logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Parteneriat pentru transformarea Dâmboviţei într-un coridor verde-albastru al Capitalei, susţinut de Ministerul Mediului şi PMB (GALERIE FOTO)

Imagine din galeria Agerpres

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, ministrul Mediului, Mircea Fechet, şi primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, şi-au exprimat, marţi, susţinerea pentru un parteneriat care vizează transformarea Dâmboviţei într-un coridor verde-albastru al Capitalei.

Demersul iniţiat de două organizaţii ale societăţii civile, Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 şi NOD Makerspace, propune transformarea Dâmboviţei, până în 2035, într-un coridor esenţial pentru "răcorirea oraşului, creşterea biodiversităţii şi dezvoltarea comunităţii şi economiei locale". Până în 2050, râul ar urma să devină "un model de bună practică" în ce priveşte reabilitarea ecologică "de la izvor până la vărsare", prin utilizarea soluţiilor bazate pe natură.

Iniţiatorii invită administraţia, mediul de afaceri, universităţile, cercetătorii şi ONG-urile să susţină proiectul.

"Râul poate deveni 'aparatul de aer condiţionat' natural al Bucureştiului, după cum spunea Ivan Patzaichin. Deschidem o coaliţie pentru a orienta dezvoltarea zonei riverane spre o viziune comună", au transmis cele două ONG-uri.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanţa unei "soluţii pe termen mediu" pentru transformarea acestui râu într-un coridor albastru-verde, dar şi a implicării administraţiei publice, a mediului de afaceri şi a societăţi civile în revitalizarea Dâmboviţei.

"Putem să îi spunem, aşa cum îl numea Ivan, 'aerul condiţionat' al Bucureştiului, pentru că, fără îndoială, râul Dâmboviţa poate răcori Capitala noastră şi poate deveni o oază de biodiversitate, de frumuseţe, de întâlnire pentru oameni. (...) Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor nu poate decât să rămână un partener al acestor proiecte", a spus el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul NOD Makerspace.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a subliniat că, din anul 2023, Bucureştiul nu mai poluează Dâmboviţa, deoarece apele reziduale sunt epurate în mod corespunzător. Caseta Dâmboviţei ar urma să devină "perfect funcţională" în aproximativ trei ani, a precizat edilul general. El a salutat parteneriatul între instituţii şi societatea civilă în vederea transformării râului Dâmboviţa.

"În sfârşit, începând cu 2023, noi nu mai poluăm Dâmboviţa. Bucureştiul reuşeşte începând cu anul 2023 să epureze toate apele sale reziduale şi să redea în circuit apă curată. (...) Pentru că am finalizat staţia de epurare, am putut să transferăm banii europeni pe acest exerciţiu financiar, deci eu estimez că pentru caseta Dâmboviţei, cam în trei ani, ea o să fie perfect funcţională, curăţată şi stabilizată acolo unde este nevoie", a spus acesta.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a declarat că proiectul pentru amenajarea insulei de pe Lacul Morii, elaborat în urma unui concurs internaţional de soluţii, va schimba aspectul zonei, dar va fi benefic şi din punct de vedere al protecţiei mediului.

"Va schimba aspectul Lacului Morii dintr-un lac industrial, antropic, într-un lac cât mai natural. Va avea insule plutitoare, foarte prietenoase cu păsările, care vor putea depune ouă. Se va schimba aspectul lacului, va deveni foarte atractiv. Se plantează foarte mulţi arbori; vegetaţie, în general. Este un proiect matur, pentru care avem şi banii puşi deoparte şi de care ne putem apuca imediat. Prin noiembrie cred că pot să dau ordinul de începere. (...) Pe lac vor fi sporturi nautice, fără motor. Cred că Lacul Morii va deveni în urma acestui proiect unul dintre principale puncte de atracţie din Bucureşti. Proiectul a fost foarte bine primit, lăudat, nu are probleme de mediu. Din contră, ajută foarte mult la îmbunătăţirea situaţiei mediului din zonă", a explicat el.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Consilierul de stat şi coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, şi-a exprimat speranţa ca masterplanul privind râul Dâmboviţa să fie aprobat în curând de Consiliul General al Capitalei. Mihaela Frăsineanu, consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului, a subliniat că Dâmboviţa trebuie redată bucureştenilor.

"Dâmboviţa ne-a arătat că este sustenabilă. Şi oraşul trebuie să îi arate respectul cuvenit. Vă felicit pentru iniţiativă, pentru demers, pentru perseverenţă. Voi fi alături de dumneavoastră, împreună cu Cancelaria prim-ministrului şi cu Guvernul României, ca să îi dăm Dâmboviţei exact aspectul pe care îl merită", a arătat ea.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Ivona Patzaichin - Rusu, reprezentantă a Asociaţiei Ivan Patzaichin, a invocat începutul anilor '90, când tatăl său a organizat pe Dâmboviţa, în zona Bibliotecii Naţionale, un concurs cu sportivii de la lotul olimpic de kaiac canoe.

"El, parcurgând în timpul vieţii diferite zone, mergând în diferite capitale europene şi văzând cum sunt exploatate râurile din acele capitale, şi-a dorit foarte mult ca şi noi, în România, în Bucureşti, să avem o astfel de zonă. (...) Sper ca acel vis al lui să ajungă să fie îndeplinit", a spus ea.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Tamina Lolev, din partea Asociaţiei Nod Makerspace, a declarat că obiectivul acestui demers este să transforme râul Dâmboviţa într-un "loc plin de viaţă şi creativitate, care ajută Bucureştiul să prospere", un coridor verde-albastru "esenţial pentru răcorirea oraşului, creşterea biodiversităţii, dezvoltarea comunităţii şi a economiei locale". În acest sens, a precizat că pe 21-22 septembrie va avea loc o nouă ediţie a Dâmboviţa Delivery, un eveniment manifest dedicat artei, naturii şi comunităţii. Din program fac parte: plimbări cu canotci şi caiace, ateliere creative, ateliere de reciclare şi discuţii despre ecologie şi sustenabilitate, tururi ghidate, dans contemporan, yoga, calisthenics şi proiecţii de film în aer liber. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO 

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Administratie 17-04-2025 17:37

Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita

Administratie 17-04-2025 16:54

Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic

Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de

Administratie 17-04-2025 16:49

Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%

Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede

Administratie 16-04-2025 16:34

Olt: Primarul orașului Balș anunță că o investiție într-o fabrică de aluminiu va genera 400 de locuri de muncă

O nouă investiție pe platforma industrială a orașului Balș începe anul acesta și va genera 400 de locuri de muncă, fiind vorba de o fabrică de aluminiu, a anunțat miercuri, primarul localității, Cătălin Rotea, care a precizat că a semnat certificatul de urbanism pentru obiectiv. Fabrica, o investiție a companiei Delta Aluminium, va fi am

Administratie 16-04-2025 16:30

Iași: Oficiali de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezenți la Festivalul 'Podul de Flori' de la Ungheni

Oficialități de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul orașului Ungheni, din Republica Moldova, pentru a lua parte, începând cu ora 12:00, la Festivalul 'Podul de Flori' organizat cu prilejul începerii lucrărilor construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrad

Administratie 16-04-2025 15:28

Galați: CJ a alocat 150.000 lei pentru refacerea Școlii din Malu Alb distrusă de incendiu pe 30 martie

Consiliul Județean Galați a alocat suma de 150.000 lei pentru refacerea Școlii din localitatea Malu Alb, distrusă într-un incendiu provocat cu intenție de un localnic în vârstă de 35 de ani, în noaptea de 30 martie. 'Am alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea Școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Dră

Administratie 16-04-2025 14:54

Timiș: A fost predat amplasamentul pentru viitorul Institut Oncologic Regional

Administrația județeană a predat miercuri, către firma constructoare, amplasamentul pe care va fi ridicat viitorul Institut Oncologic Regional din Timișoara (IORT). Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat că lucrările vor începe cu demolarea ruinelor a ceea ce s-a dorit a fi, în urmă cu 30 de ani, u

Administratie 16-04-2025 14:09

Iași: Programul Primăriei și al instituțiilor din subordine, modificat în perioada Pascală

Primarul Mihai Chirica a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că în perioada 18-21 aprilie, inclusiv, va fi modificat programul municipalității și al societăților furnizoare de servicii publice. 'Conform reglementărilor legale, Primăria Municipiului Iași nu va avea program de lucru de vineri, 18 aprilie, până lu

Administratie 15-04-2025 16:23

Arad: Zece tramvaie noi vor fi cumpărate de la fabrica locală Astra Călători

Primăria Arad va cumpăra zece tramvaie Imperio noi de la fabrica Astra Călători, după ce a obținut finanțare europeană totală de 90 de milioane de lei, a informat, marți, administrația locală. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Arad, au fost semnate două contracte de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, fie

Administratie 15-04-2025 15:47

Timiș: Conacul de la Banloc, al Principesei Elisabeta, va fi administrat de Consiliul Județean și Mitropolia Banatului

Conacul din comuna timișeană Banloc, al cărui proprietar a fost Principesa Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand și a Regiei Maria, va fi administrat de Consiliul Județean (CJ) Timiș și Mitropolia Banatului, care vor să îl transforme într-un centru cultural și turistic. 'Consilierii județeni au votat în plenul extraordinar d

Administratie 15-04-2025 14:26

Timiș: Viceprimarul Timișoarei cere Prefecturii controale în internatele școlilor, după ce a descoperit muncitori cazați ilegal

Viceprimarul municipiului Timișoara, Ruben Lațcău, a cerut, marți, Prefecturii Timiș și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) să elaboreze pe parcursul zilei un plan de control în toate internatele și căminele din oraș, după ce a descoperit într-un internat, în noaptea de luni spre marți, muncitori în construcții cazați ilegal, sedii de firme