentru a celebra împlinirea a 166 de ani de la momentul istoric al Unirii Principatelor Române, Complexul Muzeal Național 'Moldova' Iași, prin Muzeul Me
Reprezentațele ICR din toată lumea comemorează victimele Holocaustului
Reprezentanțele ICR din Chișinău, Londra, Budapesta, Madrid, Paris, Roma, Varșovia, Berlin, Stockholm, Viena, Tel Aviv, Veneția, Lisabona și New York omagiază, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, victimele Holocaustului prin proiecții de filme, lansări de carte, expoziții și dezbateri. Pe 27 ianuarie, de la ora 19,00, Ins