Irimescu: Simplificarea politicii agricole comune a luat-o pe o cale greșită, dacă e adoptată de către miniștrii de externe

Propunerea de simplificare a politicii agricole comune (PAC), care este foarte bună, a luat-o pe o cale greșită pentru că, în loc să fie adoptată de către miniștrii Agriculturii, va fi adoptată de către miniștrii Afacerilor Externe, a afirmat Achim Irimescu, ministrul plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE, într-o intervenție online, la prima reuniune în format Club de Presă - găzduită de Clubul Fermierilor.
'Simplificarea politicii agricole comune, din păcate, a luat-o pe calea greșită. Propunerea este foarte bună, dar cu două zile înainte de a fi prezentată ca propunere de simplificare, ca urmare a demonstrațiilor de anul trecut ale fermierilor, a fost transformată în omnibus și în loc să fie adoptată de miniștrii Agriculturii, va fi adoptată de către miniștrii Afacerilor Externe. Este prima dată în istorie de când sunt în politicile agricole comune, de prin '92, când se întâmplă așa ceva', a spus fostul ministru român al Agriculturii.
Potrivit acestuia, pe 16 iulie 2025, când șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta propunerea privind viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2028-2034, va fi practic 'viitorul agriculturii europene'.
'Se propune, din păcate, un buget unic pe stat-membru și asta va ridica mari probleme, pentru că se introduc o mulțime de condiționalități. Spre exemplu, România sau oricare alt stat-membru, va face plățile directe din bugetul național, iar ulterior, când Comisia va trebui să deconteze, va urmări dacă condiționalitățile pe întreg pachetul au fost respectate. Dacă nu, atunci rămân plățile directe din bugetul național. Știm bine cum se întâmplă cu PNRR. Este o soluție pe care majoritatea statelor-membre o respinge categoric', a spus Achim Irimescu.
Acesta a precizat că decizia privind viitorul buget multianual al UE se va lua de către șefii de stat și de Guvern prezenți în Consiliul European, și nu de către Comisie, care face doar propunerea.
În context, ministrul plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a sugerat să-i fie transmise mesaje clare președintelui Nicușor Dan 'pentru a respinge categoric o astfel de propunere'. 'Există riscul, dacă va fi adoptat acest buget unic pe stat-membru, să nu se facă plățile de la Comisie din cauza condiționalităților și ca banii de la agricultură să ajungă în altă parte', a explicat Irimescu.
Oficialul a mai arătat că, în privința politicii agricole comune, 'veștile nu sunt bune', pentru că propunerea pentru buget vizează tăierea pe orizontală a 20% din toate fondurile destinate agriculturii pentru a crea un fond de apărare.
'Deși reprezentanții fermierilor europeni și europarlamentarii au spus că apărarea n-are nicio valoare fără hrană, chiar și pentru soldați, din păcate nu s-a luat în calcul cât de importantă este agricultura. Dar și aici este o discuție, pentru că fondurile pentru agricultură, plățile directe nu se vor mai acorda decât celor care au cea mai mare nevoie de acestea, respectiv tineri până la 40 de ani, femeile din agricultură, fermele mixte și zonele cu constrângeri naturale. Fermele medii și mari ar urma să primească doar un sprijin cuplat, de 13% din plățile directe plus 2% pentru efectuarea de eco-scheme', a menționat Irimescu.
În aceste condiții, consideră Achim Irimescu, propunerea va însemna un dezastru pentru fermele mijlocii și mari, dacă intervine plafonarea obligatorie. 'Dacă plafonezi la 300.000 de euro, mulți fermieri dintre aceia care produc 70% din hrana României nu vor mai putea să fie performanți, în condițiile și constrângerile legate de mediu, de schimbările climatice', a conchis reprezentantul României la UE.
Comisia Europeană (CE) a lansat, la jumătatea lunii mai 2025, un pachet amplu de măsuri care vizează sarcina administrativă, controalele, punerea în aplicare, răspunsul în situații de criză și nevoile de investiții ale sectorului, pentru a simplifica politica agricolă comună și a stimula competitivitatea fermierilor.
Modificările ar putea genera economii de până la 1,58 miliarde de euro, anual, pentru fermieri, și de 210 milioane de euro pentru administrațiile naționale, făcând în același timp plățile, anumite cerințe și instrumentele de criză mai flexibile și mai ușor de gestionat. Această inițiativă face parte dintr-un efort mai amplu de simplificare aliniat la Busola pentru competitivitate a UE și sprijină competitivitatea, reziliența și digitalizarea sectorului agricol, precum și, în special, a tinerilor fermieri și a fermierilor ecologici, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Fermierii din întreaga UE sunt supuși unor obligații administrative împovărătoare, care adesea nu reflectă realitățile de pe teren. Această sarcină de reglementare necesită mult timp și generează costuri pentru fermieri și administrațiile naționale, ce conduce la o acceptare mai scăzută a obligațiilor și poate, de asemenea, să descurajeze investițiile, apreciază Executivul comunitar.
Pachetul de simplificare vizează o mai bună adaptare la diversele practici agricole și condiții locale, reducând în același timp suprapunerea cu normele naționale existente. De exemplu, fermele ecologice certificate vor fi considerate în mod automat ca îndeplinind unele dintre cerințele de mediu ale UE pentru finanțare.
Pentru unele dintre cerințele mai stricte, fermierii pot beneficia de stimulente pentru protejarea turbăriilor și a zonelor umede, astfel cum se prevede în cadrul bunelor condiții agricole și de mediu 2 (GAEC 2). Acest sprijin le va ajuta să respecte normele naționale care depășesc standardele UE, asigurând o compensație echitabilă pentru eforturile lor.
Totodată, pentru a reduce sarcina administrativă a controalelor, acestea vor fi raționalizate prin utilizarea sateliților și a tehnologiei. În plus, va fi introdus un nou principiu: un singur control la fața locului pe an pentru fiecare exploatație.
Fermierii din UE afectați de dezastre naturale sau de boli ale animalelor vor fi mai bine sprijiniți datorită noilor plăți de criză disponibile în cadrul planurilor strategice PAC și datorită unor instrumente mai flexibile și mai accesibile de gestionare a riscurilor.
Statele-membre vor beneficia de o mai mare flexibilitate în adaptarea planurilor lor strategice PAC, aprobarea prealabilă din partea Comisiei fiind necesară numai pentru modificările strategice. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra fermierilor, care vor beneficia mai rapid de modificările introduse.
Pe lângă modificările aduse principalelor norme ale PAC, Comisia va mai propune, în cursul acestui an, măsuri suplimentare de simplificare, inclusiv din domenii din afara agriculturii, menite să reducă sarcina de raportare și de control și să faciliteze adoptarea noilor flexibilități oferite de omnibusul simplificării PAC.
Miercuri, a avut loc la București prima reuniune în format Club de Presă - găzduită de Clubul Fermierilor. Prezentările și dezbaterile au vizat cele mai importante teme ale agriculturii românești și cum au fost ele urmărite prin programele Clubului Fermierilor, viziunea strategică pentru viitorul agriculturii, reflectată prin recomandările și angajamentele de acțiune rezultate în cadrul Forumurilor Regionale și a Forumului Național privind Viitorul Agriculturii. AGERPRES/(A - redactor: Cristian Anghelache, editor: Daniel Badea, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: Achim Irimescu/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mai multe panouri pentru plată în parcări publice au fost falsificate prin înlocuirea codului QR
Mai multe panouri pentru plată în parcări publice din Capitală au fost falsificate prin înlocuirea codului QR, datele bancare ale clientului fiind colectate fără acordul acestuia. Potrivit unui comunicat al Companiei Municipale Parking București S.A., transmis vineri AGERPRES, astfel de cazuri au fost identificate în următoar
Maramureș: Ștrandul municipiului Baia Mare, demolat pentru a face loc unui aqua park modern
Fostul ștrand al municipiului Baia Mare, închis publicului la începutul anului 2000, va fi demolat, iar pe același loc urmează a fi construit un aqua park, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, primarul Doru Dăncuș. 'Azi ( vineri n.red.) am demarat lucrările de demolare a clădirilor și vechilor echipamente din fostul ștrand al o
Alba: 'Drumul Mânăstirilor și al Sihaștrilor' intră în modernizare
'Drumul Mânăstirilor și al Sihaștrilor' - DJ 750C va fi modernizat, printr-o investiție de peste 72 milioane de lei, din fonduri europene, lucrările urmând să fie executate, pe două tronsoane în lungime totală de peste 38 de kilometri, de către o firmă din Alba. 'Astăzi, 25 iulie 2025, la sediul Consiliului Județean Alba, a fost s
Sector 1: Administrația locală a primit 130 de propuneri de proiecte pentru finanțare nerambursabilă din bugetul local
Administrația Sectorului 1 a primit 130 de propuneri de proiecte pentru finanțare nerambursabilă din bugetul local, suma totală alocată este de șapte milioane de lei, dintre care cinci milioane de lei sunt destinați proiectelor cu impact general în Sectorul 1, iar două milioane de lei - celor desfășurate la nivelul cartierelor. Potrivit unui comunicat al
Vrancea: Piață agroalimentară modernă inaugurată la Gugești; a costat peste 4 milioane de lei din bugetul local
O piață agroalimentară nouă a fost inaugurată, joi, în localitatea Gugești, în urma unei investiții realizate integral din bugetul local, în valoare de peste patru milioane de lei, potrivit primarului comunei, Vasile Vatră. Noua piață vine să înlocuiască un spațiu provizoriu improvizat, neadecvat pentru activitatea prod
Președintele CJ Olt: Proiectele începute nu trebuie stopate; în județ sunt 157 de investiții pe ''Anghel Saligny''
Un număr 157 de proiecte de investiții din județul Olt, pentru alimentare cu apă, canalizare și asfaltări de drumuri, aflate în diferite stadii de implementare, sunt finanțate prin programul ''Anghel Saligny'', a declarat, joi, președintele Consiliului Județean, Marius Oprescu, care este președinte al PSD Olt. ''&
INHGA: Risc de viituri și posibile inundații locale în vestul și sud-vestul țării
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de viituri, valabilă joi, între orele 12:00 - 24:00, pe râuri din cinci județe. Astfel, sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, precum și viituri rapide pe râurile mici, care pot conduce la inundații locale și la c
PMB: Grădina Zoologică a fost redeschisă
Grădina Zoologică București a fost redeschisă, informează Primăria Capitalei, joi, pe Facebook. Aceasta a fost temporar închisă, pentru intervenții necesare în urma fenomenelor meteorologice extreme di
Harghita: Microbuze școlare electrice achiziționate prin PNRR, predate primarilor în cadrul unei festivități, la Miercurea-Ciuc
Un număr de 16 microbuze școlare electrice, achiziționate din fonduri PNRR, au fost predate, joi, primarilor din Harghita, în cadrul unei festivități organizate de Consiliul Județean în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la care au participat și vicepremierul Tanczos Barna, precum și liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Secretarii generali ai județelor contestă inițiativa legislativă privind limitarea mandatelor
Zalău, 23 iul /Agerpres/ - Asociația Secretarilor Generali ai Județelor din România își exprimă 'profunda consternare' față de inițiativa legislativă care ar putea introduce un mandat limitat de cinci ani pentru funcția publică de secretar general al județului, considerând-o un demers greu de înțeles și explicat, cu impact negativ uriaș asupra
Președintele CJ Dolj: Blocarea fondurilor din 'Anghel Saligny' este un dezastru; 200 de șantiere se opresc
Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, afirmă că blocarea fondurilor din Planul Național de Investiții 'Anghel Saligny' este un dezastru pentru județ, fiindcă aproape 200 de șantiere se vor opri, iar comunități întregi rămân în continuare fără apă curentă, canalizare, gaze sau drumuri modernizate. 'Ce în
România, destinație strategică pentru retailul internațional; piața locală, estimată la aproape 60 de miliarde de euro (analiză)
Piața de retail din România continuă să atragă un număr tot mai mare de branduri internaționale, în condițiile în care valoarea acesteia este estimată la circa 60 de miliarde de euro, arată o analiză de specialitate remisă miercuri AGERPRES. Peste 40 de retaileri internaționali și-au făcut intrarea pe piața românească între 2020 ș
Canicula și disconfortul termic se vor intensifica, îndeosebi în vestul, sudul și parțial în centrul țării, până la finalul săptămânii (ANM)
Valul de căldură se va menține, pe parcursul zilei de miercuri, în 17 județe din sudul țării, pentru care au fost emise avertizări Cod portocaliu și Cod galben, iar joi canicula va afecta majoritatea regiunilor, potrivit prognozelor actualizate publicate de Administrația Națională de Meteorologie. Astfel, este avertizare Cod Portocaliu de caniculă și dis
Nicușor Halici (președinte CJ Vrancea): Programul 'Anghel Saligny' este esențial pentru dezvoltarea comunităților locale
Președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Nicușor Halici, a atras atenția asupra importanței menținerii finanțărilor prin Programul Național de Investiții 'Anghel Saligny', subliniind că acesta reprezintă un instrument esențial pentru modernizarea infrastructurii din mediul rural și pentru stoparea depopulării comunităților locale. Potrivit acest
Primăria Constanța: Aproximativ 100 de salvamari și membri ai echipelor de prim ajutor patrulează zilnic plajele
Aproximativ 100 de salvamari și membri ai echipelor de prim ajutor patrulează zilnic plajele din Constanța și stațiunea Mamaia, între orele 08:30 - 19:30, dar respectarea regulilor de siguranță rămâne responsabilitatea fiecărui turist, atenționează administrația locală. 'Plajele din Constanța și Mamaia sunt în această per