Harghita: CJ depune la ÎCCJ o cerere de revizuire referitoare la hotărârea prin care Cheile Bicazului rămân în Neamţ

Consiliul Judeţean Harghita va depune la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) o cerere de revizuire, prin care va solicita clarificări referitoare la hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş, care a stabilit limitele de hotar cu judeţul Neamţ, prin care Cheile Bicazului rămân în judeţul vecin.
Anunţul a fost făcut joi, într-o conferinţă de presă, de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a arătat că există discrepanţe şi motivare contradictorie în respectiva hotărâre şi de aceea s-a luat decizia acestei căi extraordinare de atac şi depunerii unei cereri de revizuire.
"Astăzi, în data de 9 noiembrie, depunem la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie apelul nostru, pentru că considerăm că hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş nu este clară şi am văzut nişte discrepanţe sau motivare contradictorie şi de aceea, prin cale extraordinară, cerem clarificarea acestei situaţii la Curtea de Casaţie şi Justiţie", a declarat Borboly Csaba.
Acesta a prezentat situaţia litigiilor privind stabilirea limitelor de hotar cu judeţul Neamţ, dorind să clarifice informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora "Consiliul Judeţean Harghita ar fi pierdut acest teren de aproape 700 de hectare unde sunt Cheile Bicazului".
Borboly a explicat că documentul care stă la baza tuturor hotărârilor instanţelor favorabile judeţului Neamţ şi Bicaz-Chei este procesul- verbal datat din 1998, în care reprezentantul municipiului Gheorgheni a semnat recunoaşterea limitelor dintre cele două unităţi administrativ teritoriale.
El a subliniat că, potrivit legii, dacă limita de hotar între două unităţi administrative teritoriale este şi limită de judeţ, la discuţii trebuia să fie invitat şi reprezentantul Consiliului Judeţean, lucru care nu s-a întâmplat şi drept urmare, au început mai multe procese în justiţie.
Totodată, Borboly a mai arătat că reprezentanţii municipiului Gheorgheni au spus că nu au ştiut ce au semnat, în acel moment.
"În anul 2009, la solicitarea Consiliului Judeţean Harghita, Primăria Gheorgheni a pornit un proces de anulare a procesului-verbal din 1998, în care a intrat ca parte şi Consiliul Judeţean, în 2010, proces care a fost relocat (strămuta - n.red.) la mai multe instanţe, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dând decizia ca procesul să fie judecat la Tribunalul Prahova şi apoi la Curtea de Apel Ploieşti. În prima instanţă, în 2019, la Tribunalul Prahova, Consiliului Judeţean Harghita i-a fost dat câştig de cauză, iar în recurs, la Curtea de Apel Ploieşti, s-a luat o decizie în care Consiliul Judeţean Harghita a fost scos din proces. În proces a rămas doar municipiul Gheorgheni fiind stabilit de instanţă că acesta nu mai poate reveni la decizia din 1998. Consiliul Judeţean Harghita a formulat contestaţie în anulare care s-a judecat la Ploieşti şi a fost respinsă în 2021. (...) Văzând că nu putem merge pe anularea acelui document de recunoaştere, semnat de Gheorgheni, am început un nou proces, în 2022, la Tribunalul Harghita, prin care am subliniat că limita nu este stabilită corect, pentru că reprezentantul Consiliului Judeţean nu a fost prezent. Tribunalul Harghita a respins, în aprilie 2023, acţiunea formulată, de aceea am făcut recurs la Curtea de Apel Târgu Mureş care ne-a dat dreptate la mai multe lucruri, dar la unul, şi cel mai important, nu - acela că cei din judeţul Neamţ au considerat procesul-verbal ca act individual ce se poate contesta numai în termen de un an", a explicat preşedintele CJ Harghita.
Kovacs Zsolt, consilier juridic în cadrul Consiliului Judeţean Harghita, a punctat, în aceeaşi conferinţă de presă că, prin acţiunea depusă în data de 9 noiembrie, se solicită ÎCCJ să se pronunţe pe încadrarea juridică a procesului-verbal (de recunoaştere a limitelor-nred), conform căruia Cheile Bicazului aparţin judeţului Neamţ, această cale extraordinară de atac vizând aspecte de procedură.
"În procesul anterior, toate instanţele au stabilit calificarea juridică a procesului-verbal contestat ca fiind un act administrativ cu caracter normativ şi, în consecinţă, acţiunea pentru anularea acestui act poate fi introdusă oricând. Contrar acestor reţineri ale Tribunalului Prahova şi a Curţii de Apel Ploieşti, atât Tribunalul Harghita cât şi în recurs, Curtea de Apel Târgu Mureş, au reţinut că este vorba de un act administrativ individual, cu toate că deciziile Curţii Constituţionale, pe care le invocă, stabilesc că acel act reprezintă cel mult o operaţiune materială, adică nici nu ar fi act administrativ. Aceste două decizii definitive practic se contrazic cu privire la calificarea procesului-verbal de delimitare din 1998, pe care îl contestăm, şi de aceea formulăm o cerere de revizuire, care se va judeca de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru contrarietate de hotărâri. (...) Calea extraordinară de atac vizează exclusiv aspect de procedura, nu se ocupă cu fondul cauzei, deci, în cazul unei decizii favorabile, se va trimite cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Târgu Mureş sau chiar şi la Tribunal", a declarat Kovacs Zsolt.
Potrivit sursei citate, Cheile Bicazului aparţin judeţului Neamţ din anii '86-'87, iar procesul verbal din 1998 a fost o confirmare a liniei de hotar utilizate în acel moment.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a adăugat că depunerea cererii de revizuire este un pas, existând încă o cale de clarificare, respectiv implementarea Sistemului Informatic Naţional de înregistrare a proprietăţilor funciare, care, atunci când se va finaliza, va fi un act (administrativ) cu caracter normativ pe care municipiul Gheorgheni îl va putea contesta, dacă îi va fi nefavorabil.
Totodată, Borboly Csaba a apreciat relaţia foarte bună cu judeţul Neamţ, precizând că există planuri şi proiecte comune de dezvoltare durabilă şi sustenabilă a zonei, prin construirea de drumuri, elaborarea unui Master Plan de dezvoltare turistică, în beneficiul comunităţilor din cele două judeţe, precum şi al turiştilor.
El a menţionat, în context, că nu doreşte ca litigiile de hotar să fie transformate în instrumente politice sau electorale de nici una dintre părţile implicate şi că, indiferent cui vor aparţine, la final, Cheile Bicazului, trebuie să existe proiecte comune, în beneficiul cetăţenilor.
Borboly a mai spus că, istoric vorbind şi pe baza hărţilor militare, Cheile Bicazului au aparţinut Harghitei, situaţia schimbându-se în perioada comunistă, atunci când sute de mii de hectare de teren, aflate la graniţele cu judeţele învecinate, au fost luate arbitrar judeţului Harghita. AGERPRES / (A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi
Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen
Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial
Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali
Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați
Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam
Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani.
Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei
O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,
Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo
Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină
Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu
Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit
CTP Arad nu găsește suficienți șoferi pentru autobuze deși oferă inclusiv școlarizare gratuită
Compania de Transport Public (CTP) Arad caută de câteva săptămâni să angajeze 25 de șoferi care ar trebui să lucreze din iunie, când tramvaiele de pe o linie principală vor fi înlocuite cu autobuze, dar la interviuri se prezintă puțini doritori, astfel că doar patru au fost angajați până acum. Directorul CTP Arad, Claudiu Godja,
Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic
Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o
Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness
Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa
Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările
Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac
Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve
Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR
În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun