Timiş: Sinagoga Fabric a trecut în administrarea Municipalităţii; după renovare, aici va funcţiona şi un centru multicultural

Sinagoga din cartierul timişorean Fabric a trecut, de joi, sub administrarea, pentru 49 de ani, a Municipalităţii Timişoara, care în prima fază o va conserva, apoi o va repara şi o va reda circuitului turistic şi cultural, fiind unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult iudaic din ţară.
Primarul Dominic Fritz a declarat, în acest context, că astăzi, din nou, legătura între comunitatea evreiască şi oraşul Timişoara este confirmată şi întărită, într-un moment în care "comunitatea evreilor din întreaga lume este sub asalt, atacată".
Dominic Fritz a transmis, la conferinţa de presă dedicată acestui moment, şi un mesaj de solidaritate a Timişoarei cu evreii din România, din Israel şi din întreaga lume.
"Astăzi, Municipalitatea preia în administrare Sinagoga Fabric, una dintre cele mai frumoase din ţară şi care a dat caracter acestui cartier. O preluăm într-o stare de degradare avansată cu fermul angajament că o vom reabilita pentru a o reda comunităţii este un semn de recunoaştere faţă de comunitatea evreiască. Aceasta a construit la propriu şi la figurat, împreună cu multe alte etnii, Timişoara de care ne bucurăm astăzi, având o contribuţie enormă şi faptul că acum este rândul nostru, ca oraş, să ajutăm să salvăm un patrimoniu comun nu era mai potrivit decât în aceste vremuri, când în întreaga lume, comunitatea evreiască este sub asalt, atacată. În acest sens, spun foarte clar că Timişoara stă ferm alături de evreii, nu doar din Timişoara, ci din întreaga lume şi de cei din Israel. Aşadar, responsabilitatea pentru această clădire nu este doar pentru câteva ziduri şi o clădire frumoasă, ci şi pentru valorile noastre comune, pentru toleranţă şi o atitudine fermă împotriva antisemitismului şi pentru o convieţuire paşnică", a afirmat primarul Timişoarei.
Dominic Fritz a subliniat că Timişoara transmite astăzi acest semnal aşa cum l-a transmis atunci când s-a construit sinagoga aceasta.
"Vom pune această clădire în siguranţă în următoarele săptămâni şi luni, lucrări de urgenţă la acoperiş şi se vor închide toate orificiile prin care intră păsările în sinagogă. Vom coagula toată comunitatea timişoreană în jurul acestui proiect. Am început cu festivalul Impuls, în vară, derulat de Institutul Francez cu finanţarea Primăriei Timişoara, au fost experţi arhitecţi din Franţa specializaţi pe salvarea patrimoniului. (...). Vom conlucra împreună cu comunitatea evreiască din Timişoara pentru a dezvolta un proiect prin care putem reabilita sinagoga şi să o redăm comunităţii timişorene", a explicat edilul.
Preşedintele Comunităţii Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, a remarcat, în intervenţia sa, că primul şi cel mai important lucru este că în acest imobil care a fost construit din speranţă şi-a păstrat speranţa şi continuă să emită speranţe şi mai târziu.
"Nu puţini au fost cei care abandonaseră încrederea că se va putea sau, mai ales, că urmează să se facă ceva. Am dorit ca atunci când proiectul a început, imobilul în ansamblul său, dar mai ales istoria pe care o are în spate, să fie redat întregii comunităţi locale, ceea ce cred că este şi scopul principal. Chiar dacă rămâne din punct de vedere moral un lăcaş de cult iudaic, va fi un spaţiu dedicat unui centru multicultural de care să se poată bucura întreaga comunitate locală din Timişoara. Dacă am menţionat ideea de speranţă, poate că nu este întâmplător că acest moment, chiar dacă era planificat de mult, se întâmplă într-una dintre cele mai negre perioade prin care poporul evreu din întreaga lume trece de la Holocaust încoace. Nu este o compara exagerată: ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni în Israel, atacurile teroriste îndreptate împotriva populaţiei civile sunt cel mai negru moment pentru poporul evrei de la Holocaust încoace. Chiar şi în cea mai neagră zi şi în cea mai întunecată noapte, trebuie să existe un moment de speranţă, care este dat de Dumnezeu întâmplător, oamenilor. Aşa s-a nimerit, ca momentul de suflet, frumos, de astăzi, să aducă un simbol de speranţă şi de lumină pentru întreaga lume. Într-un moment când comunităţile evreieşti din întreaga Europă, mai ales, sunt practic sub asediu, închise - ieri au fost trei atacuri teroriste îndreptate împotriva unor comunităţi evreieşti din Europa -, în România, în Timişoara, o sinagogă care părea pierdută şi uitată revine din nou la viaţă. Este, poate, cea mai bună emblemă pe care acest oraş cu totul deosebit o poate avea în momentul de faţă, iar pentru noi, pentru comunităţile evreieşti de oriunde ar fi, este un motiv de mândrie", a subliniat Silviu Vexler.
Deputatul a mai punctat că restaurarea acestei sinagogi este un tribut adus timişorenilor, care nu au uitat contribuţia comunităţii evreieşti, dar care nu-şi uită propria istorie.
Sinagoga din Fabric a fost construită între anii 1897-1899 în stil eclectic, cu elemente neo-maure, gotice şi elemente de stil neo-renascentist italian.
Comunitatea evreilor a ridicat trei sinagogi în Timişoara, respectiv, în Cetate (1864-1865), Fabric (1899) şi Iosefin (1910). Odată cu trecerea timpului, mulţi evrei au plecat în Israel, iar reducerea comunităţii a dus la diminuarea posibilităţilor financiare de întreţinere a lăcaşurilor de cult, care s-au deteriorat.
În primăvara trecută, sunetul shofarului (corn de suflat evreiesc) s-a reauzit în Sinagoga Cetate din Timişoara, redeschisă pentru servicii religioase şi evenimente culturale, după aproape patru decenii de când lăcaşul cultului iudaic a fost desacralizat, ca urmare a scăderii populaţiei evreieşti din oraş. AGERPRES / (A - autor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi
Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen
Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial
Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali
Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați
Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam
Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani.
Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei
O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,
Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo
Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină
Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu
Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit
CTP Arad nu găsește suficienți șoferi pentru autobuze deși oferă inclusiv școlarizare gratuită
Compania de Transport Public (CTP) Arad caută de câteva săptămâni să angajeze 25 de șoferi care ar trebui să lucreze din iunie, când tramvaiele de pe o linie principală vor fi înlocuite cu autobuze, dar la interviuri se prezintă puțini doritori, astfel că doar patru au fost angajați până acum. Directorul CTP Arad, Claudiu Godja,
Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic
Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o
Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness
Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa
Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările
Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac
Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve
Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR
În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun