Ţuţuianu (SGG): România va avea întreprinderi de stat mai bine administrate prin operaţionalizarea AMEPIP

România va avea o economie mai solidă, întreprinderi de stat mai bine administrate şi venituri mai mari la bugetul statului prin operaţionalizarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), instituţie care a fost înfiinţată în scopul reformării întreprinderilor publice, a subliniat miercuri, Adrian Ţuţuianu, secretar general adjunct al Guvernului, la o dezbatere cu tema "Abordarea provocărilor legate de performanţa întreprinderilor de stat printr-o mai bună guvernanţă corporativă - Rolul acţionarului de stat şi al consiliilor de administraţie".
"Marea provocare pentru noi toţi prezenţi în sală este implementarea cadrului normativ. Din păcate, am discutat cu reprezentanţi ai unor autorităţi publice tutelare centrale sau locale, nu toată lumea înţelege care este miza şi nu toată lumea înţelege că lucrurile au intrat într-o etapă nouă, în care trebuie ceva mai multă rigoare, determinare, în aplicarea acestor principii. Eu cred că AMEPIP trebuie operaţionalizată într-un termen cât mai scurt şi înţeleg că lucrul acesta se va întâmpla săptămâna viitoare şi din momentul acela suntem la punctul T zero de când începem să facem ce am stabilit prin cadrul normativ nou, respectiv declanşarea procedurilor de selecţie, desfăşurarea acestor proceduri de selecţie transparent, selecţia unor administratori care să fie profesionişti, cu un mandat de patru ani, cu indicatori de performanţă financiari şi nefinanciari şi care să ne ducă la rezultatul pe care îl aşteptăm. O economie mai solidă, întreprinderi de stat mai bine administrate, venituri mai mari la bugetul statului", a transmis Ţuţuianu, la atelierul de lucru organizat de Secretariatul General al Guvernului împreună cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, parte a proiectului OCDE "Îmbunătăţirea cadrului procedural de implementare a principiilor guvernanţei corporative în întreprinderile de stat din România".
El a menţionat că sectorul de stat joacă un rol important în economie, iar România are cel mai mare număr de întreprinderi de stat din Europa, afirmând că sunt "prea puţine" companii de stat cotate pe bursa de valori şi se utilizează "prea puţin" mecanismele de piaţă existente pentru finanţarea activităţii întreprinderilor publice.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
"În raportul făcut de OCDE sunt de patru ori mai multe întreprinderi de stat decât media pe Europa şi de opt ori mai mult decât ţările membre ale OCDE. Statul este acţionar majoritar în două companii cotate la Bursa de Valori pe piaţa principală (...). După părerea mea, prea puţine companii de stat sunt cotate pe bursa de valori şi se utilizează prea puţin mecanismele de piaţă existente pentru finanţarea activităţilor întreprinderilor publice. De aceea, jalonul care are termen în 2026 privind cotarea a cel puţin trei întreprinderi publice pe piaţa de capital este extrem de important. Eu cred că în această manieră şi întreprinderile publice vor deveni mai performante, în acelaşi timp şi economia românească va avea o resursă suplimentară de finanţare", a punctat Ţuţuianu.
Ţuţuianu a mai susţinut că, din rapoartele OCDE, rezultă că întreprinderile publice "nu contribuie într-o măsură suficient de importantă la PIB-ul României şi nu contribuie într-o măsură suficient de importantă" la realizarea veniturilor statului, prin distribuirea de dividende care să constituie o sursă importantă pentru un buget consolidat mai bun.
"Avem ordonanţa 109 din anul 2011, această ordonanţă a fost elaborată cu sprijinul Băncii Mondiale şi a părut că răspunde adecvat provocărilor legate de guvernanţa acestor întreprinderi publice. Marea problemă, şi este şi marea provocare pentru noi, a ţinut de implementarea cadrului normativ şi este reală afirmaţia făcută în rapoarte potrivit căreia ministrul Finanţelor, ca autoritate publică responsabilă de implementarea principiilor de guvernanţă corporativă, nu a avut suficientă determinare, nu a avut suficiente mijloace pentru a implementa această reglementare. Suntem astăzi la aproape 13 ani de la crearea cadrului normativ necesar implementării acestor principii şi nu am reuşit să răspundem adecvat provocărilor respective. Actele normative adoptate în ultimul an şi jumătate vin să contureze un cadru normativ mai bun", a arătat Ţuţuianu.
În context, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, a spus că SGG va respecta obiectivele asumate prin PNRR, respectiv reducerea cu 50% a numirilor interimare temporare în consiliile de administraţie ale companiilor de stat la nivel central şi reducerea cu 10% a numirilor interimare temporare în consiliile de administraţie ale companiilor de stat locale.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
"Prin rolul pe care îl deţine în cadrul procesului de selecţie, AMEPIP va contribui la îndeplinirea obligaţiilor asumate prin ţintele aferente PNRR. Avem trei ţinte importante, pe care SGG se va asigura că România le va respecta, şi anume reducerea cu 50% a numirilor interimare temporare în consiliile de administraţie ale companiilor de stat la nivel central, cel puţin trei companii de stat listate sau restructurate în domeniul energiei şi al transporturilor şi reducerea cu 10% a numirilor interimare temporare în consiliile de administraţie ale companiilor de stat locale. Complementar cu implementarea reformelor din PNRR, România este în plin proces de evaluare în vederea aderării la Organizaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (OCDE). În acest sens, SGG este foarte implicat în acest proces. În perioada 12 - 13 martie vom participa la reuniunea grupului de lucru privind proprietatea de stat şi practicile de privatizare. De asemenea, în luna aprilie, la reuniunea Comitetului pentru guvernanţă corporativă, unde se va discuta şi analiza raportul privind progresele înregistrate de Guvern în ceea ce priveşte domeniul guvernanţei corporative", a precizat Abrudean.
La eveniment au mai vorbit Amalia Coman, coordonatoare de ţară pentru România a Direcţiei Generale Sprijin pentru Reforme Structurale din cadrul Comisiei Europene şi Sara Sultan, şef al Secretariatului Grupului de lucru privind proprietatea de stat şi practicile de privatizare, OCDE. AGERPRES /(A-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți
Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele
Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale
Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv
Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău
Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care
Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor
Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din
CFR SA: Circulația feroviară a fost reluată, în condiții de siguranță, în stația CF Constanța
Circulația feroviară în stația CF Constanța a fost reluată, începând cu ora 16:00, în condiții de siguranță, după finalizarea intervențiilor operative și a investigațiilor desfășurate de organele abilitate, a anunțat într-un comunicat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Ambele trenuri implicate în
Sibiu: Atracție în plus la Zoo - peste 200 de peruși vor fi aduși la expoziția anuală
Vizitatorii celei mai vechi grădini zoologice din țară, cea de la Sibiu, au ocazia să admire sâmbătă și duminică peste 200 de exemplare de peruși care vor fi aduși din toată țara, la expoziția anuală organizată de Asociația Romanian Budgerigar, a anunțat Primăria Sibiu, pe pagina de socializare. 'De sâmbătă, 3 mai, de la ora 9.
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut ușor în martie 2025
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 0,85%, în martie 2025, comparativ cu luna precedentă, la 552,5 milioane de lei, de la 557,2 milioane de lei în februarie, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF) și consultate de AGERPRES. Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 7,3%, de la 150,9
Tulcea: Sala polivalentă din municipiu va fi inaugurată la finele anului
Sala polivalentă din municipiul Tulcea va fi dată în folosință la finele acestui an, a anunțat miercuri, în timpul Galei sportului, președintele Consiliului Județean (CJ), Horia Teodorescu, investiția fiind considerată una dintre cele mai importante realizate în ultimii ani pentru activitatea sportivă. Contractul de finanțare
Giurgiu: Un centru de zi pentru persoane vârstnice va fi deschis la Băneasa
O unitate de îngrijire la domiciliu și un centru de zi pentru persoane vârstnice vor fi înființate în acest an, cu sprijinul Consiliului Județean, în structura DGASPC Giurgiu, prin Programul Operațional Regional - Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate și Servicii Sociale. 'Consilierii județeni au aprobat &ic
Vaslui/Prefectul cere măsuri în instituțiile școlare după ce directoarea unui liceu a descoperit că nu are asigurare de sănătate
Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a cerut, miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural ca în toate instituțiile școlare să fie efectuate verificări și să fie luate măsuri după ce i s-a semnalat cazul directoarei unui liceu care a descoperit că nu figurează ca asigurat în sistemul public de sănătate. Prefectul
Cluj: CJ a predat comunelor din județ 25 de noi microbuze școlare electrice
Consiliul Județean (CJ) Cluj a predat, miercuri, comunelor 25 de microbuze școlare electrice noi, pe care le-a achiziționat din fonduri nerambursabile. 'Consiliul Județean Cluj a predat miercuri, 30 aprilie 2025, către reprezentanții comunelor beneficiare, cele 25 de noi microbuze electrice destinate transportului elevilor. Acestea au fost
Cerere tot mai mare pentru apartamente cu suprafețe generoase, în Capitală; apetit pentru ansambluri cu certificări verzi(raport)
Cererea tot mai mare pentru apartamente cu suprafețe generoase, creșterea încrederii în proiectele aflate în dezvoltare, apetitul crescut pentru ansambluri cu certificări verzi sau interesul sporit de achiziție pentru proiectele finalizate în scop investițional sunt tendințele trimestrului întâi al pieței rezidențiale din București, potriv
ANPIS: 155.698 de beneficiari ai indemnizației pentru creșterea copilului, în martie 2025
Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului a fost, în luna martie 2025, de 155.698 de persoane, în creștere cu 361 de beneficiari față de luna precedentă, când 155.337 de persoane au primit acest tip de beneficiu, conform datelor publicate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). I
Hunedoara: Corvinul ar putea juca sâmbătă ultimul meci oficial pe vechiul stadion din oraș
Echipa Corvinul Hunedoara ar putea juca sâmbătă, 3 mai, ultimul meci oficial pe actualul stadion din oraș, autoritățile pregătindu-se pentru demolarea construcției vechi și demararea lucrărilor la un stadion nou, finanțat de Compania Națională de Investiții (CNI), a anunțat marți primarul Dan Bobouțanu. Potrivit acestuia, CNI a emis luni ordinul de &icir
Olt: Investiție de 6,2 milioane lei la Slatina pentru iluminat pietonal și mobilier urban inteligente
Consilierii locali din municipiul Slatina au aprobat, marți, o investiție de aproximativ 6,2 milioane lei pentru un sistem inteligent de iluminat pietonal și instalarea unor elemente de mobilier urban inteligent, cu panouri de informare și prize de încărcare a dispozitivelor electronice în mai multe puncte din oraș. Primarul municipiului Sl