Korodi Attila, după luminarea în culorile tricolorului a unei clădiri în Miercurea Ciuc: Trebuie să oferim respect
Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a făcut, joi, mai multe precizări după ce, în premieră, o clădire din oraş a fost luminată în culorile drapelului românesc, cu ocazia Zilei Naţionale a României, punctând faptul că Primăria, în calitate de instituţie, trebuie să ofere respect sărbătorii statului român, dar susţinând că 1 Decembrie nu este sărbătoare pentru comunitatea maghiară.
Într-o postare în limba maghiară pe pagina sa de Facebook, Korodi Attila menţionează că au sosit mai multe semnale, după ce, la solicitarea Instituţiei Prefectului, Casa de Cultură a Sindicatelor (redenumită recent Casa Artelor - n.r.) a fost luminată, miercuri, în roşu-galben-albastru, din text reieşind că unele persoane au criticat acest moment.
Primarul reaminteşte că şi în 23 octombrie, cu ocazia marcării Zilei Revoluţiei Ungare din 1956, aceeaşi clădire, dar şi altele din oraş, au fost luminate în culorile naţionale maghiare (roşu-alb-verde - n.r.), iar Primăria a organizat evenimente şi cu prilejul altor sărbători ale comunităţii maghiare, fiind coorganizatoare inclusiv la marcarea semnării Tratatului de la Trianon.
Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO
"Pe cei mai vocali critici nu i-am văzut la aceste ceremonii şi comemorări", scrie Korodi, pe Facebook.
De asemenea, edilul consideră că maghiarii trebuie să folosească toate posibilităţile pentru a-şi exprima identitatea şi reaminteşte că 1 Decembrie nu este sărbătoare pentru comunitatea maghiară, poziţie exprimată deseori de liderii comunităţii maghiare.
"Trebuie să ne folosim limba maternă, peste tot unde se poate, este important ca şi copiii noştri să înveţe în şcoli maghiare, trebuie să rămânem acasă, să întemeiem o familie, să construim o viaţă, iar pe lângă acestea să creăm cât mai multe posibilităţi pentru evenimente care să ne ajute să ne menţinem identitatea. 1 Decembrie nu este sărbătoare pentru comunitatea maghiară şi nici nu va fi până când naţiunea majoritară nu va respecta cele asumate în 1918 la Alba Iulia. Am spus deja acest lucru de mai multe ori pe parcursul activităţii mele din viaţa publică şi consider şi în continuare de o importanţă vitală să spunem de cât mai multe ori şi cât mai tare şi să reamintim cât mai hotărât opiniei publice româneşti aceste angajamente", se arată în postarea primarului din Miercurea Ciuc.
Acesta subliniază, însă, în context, că în comunitatea din Miercurea Ciuc trăiesc şi persoane care au limba maternă română, iar ca instituţie Primăria trebuie să ofere respect sărbătorii statului român.
"În prima duminică a Adventului am vorbit despre faptul că suntem o comunitate noi aici în Miercurea Ciuc. Iar această comunitate are şi membri care au limba maternă româna. Ca instituţie, ca primărie trebuie să oferim respect cu prilejul sărbătorii statului român. Acest respect nu este egal cu acceptarea şi nu poate fi niciodată egal cu renunţarea. Respectul reprezintă baza construirii viitorului şi este important în aceeaşi măsură în care cele asumate în decembrie 1918 la Alba Iulia sunt importante pentru comunitatea maghiară. În lume totul are propriul loc şi propriul moment şi astfel şi panglica neagră, greva japoneză şi simbolurile noastre naţionale. Trebuie ştiut când şi care este cel mai bine să se folosească, pentru că altfel îşi pierd conţinutul. Atunci este liber cineva când se poate folosi de acestea oricând simte nevoia. Eu iubesc acest tip de libertate. De aceea îi respect pe alţii şi aştept şi de la alţii respectul faţă de comunitatea noastră", mai scrie Korodi, în postarea menţionată.
De asemenea, acesta a postat mai multe linkuri cu luări de poziţie pe care le-a avut atunci când era parlamentar faţă de proiecte de lege ce vizau comunitatea maghiară.
Ulterior, primarul a declarat presei de limba română că semnalele primite după luminarea Casei Artelor în culorile drapelului României "au fost destul de firave", dar a vrut ca oamenii să cunoască contextul în care s-au întâmplat lucrurile.
"Eu cred că trebuia ca oamenii din oraş să ştie contextul în care se întâmplă lucrurile. (...) Nu a fost întâmplător (luarea de poziţie - n.r.). Semnalele au fost destul de firave, dar înainte să creăm o atmosferă incorectă am dorit să am câteva precizări foarte clare", a arătat Korodi.
Casa Artelor din Miercurea Ciuc a fost luminată, miercuri seara, în culorile drapelului României, în premieră, cu prilejul Zilei Naţionale.
Subprefectul cu atribuţii de prefect, Marius Ţepeluş, a declarat presei că proiectul a fost realizat de Instituţia Prefectului judeţului Harghita în colaborare cu Primăria Miercurea Ciuc şi reprezintă un semn de normalitate.
"Este o reală bucurie să simţi că felul în care te-ai manifestat în comunitate în decursul timpului şi că potecile bătătorite ale bunei convieţuiri dau roadele normalităţii. Am susţinut mereu că locul în care trăim are şansa unei comunităţi unite, un loc binecuvântat pentru români şi maghiari deopotrivă, cu condiţia implicării sincere, a argumentelor serioase şi cu oamenii potriviţi, care înţeleg că putem trăi şi sărbători împreună, aşa diferiţi cum suntem. Aşa s-ar putea traduce în cheie simbolică şi realizarea acestui proiect prin care Casa Artelor din Miercurea-Ciuc este luminată, de Ziua Naţională, în culorile drapelului României, proiect pentru care ţin să-i mulţumesc primarului municipiului Miercurea-Ciuc, domnul Korodi Attila, şi echipei din primărie, cu care, de altfel, am conlucrat aproape zece ani (în calitate de consilier local - n.r.) şi am dus la bun sfârşit multe proiecte pentru comunitatea noastră. La mulţi ani, harghiteni! La mulţi ani, România!", a declarat miercuri seara Marius Ţepeluş.
Proiectul prin care Casa Artelor a fost luminată în culorile drapelului naţional a reprezentat o surpriză şi nu a fost menţionat în programul stabilit pentru Ziua Naţională.
AGERPRES/(AS, A, autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Leul s-a apreciat, marți, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american
Moneda națională s-a apreciat, marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9748 lei, în scădere cu 0,08 bani (-0,02%) față de cotația precedentă, de 4,9756 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,7679 lei, în creștere cu 3,19 bani (+0
Brașov: Curtea Bisericii Negre - reabilitată cu fonduri europene, în parteneriat cu municipalitatea
Curtea Bisericii Negre va fi restaurată cu fonduri europene, municipalitatea brașoveană și reprezentanții lăcașului de cult urmând să încheie un parteneriat în vederea accesării banilor necesari. Conform unui anunț făcut, marți, de Primăria Brașov, lucrarea, în valoare de 24 de milioane de lei, va fi realizată cu sprijinul unei finanțăr
Erbașu (FPSC): Suntem deja în întârziere în ceea ce privește implementarea digitalizării
Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), Cristian Erbașu, a afirmat, marți, la Ploiești, că există deja o întârziere în ceea ce privește implementarea digitalizării, arătând că acesta este drumul care ne va scoate din 'caracatița' birocrației. 'Un asemenea fenomen acum doi an
Nicușor Dan va transmite Guvernului și partidelor politice propuneri pentru modificarea Codului fiscal
Edilul general, Nicușor Dan, anunță că va transmite Guvernului și liderilor partidelor politice o serie de propuneri pentru modificarea legislației vizând modul de împărțire a banilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector. Propunerile au fost formulate de către experții Primăriei după ce la referendumul din 24 noie
Primarul Ciprian Ciucu anunță că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente, West Side Events, care se va autofinanța integral în primul an, iar de anul viitor va aduce bani la buget. El a scris, luni, pe Facebook, că West Side Events va fi mică în privința personalului, cu maxim
Bihor: Întâlnire interinstituțională la Primăria Oradea privind soluții pentru limitarea impactului castorilor
Reprezentanții mai multor instituții care au fost solicitați de Primăria Oradea să găsească soluții pentru limitarea impactului castorilor asupra arborilor din centrul orașului au în plan relocarea naturală a castorilor spre periferia orașului, dar, ca măsură de urgență, se vor monta plase de protecție în jurul trunchiurilor arborilor expuși.
Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, ales președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a fost ales, luni, președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), informează organizația, printr-un comunicat de presă. În cadrul ședinței Adunării Generale a UNCJR, desfășurată la București, Alfred Simonis a primit votul unanim al colegilor
Bihor: Patru campinguri mari, amenajate în zone turistice bihorene, vor fi inaugurate în primăvară
Patru campinguri mari, cu o suprafață totală de 11,26 hectare, amenajate, cu iluminat inteligent, clădiri pentru igienă, foișoare și zone speciale pentru focuri de tabără sau grătar, vor fi inaugurate în primăvară în cele mai frecventate zone turistice montane din județ, la Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca și Dobrești, amenajări realizate printr-un proiect
Arad: Casa Urbarială din Sântana, monument de la 1749, a fost restaurată și devine centru cultural
Casa Urbarială din orașul Sântana, monument istoric de la 1749, în care a funcționat una dintre primele școli gimnaziale din această parte a Europei, dar folosită și ca instituție în care se colectau taxele pentru Viena, a fost restaurată cu fonduri europene, proiect care a costat 8,7 milioane de lei și care transformă imobilul într-un centru
Nicușor Dan: Continuă modernizarea infrastructurii necesare autobuzelor electrice din București
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță montarea și racordarea la curent a șase stații electrice de încărcare autobuze puse la dispoziție de STB SA, în autobazele Ferentari, Militari, Berceni, Titan, Vatra Luminoasă și Nordului. 'Continuăm modernizarea infrastructurii necesare autobuzelor electrice din București: Trustul de Clădiri M
Satu Mare: Luna Șes devine un centru de atracție și interes, afirmă primarul Aurelia Fedorca
Zona turistică Luna Șes din județul Satu Mare devine un centru de atracție și interes, pârtia fiind deschisă de la începutul anului, după ce au scăzut temperaturile, a afirmat primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, joi, pentru AGERPRES. ''Perspectivele sunt bune, ne-au încurcat un pic temperaturile ridicate
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe: Am ajuns în situația de a răscumpăra ce s-a privatizat
rimăria Sfântu Gheorghe a cumpărat în ultimii zece ani mai multe imobile închise sau abandonate după privatizare, cu scopul de a le reabilita și a le da o nouă destinație, printre acestea numărându-se fosta Fabrică de Țigarete din municipiu, fostul hotel Bodoc, precum și mai multe terenuri și clădiri din stațiunea Șugaș Băi.
VIDEO UPDATE Stelian Bujduveanu (PNL) și Adrian Vigheciu (PSD), noii viceprimari ai Capitalei; USR contestă rezultatul
Stelian Bujduveanu (PNL) și Adrian Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei, în urma votului exprimat, joi, de Consiliul General al Capitalei.
Bihor: Investițiile gestionate de Direcția Patrimoniu Imobiliar a Primăriei Oradea, mai mari de 5 ori decât cheltuielile
Valoarea investițiilor realizate de Direcția Patrimoniu Imobiliar (DPI) din cadrul Primăriei Oradea a fost, în anul 2024, de 5,6 ori mai mare decât cheltuielile operaționale, fiind continuat programul de investiții menite să îmbunătățească infrastructura orașului și calitatea vieții locuitorilor municipiului, a declarat, joi, directorul Lucian Popa.
MDLPA: Aproximativ 235 de milioane de lei au fost decontați pentru 335 de obiective realizate prin PNRR
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare de 234.912.809,80 de lei pentru 335 de obiective realizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat ministrul Cseke Attila. Potrivit unui comunicat al MDLPA transmis joi, au fost plătiți 174.967.783,16 lei pentru 18