logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Brăila: Premiile Galei 'Ana Aslan' - propunere de un nou serviciu profilactic în ambulator; acord în domeniul cercetării

Image

Premiile Galei 'Ana Aslan', manifestare organizată sâmbătă şi duminică, la Brăila, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la admiterea medicului Ana Aslan în Academia Română, au fost înmânate de personalităţi ale lumii medicale şi academice româneşti, prezente cu această ocazie în oraşul natal al academicianului de renume mondial.

Gala Premiilor 'Ana Aslan' este dedicată "recunoaşterii personalităţilor şi iniţiativelor care au adus contribuţii semnificative în domeniul geriatriei şi gerontologiei, continuând moştenirea lăsată de renumitul academician Ana Aslan, director al Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie", potrivit organizatorului evenimentului, Fundaţia "Ana Aslan".

"Ideea organizării acestei manifestări a pornit anul trecut, când s-au împlinit 35 de ani de când Ana Aslan a trecut în nefiinţă. Atunci am venit la Brăila şi împreună cu reprezentanţii Primăriei Brăila am fost la biserică, iar la masa de după, care se organizează la orice comemorare, a venit această idee de a marca faptul că Ana Aslan, născută în Brăila, a fost una dintre personalităţile de vază ale României. Aşa s-a conturat ideea de a oferi Premiile 'Ana Aslan', iar Primăria Brăila a fost deschisă şi ne-a ajutat mult cu organizarea acestui eveniment. Ne-am dorit ca premiile să fie deosebite, aşa că ne-am gândit să oferim fiecărui câştigător câte o monedă cu efigia Anei Aslan, lansată de Banca Naţională. Monedele 'Ana Aslan' au o valoare numismatică deosebită, nu le au decât colecţionarii, iar noi am achiziţionat aceste monede pentru evenimente cu totul speciale. Dintr-o serie de 40 de monede pe care le aveam, nouă au fost premii aici. Am spus ca fiecare câştigător al premiului să aibă această valoare spirituală şi nu numai în casa lui. Şi cu ce puteam să o asociem pe Ana Aslan? Cu flori, cu cărţi şi cu ceva care să rămână în timp", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Fundaţiei ''Ana Aslan'', Speranţa Prada.

În cadrul Galei 'Ana Aslan' au fost acordate nouă premii: 1. Premiul pentru implicare deosebita în cercetările legate de problematica vârstnicilor; 2. Premiul pentru iniţiative din domeniul pregătirii în geriatrie; 3. Premiul pentru bune practici în domeniul îngrijirii vârstnicilor; 4. Premiul pentru activităţi de voluntariat, dedicate persoanelor vârstnice; 5. Premiul pentru crearea unor medii de existenţa adaptate vârstnicilor; 6. Premiul pentru activităţi de mass-media dedicate vârstnicilor; 7. Premiul pentru activităţi dedicate vârstnicilor, realizate de către entităţi religioase; 8. Premiul pentru o carieră profesională dedicată geriatriei; 9. Premiul acordat unei unităţi administrativ-teritoriale implicate în susţinerea geriatriei şi gerontologiei.

Juriul a fost format din personalităţi ale lumii medicale şi academice româneşti, care au fost prezente cu această ocazie la Brăila. Preşedintele juriului a fost academician Georgeta Filitti - membru de onoare al Academiei Române, iar din juriu au făcut parte academician Doina Banciu - preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prof. dr. Cătălina Poiană - preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, prof. dr. Camelia Diaconu - preşedintele Uniunii Medicale Balcanice, Cristina Nedelcu - secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, Doina Melinte - Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Petronela Dobrin - jurist al Senatului Românie, şef Departament Relaţii Europene, Veronica Dobrin - reprezentant al vieţii culturale brăilene şi al societăţii civile şi prof.dr. Gabriel Prada, preşedintele Societăţii Române de Geriatrie.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, Mircea Beuran, a propus cu această ocazie reînfiinţarea reţelei de servicii medicale profilactice de tip ambulator, concepută de academicianul Ana Aslan.

"Având în vedere creşterea continuă a prevalenţei persoanelor vârstnice şi mai rapidă a celor de peste 75 de ani în România, se impune să instituim din nou un sistem de servicii medicale profilactice de tip ambulator, conform celui existent în timpul doamnei academician Ana Aslan. Propunerea este de a recrea reţeaua de tip ambulator înfiinţată de doamna academician Ana Aslan, adaptată la contextul actual al condiţiilor noastre de sănătate şi condiţiilor sociale în care trăim. Doamna academician Ana Aslan şi-a dedicat întreaga activitate şi chiar existenţa vârstnicilor din România, luptând pentru ameliorarea stării de sănătate şi a situaţiei lor sociale. Deviza doamnei Aslan trebuie să fie şi deviza noastră, a tuturor: 'Să dăm viaţă anilor şi ani vieţii'", a declarat Mircea Beuran.

Preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, academician Doina Banciu, a făcut cunoscut cu această ocazie că instituţia pe care o reprezintă a semnat, în urmă cu o săptămână, un acord de cooperare ştiinţifică cu Institutul 'Ana Aslan', pentru continuarea cercetărilor lăsate moştenire de Ana Aslan.

"Doamna academician Ana Aslan a fost şi membră a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România din 1973 şi până în 1988, concomitent cu membră a Academiei Române. Intrarea în Academia Română s-a bazat fireşte pe meritele ei, dar şi pe recomandarea academicianului Teodorescu, care era la acea vreme membru al academiei noastre. Am ţinut neapărat să fiu aici, la această gală, pentru că numele Ana Aslan este al dumneavoastră, al brăilenilor, dar noi toţi cei care, mai tineri sau mai bătrâni, călătorim prin lume, vedem peste tot Gerovitalul şi ştim că acesta aparţine Anei Aslan, chiar dacă el astăzi are un alt brand de producţie. Pentru că susţinem acest domeniu de ştiinţă, vreau să vă spun că, acum o săptămână, academia noastră a semnat un acord de cooperare ştiinţifică cu Institutul 'Ana Aslan'. Ceea ce a realizat academicianul Ana Aslan s-a bazat pe cercetare, cercetare pe care mi-aş dori ca cei tineri şi cei mai puţini tineri să o continue în sensul celor pe care le-a lăsat moştenire Ana Aslan", a subliniat Doina Banciu.

Gala Premiilor 'Ana Aslan' a avut şi două sesiuni de comunicări ştiinţifice, cu lucrări susţinute de dr. Theodora Bărbulescu-Poli (fosta şefă de cabinet a Anei Aslan) - vicepreşedintele Fundaţiei "Ana Aslan", conf. dr. farm. Gabriela Vlăsceanu, prof. dr. Gabriel Prada, farm. Ion Bobaru, dr. Maria Diaconescu, dr. ing. Cerasela Măciucă. La manifestare a fost prezent şi director general al Companiei Zentiva, producătorul medicamentului Gerovital, Simona Cocoş.

Galei Premiilor 'Ana Aslan' a fost organizată de Fundaţia "Ana Aslan" în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila şi Consiliul Judeţean Brăila.

Ana Aslan este Cetăţean de onoare al municipiului Brăila post mortem din 31 martie 1997. În municipiul Brăila există un bust al acesteia, amplasat la intersecţia străzilor Mihai Eminescu şi Ana Aslan. Ana Aslan a fost o mare consumatoare de artă, în patrimoniul Muzeului Brăilei "Carol I" găsindu-se obiecte de artă decorativă, piese arheologice, plachete, medalii, distincţii care i-au aparţinut profesoarei şi care pot fi admirate în Expoziţia permanentă 'Ana Aslan' din cadrul Secţiei Memoriale, coordonată de muzeograful şef Elena Ilie. Expoziţia cuprinde şi o mare parte din obiectele care se găseau în casa Anei Aslan din Bucureşti - mobilier, tablouri, obiecte personale şi de vestimentaţie. AGERPRES/(A, AS - autor: Ecaterina Ignat, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 45

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 17-04-2025 17:50

Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l

Sanatate 17-04-2025 15:11

Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir

Sanatate 17-04-2025 12:41

INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie

Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza

Sanatate 17-04-2025 12:13

Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia

Sanatate 17-04-2025 11:56

Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i

Sanatate 16-04-2025 17:30

Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale

Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul

Sanatate 16-04-2025 16:10

Olt: Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist, decontată de CAS

Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) a fost decontată în anul precedent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, au informat, miercuri, reprezentanții instituției într-un comunicat transmis AGERPRES. În județul Olt au încheiat contracte cu CAS Olt șapte furnizorii de servicii medicale con

Sanatate 16-04-2025 13:44

Dăruiește Viață: Spitalul construit la 'Marie Curie' a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor

Spitalul construit la 'Marie Curie' de Asociația Dăruiește Viață a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor acordate, arată bilanțul primului an de activitate a noii unități medicale, realizată cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor. Dăruiește Viață și Spitalul 'Marie C

Sanatate 15-04-2025 17:17

Galați: Brățări inteligente pentru pacienți, telemedicină și portal medical la Spitalul din Târgu Bujor

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că pacienții Spitalului Orășenesc Târgu Bujor vor beneficia, în urma derulării unui proiect PNRR de 1,4 milioane de lei, de servicii de medicină îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei, respectiv brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până

Sanatate 15-04-2025 16:19

Rafila spune că burnout-ul medicilor este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități

Burnout-ul din sistemul medical este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul a fost prezent la lansarea 'Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate', realizat în cadrul Planului Național

Sanatate 15-04-2025 15:07

Iași: Medicii încearcă să găsească răspunsuri după ce doi rezidenți de la IGH au murit la interval de două săptămâni

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Sf. Spiridon' Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf Spiridon' Iași, pro

Sanatate 15-04-2025 14:02

INSP: 63 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 2%; un deces raportat

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 7 - 13 aprilie, au fost înregistrate 63 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 16 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă

Sanatate 15-04-2025 11:48

Federația 'Solidaritatea Sanitară' susține salarizarea suplimentară în funcție de performanță, dar nu forma propusă de Ministerul Sănătății

Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare în funcție de performanță în domeniul medical și consideră că forma propusă de Ministerul Sănătății este eronată. 'Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare î

Sanatate 15-04-2025 11:45

Președintele Colegiului Medicilor: Problema resursei umane în sănătate rămâne extrem de importantă

Problema asigurării resursei umane în sănătate în mod uniform la nivelul țării este una 'extrem de importantă', a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor România, Cătălina Poiană, cu prilejul lansării Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate. Ghidul lansat de Ministerul Sănătății, cu sp

Sanatate 15-04-2025 11:17

Alexandru Rafila: Rezidențiatul pe post ar trebui să devină prioritar

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că ar fi înțelept să se revină la rezidențiatul pe post, în acest fel urmând să ajungă medici în toate comunitățile. 'Cred că un lucru înțelept ar fi să revenim la o formă de organizare, care, acum, este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităț