Tulcea: AZL Sulina vrea să atragă investiţii nepoluante în Deltă (GALERIE FOTO)

Administraţia Zonei Libere (AZL) Sulina va concesiona, la finalul acestui an, un prim lot de teren în perimetrul pe care îl gestionează şi doreşte să atragă investiţii nepoluante în zonă, astfel încât fosta întreprindere de comerţ exterior să devină motorul dezvoltării unui port cu o amprentă de carbon zero.
Pentru realizarea acestui obiectiv, AZL Sulina a început două proiecte cu fonduri europene de reamenajare a celor două bazine portuare pe care le deţine şi doreşte să atragă finanţare prin proiectul "Timbrul monumentelor" pentru restaurarea clădirilor de patrimoniu pe care le deţine.
Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO
"Acum, facem anunţul de concesionare a terenului AZL Sulina. Am identificat cele mai bune variante de concesionare a terenului şi zic că undeva la finele acestui an vom putea ieşi cu un anunţ public de concesionare. Oraşul va avea foarte mult de câştigat. Nu doar Sulina, ci întreaga ţară", a declarat directorul AZL, Dragoş Ioniţă.
El a făcut referire la faptul că, prin investiţiile care se vor încheia la sfârşitul anului viitor în AZL Sulina, cel mai estic oraş al Uniunii Europene va putea atrage cel puţin 3,5 milioane de tone de marfă, acest volum provenind din spaţiul non-european.
"Am identificat cu cei de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare posibilitatea să cooptăm companii care să aibă sediul social în Sulina, ca taxele şi impozitele pe care ar trebui să le plătească la bugetul de stat să ajungă o parte şi la comunitatea din Sulina", a mai spus Dragoş Ioniţă.
Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO
În context, directorul AZL Sulina a amintit că instituţia pe care o conduce deţine şi clădiri de patrimoniu care trebuie restaurate, printre acestea aflându-se şi biroul părintelui Dunării, Charles Hartley, şi a menţionat că imobilele ar putea să devină sedii ale unor firme care îşi vor desfăşura activitatea în perimetrul AZL Sulina, în contextul în care accesul în AZL este permis doar în anumite condiţii.
"Am reuşit să facem o expertiză a clădirii arhitectului şef Charles Hartley, proiectantul canalului Sulina. Aşteptăm să se lanseze proiectul 'Timbrul monumentelor' prin intermediul căruia să facem partea de proiectare şi tot ce înseamnă avizare pentru reabilitarea imobilelor. Din ce am înţeles de la Ministerul Culturii, după 'Timbrul monumentelor' va fi şi o identificare a unor surse de finanţare pentru punerea în valoare a acestor imobile", a menţionat directorul AZL Sulina.
Investiţiile AZL Sulina au în vedere inclusiv promovarea investiţiilor nepoluante.
"Vrem să înfiinţăm un parc de panouri fotovoltaice cu care să producem energie, energie pe care să o folosim în obţinerea hidrogenului activ, electroliza apei. Hidrogenul activ în Delta Dunării, pe canalul Sulina, înseamnă zero poluare", a mai spus Ioniţă.
De altfel, încă din anul 2021, în cadrul simpozionului internaţional "Delte şi zone umede", organizat de Institutul Naţional de Cercetare Delta Dunării, specialiştii au anunţat lansarea Iniţiativei 3D - Decarbonizarea Deltei Dunării prin care se doreşte transformarea rezervaţiei într-un hub verde care să utilizeze numai energie regenerabilă.
Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO
Urmaşă a unuia dintre primele porturi libere de pe teritoriul actual al României recunoscut prin tratate internaţionale, AZL Sulina s-a înfiinţat în anul 1978, în subordinea Ministerului de Comerţ Exterior, într-o perioadă în care statul român, membru al CAER, nu putea face comerţ cu state din afara blocului comunist.
După căderea regimului comunist, AZL Sulina a fost în subordinea Ministerului Transporturilor până în anul 2009, atunci când a trecut sub autoritatea Consiliului Judeţean, a cărui conducere ani la rând a reclamat lipsa de profit a regiei.
În momentul de faţă, cele două perimetre ale AZL Sulina nu pot fi utilizate de nave, iar valoarea investiţiilor realizate din fonduri europene pentru operaţionalizarea bazinelor maritime este de peste 220 de milioane de lei.
Lucrările în cadrul celor două proiecte sunt realizate în proporţie de aproximativ 40%, respectiv 70% şi se estimează că se vor încheia la finalul anului viitor.
Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO
Zona liberă este o regiune geografică aparţinând uneia sau mai multor ţări în care relaţiile economice se dezvoltă fără niciun fel de îngrădiri din partea statului pe teritoriul căruia au loc activităţile. Create pentru dezvoltarea zonelor, aceste construcţii sunt considerate de specialişti un panaceu economic universal. De-a lungul timpului şi în diferite locuri din lume, au avut mai multe denumiri - ''zone economice speciale'', ''zone economice internaţionale'' sau ''zone libere deschise''. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ALPAB: Curse zilnice cu vaporașul și plimbări cu bărci și hidrobiciclete, pe Lacul Herăstrău
Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement anunță deschiderea sezonului de agrement, vineri, la Debarcaderul Central Herăstrău (zona Berăria H). Potrivit unei postări pe Facebook a ALPAB, programul de funcționare este zilnic între orele 9:00 - 19:00 pentru curse cu vaporașul și 9:00 - 18:00 pentru închirierea bărcilor și a hidrobici
Prahova: Apa livrată la Breaza este din nou potabilă; interdicția de consum - ridicată
Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este din nou potabilă, inspectorii sanitari dispunând ridicarea interdicției de consum al apei impusă după ce în probele prelevate la finalul lunii aprilie a fost confirmată prezența bacteriei clostridium perfringens. 'Conform ultimelor informații comunicate de către Direcția de
Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi
Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen
Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial
Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali
Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați
Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam
Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani.
Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei
O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,
Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo
Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină
Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu
Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit
CTP Arad nu găsește suficienți șoferi pentru autobuze deși oferă inclusiv școlarizare gratuită
Compania de Transport Public (CTP) Arad caută de câteva săptămâni să angajeze 25 de șoferi care ar trebui să lucreze din iunie, când tramvaiele de pe o linie principală vor fi înlocuite cu autobuze, dar la interviuri se prezintă puțini doritori, astfel că doar patru au fost angajați până acum. Directorul CTP Arad, Claudiu Godja,
Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic
Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o
Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness
Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa
Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările