logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prefectul Harghitei: Din ce au afirmat specialiștii, nu există risc de prăbușire a salinei Praid

Image

Prefectul județului Harghita, Petres Sandor, a declarat, miercuri, că, din ceea ce au afirmat specialiștii, nu există risc de prăbușire a salinei Praid, făcând referire la informațiile care au apărut în spațiul public.

''Am văzut și noi că apar tot felul de știri, Din ceea ce au afirmat și afirmă specialiștii, pe termen scurt și mediu, nu există niciun risc de o eventuală prăbușire a minei, a salinei Praid. Într-adevăr, dacă s-ar umple complet mina și ar sta apa acolo ani de zile, prin dizolvarea sării, ar putea să existe această posibilitate teoretică. Dar, repet, pe termen scurt și mediu, nu este probabil să se întâmple așa ceva'', a declarat presei prefectul Petres Sandor.

Acesta a adăugat că debitul apei care intră în salină s-a mai redus puțin, dar în zonă continuă să se înregistreze precipitații și până când debitele nu revin la normal, nu există nicio posibilitate de a se acționa, fără a pune în pericol echipele de intervenție.

''S-a atenuat un pic debitul, dar încă este mult peste cel obișnuit. Și, în plus, avem reprize de ploaie în continuare. Suntem sub coduri, portocaliu, respectiv roșu, încă două zile. Deci, din acest punct de vedere, veștile nu sunt deloc îmbucurătoare. În plus, trebuie să spunem că, la momentul actual, până la reducerea la normal a debitelor, nu există nici o posibilitate de intervenție, nici în subteran, nici la suprafață, care să nu pună în pericol viața celor care intervin. Și nu ne putem permite acest lucru'', a arătat prefectul.

Petres Sandor a precizat că în cursul zilei de miercuri s-a întrunit din nou Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul ședinței fiind adoptate mai multe măsuri, care au fost transmise Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

''În cursul zilei de astăzi (miercuri - n. red.), am avut o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Am adoptat o hotărâre, care a și fost transmisă pe căile oficiale pentru a fi discutată în Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Am propus câteva măsuri, cu titlul de exemplu: realizarea, cât mai urgentă, a unui canal care să poată să preia parte din debite, în afara zonei afectate. Demararea, cât mai urgentă, a acelor activități, mă refer la efectuarea de studii și orice alte activități conexe, care să permită punerea în siguranță și normalizarea situației în subteran. Și, în plus, solicitarea să se întocmească o documentație care să permită licitarea unei lucrări pentru realizarea unei acumulări nepermanente în amonte de zona periclitată, care să aibă două scopuri: de a prelua vârfurile de debit și de a proteja acea investiție pe care urmează să o efectueze Salrom-ul, pentru punerea în siguranță a albiei pârâului pe aproximativ 1,7 kilometri'', a spus Petres Sandor.

Prefectul le-a transmis din nou locuitorilor din zonă să nu aibă niciun moment sentimentul că vor fi lăsați singuri.

''Vedem și noi că există un sentiment de sfârșitul lumii și vreau să le spun, să le transmit concetățenilor noștri, să nu aibă niciun moment sentimentul că vor fi lăsați singuri. Salromul, în comunicatul dat, ne-a asigurat că dorește cu orice preț să continue atât activitatea turistică, cât și cea de exploatare la Praid și noi, instituțiile de nivel local, județean și național, o să facem toate eforturile necesare pentru ca acest deziderat să poată să fie realizat'', a conchis prefectul Harghitei.

Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita a precizat că la fața locului, în dispozitiv, se află patru motopompe remorcabile de mare capacitate, dar personalul a fost retras și, în funcție de evoluția situației în teren și de solicitarea de sprijin, se vor relua acțiunile de pompare a apei.

''Momentan, au rămas în dispozitiv trei motopompe remorcabile de mare capacitate și una de rezervă, dispusă la o distanță de aproximativ 300 m față de celelalte. Din cele patru motopompe, două sunt de la ISU Harghita, una de la ISU Neamț și una de la ISU Brașov. Personalul ISU Harghita a fost retras și, în funcție de evoluția situației din teren și de solicitarea de sprijin, vor fi reluate acțiunile pentru pomparea apei, în vederea micșorării debitului pârâului Corund'', a transmis ISU Harghita.

Problemele la Salina Praid au apărut pe 5 mai, în contextul precipitațiilor abundente care au determinat creșterea nivelului pârâului Corund și infiltrarea apei în salină.

Accesul turiștilor în subteran a fost suspendat și Comitetul Local pentru Situații de Urgență Praid a declarat stare de alertă în localitate.

În ciuda lucrărilor de amenajare efectuate, autoritățile au anunțat, marți, că geotextilul folosit pentru drenaj s-a deteriorat, din cauza debitului ridicat al pârâului Corund, astfel încât apa a reînceput să intre în mină cu un debit care nu poate fi controlat.

Județul Harghita se află sub o avertizare meteo de cod portocaliu, până în data de 29 mai fiind prognozate ploi însemnate, averse torențiale de până la 60 l/mp și vânt care poate ajunge, izolat, la 80-90 km/h.

De asemenea, au fost emise mai multe coduri hidrologice, inclusiv un cod roșu, fiind prevăzute, până în data de 29 mai, scurgeri de pe versanți, viituri și depășirea cotelor de apărare pe râurile Trotuș, Olt, Homorod și Târnave. AGERPRES / (A - AS - redactor: Gina Ștefan, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)

Citeşte şi:

Harghita: Autoritățile solicită sprijin guvernamental de urgență pentru persoanele afectate de situația de criză de la Praid 

Salina Praid a devenit inaccesibilă și personalului operator, din cauza ploilor

Afisari: 296

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 29-05-2025 19:55

Ministrul Energiei a semnat încă 53 de contracte pentru parcuri fotovoltaice, în valoare totală de 117 milioane de lei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat noi contracte de finanțare cu alte 53 de entități publice pentru investiții în capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum, informează ministerul de resort într-un comunicat remis, joi, AGERPRES. Valoarea totală a contractelor semnate se ridic

Administratie 29-05-2025 16:01

Bihor: Ziua Eroilor, comemorată la Cimitirul Municipal 'Rulikowski' din Oradea

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a depus joi o coroană de flori la monumentele eroilor români și străini din Cimitirul Municipal 'Rulikowski', cu prilejul Zilei Eroilor, a informat, într-un comunicat, Biroul de presă al Primăriei. Ceremonia de comemorare a avut loc la Capela Municipală din cadrul Cimitirului '

Administratie 29-05-2025 15:50

Bihor: Prima stație geotermală din România, cu fonduri europene de 25 de milioane de euro, inaugurată la Oradea

Prima stație geotermală din România, realizată cu fonduri europene de 25,6 milioane de euro în cartierul Nufărul I din Oradea, a fost inaugurată joi în prezența ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care a pus bazele proiectului în urmă cu 16 ani, când era director în Primăria Oradea.

Administratie 29-05-2025 15:34

Bihor: Președintele ales al Consiliului Județean, Mircea Mălan, a depus jurământul

Mircea Mălan, ales pe 4 mai în funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor în locul vacantat prin demisia lui Ilie Bolojan, a depus joi jurământul în fața consilierilor județeni. Festivitatea a început cu o rugăciune de binecuvântare rostită de episcopul ortodox Sofronie Drincec, după care secretarul

Administratie 29-05-2025 15:10

Timiș: Comuna Otelec, unde Bega părăsește România, cuprinsă în traseul turistic european Cortina de Fier

Comuna Otelec, punct terminus pentru ieșirea din țară a râului Bega spre Serbia, va face parte din harta proiectului turistic cu traseu internațional 'EuroVelo 13', cunoscut ca 'Traseul Cortinei de Fier'. 'Administrația județeană vrea să promoveze în acest fel patrimoniul cultural local și să atragă turiști pe t

Administratie 29-05-2025 14:34

Harghita: Președintele CJ își exprimă recunoștința pentru valul de solidaritate provocat de situația de criză de la Praid

Președintele Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna-Botond, și-a exprimat, joi, recunoștința față de valul de solidaritate provocat, atât în țară cât și în străinătate, de situația de criză de la Praid. Într-un comunicat transmis presei se precizează că, pe fondul efectelor generate de infiltrații

Administratie 29-05-2025 10:49

Constanța: Lucrările de reabilitare a Teatrului de Stat, finalizate după cinci ani; valoarea investiției, 23 milioane de lei

Reabilitarea Teatrului de Stat din Constanța a fost finalizată, investiție în valoare de aproximativ 23 milioane de lei, cu fonduri europene, după ce lucrările la acest obiectiv de patrimoniu au început în urmă cu aproape cinci ani. Primăria Constanța a informat, joi, că s-au încheiat lucrările de reabilitare completă a Teatrului de Sta

Administratie 28-05-2025 17:44

Timiș: Consiliul Județean vrea să cumpere un hotel de lângă Timișoara, pentru a muta Clinica de Psihiatrie

Consiliul Județean (CJ) Timiș vrea să cumpere un hotel din comuna Moșnița Nouă, limitrofă municipiului Timișoara, pentru a muta acolo Clinica de Psihiatrie a Spitalului Județean, fiind dispus să ofere 2,8 milioane de euro. Consilierii județeni au aprobat, miercuri, ca o comisie a CJ Timiș să participe la negocierea prețului de vânzare pe

Administratie 28-05-2025 17:09

Primăria Municipiului Timișoara, premiată pentru transformare digitală și guvernanță inteligentă

Municipalitatea Timișoara a fost distinsă cu premiul pentru Transformare Digitală și Smart Governance, acordat în cadrul Smart City Industry Awards - unul dintre cele mai importante evenimente dedicate digitalizării administrației publice din România. Distincția recunoaște soluția implementată de Primărie pentru accesul instant la

Administratie 28-05-2025 16:43

Harghita: Autoritățile solicită sprijin guvernamental de urgență pentru persoanele afectate de situația de criză de la Praid

Autoritățile locale și județene solicită intervenția urgentă a Guvernului pentru sprijinirea persoanelor afectate de situația de criză de la salina Praid, unde activitatea a fost oprită după infiltrațiile produse în subteran în urma ploilor abundente care au dus la creșterea debitului pârâului Corund. Președintele Consi

Administratie 28-05-2025 15:04

Harghita: 10 autobuze electrice și 14 stații de încărcare, achiziționate de Primăria Miercurea-Ciuc

Primăria Miercurea-Ciuc va achiziționa, cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), zece autobuze electrice, ce vor deservi pasagerii din douăsprezece comune din apropierea municipiului. Contractul în valoare de 27,97 milioane de lei a fost semnat, miercuri, cu o companie din Baia Mare și prevede și achiziționarea a

Administratie 28-05-2025 14:05

Daniela Safta(ONRC): Numărul procedurilor de insolvență în primul trimestru este de 1.065, cele mai multe în București

Numărul procedurilor de insolvență, în primul trimestru, este de 1.065, cele mai multe fiind deschise în București, apoi în județele Bihor, Cluj, Ilfov, Iași, Hunedoara și Prahova, a declarat miercuri Anca - Daniela Safta, director general adjunct al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). 'În primele t

Administratie 28-05-2025 14:00

Timiș: Trei evenimente la Timișoara dedicate digitalizării, inteligenție artificiale și securității cibernetice

Timișoara găzduiește, miercuri și joi, trei evenimente care aduc în prim-plan teme precum Inteligența Artificială (AI), securitatea cibernetică și dezvoltarea ecosistemelor de inovație. Seria evenimentelor a fost deschisă, miercuri, cu Cybersecurity & Dual-Use Technologies - Timișoara, organizat de AmCham Romania, Camera de Comerț Româno-Americ

Administratie 28-05-2025 12:40

Timiș: Ziua Timișoarei va fi sărbătorită cu artiștii internaționali MIKA și James Bay

Municipalitatea va transforma Ziua Timișoarei, în perioada 1 - 3 august, într-o scenă a marilor emoții și a muzicii de top, împreună cu MIKA și James Bay, artiști internaționali cu milioane de fani în toată lumea, care vor concerta pentru prima dată în orașul de pe Bega. Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Primăria Timișo