logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Negoiţă: Hala Laminor ar putea deveni funcţională peste 5 ani; ar urma să găzduiască inclusiv Primăria Sectorului 3

Imagine din galeria Agerpres

Edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă, estimează că Hala Laminor ar putea deveni funcţională peste cinci ani şi menţionează că aici ar urma să se mute inclusiv Primăria Sectorului 3.

Precizările au fost făcute miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Evenimentul a fost dedicat finalizării lucrărilor de consolidare şi reabilitare a halei istorice Laminor. Edilul a anunţat că hala va fi concesionată, în urma unei licitaţii deschise pe SICAP, şi că spaţiul va deveni un complex multifuncţional. Construcţia se întinde pe o suprafaţă la sol de aproximativ 70.000 de metri pătraţi, iar în parcarea subterană au fost amenajate 1.500 de locuri.

 



"Suntem în procedură de selecţie a unui partener privat care să vină să mai investească aproximativ 150 de milioane de euro, pentru a transforma această clădire într-un social hub, adică un 'oraş în casă'. Dimensiunile acestei clădiri ne permit să facem aşa ceva, avem cam 70.000 de metri pătraţi de clădire. La această înălţime se pretează, specialiştii sunt foarte optimişti că putem să facem aici o chestie extraordinară. Şi chiar specialiştii ne-au şi recomandat că putem, inclusiv, să mutăm Primăria Sector 3 aici, iar clădirea în care funcţionează acum Primăria Sector 3 să fie alocată pentru servicii de sănătate publică", a declarat Robert Negoiţă.

 



Edilul a menţionat că hala va fi concesionată unei entităţi care are experienţă în domeniu, care a mai făcut reconversii de acest tip şi care are capacitatea să finanţeze un astfel de proiect. Totodată, pentru Primăria Sectorului 3 vor trebui asigurate în mod gratuit spaţiile necesare desfăşurării activităţii.

Până în prezent, în hală au fost investiţi peste 60 de milioane de euro, bani proveniţi din bugetul primăriei. Potrivit primarului Sectorului 3, hala va putea conţine facilităţi destinate zonelor de educaţie sau cultură, birouri. După ce va fi semnat contractul de parteneriat cu investitorul, acesta va prelua toate atribuţiile referitoare la gestionarea spaţiului, iar primăria nu va mai avea costuri din acel moment.

"Acest spaţiu va deveni un motor de creştere economică. (...) Această hală va produce mult plus valoare, în perioada următoare, imediat ce va deveni funcţională. Primăria Sector 3 îşi amortizează investiţia în câţiva ani. (...) Estimăm cam la cinci ani de zile că va fi funcţională. Este monument istoric şi trebuie să plecăm de la premisa că după ce vom avea conceptul gata, el va trebui avizat în Comisia de cultură", a spus el.

Primarul Negoiţă a declarat că în urmă cu şapte ani, hala a fost cumpărată de către o societate a Primăriei Sectorului 3, iar în ultimii cinci ani s-au făcut lucrări pentru reabilitarea şi consolidarea clădirii, precum şi pentru edificarea parcării de la subsol. Este în analiză un proiect în baza căruia pe acoperişul halei să fie instalate panouri fotovoltaice care să producă 3 megawaţi.

"Este o zonă care trebuia dezvoltată. Aici era plin de gunoaie, gropi, persoane care se adăposteau pe aici. Aveam permanent sesizări din partea vecinilor, de felul în care arată acest spaţiu, înainte să devină proprietatea Primăriei Sector 3. Am rezolvat această problemă. Este în patrimoniul Primăriei Sectorului 3 şi iată că este şi reabilitată, inclusiv subsolul, parcarea. Are sistemele deja montate, iar acum se lucrează la punerea în funcţiune şi la probe, la micile reglaje de final", a precizat Robert Negoiţă.

 



Marcel Ciolacu a declarat că foarte puţini primari încearcă "proiecte ambiţioase" precum: amenajarea Halei Laminor, parcarea subterană din Bd. Decebal sau complexul acvatic din Parcul Pantelimon.

"Am vorbit cu arhitecţii şi mi-au spus că în jur de 14 teatre naţionale intră pe această suprafaţă. Mai mult, să ştiţi că şi stadionul Arena Naţională ar încăpea în perimetrul acestei hale, ceea ce ne arată cât de ambiţios este proiectul. (...) Astfel de proiecte ambiţioase eu nu am văzut decât în două sectoare: în Sectorul 3 şi în Sectorul 4. Nu am văzut nici în Sectorul 1, ca să nu mai vorbim de Primăria Generală", a spus el.

Primăria Sectorului 3 a preluat Hala Laminor şi ulterior a început, în 2017, procesul de restaurare, consolidare, amenajare interioară şi exterioară a halei. Imobilul fiind înscris în registrul monumentelor istorice, în procesul de reabilitare s-a păstrat structura metalică originală şi s-au introdus elemente noi, legate de eficienţa energetică (pereţi şi acoperişuri vitrate cu rupere termică) sau de spaţii de depozitare şi parcare, informează primăria.

 



"Hala Laminor, ultima construcţie din ansamblul industrial "Malaxa" - 1938, a constituit una dintre cele mai mari hale industriale din ţară, cu deschideri impresionante (400m x 180m), o structură metalică şi o arhitectură modernă - atât pentru anii aceia, cât şi pentru vremurile noastre. Acest obiectiv de patrimoniu naţional este creaţia unuia dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi români, Horia Creangă - nepotul celebrului scriitor român Ion Creangă", a menţionat sursa citată. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Antonia Niţă, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Administratie 17-04-2025 17:37

Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita

Administratie 17-04-2025 16:54

Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic

Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de

Administratie 17-04-2025 16:49

Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%

Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede

Administratie 16-04-2025 16:34

Olt: Primarul orașului Balș anunță că o investiție într-o fabrică de aluminiu va genera 400 de locuri de muncă

O nouă investiție pe platforma industrială a orașului Balș începe anul acesta și va genera 400 de locuri de muncă, fiind vorba de o fabrică de aluminiu, a anunțat miercuri, primarul localității, Cătălin Rotea, care a precizat că a semnat certificatul de urbanism pentru obiectiv. Fabrica, o investiție a companiei Delta Aluminium, va fi am

Administratie 16-04-2025 16:30

Iași: Oficiali de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezenți la Festivalul 'Podul de Flori' de la Ungheni

Oficialități de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul orașului Ungheni, din Republica Moldova, pentru a lua parte, începând cu ora 12:00, la Festivalul 'Podul de Flori' organizat cu prilejul începerii lucrărilor construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrad

Administratie 16-04-2025 15:28

Galați: CJ a alocat 150.000 lei pentru refacerea Școlii din Malu Alb distrusă de incendiu pe 30 martie

Consiliul Județean Galați a alocat suma de 150.000 lei pentru refacerea Școlii din localitatea Malu Alb, distrusă într-un incendiu provocat cu intenție de un localnic în vârstă de 35 de ani, în noaptea de 30 martie. 'Am alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea Școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Dră

Administratie 16-04-2025 14:54

Timiș: A fost predat amplasamentul pentru viitorul Institut Oncologic Regional

Administrația județeană a predat miercuri, către firma constructoare, amplasamentul pe care va fi ridicat viitorul Institut Oncologic Regional din Timișoara (IORT). Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat că lucrările vor începe cu demolarea ruinelor a ceea ce s-a dorit a fi, în urmă cu 30 de ani, u

Administratie 16-04-2025 14:09

Iași: Programul Primăriei și al instituțiilor din subordine, modificat în perioada Pascală

Primarul Mihai Chirica a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că în perioada 18-21 aprilie, inclusiv, va fi modificat programul municipalității și al societăților furnizoare de servicii publice. 'Conform reglementărilor legale, Primăria Municipiului Iași nu va avea program de lucru de vineri, 18 aprilie, până lu

Administratie 15-04-2025 16:23

Arad: Zece tramvaie noi vor fi cumpărate de la fabrica locală Astra Călători

Primăria Arad va cumpăra zece tramvaie Imperio noi de la fabrica Astra Călători, după ce a obținut finanțare europeană totală de 90 de milioane de lei, a informat, marți, administrația locală. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Arad, au fost semnate două contracte de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, fie

Administratie 15-04-2025 15:47

Timiș: Conacul de la Banloc, al Principesei Elisabeta, va fi administrat de Consiliul Județean și Mitropolia Banatului

Conacul din comuna timișeană Banloc, al cărui proprietar a fost Principesa Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand și a Regiei Maria, va fi administrat de Consiliul Județean (CJ) Timiș și Mitropolia Banatului, care vor să îl transforme într-un centru cultural și turistic. 'Consilierii județeni au votat în plenul extraordinar d

Administratie 15-04-2025 14:26

Timiș: Viceprimarul Timișoarei cere Prefecturii controale în internatele școlilor, după ce a descoperit muncitori cazați ilegal

Viceprimarul municipiului Timișoara, Ruben Lațcău, a cerut, marți, Prefecturii Timiș și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) să elaboreze pe parcursul zilei un plan de control în toate internatele și căminele din oraș, după ce a descoperit într-un internat, în noaptea de luni spre marți, muncitori în construcții cazați ilegal, sedii de firme

Administratie 14-04-2025 14:40

Bistrița-Năsăud: Referendum local în comuna Parva, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Cetățenii comunei Parva din județul Bistrița-Năsăud vor fi chemați la urne în 18 mai, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pentru a se pronunța și cu privire la o intenție a administrației locale de a schimba categoria de folosință pentru o suprafață de 50 de hectare de pășune, în vederea dezvoltării unor investiții turistice.

Administratie 14-04-2025 12:45

Gorj: Prefectul, despre relocarea activității din Palatul Administrativ - O problemă destul de complicat de rezolvat și de durată

Prefectul județului Gorj, Șerban Predescu, a declarat, luni, cu privire relocarea activității din instituția care urmează să fie reabilitată, că 'această problemă este destul de complicat de rezolvat și de durată'. El a menționat, într-o conferință de presă, că până la sfârșitul anului se va cunoaște constructorul care se va ocupa de