logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Facebook interzice videoclipurile ''deepfake''; e nevoie de un software mai bun pentru a recunoaşte aceste clipuri (experţi Eset)

Image

Facebook elaborează un nou set de reguli care vizează reducerea răspândirii în mass-media a materialelor video de tip "deepfake", iar specialiştii în securitate cibernetică susţin că "trebuie să fim în din ce în ce mai exigenţi şi mai pregătiţi pentru ceea ce urmează", scrie blogul din România al producătorului de soluţii de securitate, Eset.

"Un anunţ al vicepreşedintelui platformei de gestionare a politicilor globale Facebook, Monika Bickert, dezvăluie că platforma implementează o abordare pe mai multe planuri pentru a face faţă ameninţărilor tot mai mari ale conţinutului mass-media manipulat, creat special pentru a răspândi dezinformarea şi pentru a influenţa opinia publică. Facebook a anunţat cu acest prilej că va elimina conţinutul manipulat care bifează aceşti doi indicatori: a fost "editat sau sintetizat - dincolo de ajustările necesare pentru claritate sau calitate - în moduri care nu sunt evidente pentru o persoană obişnuită şi ar putea face pe cineva în mod eronat să creadă că un subiect al videoclipului a spus cuvinte pe care nu le-a spus de fapt", şi este "produsul inteligenţei artificiale sau al învăţării automate (machine learning) care contopeşte, înlocuieşte sau suprapune conţinutul unui videoclip, făcându-l să pară autentic", notează sursa citată.

În viziunea experţilor de la Eset, noua politică strictă se aplică tehnicilor "deepfake", care sunt un exemplu al modului în care algoritmii de învăţare automată pot fi utilizaţi în scopuri nefaste. De altfel, Eset precizează că a identificat tehnica deepfake drept una dintre tendinţele malware care va caracteriza peisajul ameninţărilor de securitate cibernetică în 2020.

"Nu doar că avem nevoie de un software mai bun pentru a recunoaşte aceste videoclipuri manipulate digital, dar trebuie, de asemenea, să conştientizăm că ne îndreptăm ca oameni către un moment în care nu ar trebui să credem întotdeauna ceea ce vedem", afirmă specialistul în securitate Eset, Jake Moore.

Pe fondul acestui subiect, specialiştii Eset se întreabă unde se va trage linia prin care se decide că un anume conţinut este destinat să fie umoristic sau nu.

"Dacă o fotografie (sau o secvenţă video) este considerată şi clasificată printr-un proces de rating drept falsă (sau parţial falsă) de către utilizatorii platformei, în urma unui proces manual de fact-checking, atunci va fi redusă automat, în mod semnificativ, distribuţia sa în News Feed şi se va respinge difuzarea acestui conţinut drept anunţ (ad). Iar persoanele care o văd, încearcă să o partajeze sau au împărtăşit-o deja, vor vedea avertismente care îi avertizează că este falsă ", explică vicepreşedintele platformei de gestionare a politicilor globale Facebook, Monika Bickert, citată de blogul Eset.

În acelaşi timp, reprezentanta Facebook a susţinut ideea că eliminarea unor astfel de videoclipuri nu ar împiedica oamenii să le vadă în altă parte şi nu ar şti că acele materiale sunt false. "Menţinerea lor, dar etichetarea ca fiind false, va oferi în schimb oamenilor informaţii de context cruciale", a spus Bickert.

La jumătatea anului trecut, un videoclip fals, realizat cu ajutorul imaginilor digitale, în care fondatorul Facebook Mark Zuckerberg este văzut dând un interviu, a fost lansat pe Instagram. Deşi este deţinută de Facebook, Instagram a anunţat că nu are intenţia să şteargă clipul, potrivit mass-media americane, citate de EFE.

Videoclipul a fost realizat de către doi artişti britanici, Bill Powers şi Daniel Howe, cu ajutorul unei companii din Israel, Canny AI, pentru un proiect artistic, intitulat Spectrum şi prezentat la festivalul britanic de film documentar Sheffield Doc/Fest. Alături de cel al lui Zuckerberg au mai fost prezentate videoclipuri de acelaşi gen al preşedintelui SUA, Donald Trump, al actorului american Morgan Freeman, al vedetei de reality show Kim Kardashian, sau al actriţei sârbe Marina Abramovic.

Aceste videoclipuri trucate sunt cunoscute sub numele 'deepfake' datorită tehnicilor digitale utilizate pentru a realiza un filmuleţ cât se poate de realist.

Eset a fost fondată în anul 1992, în Bratislava (Slovacia), şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

08-12-2024 20:27

MApN semnalează noi acţiuni de dezinformare online, mai ales pe TikTok

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) semnalează noi acţiuni de dezinformare în mediul online, în special în platforma TikTok, vizate fiind frontierele României şi infrastructura portuară. "Prima dintre cele două postări identificate acreditează în mod fals ideea că graniţele României vor fi închis

20-11-2024 11:40

Vevera (ICI Bucureşti): Mediul de securitate cibernetică este volatil, incert, complex şi ambiguu

Mediul de securitate cibernetică este volatil, incert, complex şi ambiguu, iar atacatorii cibernetici arbitrează decalajul dintre utilizarea unui smartphone şi conştientizarea protecţiei acestuia, a declarat, miercuri, la conferinţa internaţională CyberCon România 2024, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (IC

20-11-2024 10:59

Dumitrache (Reprezentanţa CE în România): Securitatea UE nu poate fi garantată fără cea mai valoroasă resursă a sa - oamenii

Securitatea cibernetică Uniunii Europene (UE) nu poate fi garantată fără cea mai valoroasă resursă a sa - oamenii, şi tocmai de aceea avem nevoie urgentă de profesionişti cu aptitudini şi competenţe pentru a preveni, detecta, descuraja şi apăra UE împotriva atacurilor cibernetice, a declarat, miercuri, în cadrul conferinţei internaţionale CyberCon Rom&aci

20-11-2024 10:41

Hansen (Ambasada SUA în România): Criminalitatea cibernetică a produs pierderi globale de peste 8 trilioane de dolari în 2023

Pierderile globale cauzate de criminalitatea cibernetică au depăşit opt trilioane de dolari, în 2023, aproape dublu faţă de întreaga economie a Japoniei, a declarat, miercuri, în cadrul conferinţei internaţionale CyberCon România 2024, Peter Hansen, responsabil pe probleme economice al Ambasadei SUA în România.

20-11-2024 10:21

CORECTURĂ Preşedintele ARASEC: România are o poziţie deosebită în domeniul securităţii cibernetice

În ştirea cu titlul ''Preşedintele ARASEC: România are o poziţie deosebită în domeniul securităţii cibernetice'', difuzată miercuri, la ora 10:21, pe fluxul Economic Intern, în paragraful 2 se va citi corect ''Bacivarov", în loc de "Bacirov", şi în paragraful 4 "ARASEC", în loc

06-11-2024 18:52

DNSC, despre atacul cibernetic asupra site-ului AUR: Specialiştilor DGOT li s-a comunicat că problema va fi gestionată de deţinătorii site-ului

Atacul cibernetic asupra site-ului oficial al Partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) se numeşte defacement şi reprezintă înlocuirea neautorizată a interfeţei paginii web prin exploatarea unor vulnerabilităţi de securitate, precizează, miercuri seara, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC). "În cursul zilei