Bugetul Capitalei, respins de Consiliul General

Bugetul Capitalei pentru 2024 a fost respins, vineri, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, întrunit în şedinţă extraordinară.
Proiectul a obţinut 18 voturi "pentru", 6 abţineri şi 4 "împotrivă", insuficiente în vederea adoptării.
Grupul PSD nu a participat la şedinţă.
În cadrul şedinţei, liberalii au criticat: lipsa investiţiilor, sumele prea mari alocate pentru protocol sau diverse evenimente şi faptul că Primăria nu a achitat integral în ultimii ani stimulentele destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi. De asemenea, într-un comunicat de presă, PNL Bucureşti i-a cerut primarului general să vină "cu un proiect realist, fără pomeni electorale" şi a acuzat: lipsa fondurilor pentru termoficare şi transport, "incapacitatea"de a atrage bani europeni, fonduri insuficiente pentru mari proiecte de infrastructură.
Consilierul general Andrei Badiu (PNL) a criticat administraţia pentru "o execuţie bugetară dezastruoasă" în domeniul investiţiilor şi faptul că în proiectul de buget nu sunt reflectate datoriile reale ale Primăriei. El a atras atenţia asupra faptului că investiţiile au o pondere de 15,38% în buget şi a apreciat că suma este una "infimă".
"Ieri de la acest pupitru spuneaţi că primarul care va veni în septembrie nu va găsi datorii curente. Ce facem cu datoriile curente privitoare la subvenţii? Subvenţia pe STB şi subvenţia pe termie. În momentul acesta sunt bugetate 1,08 miliarde lei pentru fiecare, în condiţiile în care ele, în mod real, vor ajunge la o valoare de peste 3 miliarde. Dacă ne uităm pe proiecte - inclusiv cele propuse pe ordinea de zi de ieri - văd că împărţim bani în stânga şi în dreapta. Dar să vedem care e suma pe care o avem de împărţit, scăzând din totalul veniturilor cele două subvenţii", a spus acesta.
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a replicat că bugetul a fost elaborat în baza celor 5 miliarde de lei, care reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit. Însă, în opinia primarului general, această sumă a fost "subevaluată" de către Ministerul de Finanţe, în condiţiile în care la începutul anului 2023 acelaşi minister anunţase că PMB va avea venituri de 4,9 miliarde lei, iar la finele anului suma se dovedise mai mare (6,2 miliarde).
Potrivit acestuia, "cele mai importante" investiţii pentru 2024 constau în reabilitarea liniilor de tramvai, achitarea troleibuzelor şi a tramvaielor. La acestea, se adaugă investiţii în parcuri şi spitale sau continuarea proiectului de la patinoarul Flamaropol. El a mai precizat că PMB să bazează în 2024 şi pe alte 800 de milioane de lei, care nu au fost incluşi în proiectul de buget, bani proveniţi din refinanţări de datorii sau fonduri europene.
Nicuşor Dan a subliniat că PMB deţine doar 40% din bugetul Capitalei şi că primarul general "are o marjă foarte mică" în ce priveşte investiţiile, iar "banii se duc pe panseluţe şi fel de fel de lucruri pe care le fac" administraţiile sectoarelor.
"Noi vom fi obligaţi să facem nişte corecţii acestui buget, pe parcursul anului. Conform legii - şi e firesc să fie aşa - nu ai voie să treci în buget decât venituri pe care le ai confirmate la momentul la care faci bugetul. Însă, pentru cele 28 de tramvaie rămase de adus este o sumă de 256 de milioane de lei, pe care o veţi găsi în buget, ca cheltuială din bugetul local, pe care noi o vom obţine imediat ce se vor face documentele la nivelul ADR-ului, din fondurile europene 2021-2017. Acelaşi lucru, pentru 150 de milioane de lei, pe termie, pe POIM. Acelaşi lucru, 38 de milioane de lei, pentru liniile de tramvai, pe care o să le avem pe POR. Am votat o hotărâre de Consiliu General prin care am aprobat o refinanţare a datoriilor de 283 de milioane de lei, pentru primul trimestru al anului 2024", a mai spus primarul general.
Viceprimarul general Stelian Bujduveanu (PNL) a reproşat că STB nu a beneficiat în 2023 de bani pentru reparaţii, dar că au fost subvenţionate o serie de "companii politice", pentru a nu intra în insolvenţă. În acest sens, Bujduveanu a declarat că Trustul de Clădiri Metropolitane nu a demonstrat faptul "că poate să fie o companie profitabilă". Viceprimarul a criticat şi starea generală a parcurilor, adăugând că acestea "sunt în dezastru" şi că reabilitările au început abia în al treilea an de mandat.
"Nu s-a întâmplat până în prezent ca STB să fie capitalizată, pentru a putea să îşi repare propria flotă, pentru a putea să îmbunătăţească calitatea transportului public, acolo, pe vehiculele vechi. Da, s-a avansat în achiziţia de autovehicule, dar cele vechi au rămas în continuare în stare de degradare. În schimb ce am văzut? Majorări de capital social la compania de casă a USR. Majorări de capital social la companii care dau să intre în faliment. Le subvenţionăm, ca să nu falimenteze, în detrimentul operatorilor de transport", a spus el.
În replică, Nicorel Nicorescu (USR) i-a criticat pe liberali pentru modul în care sunt gestionate parcările.
"Aceste capitalizări au fost şi la companii de casă ale PNL, precum Energetica Servicii sau alte companii. Şi noi suntem supăraţi că s-a promis acum doi ani desfiinţarea parcărilor publice de la instituţii, în Bucureşti, şi nu s-a întâmplat, practic, nimic din acest punct de vedere. Ba, mai mult, acum o lună s-au dat noi autorizaţii, de exemplu, pe str. Polonă. Unde sunt aceste realizări pe care vi le-aţi asumat, iar acum nu mai ştiţi de ele?", a întrebat Nicorescu.
Răzvan Sebe (PMP) a apreciat că bugetul e prea mic pentru nevoile Capitalei şi i-a criticat pe consilierii generali PSD şi PNL că nu au cerut Guvernului alocări mai mari pentru Bucureşti.
"Nu întotdeauna poţi să faci lucrurile aşa cum îţi doreşti. Pentru că România are nişte legi - multe dintre ele sunt contrare ca şi obiectiv, multe dintre ele sunt ineficiente. Inclusiv domnul primar general a spus că un aviz durează ani de zile. Or, într-un mandat de patru ani, dacă îţi vine o întârziere de doi ani la un proiect, ţi-a blocat tot proiectul. Să nu ne facem că nu ştim că unele proiecte sunt blocate politic. (...) Nu am auzit niciun coleg de la PSD sau PNL - din Stânga aceasta comasată - să îi ceara domnului Burduja sau domnilor Ciucă, Ciolacu sau domnului Iohannis, marele cârmaci... nu am auzit să ceară un leuţ în plus pentru acest buget", a spus Răzvan Sebe. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
PMB: Cursuri gratuite de înot pentru 1.500 de elevi de gimnaziu
Un număr de 1.500 de elevi de gimnaziu vor putea urma cursuri gratuite de înot în cadrul proiectului 'Academia Sportului', desfășurat în perioada 7 - 29 iunie, a informat, vineri, Primăria Capitalei. Proiectul lansat de PROEDUS se adresează elevilor din clasele V - VIII, înscriși în unitățile de învă
Prahova: Primăria Ploiești a renunțat la proiecte cu fonduri UE de 77 milioane euro; în implementare - proiecte de 150 milioane euro
Primăria Ploiești a renunțat în anul 2023 la proiecte cu finanțare europeană în valoare totală de 77 de milioane de euro și are acum în implementare proiecte în valoare totală de circa 150 de milioane de euro, a declarat, vineri, primarul Mihai Polițeanu. 'În 2023 au fost 21 de proiecte cu finanțare europeană
Producția de gaze a scăzut cu 1,3% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 107,5% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele trei luni din 2025, de 1,918 milioane tone echivalent petrol, cu 24.900 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,3%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primul trimestru din acest a
O delegație de consilieri municipali PAS de la Chișinău - în vizită la Brașov
O delegație de consilieri municipali de la Chișinău vizitează, în aceste zile, Brașovul, ei întâlnindu-se vineri, la Primărie, cu primarul Brașovului, George Scripcaru, și cu președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea. Delegația este condusă de președinta Fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, Zinaida Popa.
ALPAB: Curse zilnice cu vaporașul și plimbări cu bărci și hidrobiciclete, pe Lacul Herăstrău
Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement anunță deschiderea sezonului de agrement, vineri, la Debarcaderul Central Herăstrău (zona Berăria H). Potrivit unei postări pe Facebook a ALPAB, programul de funcționare este zilnic între orele 9:00 - 19:00 pentru curse cu vaporașul și 9:00 - 18:00 pentru închirierea bărcilor și a hidrobici
Prahova: Apa livrată la Breaza este din nou potabilă; interdicția de consum - ridicată
Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este din nou potabilă, inspectorii sanitari dispunând ridicarea interdicției de consum al apei impusă după ce în probele prelevate la finalul lunii aprilie a fost confirmată prezența bacteriei clostridium perfringens. 'Conform ultimelor informații comunicate de către Direcția de
Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi
Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen
Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial
Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali
Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați
Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam
Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani. &#
Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei
O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,
Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo
Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină
Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu
Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit