Alba: Dezvoltarea localităţii Roşia Montană, împiedicată de lipsa PUG-ului

Lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG) pentru Roşia Montană, după ce cel anterior a fost anulat în instanţă în urmă cu mai mulţi ani, blochează dezvoltarea comunei, neputând fi, de exemplu, construite noi pensiuni sau accesate de către administraţia locală programe guvernamentale sau europene.
"După anularea PUG-ului, la Roşia Montană nevoia pentru un nou PUG era prioritară, având în vedere că reglementează funcţiuni, regimuri etc. Reelaborarea unui astfel de PUG, conform legislaţiei în vigoare, e adevărat nu foarte clară, nu foarte specifică, spunea că Ministerul Dezvoltării poate prinde bani şi realizează PUG-ul", a declarat, pentru AGERPRES, administratorul public al judeţului Alba, Dan Popescu.
El a adăugat că s-a purtat o corespondenţă în acest sens cu Ministerul Dezvoltării. De asemenea, la Roşia Montană, fiind sit UNESCO, au fost discuţii şi cu Ministerul Culturii, inclusiv cu Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), privind sprijinirea pentru realizarea unui astfel de PUG.
Potrivit lui Dan Popescu, în lipsa PUG-ului, administraţia din Roşia Montană nu poate să acceseze programe de investiţii, fie guvernamentale, fie europene. "Nu poate să acceseze sau mai exact accesează foarte greu. Pentru accesarea unui astfel de proiect trebuie să realizeze PUZ-urile de zonă. (...) Lucrurile sunt greoaie şi, de aici, nevoia de a se realiza acest PUG. (...) Ei sunt văduviţi de anumite finanţări. Sunt oameni care nu pot să-şi deschidă o pensiune, o afacere din cauza lipsei PUG-ului", a susţinut administratorul public al judeţului Alba.
Dan Popescu a amintit că în toamna anului trecut a fost constituit, prin hotărâre de CJ, Comitetul de organizare UNESCO (COU) pentru Peisajul Cultural Minier Roşia Montană, format din 24 de membri, numiţi pe patru ani, fiind aprobat, tot atunci, şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a acestuia.
Printre atribuţiile COU se numără sprijinirea organului de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului în cadrul procesului de elaborare sau autorizare a documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism pentru zonele care cuprind obiective înscrise în Lista Patrimoniului Mondial.
"La şedinţa de constituire, unul dintre subiecte a fost cel privind realizarea PUG-ului. (...) În discuţia respectivă, la nivel tehnic, s-a luat decizia de realizare a unui protocol între Primăria Roşia Montană, care este beneficiarul PUG-ului şi îndreptăţită să iniţieze procedura pentru realizarea acestuia, CJ Alba, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Culturii. S-a dat un draft de protocol pentru iniţierea acestui PUG, cu elaborarea temei de proiectare, elaborarea caietului de sarcini etc., cerându-ni-se să transmitem puncte de vedere. Arhitectul-şef a analizat ceea ce ţine de arhitectul-şef, a fost văzut şi de jurişti. Primăria Roşia Montană a spus că îşi însuşeşte punctul CJ. A fost transmis în noiembrie 2023 punctul de vedere şi nu mai ştim nimic. (...) Iniţiatorul este Ministerul Dezvoltării, în colaborare cu INP. (...) El ar trebui însuşit de cei care conduc ministerul. (...) Vom vorbi şi cu Primăria, ca Primăria până la urmă să vadă dacă îşi asumă sau nu lansarea unui caiet de sarcini şi a unei teme de proiectare", a spus Dan Popescu.
În altă ordine de idei, în condiţiile în care, la aproape trei ani de la intrarea sitului Roşia Montană pe Lista UNESCO, nu există nicio plăcuţă din care reiese acest lucru, administratorul public al judeţului Alba, Dan Popescu, a precizat că în bugetul din acest an a fost cuprinsă suma necesară realizării signalisticii, de localitate mai întâi.
"Am prins (în buget - n.r.) marcarea sitului, după cerinţele UNESCO, pe drumurile principale, cum ar fi DN74, şi pe drumurile judeţene. Avem şi materiale de promovare pe care vrem să le facem anul acesta pe subiectul Roşia Montană, sit UNESCO. De asemenea, şi pentru celelalte două obiective UNESCO din judeţ, cetatea Câlnic şi cetatea dacică de la Căpâlna", a mai spus Dan Popescu.
Despre elaborarea unui nou PUG s-a discutat de mai multe ori în ultimii ani, fără să existe o concretizare în acest sens.
De exemplu, în ianuarie 2020, Ministerul Culturii anunţa că va propune Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei să finanţeze acest PUG, apreciind că lipsa acestuia reprezintă "principala piedică în calea dezvoltării durabile a zonei". Ulterior, în mai 2020, ministrul Ion Ştefan declara că, pe lângă solicitarea venită din partea Ministerului Culturii, şi CJ Alba a cerut, printr-o adresă transmisă ministerului pe care-l conducea, finanţare pentru PUG-ul comunei Roşia Montană.
Tot în legătură cu PUG-ul, în noiembrie 2021, directorul general la acea vreme al Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, atrăgea atenţia că realizarea acestuia, a unui plan de management al turismului în cadrul sitului, precum şi asigurarea unui grad de conservare optim pentru monumentele din zonă sunt probleme ce trebuie rezolvate în urma înscrierii simultane a Peisajului Cultural minier "Roşia Montană" în Patrimoniul Mondial UNESCO şi în lista Patrimoniului Mondial aflat în pericol.
Ştefan Bâlici a arătat că, în lipsa PUG-ului, nu se pot autoriza lucrări de construcţie, cu excepţia celor de restaurare. El a precizat atunci că Ministerul Culturii a avut discuţii de lucru pe această temă cu MLPDA, astfel încât să pornească, în cel mai scurt timp, procedura de achiziţie publică pentru selectarea unui proiectant care să realizeze PUG-ul.
Peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris în 27 iulie 2021 în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind recunoscută astfel valoarea universală excepţională a acestuia, fundamentată de patru dintre cele şase criterii culturale stabilite prin Convenţia Patrimoniului Mondial: cel mai important, extins şi divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichităţii romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole.
Pentru înscrierea unui sit în Lista Patrimoniului Mondial este suficientă întrunirea unui singur criteriu.
În subteranul Roşiei Montane se găsesc peste 150 kilometri de galerii, în adâncul celor patru masive muntoase. Aici, a fost documentat cel mai vast sistem de exploatare minieră auriferă de epocă romană cunoscut până în prezent (7 kilometri), dar şi un amplu sistem de exploatare de epocă modernă (sec. XVII-XVIII) realizat cu praf de puşcă (10 kilometri), completat de exploatările cu dinamită (53 de kilometri) de epocă contemporană (sec. XIX-XX).
Specialiştii susţin că minele de la Roşia Montană au fost exploatate cu 150 de ani înainte de ocuparea Daciei de către romani.
Studiile arată că rezervele dovedite ale zăcământului de la Roşia Montană se ridică la 323 de tone de aur şi peste 1.600 de tone de argint, fiind cel mai mare din Europa. AGERPRES/ (A, AS - autor: Marinela Brumar, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți
Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele
Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale
Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv
Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău
Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care
Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor
Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din
CFR SA: Circulația feroviară a fost reluată, în condiții de siguranță, în stația CF Constanța
Circulația feroviară în stația CF Constanța a fost reluată, începând cu ora 16:00, în condiții de siguranță, după finalizarea intervențiilor operative și a investigațiilor desfășurate de organele abilitate, a anunțat într-un comunicat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Ambele trenuri implicate în
Sibiu: Atracție în plus la Zoo - peste 200 de peruși vor fi aduși la expoziția anuală
Vizitatorii celei mai vechi grădini zoologice din țară, cea de la Sibiu, au ocazia să admire sâmbătă și duminică peste 200 de exemplare de peruși care vor fi aduși din toată țara, la expoziția anuală organizată de Asociația Romanian Budgerigar, a anunțat Primăria Sibiu, pe pagina de socializare. 'De sâmbătă, 3 mai, de la ora 9.
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut ușor în martie 2025
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 0,85%, în martie 2025, comparativ cu luna precedentă, la 552,5 milioane de lei, de la 557,2 milioane de lei în februarie, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF) și consultate de AGERPRES. Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 7,3%, de la 150,9
Tulcea: Sala polivalentă din municipiu va fi inaugurată la finele anului
Sala polivalentă din municipiul Tulcea va fi dată în folosință la finele acestui an, a anunțat miercuri, în timpul Galei sportului, președintele Consiliului Județean (CJ), Horia Teodorescu, investiția fiind considerată una dintre cele mai importante realizate în ultimii ani pentru activitatea sportivă. Contractul de finanțare
Giurgiu: Un centru de zi pentru persoane vârstnice va fi deschis la Băneasa
O unitate de îngrijire la domiciliu și un centru de zi pentru persoane vârstnice vor fi înființate în acest an, cu sprijinul Consiliului Județean, în structura DGASPC Giurgiu, prin Programul Operațional Regional - Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate și Servicii Sociale. 'Consilierii județeni au aprobat &ic
Vaslui/Prefectul cere măsuri în instituțiile școlare după ce directoarea unui liceu a descoperit că nu are asigurare de sănătate
Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a cerut, miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural ca în toate instituțiile școlare să fie efectuate verificări și să fie luate măsuri după ce i s-a semnalat cazul directoarei unui liceu care a descoperit că nu figurează ca asigurat în sistemul public de sănătate. Prefectul
Cluj: CJ a predat comunelor din județ 25 de noi microbuze școlare electrice
Consiliul Județean (CJ) Cluj a predat, miercuri, comunelor 25 de microbuze școlare electrice noi, pe care le-a achiziționat din fonduri nerambursabile. 'Consiliul Județean Cluj a predat miercuri, 30 aprilie 2025, către reprezentanții comunelor beneficiare, cele 25 de noi microbuze electrice destinate transportului elevilor. Acestea au fost
Cerere tot mai mare pentru apartamente cu suprafețe generoase, în Capitală; apetit pentru ansambluri cu certificări verzi(raport)
Cererea tot mai mare pentru apartamente cu suprafețe generoase, creșterea încrederii în proiectele aflate în dezvoltare, apetitul crescut pentru ansambluri cu certificări verzi sau interesul sporit de achiziție pentru proiectele finalizate în scop investițional sunt tendințele trimestrului întâi al pieței rezidențiale din București, potriv
ANPIS: 155.698 de beneficiari ai indemnizației pentru creșterea copilului, în martie 2025
Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului a fost, în luna martie 2025, de 155.698 de persoane, în creștere cu 361 de beneficiari față de luna precedentă, când 155.337 de persoane au primit acest tip de beneficiu, conform datelor publicate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). I
Hunedoara: Corvinul ar putea juca sâmbătă ultimul meci oficial pe vechiul stadion din oraș
Echipa Corvinul Hunedoara ar putea juca sâmbătă, 3 mai, ultimul meci oficial pe actualul stadion din oraș, autoritățile pregătindu-se pentru demolarea construcției vechi și demararea lucrărilor la un stadion nou, finanțat de Compania Națională de Investiții (CNI), a anunțat marți primarul Dan Bobouțanu. Potrivit acestuia, CNI a emis luni ordinul de &icir
Olt: Investiție de 6,2 milioane lei la Slatina pentru iluminat pietonal și mobilier urban inteligente
Consilierii locali din municipiul Slatina au aprobat, marți, o investiție de aproximativ 6,2 milioane lei pentru un sistem inteligent de iluminat pietonal și instalarea unor elemente de mobilier urban inteligent, cu panouri de informare și prize de încărcare a dispozitivelor electronice în mai multe puncte din oraș. Primarul municipiului Sl