logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Nicuşor Dan prezintă 20 de solicitări pentru candidaţii la parlamentare şi prezidenţiale; săptămâna viitoare se va întâlni cu aceştia

Imagine din galeria Agerpres

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, joi, cele 20 de solicitări pe care urmează să le prezinte candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi parlamentare.

 


Edilul general a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că începând de săptămâna viitoare va solicita întâlniri cu candidaţii pentru a afla dacă ei susţin sau nu aceste obiective.

Prima solicitare vizează modificarea legii finanţelor publice locale şi a Codului fiscal, astfel încât împărţirea taxelor şi impozitelor pe care le plătesc bucureştenii între Primăria Generală şi primăriile de sector să o facă Consiliul General, nu Parlamentul. El a menţionat că în acest fel se procedează în toate capitalele europene care au subdiviziuni administrative, deoarece o astfel de măsură asigură coerenţă şi implementarea unei viziuni de ansamblu.

Conform celei de-a doua cereri, posibilitatea de împrumut a unităţilor administrativ teritoriale ar trebui să fie proporţională cu numărul de locuitori.

"Aşa cum este azi, aşa-numita lege a plafoanelor, Municipiul Bucureşti se poate împrumuta la fel de mult cum se poate împrumuta municipiul Făgăraş, Reşiţa sau Alexandria. Evident că necesităţile de a dezvolta aceste oraşe sunt cantitativ diferite", a spus edilul general.

Nicuşor Dan doreşte, de asemenea, ca toate autorizaţiile de construire din Bucureşti să fie emise de primarul general şi toate documentaţiile de urbanism din Capitală să fie votate de Consiliul General. El a adăugat că măsura este necesară pentru a asigura coerenţă, decongestionarea traficului, dar şi pentru că în prezent "există un grad mare de ilegalitate" în emiterea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de urbanism.

O altă solicitare vizează Codul urbanismului, aflat în dezbatere, mai exact "limitarea derogărilor" pe indicatori urbanistici.

"Aşa cum este proiectul de cod acum, noi avem un Plan Urbanistic General, care stabileşte în mod ştiinţific nişte indicatori de construire în anumite zone şi poate să vină un privat să ceară primarului - şi primarul nu poate să îl refuze - să îi dea cu 20% mai mult decât scrie în legea oraşului", a explicat edilul general.

El a punctat că mai cere ca în Codul urbanismului să fie prevăzut un mecanism prin care Inspectoratul de Stat în Construcţii şi prefectul să asigure în mod real controlul legalităţii în emiterea autorizaţiilor şi documentaţiilor de urbanism.

Potrivit edilului general al Capitalei, o altă solicitare se referă la posibilitatea organelor civile de control în construcţii să dispună oprirea lucrărilor la monumente şi în zone protejate.

În altă ordine de idei, Nicuşor Dan a atras atenţia asupra necesităţii luării de măsuri privind mai multe prevederi legislative, printre care se numără abrogarea celor potrivit cărora spaţiile verzi private nu fi inventariate de autorităţile publice locale decât după un proces de expropriere.

"Şi în Legea urbanismului de acum şi în viitorul Cod al urbanismului este prevăzut un termen de a ataca în instanţă documentaţiile de urbanism de doar cinci ani, deşi ele sunt acte normative şi asta ne pune în situaţia de a fi cu mâinile legate în momentul în care sunt documentaţii de acum şapte ani, de acum zece ani. În plus, prevederea este neconstituţională", a declarat Nicuşor Dan.

Totodată, el a semnalat că Legea nr. 102/2023 a limitat posibilitatea ONG-urilor de a merge în instanţă referitor la aspecte de urbanism şi construcţii.

Printre aspectele legislative enumerate de Nicuşor Dan se numără şi posibilitatea primarului general de a ataca în instanţă hotărâri ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Un alt set de cereri ale edilului general al Capitalei au vizat preluarea de către Municipalitate a mai multor obiective, printre care fostele Sere Ghencea, care aparţin statului, pentru a edifica un parc.

Nicuşor Dan a punctat că de interes este şi terenul viran din spatele stadionului Ghencea, ce aparţine Ministerului Apărării, iar Municipalitatea intenţionează ca pe o parte din acesta să organizeze o pădure urbană sau un parc zoologic.

El a spus că locaţia pe care statul a ales-o pentru edificarea Cartierului Justiţiei, esplanada de lângă Biblioteca Naţională, nu este potrivită, că ar trebui să devină un mare spaţiu de întâlnire sau pentru evenimente publice, având în vedere că oraşul nu are un astfel de spaţiu.

Edilul general a punctat că un drum către cartierul Greenfield prin Pădurea Băneasa nu ar trebui să fie definitiv, iar investitorul să aibă un interval de timp în care să facă ieşirile către şoseaua de centură.

Nicuşor Dan a punctat că alte cereri vizează grupurile de consilieri generali, cărora le solicită susţinerea referendumurilor locale, a noului Plan Urbanistic General, în viziunea pe care o vor prezenta specialiştii, precum şi votul pe revenirea tuturor bulevardelor din Capitală în administrarea Municipalităţii, pentru coerenţă. AGERPRES/(A - autor: Iulia Carciog, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Administratie 17-04-2025 17:37

Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita

Administratie 17-04-2025 16:54

Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic

Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de

Administratie 17-04-2025 16:49

Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%

Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede

Administratie 16-04-2025 16:34

Olt: Primarul orașului Balș anunță că o investiție într-o fabrică de aluminiu va genera 400 de locuri de muncă

O nouă investiție pe platforma industrială a orașului Balș începe anul acesta și va genera 400 de locuri de muncă, fiind vorba de o fabrică de aluminiu, a anunțat miercuri, primarul localității, Cătălin Rotea, care a precizat că a semnat certificatul de urbanism pentru obiectiv. Fabrica, o investiție a companiei Delta Aluminium, va fi am

Administratie 16-04-2025 16:30

Iași: Oficiali de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezenți la Festivalul 'Podul de Flori' de la Ungheni

Oficialități de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul orașului Ungheni, din Republica Moldova, pentru a lua parte, începând cu ora 12:00, la Festivalul 'Podul de Flori' organizat cu prilejul începerii lucrărilor construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrad

Administratie 16-04-2025 15:28

Galați: CJ a alocat 150.000 lei pentru refacerea Școlii din Malu Alb distrusă de incendiu pe 30 martie

Consiliul Județean Galați a alocat suma de 150.000 lei pentru refacerea Școlii din localitatea Malu Alb, distrusă într-un incendiu provocat cu intenție de un localnic în vârstă de 35 de ani, în noaptea de 30 martie. 'Am alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea Școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Dră

Administratie 16-04-2025 14:54

Timiș: A fost predat amplasamentul pentru viitorul Institut Oncologic Regional

Administrația județeană a predat miercuri, către firma constructoare, amplasamentul pe care va fi ridicat viitorul Institut Oncologic Regional din Timișoara (IORT). Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat că lucrările vor începe cu demolarea ruinelor a ceea ce s-a dorit a fi, în urmă cu 30 de ani, u

Administratie 16-04-2025 14:09

Iași: Programul Primăriei și al instituțiilor din subordine, modificat în perioada Pascală

Primarul Mihai Chirica a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că în perioada 18-21 aprilie, inclusiv, va fi modificat programul municipalității și al societăților furnizoare de servicii publice. 'Conform reglementărilor legale, Primăria Municipiului Iași nu va avea program de lucru de vineri, 18 aprilie, până lu

Administratie 15-04-2025 16:23

Arad: Zece tramvaie noi vor fi cumpărate de la fabrica locală Astra Călători

Primăria Arad va cumpăra zece tramvaie Imperio noi de la fabrica Astra Călători, după ce a obținut finanțare europeană totală de 90 de milioane de lei, a informat, marți, administrația locală. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Arad, au fost semnate două contracte de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, fie

Administratie 15-04-2025 15:47

Timiș: Conacul de la Banloc, al Principesei Elisabeta, va fi administrat de Consiliul Județean și Mitropolia Banatului

Conacul din comuna timișeană Banloc, al cărui proprietar a fost Principesa Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand și a Regiei Maria, va fi administrat de Consiliul Județean (CJ) Timiș și Mitropolia Banatului, care vor să îl transforme într-un centru cultural și turistic. 'Consilierii județeni au votat în plenul extraordinar d

Administratie 15-04-2025 14:26

Timiș: Viceprimarul Timișoarei cere Prefecturii controale în internatele școlilor, după ce a descoperit muncitori cazați ilegal

Viceprimarul municipiului Timișoara, Ruben Lațcău, a cerut, marți, Prefecturii Timiș și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) să elaboreze pe parcursul zilei un plan de control în toate internatele și căminele din oraș, după ce a descoperit într-un internat, în noaptea de luni spre marți, muncitori în construcții cazați ilegal, sedii de firme

Administratie 14-04-2025 14:40

Bistrița-Năsăud: Referendum local în comuna Parva, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Cetățenii comunei Parva din județul Bistrița-Năsăud vor fi chemați la urne în 18 mai, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pentru a se pronunța și cu privire la o intenție a administrației locale de a schimba categoria de folosință pentru o suprafață de 50 de hectare de pășune, în vederea dezvoltării unor investiții turistice.